Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?
Author
Message
arur
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 28 Sep 2004
Posts: 242

Post#1 Post from the author of the topic 25 Sep 2008 18:23   

Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Witam!!!

Mam taki problem:

Mam zrobic podswietlenie schodow z czujnikami ruchu na gorze i na dole.
Czujnik ruchu ma minimum 40W a max 500W a podswietlac maja diody. Jest ich siedem. Do tego transformator, wyjscie 10V. Tylko ze trafo pobiera malo mocy i czujnik nie zadziala. W gre nie wchodzi wymiana czujnikow.

Prosze o pomoc arur

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sep 2008 18:23   





Back to top
   
oszitaki
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 14 Jan 2006
Posts: 24
Location: Siarkopol

Post#2 25 Sep 2008 19:50   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Mi się wydaje że czujka ruchu w momencie zadziałania zwiera przekaźnik i wysyła napięcie zasilania , bez względu na moc odbiornika do niego podłączonego. Idąc dalej tym tropem ,możesz tam podłączyć swoje trafo lub przekaźnik załączający obwód zasilania Twoich diod .
No chyba że się mylę ...
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
terminux
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 22 Oct 2001
Posts: 749
Location: Kraków

Post#3 26 Sep 2008 08:15   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Na początek sprawdź, czy czujnik działa podłączając zamiast trafa np. żarówkę 40W.
Potem napisz, jaki masz transformator (elektroniczny czy "zwykły") i o jakiej mocy. Możliwe, że będziesz musiał wymienić transformator na "zwykły".

Helpful message? + -

Back to top
   
acid12
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 23 Sep 2007
Posts: 392
Location: Katowice

Post#4 26 Sep 2008 08:53   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


http://www.zext.csd.pl/pliki/CERTYFIKATY/LX/185_Instrukcja_do_LX2000.pdf

instrukcja montażu Wink

montuje się to zamiast zwykłego wyłącznika, tak jak wyłącznik, czyli wpina szeregowo w obwód oświetlenia Smile

Faza do wyłącznika (wejscie czujnika)
wyjście czujnika do oświetlenia
oświetlenie do '0'

W Twoim przypadku wyjście czujnika oraz '0' podłączasz do uzwojenia pierwotnego trafa, a uzwojenie wtórne do układu oświetlenia (stab. prądu + diody)

Helpful message? + -

Back to top
   
arur
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 28 Sep 2004
Posts: 242

Post#5 Post from the author of the topic 26 Sep 2008 14:30   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


"acid12"
Wiem ze chcesz pomoc ale sposob montazu ja znam!

Problem tkwi gdzie indziej... czytaj dokladnie;-)




Pozdrawiam arur

Helpful message? + -

Back to top
   
acid12
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 23 Sep 2007
Posts: 392
Location: Katowice

Post#6 26 Sep 2008 16:16   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


faktycznie nie doczytałem sorki Smile

jeżeli minimum do zadziałania to 40W, to nie ma chyba wyjścia innego jak zrobić układ który pobiera te 40W, obliczyć ile mocy będzie pobierał układ diod, i dołożyć przed/za nim jakiś odbiornik który doda pobór mocy.
jak diody mocy to powinno wyjść koło 10W na układ, jak jakieś normalne to zdecydowanie mniej.

Może zamontować żarówkę w szeregu z diodami do tego i będzie śmigać ?Smile
Bo montować jakąś oporność na której ma się tracić 30W (lub więcej) to strata energii Sad

rozumiem, że robiłeś test z samym układem diod, może te min 40W to ściema Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Jul 2002
Posts: 2875
Location: Gdańsk

Post#7 26 Sep 2008 17:54   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


W szereg?
Jak juz to rownolegle, ja bym tu uzyla jakis halogenkow np na podescie gornym i dolnym. I chyba bedzie je lepiej dac po stronie 230V.

Helpful message? + -

Back to top
   
arur
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 28 Sep 2004
Posts: 242

Post#8 Post from the author of the topic 26 Sep 2008 18:14   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Plytki wylozone czujniki zalozone. Dwa czujniki i siedem diod i problem.

Zostaje tylko do kombinacji puszka pod schodami tam gdzie bedzie trafo. Wiem ze jakos trzeba obciazyc wyjscie czujnikow tylko nie wiem jak.

