Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ->Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
arur
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 242

arur
Poziom 15
Post#1 Post autora tematu 25 Wrz 2008 18:23   

Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Witam!!!

Mam taki problem:

Mam zrobic podswietlenie schodow z czujnikami ruchu na gorze i na dole.
Czujnik ruchu ma minimum 40W a max 500W a podswietlac maja diody. Jest ich siedem. Do tego transformator, wyjscie 10V. Tylko ze trafo pobiera malo mocy i czujnik nie zadziala. W gre nie wchodzi wymiana czujnikow.

Prosze o pomoc arur

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 25 Wrz 2008 18:23   



Powrót do góry
oszitaki
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 24
Miasto: Siarkopol

oszitaki
Poziom 7
Post#2 25 Wrz 2008 19:50   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Mi się wydaje że czujka ruchu w momencie zadziałania zwiera przekaźnik i wysyła napięcie zasilania , bez względu na moc odbiornika do niego podłączonego. Idąc dalej tym tropem ,możesz tam podłączyć swoje trafo lub przekaźnik załączający obwód zasilania Twoich diod .
No chyba że się mylę ...
Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
terminux
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Paź 2001
Posty: 755
Miasto: Kraków

terminux
Poziom 19
Post#3 26 Wrz 2008 08:15   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Na początek sprawdź, czy czujnik działa podłączając zamiast trafa np. żarówkę 40W.
Potem napisz, jaki masz transformator (elektroniczny czy "zwykły") i o jakiej mocy. Możliwe, że będziesz musiał wymienić transformator na "zwykły".

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
acid12
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Wrz 2007
Posty: 390
Miasto: Katowice

acid12
Poziom 17
Post#4 26 Wrz 2008 08:53   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


http://www.zext.csd.pl/pliki/CERTYFIKATY/LX/185_Instrukcja_do_LX2000.pdf

instrukcja montażu Wink

montuje się to zamiast zwykłego wyłącznika, tak jak wyłącznik, czyli wpina szeregowo w obwód oświetlenia Smile

Faza do wyłącznika (wejscie czujnika)
wyjście czujnika do oświetlenia
oświetlenie do '0'

W Twoim przypadku wyjście czujnika oraz '0' podłączasz do uzwojenia pierwotnego trafa, a uzwojenie wtórne do układu oświetlenia (stab. prądu + diody)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
arur
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 242

arur
Poziom 15
Post#5 Post autora tematu 26 Wrz 2008 14:30   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


"acid12"
Wiem ze chcesz pomoc ale sposob montazu ja znam!

Problem tkwi gdzie indziej... czytaj dokladnie;-)




Pozdrawiam arur

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
acid12
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Wrz 2007
Posty: 390
Miasto: Katowice

acid12
Poziom 17
Post#6 26 Wrz 2008 16:16   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


faktycznie nie doczytałem sorki Smile

jeżeli minimum do zadziałania to 40W, to nie ma chyba wyjścia innego jak zrobić układ który pobiera te 40W, obliczyć ile mocy będzie pobierał układ diod, i dołożyć przed/za nim jakiś odbiornik który doda pobór mocy.
jak diody mocy to powinno wyjść koło 10W na układ, jak jakieś normalne to zdecydowanie mniej.

Może zamontować żarówkę w szeregu z diodami do tego i będzie śmigać ?Smile
Bo montować jakąś oporność na której ma się tracić 30W (lub więcej) to strata energii Sad

rozumiem, że robiłeś test z samym układem diod, może te min 40W to ściema Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lip 2002
Posty: 2883
Miasto: Gdańsk

Alana
Poziom 23
Post#7 26 Wrz 2008 17:54   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


W szereg?
Jak juz to rownolegle, ja bym tu uzyla jakis halogenkow np na podescie gornym i dolnym. I chyba bedzie je lepiej dac po stronie 230V.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
arur
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 242

arur
Poziom 15
Post#8 Post autora tematu 26 Wrz 2008 18:14   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Plytki wylozone czujniki zalozone. Dwa czujniki i siedem diod i problem.

Zostaje tylko do kombinacji puszka pod schodami tam gdzie bedzie trafo. Wiem ze jakos trzeba obciazyc wyjscie czujnikow tylko nie wiem jak.

Myslalem nad kupnem zasilacza na 12V okolo 5A i obciazyc to czyms ale hmm ale nie wiem gdzie kupie taki duzy rezystor o takiej wydajnosc:-(


Jakies propozycje?



Pozdrawiam arur

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Wrz 2008 18:14   



Powrót do góry
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lip 2002
Posty: 2883
Miasto: Gdańsk

Alana
Poziom 23
Post#9 26 Wrz 2008 18:17   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Zarowka 40W i tyle. Rozwiazania najprostsze sa najlepsze.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
waldek12101984
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Mar 2008
Posty: 3
Miasto: gorlice

waldek12101984
Poziom 2
Post#10 26 Wrz 2008 18:35   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


a ten czujnik Z czego bierze odczyt pobieranej mocy??? jak chodzi o obciarzenie to prad powinien plynac taki jak przy 40 W wiec zwieksz prad po stronie pierwotnej trafo dodajac jakis opor rownolegle do strony pierwotnej nawet jakis dlawik:)

Dodano po 3 [minuty]:

jakiej mocy masz trafo???

Dodano po 5 [minuty]:

przeciez 40 wat to nie cale pol ampera....

Dodano po 1 [minuty]:

transformator o wiekszej mocy wezmie te pol ampera na biegu jalowym.... wystarczy to obliczyc

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Jasxx
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 453
Miasto: Wrocław

Jasxx
Poziom 18
Post#11 26 Wrz 2008 19:20   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Kupiłeś bubla tak jak ja i do tego zapewne przepłaciłeś. Miałem ten sam problem i nikt nie potrafił mi pomóc. W końce w takim zwykłym Selgrosie znalazłem czujniki ruchu montowane do puszki takie jakie potrzebujesz z przekaźnikami co za tym idzie nie ma określonego obciążenia. Na dodatek były tansze od tych, które kupiłem wcześniej.
Po czym poznać czy jest przekaźnik, czy nie? Po ilości podłączonych kabli. W tym bez przekaźnika są 2: wejście i wyjście, zasilanie przez wyjście. W tych z przekaźnikiem są 3: dwa zasilające i jedno wyjście.
Zresztą to tak jak z żarówkami energooszczędnymi i podświetlanym neonówką wyłącznikiem. Często neonówka powoduje, że energooszczędna żarówka nam mruga.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
arur
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 242

arur
Poziom 15
Post#12 Post autora tematu 26 Wrz 2008 20:57   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Fakt wieksze trafo na jalowym wezmie troche tylko hmm moze ktos mi powiedziec jak duze trafo kupic? Nie znam sie az tak dobrze na elektronice.


Pozdrawiam arur

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
acid12
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Wrz 2007
Posty: 390
Miasto: Katowice

acid12
Poziom 17
Post#13 26 Wrz 2008 22:29   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


jeżeli i tak chcesz tracić moc (podłączanie trafa, a musiałby być spory) to lepiej ją spożytkować jakoś zamiast 'wyrzucać'.

żarówka 40W wyjdzie Cie zdecydowanie taniej, a i światło pod schodami będziesz miał (nie wiem czy potrzebne ale już lepiej jak coś jest pseudo-potrzebne niż marnowanie pieniędzy ot tak. a żarówke możesz do pudełka włożyć jak koniecznie nie chcesz oświetlać puszki z trafem Razz

a jak bardzo nie chcesz tej żarówki, to taniej od trafa wyjdzie założyć opornik 1,7k równolegle, moc na nim wydzielona to będzie ok 30W

albo 2 takie równolegle
http://www.nikomp.com.pl/opisy/RM000/RMXD330K.htm
tylko o radiatorze nie zapomnij bo sadzone na takim radiatorku posadzisz Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
diodak_13
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 47
Miasto: Chrzanów

diodak_13
Poziom 10
Post#14 27 Wrz 2008 07:57   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


szkoda zę nie piszesz jakei czujniki ruhy masz, bo jest ich cała gama, ale jeśłi nie jest to prowizorka to jestem zwolennikiem zmiany tych czujek. Trudno, zapłacisz jeszcze raz, ale przynajmniej później nie bedzie sie tracic moc na jakimś rezystorze albo na żarówce której i tak miało nie być. Skoro oświetenie LED to znaczy mniejsze zużycie energii, więdz idzmy dalej tym krokiem. Jeśłi to są czujniki zasilane niskim napięciem to mozęsz założyc alarmowe, sa na przekaźniku kosztują od 20kilku pln, jeśłi 230V to musisz założyć na to napięcie.

