Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?
Autor
Wiadomość
arur
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 241

Post#1 Post autora tematu 25 Wrz 2008 18:23   

Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Witam!!!

Mam taki problem:

Mam zrobic podswietlenie schodow z czujnikami ruchu na gorze i na dole.
Czujnik ruchu ma minimum 40W a max 500W a podswietlac maja diody. Jest ich siedem. Do tego transformator, wyjscie 10V. Tylko ze trafo pobiera malo mocy i czujnik nie zadziala. W gre nie wchodzi wymiana czujnikow.

Prosze o pomoc arur
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Wrz 2008 18:23   





Powrót do góry
   
oszitaki
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 24
Miasto: Siarkopol

Post#2 25 Wrz 2008 19:50   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Mi się wydaje że czujka ruchu w momencie zadziałania zwiera przekaźnik i wysyła napięcie zasilania , bez względu na moc odbiornika do niego podłączonego. Idąc dalej tym tropem ,możesz tam podłączyć swoje trafo lub przekaźnik załączający obwód zasilania Twoich diod .
No chyba że się mylę ...
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
terminux
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Paź 2001
Posty: 738
Miasto: Kraków

Post#3 26 Wrz 2008 08:15   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Na początek sprawdź, czy czujnik działa podłączając zamiast trafa np. żarówkę 40W.
Potem napisz, jaki masz transformator (elektroniczny czy "zwykły") i o jakiej mocy. Możliwe, że będziesz musiał wymienić transformator na "zwykły".
Powrót do góry
   
acid12
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Wrz 2007
Posty: 392
Miasto: Katowice

Post#4 26 Wrz 2008 08:53   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


http://www.zext.csd.pl/pliki/CERTYFIKATY/LX/185_Instrukcja_do_LX2000.pdf

instrukcja montażu ;)

montuje się to zamiast zwykłego wyłącznika, tak jak wyłącznik, czyli wpina szeregowo w obwód oświetlenia :)

Faza do wyłącznika (wejscie czujnika)
wyjście czujnika do oświetlenia
oświetlenie do '0'

W Twoim przypadku wyjście czujnika oraz '0' podłączasz do uzwojenia pierwotnego trafa, a uzwojenie wtórne do układu oświetlenia (stab. prądu + diody)
Powrót do góry
   
arur
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 241

Post#5 Post autora tematu 26 Wrz 2008 14:30   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


"acid12"
Wiem ze chcesz pomoc ale sposob montazu ja znam!

Problem tkwi gdzie indziej... czytaj dokladnie;-)




Pozdrawiam arur
Powrót do góry
   
acid12
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Wrz 2007
Posty: 392
Miasto: Katowice

Post#6 26 Wrz 2008 16:16   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


faktycznie nie doczytałem sorki :)

jeżeli minimum do zadziałania to 40W, to nie ma chyba wyjścia innego jak zrobić układ który pobiera te 40W, obliczyć ile mocy będzie pobierał układ diod, i dołożyć przed/za nim jakiś odbiornik który doda pobór mocy.
jak diody mocy to powinno wyjść koło 10W na układ, jak jakieś normalne to zdecydowanie mniej.

Może zamontować żarówkę w szeregu z diodami do tego i będzie śmigać ?:)
Bo montować jakąś oporność na której ma się tracić 30W (lub więcej) to strata energii :(

rozumiem, że robiłeś test z samym układem diod, może te min 40W to ściema :D
Powrót do góry
   
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lip 2002
Posty: 2827
Miasto: Gdańsk

Post#7 26 Wrz 2008 17:54   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


W szereg?
Jak juz to rownolegle, ja bym tu uzyla jakis halogenkow np na podescie gornym i dolnym. I chyba bedzie je lepiej dac po stronie 230V.
Powrót do góry
   
arur
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 241

Post#8 Post autora tematu 26 Wrz 2008 18:14   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Plytki wylozone czujniki zalozone. Dwa czujniki i siedem diod i problem.

Zostaje tylko do kombinacji puszka pod schodami tam gdzie bedzie trafo. Wiem ze jakos trzeba obciazyc wyjscie czujnikow tylko nie wiem jak.

