Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 25 Wrz 2008 17:32
    ustka
    Poziom 8  

    Proszę o udzielnie pomocy w opisanej poniżej awarii.
    Automat po wybraniu jakiegokowiek proramu nie pobiera wody a po upływie około minuty od załączenia sygnalizuje usterkę poprzez diody: czerwoną przypisaną jako"SERWIS" oraz zapalone z nią równocześnie diody zielone przypisane odpowiednio praniu przedwstępnemu,zraszaniu, odwirowywaniu i wypompowywaniu wody(nie jest zapalona tylko dioda przy pozycji pranie główne).Aytomat nie posiada wyświetlacza i nie syganlizuje diodami kodu błędu(chyba,że opisana wyżej sekwencja toakową jest).
    Po ręcznym napełnieniu wodą bębna i wybraniu programu prania automat rozpoczyna pracę od uruchomienia pompy ssącej, po czym po wypompowaniu wody przerywa cykl i sygnalizuje usterkę.
    Jedynym programem który jest zakończonym w całóści to program wypompowywania wody(choć i tutaj na koniec zapala się czerwona dioda przypisana "wyczyść pompę"-po sprawdzeniu pompa okazuje się być czysta).
    Dziękuję za zainteresowanie i udzielone ewentualnie wskazówki.

  • #2 25 Wrz 2008 20:18
    mirofalcon
    Poziom 23  

    Witam
    sprawdź grzałkę

  • #3 25 Wrz 2008 20:25
    karol5608
    Poziom 28  

    Wyciągnij moduł i obejrzyj go dokładnie czy nie widać uszkodzeń elementów bądź zimnych lutów na nim. pozdrawiam

  • #4 26 Wrz 2008 16:37
    ustka
    Poziom 8  

    Witam,dziękuje za podpowiedzi.Jednak okazuje się że grzałka jest sprawna.Moduł nie ma zimnych lutów ani innych uszkodzeń

  • #5 26 Wrz 2008 17:38
    karol5608
    Poziom 28  

    To jeszcze zostal presostat i jego komora do sprawdzenia.

  • #6 27 Wrz 2008 10:47
    bronek1806
    Poziom 22  

    Cześć
    a co z silnikiem nie piszesz czy obraca w ciągu tej pierwszej minuty?
    Sprawdź silnik,
    piszesz jeszcze że na końcu wylewania zapale się lampka wyczyść filtr - oznacz on problem ze spustem wody, nie koniecznie zatkany filtr w pompie. Może tez być niedrożny wąż. W tych pralkach często zostają wciągnięte skarpetki pod bęben które zatykają węża zbiornik-pompa. w takim przypadku do wymiany jest fartuch (uszczelka drzwi)
    Jeszcze sprawa sprawdzenia grzałki. Jak ją sprawdzałeś?? bo to że grzeje nie oznacza że jest sprawna. Poza grzaniem należny sprawdzić czy nie ma Przebicia Do Masy.

  • #7 28 Wrz 2008 00:19
    ustka
    Poziom 8  

    Grzałka nie ma przebicia-nie wybija różnicówki,jej rezystancja jest ok 27Ω.Poza tym jest nowa gdyż jakiś czas temu była jedna już wymieniana która miała przebicie właśnie.

  • #8 28 Wrz 2008 02:14
    origin
    Poziom 12  

    ja bym sprawdził elektrozawór od załączania dopływu wody powinien znajdować sie albo na wężu albo na końcu węża....

  • #9 28 Wrz 2008 14:00
    eeban
    Specjalista AGD

    jest to bład f 23 zwiazany bardzo często z uszkodzeniem wiazki elektrycznej
    czyli
    sprawdzamy hydrostat pewnie bedzie dobry
    w drugiej kolejności wiazkę hydrostat >>>reszta

    zwróć szczególna uwagę na zaciski gdyz to zwykle na nich jest usterka

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty