X

Sterownik pieca węglowego TECH ST-22

22 Sep 2008 17:30 RARaf1200
  • #1 22 Sep 2008 17:30
    Raf1200
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Witam posiadam piec SAS do spalania węgla na którym umieszczony jest sterownik TECH ST-22, problem polega na tym ze nie można włączyć sterownika po uruchomieniu pokazuje się kod błędu E4 lub E5 i swieci dioda pompa zgodnie z instrukcją sterownika wychodzi na to że uszkodzeniu uległ czujnik temp. CO umieszczony w piecu niestety nie wiem jaki typ czujnika tam idzie oraz jak ewentualnie sprawdzić czy to on uległ uszkodzeniu.
    Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
  • #2 22 Sep 2008 17:57
    wardach47
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Witam
    Tak na 90% to będzie czujnik Pt100 lub Pt1000.
    Najpierw sprawdź przewody idące do tego czujnika, tzn. zobacz czy jest przejście, bo może się któryś przerwał. A sprawdzenie samego czujnika jest opisane tutaj Link
    Pozdrawiam
  • #3 22 Sep 2008 20:31
    Raf1200
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    A czy można by wstawić zamiast czujnika np opornik i w ten sposób sprawdzić czy uruchomi się poprawnie sterownik wyświetlając temperaturę odpowiadającą wstawionemu opornikowi (jeśli tak to jaki?)
  • #4 22 Sep 2008 21:07
    wardach47
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Można w zależności od tego jaki tam jest czujnik to możesz wstawić rezystor 100Ω lub 1000Ω. Jak masz multimetr to sprawdź rezystancję jaką ma czujnik. Odłącz te dwa przewody czujnika od modułu wykonawczego sterownika i tam podłącz multimetr, jak rezystancja wyjdzie 100 lub 1000Ω to znaczy, że przewody i czujnik jest ok i w środku sterownika coś się zepsuło.
  • #5 23 Sep 2008 13:49
    Raf1200
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Odlutowałem czujnik i podłączyłem dzisiaj miernik do przewodów i pokazuje wartość 1300 do 1600 Ω tzn w tym zakresie wartość skacze (temperatura pokojowa 23*) sam czujnik nie jest opisany, foto poniżej (średnica 6,6mm długość 40,3 mm).
    Sterownik pieca węglowego TECH ST-22
  • Helpful post
    #6 23 Sep 2008 14:57
    wardach47
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Spróbuj więc wstawić rezystor 1kΩ do sterownika w miejsce czujnika i zobacz czy wszystko zacznie działać.
    Taka rezystancja jak zmierzyłeś jest za duża jak na temperaturę pokojową dla PT1000. Jeżeli miernik nie ma rozładowanej baterii, to obstawiam, że czujnik jest walnięty lub przewody są przełamane i nie ma dobrego kontaktu stąd ten dziwne wahania rezystancji podczas pomiaru.

    Może i mylę się z tym, że jest to PT1000, może Tech montuje jakieś tańsze półprzewodnikowe czujniki.
  • #7 24 Sep 2008 07:49
    Raf1200
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Zamówiłem czujnik w firmie tech koszt 20 zł jak go dostanę to napisze czy to on był powodem złego działania sterownika
  • #8 26 Sep 2008 13:37
    Raf1200
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Uszkodzony był czujnik temperatury C.O. po wymianie wszystko działa jak należy, rozebrałem ten stary w środku miedzianej obudowy znajduje się czujnik KTY 81-210. Temat uważam za zamknięty.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products