| Author |
richter2 Poziom 3

|
24 Sep 2008 22:51 Amplituner STR-DE135 szum w kolumnach. |
|
|
|
Witam wszystkich
Stałem się nie dawno posiadaczem używanego amplitunera Sony STR-DE135 jednak nie jest on całkiem sprawny...przynajmniej mi się tak wydaje bo możliwe ze tak ma być ale ze nie spotkałem się z takim czymś w innych modelach to możliwe ze to usterka...
USTERKĄ która mnie gnębi jest słyszalny szum w kolumnach niezależnie jakie wybiorę źródło :/
Myślę ze to może być jakiś kondensator padnięty...ale nie wiem jak go znaleźć i w jakiej części amplitunera:(
Proszę was o pomoc
I z góry dziękuję za podpowiedzi:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
25 Sep 2008 02:06 Re: Amplituner STR-DE135 szum w kolumnach. |
|
|
|
Kiedy w końcu upadnie mit kondensatorów?
Kolego, każde urządzenie szumi, jedno mniej inne bardziej ale szumi i jest to normalna rzecz.
Co to znaczy, że szumi? Szum zagłusza muzykę?
Opisz dokładniej, ale prawdopodobnie taka jego uroda.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Sep 2008 02:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
richter2 Poziom 3

|
25 Sep 2008 10:11 Re: Amplituner STR-DE135 szum w kolumnach. |
|
|
|
Nie sądze zeby to była jednak uroda tego amplitunera:)
Z doswiadczenia i troche z teori wiem ze kondesatory lubią wysychac...
Szum jest troche uciązliwy jak ktoś lubi słuchac ciszej muzyki...np. jazzu
Wydaje mi sie ze w tej klasie urządzeń nie powinny być aż tak bardzo słyszalne :/
Moge jeszcze dodać ze szum słychać w kolumnach nawet gdy nie ma żadnego sygnału na wejsciu a a potenciometr jest ściszony na max.
Wczoraj czytałem troche o szumach tu i tam i dowiedziałem sie ze warto było by sie przyjrzeć kondesatorą w przedwzmacniaczu i w filtrze napiecia, ale to drugie bym odrzucił bo to jest typowy szum a nie przydzwiek sieci.
Czekam na wasze wskazówki:)
i pozdrawiam wszystkich
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
25 Sep 2008 16:46 Re: Amplituner STR-DE135 szum w kolumnach. |
|
|
|
Jak chcesz to wymieniaj :) Ja do tego ręki nie przyłożę. Tylko nie zdziw się jak powymieniasz i nadal będzie szumiało.
Tylko proszę nie ulegnij autosugestii, to takie wredne coś, które "każe" twierdzić, że skoro coś zrobiliśmy to musi być lepiej :)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Sep 2008 16:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
richter2 Poziom 3

|
25 Sep 2008 17:08 Re: Amplituner STR-DE135 szum w kolumnach. |
|
|
|
Dziekuje Ci Artur k. za taką pomoc jak nie umiesz mi odpowiedzieć czego to wina to po co tu piszesz??
Ja nie słucham sprzetu od wczoraj i nie jedno juz naprawiłem a odezwałem sie tutaj bo chcialem zaoszczedzic sobie czasu żeby nie musiec grzebac i mierzyć całego amplitunera.
Szukam osoby ktora moze mial podobny problem i wie w czym może to siedzieć :/
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Sep 2008 17:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
25 Sep 2008 17:13 Re: Amplituner STR-DE135 szum w kolumnach. |
|
|
|
Ech...
Przecież napisałem, że to taki sprzęt - dlatego szumi.
Piszesz, że naprawiłeś już wiele sprzętów, ok. Więc pomyśl jakim cudem może szumieć przedwzmacniacz jeśli potencjometr głośności skręcony jest na 0.
Szumi końcówka mocy bo taka jej uroda - nie wierzysz? To powymieniaj kondensatory i sam się przekonaj.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Mirek Z. Poziom 26

|
25 Sep 2008 17:15 Re: Amplituner STR-DE135 szum w kolumnach. |
|
|
|
Jak Kolega założył temat, to wypada pomyśleć nad postami innych i nie upierać się przy elektrolitach. Wychodzi na to, że Kolega sam wie lepiej - po co więc ten temat?
|
|
| Back to top |
|
 |
richter2 Poziom 3

|
25 Sep 2008 18:30 Re: Amplituner STR-DE135 szum w kolumnach. |
|
|
|
Nie upieram sie przy elektrolitach tylko rzuciłem taką myśl :)
Jeśli macie jakis pomysł to powiedzcie??
Moze ktoś ma taki amplituner i potwierdzi że wystepują normalnie takie szumy?
|
|
| Back to top |
|
 |
Diagran6 Poziom 20

|
25 Sep 2008 21:10 Re: Amplituner STR-DE135 szum w kolumnach. |
|
|
|
Miałem przypadek szumiących końcówek mocy w 30-to letnim amplitunerze Pioneer przywiezionym z USA. Elektrolity trzymały wartości tak jakby przed chwilą zjechały z taśmy produkcyjnej. Przyczyną okazały się tranzystory w stopniu wejściowym. Nie był to jednak jednostajny szum, lecz okresowo nasilający się i zanikający. Zamrażacz zrobił swoje. Oscyloskop nie był w stanie tego wychwycić. Moi przedmówcy mają rację odradzając Tobie wymianę "elektrolitów". Dawniej produkowane były "na jakość". Weźmy takie kondensatory Iskra. Działają po 30 - może i więcej lat, czasem w skrajnych warunkach, jednak wymienia się je sporadycznie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
26 Sep 2008 07:13 Re: Amplituner STR-DE135 szum w kolumnach. |
|
|
|
No tak, tylko że ten amplituner nie ma lat 30, a najwyżej 10. Poza tym w końcówce mocy, nie licząc zabezpieczenia i "bass boost", jest raptem 8 tranzystorów (dla obu kanałów) i układ uPC2581.
Mógłbym się założyć, że to właśnie uPC2581 (lub ew. układ "bass boost") szumi i nic nie da się na to poradzić.
Niestety bez informacji od kogoś, kto posiada (lub posiadał) taki sprzęt, ciężko będzie jednoznacznie stwierdzić (tym bardziej na odległość) czy jest to usterka (w co wątpię), czy ten typ tak ma.
Tak czy inaczej, sprzęt rewelacyjny raczej nie jest - 135W poboru mocy, jak na amplituner niby "z wyższej półki" nie zachwyca.
S/N też bez rewelacji - 78dB, mój Technics SE-A800 ma 95dB, nie wspominając o tym że stary radmor 5412 ma według instrukcji obsługi 92dB :)
|
|
| Back to top |
|
 |
ion-tichy Poziom 21

|
26 Sep 2008 12:08 Re: Amplituner STR-DE135 szum w kolumnach. |
|
|
|
Od razu zaznaczę, że nie znam tego modelu, jednak fakt szumu przy skręconej na min głośności, raczej nie wskazuje na to, że te typy tak mają, tylko że gdzieś ewidentnie ten szum się generuje.
W tym wypadku gdzieś pomiędzy układem potencjometru /lub nawet on sam/ a końcówką jako taką.
Ale raczej szukałbym w układach wspólnych dla obu torów bo raczej mało prawdopodobne aby oba kanały na stopniu końcowym uszkodziły się w taki sam sposób. Zakładam, że szum jest na obu kanałach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
26 Sep 2008 15:41 Re: Amplituner STR-DE135 szum w kolumnach. |
|
|
|
| ion-tichy wrote: |
| Od razu zaznaczę, że nie znam tego modelu, jednak fakt szumu przy skręconej na min głośności, raczej nie wskazuje na to, że te typy tak mają, tylko że gdzieś ewidentnie ten szum się generuje. |
A i owszem wskazuje na to, że... szum "generuje" końcówka mocy - już dawno to napisałem.
| W tym wypadku gdzieś pomiędzy układem potencjometru /lub nawet on sam/ a końcówką jako taką. |
Napisałem z czego składa się końcówka "jako taka", pomiędzy nią, a potencjometrem są... ścieżki, przewody itp. - Tak, z pewnością szumią ścieżki.
| Ale raczej szukałbym w układach wspólnych dla obu torów bo raczej mało prawdopodobne aby oba kanały na stopniu końcowym uszkodziły się w taki sam sposób. Zakładam, że szum jest na obu kanałach. |
Układem wspólnym dla obu kanałów jest... zasilacz, zasilacze to strasznie szumiące układy, w szczególności mostek prostowniczy i trafo ;)
Podsumowując Kolegi post:
Najlepiej wymienić cały amplituner, bo tu nawet ścieżki szumią :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Sep 2008 15:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ion-tichy Poziom 21

|
26 Sep 2008 18:23 Re: Amplituner STR-DE135 szum w kolumnach. |
|
|
|
| Artur k. wrote: |
Podsumowując Kolegi post:
Najlepiej wymienić cały amplituner, bo tu nawet ścieżki szumią :D |
No cóż akurat efekt mojego postu miał być nieco inny- raczej skłaniający do szukania usterki i jakieś analizy tematu.
Wyrzucić /wymienić zawsze można/.
Aż włączyłem starego STR de 405 (może nieco wyższy model) na próbę - Panowie nic nie szumi, ani przy pełnym wyciszeniu ani przy odkręceniu bez sygnału na maxa.
A jeśli tu firma Sony potrafiła zrobić tak aby nie szumiało to myślę, że pewnie przy projekcie STR de 135 też miała taki zamiar. A jeśli szumi to objaw nie jest zdrowy i z pewnością warto znaleźć przyczynę.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań
|
|
| Back to top |
|
 |