Myslalem nad kupnem zasilacza na 12V okolo 5A i obciazyc to czyms ale hmm ale nie wiem gdzie kupie taki duzy rezystor o takiej wydajnosc:-(


Jakies propozycje?



Pozdrawiam arur
Powrót do góry
   
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lip 2002
Posty: 2827
Miasto: Gdańsk

Post#9 26 Wrz 2008 18:17   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Zarowka 40W i tyle. Rozwiazania najprostsze sa najlepsze.
Powrót do góry
   
waldek12101984
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Mar 2008
Posty: 3
Miasto: gorlice

Post#10 26 Wrz 2008 18:35   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


a ten czujnik Z czego bierze odczyt pobieranej mocy??? jak chodzi o obciarzenie to prad powinien plynac taki jak przy 40 W wiec zwieksz prad po stronie pierwotnej trafo dodajac jakis opor rownolegle do strony pierwotnej nawet jakis dlawik:)

Dodano po 3 [minuty]:

jakiej mocy masz trafo???

Dodano po 5 [minuty]:

przeciez 40 wat to nie cale pol ampera....

Dodano po 1 [minuty]:

transformator o wiekszej mocy wezmie te pol ampera na biegu jalowym.... wystarczy to obliczyc
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Wrz 2008 18:35   





Powrót do góry
   
Jasxx
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 453
Miasto: Wrocław

Post#11 26 Wrz 2008 19:20   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Kupiłeś bubla tak jak ja i do tego zapewne przepłaciłeś. Miałem ten sam problem i nikt nie potrafił mi pomóc. W końce w takim zwykłym Selgrosie znalazłem czujniki ruchu montowane do puszki takie jakie potrzebujesz z przekaźnikami co za tym idzie nie ma określonego obciążenia. Na dodatek były tansze od tych, które kupiłem wcześniej.
Po czym poznać czy jest przekaźnik, czy nie? Po ilości podłączonych kabli. W tym bez przekaźnika są 2: wejście i wyjście, zasilanie przez wyjście. W tych z przekaźnikiem są 3: dwa zasilające i jedno wyjście.
Zresztą to tak jak z żarówkami energooszczędnymi i podświetlanym neonówką wyłącznikiem. Często neonówka powoduje, że energooszczędna żarówka nam mruga.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Wrz 2008 19:20   





Powrót do góry
   
arur
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 241

Post#12 Post autora tematu 26 Wrz 2008 20:57   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Fakt wieksze trafo na jalowym wezmie troche tylko hmm moze ktos mi powiedziec jak duze trafo kupic? Nie znam sie az tak dobrze na elektronice.


Pozdrawiam arur
Powrót do góry
   
acid12
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 23 Wrz 2007
Posty: 392
Miasto: Katowice

Post#13 26 Wrz 2008 22:29   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


jeżeli i tak chcesz tracić moc (podłączanie trafa, a musiałby być spory) to lepiej ją spożytkować jakoś zamiast 'wyrzucać'.

żarówka 40W wyjdzie Cie zdecydowanie taniej, a i światło pod schodami będziesz miał (nie wiem czy potrzebne ale już lepiej jak coś jest pseudo-potrzebne niż marnowanie pieniędzy ot tak. a żarówke możesz do pudełka włożyć jak koniecznie nie chcesz oświetlać puszki z trafem :P

a jak bardzo nie chcesz tej żarówki, to taniej od trafa wyjdzie założyć opornik 1,7k równolegle, moc na nim wydzielona to będzie ok 30W

albo 2 takie równolegle
http://www.nikomp.com.pl/opisy/RM000/RMXD330K.htm
tylko o radiatorze nie zapomnij bo sadzone na takim radiatorku posadzisz ;)
Powrót do góry
   
diodak_13
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 46
Miasto: Chrzanów

Post#14 27 Wrz 2008 07:57   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


szkoda zę nie piszesz jakei czujniki ruhy masz, bo jest ich cała gama, ale jeśłi nie jest to prowizorka to jestem zwolennikiem zmiany tych czujek. Trudno, zapłacisz jeszcze raz, ale przynajmniej później nie bedzie sie tracic moc na jakimś rezystorze albo na żarówce której i tak miało nie być. Skoro oświetenie LED to znaczy mniejsze zużycie energii, więdz idzmy dalej tym krokiem. Jeśłi to są czujniki zasilane niskim napięciem to mozęsz założyc alarmowe, sa na przekaźniku kosztują od 20kilku pln, jeśłi 230V to musisz założyć na to napięcie.

Pozdrawiam i powodzenia
Powrót do góry
   
arur
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 241

Post#15 Post autora tematu 27 Wrz 2008 12:38   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Szukalem na allegro tych czujnikow na przekazniku i nic, w googlach tez:-(

Nie wiem czy ja nie umiem szukac czy co!
Powrót do góry
   
elek555
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3458
Miasto: between bad good and good evil

Post#16 27 Wrz 2008 16:13   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


To jakieś błędne koło. Po co czujką zasilaną prosto z sieci załączać trafo jak pobór zarówno przez czujkę jak i przez diody jest mały . Daj czujkę za trafem i niech załącza diody. Pokaz dobrą fotkę płytki czujki (spód i wierzch) -to powiem Ci jak przerobić czujkę. Podaj parametry trafa i coś o układzie tych diod.
Powrót do góry
   
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 104
Miasto: Flołting Garden

Post#17 28 Wrz 2008 08:48   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


arur napisał:
Szukalem na allegro tych czujnikow na przekazniku i nic, w googlach tez:-(

Nie wiem czy ja nie umiem szukac czy co!

No przecież tego jest pełno:
Link
Link
Link
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Wrz 2008 08:48   





Powrót do góry
   
arur
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 241

Post#18 Post autora tematu 28 Wrz 2008 08:52   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Ale znajdz mi czujnik ruchu do puszki montazowej fi 60!
Powrót do góry
   
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 2017
Miasto: Okolice Białegostoku

Post#19 28 Wrz 2008 09:05   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Jak kupioną czujkę pozbawisz obudowy to powinna wejść. Jak będą kłopoty można przerobić trochę płytkę bo nie są elementy upakowane na maksa.
Powrót do góry
   
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 104
Miasto: Flołting Garden

Post#20 28 Wrz 2008 09:11   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


No dokładnie o tym myślałem - kup nową czujkę i przełóż ją do obudowy poprzedniej - powinna wejść, może po pewnych modyfikacjach.
Powrót do góry
   
Jasxx
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 453
Miasto: Wrocław

Post#21 28 Wrz 2008 12:31   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Pisałem Ci, że są takie w SELGROSIE.
Powrót do góry
   
arur
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 241

Post#22 Post autora tematu 28 Wrz 2008 13:19   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Najblizszy taki sklep jest 100km odemnie.

Wieczorem zrobie fotki i pokarze wam jak wyglada plytka takiej czujki.


Pozdrawiam arur
Powrót do góry
   
Jasxx
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 453
Miasto: Wrocław

Post#23 29 Wrz 2008 12:56   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


To może masz bliżej do Hornbacha (Czechy, Niemcy). Tam też są takie. Mało tego na jednej półce są oba modele i te z przekaźnikiem są tańsze.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czujnik ruchu - Włączenie światła na klatce schodowej poprzez czujnik ruchu. (6)
jak zrobić czujnik ruchu? (3)
Czujnik ruchu jak podłączyć? (2)
Czujnik ruchu - jak podłączyć (10)
Czujnik dymu; jak podlaczyc wentylator? (9)
Czujnik ruchu CR1 jak podłączyć (7)
Jak podłączyć czujnik ruchu do lampy. (3)
Czujnik ruchu - jak podłączyć go do zwykłej lampy? (2)
Czujnik ruchu-jak podłączyć. (Leuze electronik) (1)
Jak podłączyć czujnik ruchu do lampki nocnej (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.11 seconds

elektroda.pl temat RSS