Myslalem nad kupnem zasilacza na 12V okolo 5A i obciazyc to czyms ale hmm ale nie wiem gdzie kupie taki duzy rezystor o takiej wydajnosc:-(


Jakies propozycje?



Pozdrawiam arur

Helpful message? + -

Back to top
   
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Jul 2002
Posts: 2875
Location: Gdańsk

Post#9 26 Sep 2008 18:17   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Zarowka 40W i tyle. Rozwiazania najprostsze sa najlepsze.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sep 2008 18:17   





Back to top
   
waldek12101984
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 26 Mar 2008
Posts: 3
Location: gorlice

Post#10 26 Sep 2008 18:35   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


a ten czujnik Z czego bierze odczyt pobieranej mocy??? jak chodzi o obciarzenie to prad powinien plynac taki jak przy 40 W wiec zwieksz prad po stronie pierwotnej trafo dodajac jakis opor rownolegle do strony pierwotnej nawet jakis dlawik:)

Dodano po 3 [minuty]:

jakiej mocy masz trafo???

Dodano po 5 [minuty]:

przeciez 40 wat to nie cale pol ampera....

Dodano po 1 [minuty]:

transformator o wiekszej mocy wezmie te pol ampera na biegu jalowym.... wystarczy to obliczyc

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sep 2008 18:35   





Back to top
   
Jasxx
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 453
Location: Wrocław

Post#11 26 Sep 2008 19:20   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Kupiłeś bubla tak jak ja i do tego zapewne przepłaciłeś. Miałem ten sam problem i nikt nie potrafił mi pomóc. W końce w takim zwykłym Selgrosie znalazłem czujniki ruchu montowane do puszki takie jakie potrzebujesz z przekaźnikami co za tym idzie nie ma określonego obciążenia. Na dodatek były tansze od tych, które kupiłem wcześniej.
Po czym poznać czy jest przekaźnik, czy nie? Po ilości podłączonych kabli. W tym bez przekaźnika są 2: wejście i wyjście, zasilanie przez wyjście. W tych z przekaźnikiem są 3: dwa zasilające i jedno wyjście.
Zresztą to tak jak z żarówkami energooszczędnymi i podświetlanym neonówką wyłącznikiem. Często neonówka powoduje, że energooszczędna żarówka nam mruga.

Helpful message? + -

Back to top
   
arur
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 28 Sep 2004
Posts: 242

Post#12 Post from the author of the topic 26 Sep 2008 20:57   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Fakt wieksze trafo na jalowym wezmie troche tylko hmm moze ktos mi powiedziec jak duze trafo kupic? Nie znam sie az tak dobrze na elektronice.


Pozdrawiam arur

Helpful message? + -

Back to top
   
acid12
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 23 Sep 2007
Posts: 392
Location: Katowice

Post#13 26 Sep 2008 22:29   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


jeżeli i tak chcesz tracić moc (podłączanie trafa, a musiałby być spory) to lepiej ją spożytkować jakoś zamiast 'wyrzucać'.

żarówka 40W wyjdzie Cie zdecydowanie taniej, a i światło pod schodami będziesz miał (nie wiem czy potrzebne ale już lepiej jak coś jest pseudo-potrzebne niż marnowanie pieniędzy ot tak. a żarówke możesz do pudełka włożyć jak koniecznie nie chcesz oświetlać puszki z trafem Razz

a jak bardzo nie chcesz tej żarówki, to taniej od trafa wyjdzie założyć opornik 1,7k równolegle, moc na nim wydzielona to będzie ok 30W

albo 2 takie równolegle
http://www.nikomp.com.pl/opisy/RM000/RMXD330K.htm
tylko o radiatorze nie zapomnij bo sadzone na takim radiatorku posadzisz Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
diodak_13
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 23 May 2006
Posts: 46
Location: Chrzanów

Post#14 27 Sep 2008 07:57   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


szkoda zę nie piszesz jakei czujniki ruhy masz, bo jest ich cała gama, ale jeśłi nie jest to prowizorka to jestem zwolennikiem zmiany tych czujek. Trudno, zapłacisz jeszcze raz, ale przynajmniej później nie bedzie sie tracic moc na jakimś rezystorze albo na żarówce której i tak miało nie być. Skoro oświetenie LED to znaczy mniejsze zużycie energii, więdz idzmy dalej tym krokiem. Jeśłi to są czujniki zasilane niskim napięciem to mozęsz założyc alarmowe, sa na przekaźniku kosztują od 20kilku pln, jeśłi 230V to musisz założyć na to napięcie.

Pozdrawiam i powodzenia

Helpful message? + -

Back to top
   
arur
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 28 Sep 2004
Posts: 242

Post#15 Post from the author of the topic 27 Sep 2008 12:38   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Szukalem na allegro tych czujnikow na przekazniku i nic, w googlach tez:-(

Nie wiem czy ja nie umiem szukac czy co!

Helpful message? + -

Back to top
   
elek555
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 3453
Location: between bad good and good evil

Post#16 27 Sep 2008 16:13   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


To jakieś błędne koło. Po co czujką zasilaną prosto z sieci załączać trafo jak pobór zarówno przez czujkę jak i przez diody jest mały . Daj czujkę za trafem i niech załącza diody. Pokaz dobrą fotkę płytki czujki (spód i wierzch) -to powiem Ci jak przerobić czujkę. Podaj parametry trafa i coś o układzie tych diod.

Helpful message? + -

Back to top
   
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 31 Aug 2007
Posts: 104
Location: Flołting Garden

Post#17 28 Sep 2008 08:48   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


arur wrote:
Szukalem na allegro tych czujnikow na przekazniku i nic, w googlach tez:-(

Nie wiem czy ja nie umiem szukac czy co!

No przecież tego jest pełno:
Link
Link
Link

Helpful message? + -

Back to top
   
arur
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 28 Sep 2004
Posts: 242

Post#18 Post from the author of the topic 28 Sep 2008 08:52   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Ale znajdz mi czujnik ruchu do puszki montazowej fi 60!

Helpful message? + -

Back to top
   
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 13 Oct 2005
Posts: 2013
Location: Okolice Białegostoku

Post#19 28 Sep 2008 09:05   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Jak kupioną czujkę pozbawisz obudowy to powinna wejść. Jak będą kłopoty można przerobić trochę płytkę bo nie są elementy upakowane na maksa.

Helpful message? + -

Back to top
   
lukas1850
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 31 Aug 2007
Posts: 104
Location: Flołting Garden

Post#20 28 Sep 2008 09:11   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


No dokładnie o tym myślałem - kup nową czujkę i przełóż ją do obudowy poprzedniej - powinna wejść, może po pewnych modyfikacjach.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sep 2008 09:11   





Back to top
   
Jasxx
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 453
Location: Wrocław

Post#21 28 Sep 2008 12:31   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Pisałem Ci, że są takie w SELGROSIE.

Helpful message? + -

Back to top
   
arur
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 28 Sep 2004
Posts: 242

Post#22 Post from the author of the topic 28 Sep 2008 13:19   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


Najblizszy taki sklep jest 100km odemnie.

Wieczorem zrobie fotki i pokarze wam jak wyglada plytka takiej czujki.


Pozdrawiam arur

Helpful message? + -

Back to top
   
Jasxx
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 453
Location: Wrocław

Post#23 29 Sep 2008 12:56   

Re: Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?


To może masz bliżej do Hornbacha (Czechy, Niemcy). Tam też są takie. Mało tego na jednej półce są oba modele i te z przekaźnikiem są tańsze.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Czujnik ruchu >40W i diody. Jak podlaczyc?
Page 1 of 1
Similar topics
Czujnik ruchu i dzwięku, dla obciązenia <40w (3)
Czujnik ruchu - Włączenie światła na klatce schodowej poprzez czujnik ruchu. (6)
Alarm - detektor ruchu. Jak podlaczyc. (13)
jak podlaczyc czujke ruchu Texecom ? Help (6)
Czujnik ruchu kobi LX 39 - Podłączenie czujnika ruchu na trzy sposoby (1)
Jak podłączyć czujnik ruchu? (5)
Jak zbudowac czujnik ruchu??? (6)
jak zrobić czujnik ruchu? (3)
Czujnik ruchu jak podłączyć? (2)
Czujnik ruchu - jak podłączyć (10)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl topic RSS feed