| Author |
michalmily Poziom 13

|
05 Mar 2004 18:07 Sterownik do akwarium |
|
|
|
Witam wszystkich. Chciałbym stworzyć własny sterownik urządzeń w akwarium w trubie dobowym. Znam kilka schematów z sieci, ale w każdym brakuje jednej funkcji - sterowania karmieniem, dlatego chcę zbudować coś od samego poczatku. Mam nadzieję, że zyskam Waszą pomoc. Sterownik miałby być zbudowany na jakimś popularnym mikrokontrolerze (może 89Cx051) i miałby realizować następujace funkcje w dwóch trybach:
- zegar led
- sterowanie oświetleniem - włączenie i wyłaczenie o okreslonej godzinie i wieczorem, oraz ręczne załacznie bez względu na stan timera
- sterowanie dozownikiem pokarmu - 5*dziennie, załaczenie na ok 15 sekund dozownika o zadanej porze
- termometr progowy - utrzymywanie stałej temperatury wody
- sterowanie napowietrzaniem (podczas nieobecności domowników załączone na stałe, obecnosci - wyłączane na noc)
Proszę Was o pomoc, bo nie mam za wiele pomysłów, a jeżli chodzi o programowanie, to już w ogóle nie wiem jak napisać program dla mikrokontrolera. Za wszelką pomoc i dyskusje na ten temat serdecznie dziekuję. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Mar 2004 18:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
olekewaagata Poziom 19

|
05 Mar 2004 18:35 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Witam. Jest to dość spory program i jesli jeszcze nic nie programowałeś
to wydaje mi się że na pierwszy raz jest to temat dla Ciebie za duży.
Powinieneś znalezć kolegę który programuje i pomógł by Ci.
Istotne też jest czy potrafisz zaprojektować druk na podstawie schematu a potem go wykonać. Potem nalezy podjąc decyzję
na czym robisz zegar: procesor lub pcf8583 sugerowałbym ten drugi.
Następna sprawa to czy stoswać zasilanie awaryjne np kiedy odłączą
Ci zasilanie 220V a Ty jesteś na wczasach.
Nie wiem jak ma wyglądać i działać karmnik dla rybek a w nim dozownik
pokarmu?. To już nie elektronika a ja nie mam pomysłu jak to wykonać
i nigdy czegoś takiego nie widziałem.
Potem potrzeba parę klawiszy do programowania ustawień sterownika
i ładna obudowa. Jak na te problemy będziesz miał rozwiązanie
możesz dalej kontynuować temat na mój adres pw lub olektango(malpa)wp.pl
tylko wtedy nie zapomnij podać swojego adresu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Mar 2004 18:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
michalmily Poziom 13

|
05 Mar 2004 18:55 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Dzieki za odpowiedź. Obwód ze schematu wykonać potrafię, już budowałem jeden zegar - pseudoanalogowy, wykonanie obwodu też mam za sobą, mechanika dozownika polega na działaniu zwykłej maszynki do mielenia mięsa. Układ jest sprawdzony - kiedyś działał w innym układzie i sprawował się doskonale (układ przekaźnika czasowego podłączonego do zegara na MC 1206, szkoda, że tylko raz dziennie się załączał). Z zasilaniem awaryjnym to faktycznie problem, jakiś akumulator, falownik i przetwornica? - moze to trochę za wiele, może wystarczy tylko podtrzymanie bateryjne zegara? - liczę na to, że w środku miasta nie wyłączą prądu na kilka dni, a chociażby 12 godzin bez powietrza rybom nie zaszkodzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
lechm56 Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |
olekewaagata Poziom 19

|
06 Mar 2004 12:47 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Więc jesli potrafisz zaprojektować i wykonać płytkę i posiadasz dozownik
pokarmu dalszą współpracę możemy kontynuować na GG=1169041
Jestem wieczorami często dostępny pod tym numerem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Mar 2004 12:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ostfal1 Poziom 10

|
09 Mar 2004 15:06 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Akwarystyką zajmuje się od 3 lat i trochę mnie dziwi w Twoim przypadku tyle karmień. W lutym zrobiłem sobie taki sterowniczek z automatycznym dozownikiem pokarmu. Karmi on rybki dwa razy dziennie rano i wieczorem i jest wszystko ok. No jak mus to mus można dokleić ze dwie procedurki i będzie 5 razy karmił (ale po co).
Sterownik składa się z AT90S8515 & Pcf z podtrzymaniem & DS1820 i wszycho chodzi ok.
Obecnie zaczynam pisać 3 z kolei program (mam nadzieję, że będzie to program końcowy) { zostało mi w pamięci jeszcze sporo miejsca i postanowiłem to wykorzystać do zrobienia "prawdziwego kombajnu"}
|
|
| Back to top |
|
 |