Pozdrawiam i powodzenia

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 27 Wrz 2008 07:57   



Powrót do góry
arur
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 242

arur
Poziom 15
Post#15 Post autora tematu 27 Wrz 2008 12:38   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Szukalem na allegro tych czujnikow na przekazniku i nic, w googlach tez:-(

Nie wiem czy ja nie umiem szukac czy co!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
elek555
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3452
Miasto: between bad good and good evil

elek555
Poziom 23
Post#16 27 Wrz 2008 16:13   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


To jakieś błędne koło. Po co czujką zasilaną prosto z sieci załączać trafo jak pobór zarówno przez czujkę jak i przez diody jest mały . Daj czujkę za trafem i niech załącza diody. Pokaz dobrą fotkę płytki czujki (spód i wierzch) -to powiem Ci jak przerobić czujkę. Podaj parametry trafa i coś o układzie tych diod.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 104
Miasto: Flołting Garden

lukas1850
Poziom 12
Post#17 28 Wrz 2008 08:48   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


arur napisał:
Szukalem na allegro tych czujnikow na przekazniku i nic, w googlach tez:-(

Nie wiem czy ja nie umiem szukac czy co!

No przecież tego jest pełno:
Link
Link
Link

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Wrz 2008 08:48   



Powrót do góry
arur
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 242

arur
Poziom 15
Post#18 Post autora tematu 28 Wrz 2008 08:52   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Ale znajdz mi czujnik ruchu do puszki montazowej fi 60!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 2012
Miasto: Okolice Białegostoku

Zbych034
Poziom 22
Post#19 28 Wrz 2008 09:05   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Jak kupioną czujkę pozbawisz obudowy to powinna wejść. Jak będą kłopoty można przerobić trochę płytkę bo nie są elementy upakowane na maksa.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Wrz 2008 09:05   



Powrót do góry
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 104
Miasto: Flołting Garden

lukas1850
Poziom 12
Post#20 28 Wrz 2008 09:11   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


No dokładnie o tym myślałem - kup nową czujkę i przełóż ją do obudowy poprzedniej - powinna wejść, może po pewnych modyfikacjach.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Jasxx
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 453
Miasto: Wrocław

Jasxx
Poziom 18
Post#21 28 Wrz 2008 12:31   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Pisałem Ci, że są takie w SELGROSIE.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
arur
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 242

arur
Poziom 15
Post#22 Post autora tematu 28 Wrz 2008 13:19   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Najblizszy taki sklep jest 100km odemnie.

Wieczorem zrobie fotki i pokarze wam jak wyglada plytka takiej czujki.


Pozdrawiam arur

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Jasxx
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 453
Miasto: Wrocław

Jasxx
Poziom 18
Post#23 29 Wrz 2008 12:56   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


To może masz bliżej do Hornbacha (Czechy, Niemcy). Tam też są takie. Mało tego na jednej półce są oba modele i te z przekaźnikiem są tańsze.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czujnik ruchu i dzwięku, dla obciązenia <40w (3)
Czujnik ruchu - Włączenie światła na klatce schodowej poprzez czujnik ruchu. (6)
Alarm - detektor ruchu. Jak podlaczyc. (13)
jak podlaczyc czujke ruchu Texecom ? Help (6)
Czujnik ruchu kobi LX 39 - Podłączenie czujnika ruchu na trzy sposoby (1)
Jak podłączyć czujnik ruchu? (5)
Jak zbudowac czujnik ruchu??? (6)
jak zrobić czujnik ruchu? (3)
Czujnik ruchu jak podłączyć? (2)
Czujnik ruchu - jak podłączyć (10)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS