Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak połączyć komputer z TV?


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware ->Jak połączyć komputer z TV? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
zbikowski
Level 12
Location: polska
Joined: 11 Oct 2007
Posts: 110
Helped: 1
Post rating: 3
zbikowski
Level 12
Post#1 25 Sep 2008 12:26  Topic author   

Jak połączyć komputer z TV?


Witam,
Mam taki problem, że zepsuł mi sie monitor od komputera, narazie nie stać mnie na zakup nowego bo mam inne ważniejsze wydatki.

Mam w komputerze grafike GF6600LE, która posiada wyjście s-video, natomiast w telewizorze mam tylko wejścia EURO-SCART,

Pewnie potrzeba jakąś przejściówkę (pełno ich na allegro), ale nie jestem pewien czy jak kupie taką zwykłą scart-chinch-s-video z przełącznikiem in-out to czy telewizor będzie prawidłowo wyświetlał obraz?

Czy przez takie podłączenie nie uszkodzi mi sie telewizor lub komputer, przez złą rozdzielczość, odświeżanie lub coś innego, czy to jest w pełni bezpieczne?

Czy trzeba przy takim podłączeniu jakoś specjalnie grzebać w ustawieniach komputera lub telewizora (raz lub za każdym włączeniem)?

Proszę o doradzenie mi w tej sprawie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
adaminek18
Level 18
Location: Kielce
Joined: 11 Jul 2007
Posts: 398
Helped: 9
Post rating: 2
adaminek18
Level 18
Post#2 25 Sep 2008 12:56Helpful post    

Re: Jak połączyć komputer z TV?


Najpierw trzeba ustawić przekierowanie na wyjście S-Video podczas pracy komputera z monitorem.
Można pożyczyć jakiś monitor na kilka minut i zmienić to ustawienie we właściwościach ekranu/karty graficznej.
Sprawdzi sie tutaj przewód s-video/euro/ lub chinch. W zależności jaki OTV. Ale jeśli to starszy model, to nie będzie dobrej jakości. Pozdrawiam

Poczytaj jeszcze

Link

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zbikowski
Level 12
Location: polska
Joined: 11 Oct 2007
Posts: 110
Helped: 1
Post rating: 3
zbikowski
Level 12
Post#3 25 Sep 2008 17:59  Topic author   

Re: Jak połączyć komputer z TV?


Znalazłem taki przewód w jednym sklepie, z jednej strony jest euro, a z drugiej sa s-video i audio:
Jak połączyć komputer z TV?
Monitora nie muszę pożyczać bo pomimo że jest uszkodzony to da się co nieco na nim zdziałać (ciężko ale wykonalne).

A w ustawieniach karty graficznej to muszę jakoś konkretne ustawienia zastosować czy sama sobie dobierze ustawienia?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rafixs
Level 24
Location: INOWROCŁAW
Joined: 18 Oct 2007
Posts: 608
Helped: 45
Post rating: 70
rafixs
Level 24
Post#4 25 Sep 2008 18:09Helpful post    

Re: Jak połączyć komputer z TV?


Witam.
Jest to bezpieczne pod warunkiem że dobrze połączysz.
Tu masz link do strony jak zrobić taki kabel.

http://www.spectrum.8bit.pl/projects/svideo2cv/index.html

powodzenia

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zbikowski
Level 12
Location: polska
Joined: 11 Oct 2007
Posts: 110
Helped: 1
Post rating: 3
zbikowski
Level 12
Post#5 25 Sep 2008 18:16  Topic author   

Re: Jak połączyć komputer z TV?


Sam go nie bedę robił, bo się nie znam na elektronice i nie umiem czegoś takiego zrobić, kupię najprędzej taki kabel jak pokazałem na obrazku i zobacze co z tego wyjdzie...

Wskazówki:
Proszę poprawić posty po napisaniu następnego postu w temacie.
Zdania zaczynamy wielką literą i kończymy np. kropką.
TONI_2003


Posty poprawiłem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
DriverMSG
Admin grupy komputery
Location: Prowincja Liege
Joined: 28 Feb 2005
Posts: 34596
Helped: 2853
Post rating: 583
DriverMSG
Admin grupy komputery
Post#6 26 Sep 2008 00:59    

Re: Jak połączyć komputer z TV?


Jeśli już uzyskasz kabel to po podłączeniu, najpierw włącz TV następnie komputer . Po uruchomieniu komputera i jeśli komputer ma zainstalowany Windows oraz sterowniki nVidia, wchodzisz w zaawansowane właściwości ekranu , tam zakładka GeForce i ustawiasz Klonowanie obrazu . Następnie jeśli już uzyskasz obraz na TV to możesz tam też przełączyć że TV będzie głównym monitorem .
Jeśli karta graficzna nie wykryje podłączonego TV , możesz też w tych opcjach włączyć wymuszenie wykrywania TV .

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Jak połączyć komputer z TV?
Page 1 of 1

Similar topics to jak połączyć komputer z TV?

Jak połączyć komputer z laptopem!! (6)
Jak to połączyć - tuner, komputer i TV (8)
Wyjście TV. Jak połączyć komputer z magnetowidem? (4)
mikrofon - przedwzmacniacz - komputer - jak połączyć (6)
Jak połączyć 2 laptopy i komputer stacjonarny?? (3)
Jak połączyć w sieć komputer PC i urządzenie Pocket PC? (11)
Jak połączyć telefon i komputer prze WiFi? (16)
Nowy komputer z SSD + win XP... jak to połączyć? (7)
Jak połączyć telefon i komputer przez port IrDA? (11)
Jak połączyć komputer do internetu -GPRS przez modem Wavecom (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.053 seconds