FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

klon ICD2 99% SMD - wstep

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> PIC Microcontrollers -> klon ICD2 99% SMD - wstep
Author
Poziom 25
Poziom 25

Post#1 Post from the author of the topic 30 Sep 2008 16:59   

klon ICD2 99% SMD - wstep

witam,

projekt mial byc dawno, ale go nie bylo jakos tak, wiec wyszlo jak wyszlo <: bedzie niedlugo...

po co jest ten temat?

wiem ze wiele osob jest zainteresowanych ICD2 w wersji SMD, ktore dodatkowo byloby pozbawione paru popularnych bledow wersji zwyklych. temat ten w moim zalozeniu sluzyc powinien udoskonaleniu projektu ktorego sie podjalem tak, aby byl to najlepszy klon ICD2 w okolicy <: prosze wiec osoby ktore bylyby zainteresowane takim klonem (szczegoly dalej) po pierwsze o info ze sa zainteresowane (na PM, albo w temacie) oraz o konstruktywna krytyke i/lub sugestie zmian.

czym rozni sie ten klon od innych? a.k.a. ZALOZENIA

1. brak potencjometru cyfrowego MCP41010
2. brak buforow HC4066 znanych z potyo
3. brak buforow nieodwracajacych 74LS07
4. obecnosc zlacza programowania ukladow icd2
5. regulacja VPP potencjometrem
6. im wiecej SMD tym lepiej

Ad. 1. potencjometr ten ma blizej niezidentyfikowana funkcje [; gdzies kiedys czytalem, ze niektore dziwaczne PICe wymagaja aby VPP bylo nizsze niz 12V podczas programowania (wg specyfikacji zwykle wynosi ono 13V). Lista tych ukladow byla krotka a ich oznaczenia egzotyczne, dlatego tez funkcjonalnosc zmiany tego napiecia potencjometrem cyfrowym jest zbedna, a uklad swoje kosztuje i miejsce zajmuje <: teraz niestety nie moge znalezc tej stronki, choc probowalem naprawde mocno [;

Ad. 2. bufory te umozliwialy uzywanie ICD2 w trybie programatora. jedynie w trakcie procesu programowania uklad byl 'dolaczony' do ICD2 - po jego zakonczeniu wszystkie linie przechodzily w stan Hi-Z. Poniewaz ja osobiscie nigdy tego nie uzylem (tak jak i moi znajomi) oraz ze wzgledu na brak dzialania tej funkcjonalnosci z prockami 16-bitowymi oraz 32-bitowymi podjalem decyzje o zrezygnowaniu z tego zajmujacego miejsce bajeru <: linie programujace oczywiscie sa buforowane przez hct125 i hc126 dzieki czemu konwersja poziomow bedzie obecna

Ad. 3. biorac pod uwage fakt, ze cala funkcjonalnosc tego 14-pinowego ukladu mozna zastapic 2 tranzystorami, wybralem 2 tranzystory, bo sa mniejsze i tansze.

Ad. 4. jak wiadomo klony nie sa doskonale - jednym sypia sie codziennie (moj kolega) innym raz na pare miesiecy (ja), co konczy sie lutowaniem jakichs pajeczych podlaczen do zaprogramowania ich lub wyjmowaniem z podstawek. poniewaz ma to byc klon w SMD, takie zabawy sa niemozliwe. na plytce [zmieniono] beda dwa zlacza programowania.

Ad. 5. prosty potencjometr montazowy, aby mozna bylo sobie wyregulowac napiecie VPP do idealnych 12.5V lub ewentualnie skrecic [; nie wiem jeszcze czy wystarczy montazowy, czy lepiej helitrim, sprawa do przemyslenia - helitrimy sa jednak: a. duze, b. drogie [; [poprawiono] przy obecnych wartosciach ze schematu mozliwa jest regulacja w zakresie 10-14.2V.

Ad. 6. jedyne elementy nie SMD w moim zalozeniu to goldpiny do zworek i programowania, elektrolity oraz moze cewka do przetwornicy. goldpiny SMD to przesada, a cewki SMD sa zwykle 2x drozsze niz zwykle <: tak samo elektrolity SMD - sa drogie i tyle. aha - jeszcze potencjometr montazowy do regulacji napiecia z przetwornicy i kwarc rowniez w wersji przewlekanej, ze standardowych powodow cenowych <: . planuje do malo typowych wartosci kondensatorow dodac otworki przy padach, aby sie dalo ewentualnie wykorzystac przewlekane, bo czasem ciezko kupic SMD <:

schemat

w zalaczniku do posta wrzucam schemat w postaci aktualnej, prosze o komentarze i sugestie, niedlugo zajme sie projektem plytki tak aby przypasowala do jakiejs niewielkiej obudowy.

wytlumaczenie dziwnych rzeczy ze schematu

[NIEAKTUALNE!]
krotkiego wytlumaczenia wymaga funkcja przeprogramowywania prockow. jak widac na schemacie sa dwie zworki - EN_16 i EN_18. w przypadku normalnej pracy obydwie musza byc zalozone, a dodatkowo nalezy zewrzec piny 1-2 (mclr z vcc) w zlaczu programowania ukladow. tym sposobem na liniach mclr wymuszony zostanie stan wysoki, czyli normalna praca. wyjecie zworki ze zlacza programowania pozwala zadzialac slabym pull-downom R15 i R26, ktore wymusza na liniach MCLR stan niski, resetujac procki. jest to konieczne, poniewaz piny do programowania sa uzywane do dziwnych rzeczy i maja ustalony stan - machanie po nich programatorem mogloby sie zle skonczyc. aby zaprogramowac ktorys z prockow nalezy wyjac zworke z drugiego procka - uniemozliwiajac podawanie na niechciany uklad napiecia VPP.

obecnie w planie sa DWA zlacza programowania - osobne dla kazdego z dwoch prockow - tak bylo po prostu lepiej, gdyz zaprogramowanie dwoch prockow jednym zlaczem wymagaloby trzech dwupozycyjnych zworek, czyli razem 9 goldpinow... no wiec gdzie sens, skoro drugie zlacze to tylko 5 otworow...

zlacze programowania ICSP

zastanawiam sie nad wyborem zlacza programowania. RJ-11 czy tam -12 stosowane w standardzie to wg mnie porazka, wiec proponuje np IDC-10 z wyjetymi skrajnymi pinami - wygodne, wchodzi tylko w jedna strone [; ewentualnie glodpiny te w bialej ramce (molexy). no albo tez taki patent jak w pickit2 - gniazdo na goldpiny, choc to wydaje mi sie malo praktyczne.

zamowienie grupowe

co do finalu sprawy - na pewno chcialbym zamowic plytki [; to jasne <: niemniej jednak jesli byliby chetni, to mozna by zrobic akcje jak w przypadku JTAGa do ARMa. moglbym zamowic komplet czesci, obudowy itp. wyjdzie taniej dla wszystkich, bo wiadomo ze niektore elementy w hurcie sa tansze 10x, a do tego czesto trzeba ich kupic np 100, a potrzeba 10. dodatkowo wyslalem dzis pytanie o cene prockow do GAMMY - jesli kogos to interesuje, to moge mu zaprogramowac procki zakupione w owej firmie lub dostarczone do mnie poczta (lub osobiscie [; )

nie wiem co napisac na poczatek wiecej, wiec nic juz nie napisze <: pytac, pisac, krytykowac, sugerowac [; czekam.

4\/3!!

Usunąłem "ozdobnik" z tytułu - regulamin p.11.2
[zumek]

icd2-sch.pdf
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  icd2-sch.pdf
 Contents:  
 Filesize:  23.41 KB
 Punkty:  0

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Sep 2008 16:59   

Back to top

don diego
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 30 Sep 2008 17:19   

Re: klon ICD2 99% SMD - wstep [;

Jestem zainteresowany akcją w stylu JTAGa dla ARM. Od dawna noszę się z zamiarem wykonania sprzętu do PICów, bo trochę ich się kurzy w szafce;)
Planujesz wykonać jakiś prototyp, czy od razu wysyłasz do płytkarni?:)
Back to top

Freddie Chopin
Poziom 25
Poziom 25

Post#3 Post from the author of the topic 30 Sep 2008 17:22   

zasadniczo to niczego specjalnie odkrywczego w tym projekcie nie ma - jest to wariacja na temat dostepnych w sieci projektow - po trochu z kazdego <: tak wiec ogolnie powinno to dzialac [; ile sie da tyle posprawdzalem w PSPICE.

mysle czy by sobie nie kupic plytki stykowej i nie przetestowac [; zobaczymy jeszcze czy w ogole cos z tego wyjdzie = ile bedzie chetnych.

4\/3!!
Back to top

Rinho
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 30 Sep 2008 20:54   

Mam nadzieje że znajdzie się parę osób, bo im więcej tym mniejsze koszty wytworzenia płytki... Ja jestem chętny jeśli kwota samej płytki nie przekroczy 30-40zł.
Back to top

Mat_91
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 30 Sep 2008 21:18   

hmmm ja się zgłaszam:) Im więcej programatorów pod ręką tym lepiej, do samego projektu nie mam zastrzeżeń, no nie licząc tego potencjometru to regulacji napięcia Vpp, Freddie jak sam napisałeś trzeba to ograniczyć tylko do odpowiedniego zakresu bo chwila nieuwagi i to napięcie może być zabójcze dla uC. Co do kosztów płytki to jeżeli by się ograniczyć z rozmiarami do minimum, i znalazło by się przynajmniej kilkunastu chętnych to chyba poniżej 20 zł od sztuki powinno się zmieścić.
Back to top

Freddie Chopin
Poziom 25
Poziom 25

Post#6 Post from the author of the topic 30 Sep 2008 22:15   

Rinho wrote:
Ja jestem chętny jeśli kwota samej płytki nie przekroczy 30-40zł.

hohoho to przesadziles mocno [; mysle ze cena bedzie rzedu 10-15zl.

wartosci rezystorow juz przeliczone (2.4k, 24k), zmienilem tez potencjometr (na 1k). mozliwa jest regulacja w zakresie 10-14.2V. poprawiony schemat w pierwszym poscie.

4\/3!!
Back to top

adamwesola
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 30 Sep 2008 23:04   

Czesc !
Dlaczego linia pgc idąca do złącza icsp ma bufor dwukierunkowy ? przecież zegar tylko "nadaje".
Wszystko w smd, obawiam sie montażu.
Back to top

Freddie Chopin
Poziom 25
Poziom 25

Post#8 Post from the author of the topic 30 Sep 2008 23:25   

najwidoczniej jednak tez oodbiera [; mnie nie pytaj, to wymysl tych z microchipa <: w kazdym razie tak ma byc, zapewne idea jest taka, ze przy debuggowaniu jesli target zwraca do icd2 bardzo duzo danych, to sam ustala zegar.

jesli chcesz wersje nie-smd, to takich jest juz kilka, za to wersji SMD nie ma w ogole [; pozatym smd jest male i ladne <: problemow z montazem nie powinno byc - rezystory i kondensatory 0805, scalaki w tqfp-44 i so-14 maja naprawde DUZY raster. w JTAGu do ARMa (zlutowanym juz przez KILKADZIESIAT! osob) jest scalak w rastrze 20 milsow, tutaj masz 31 wiec mozna lutowac transformatorowka nawet <: zreszta na firmowych plytkach to ja moglbym lutowac nawet 16milsowe scalaki <:

4\/3!!
Back to top

don diego
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 01 Oct 2008 07:32   

A może by tak zrobić wersję ze scalakami w QFN?:D To by dopiero było małe.
Back to top

dir3ctor
Poziom 20
Poziom 20

Post#10 01 Oct 2008 09:45   

Tez sie zapisuje na plyteczke, a jak czesci beda w rozsadnej cenie to calego kita bym wzial.

Co do zlacza programowania, mysle ze krawedziowy molex bedzie ok, bo te RJ-ty to poracha na maksa. Zworki mozna by zastapic jakimis dip-switchami.
Back to top

Freddie Chopin
Poziom 25
Poziom 25

Post#11 Post from the author of the topic 01 Oct 2008 09:58   

don diego wrote:

ano definitywnie, tylko nie wiem kto by to przylutowal bez hot-air'a <:

dir3ctor wrote:
Zworki mozna by zastapic jakimis dip-switchami.

no ale zworek jest malo (2 lub 3), a dipswitche drogie i duze <:

4\/3!!
Back to top

don diego
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 01 Oct 2008 10:07   

Freddie Chopin wrote:
don diego wrote:

ano definitywnie, tylko nie wiem kto by to przylutowal bez hot-air'a <:

Jeśli pady będą trochę wystawały poza obrys scalaka, to da się nawet grotem przylutować ;)

Freddie Chopin wrote:
dir3ctor wrote:
Zworki mozna by zastapic jakimis dip-switchami.

no ale zworek jest malo (2 lub 3), a dipswitche drogie i duze <:

4\/3!!

Zworki są tylko do programowania mikrokontrolerów w ICD, tak? Najchętniej zastąpiłbym je kropelką cyny:) Oczywiście jeśli konieczność przeprogramowywania nie będzie zbyt częsta.
Back to top

Freddie Chopin
Poziom 25
Poziom 25

Post#13 Post from the author of the topic 01 Oct 2008 10:11   

koniecznosc przeprogramowywania jak juz pisalem jest wysoce losowa [; ja robilem to do tej pory 2x (od 8 miesiecy), kumpel za to robil to czasem codziennie.

lepsze chyba jednak zworki - dzieki nim nie bedziesz musial dotykac w ogole lutownicy zeby procki przeprogramowac.

4\/3!!
Back to top

Jakub Wędrowycz
Poziom 12
Poziom 12

Post#14 01 Oct 2008 10:24   

Złożyłem wiele programatorów na PIC'e i stwierdzam, że pomysł z regulacją VPP potencjometrem jest jedynym sprawdzonym rozwiązaniem, dlatego w pełni popieram projekt. Trzeba jedynie zaprojektować bardzo dobrze przetwornice, a może po prostu zastosować zewnętrzne zasilanie wyższym napięciem (przeważnie mamy dostępny jakiś zasilacz)i tylko je obniżać. W programatorach mam złe doświadczenia z wszelkimi przetwornicami, pwm'ami i innymi tego typu bajerami do podwyższania napięcia. Oczywiście piszę się na taką płytką. Może być 100% nawet małego SMD, myślę, że dziś nie ma to znaczenia.
Back to top

Freddie Chopin
Poziom 25
Poziom 25

Post#15 Post from the author of the topic 01 Oct 2008 10:30   

na czym polegaly te zle doswiadczenia? przyznam szczerze, ze 99% klonow ICD2 ma przetwornice wlasnie tego typu, czesto identyczna, wiec mnie zaskoczyles <:

anyway - jesliby bylo na plytce miejsce, to mozna zrobic dwie alternatywne sekcje do tego zasilania - przetwornice albo gniazdo na zewnetrzne napiecie i jakis stab regulowany.

4\/3!!
Back to top

Jakub Wędrowycz
Poziom 12
Poziom 12

Post#16 01 Oct 2008 11:44   

Doświadczenia wynikały głównie z niezgodności z notami elementów do przetwornic, a rzeczywistością. Czyli składamy wg not elementów i obliczeń jakiś tam obliczeń (no właśnie tu też problem z czego korzystamy). A rzeczywistość okazuje się brutalna :( i inna od spica i tego typu programów. Fakt jeżeli zbudujemy prototyp przetwornicy, przetestujemy i będziemy używać tych samych elementów (konkretny dostawca, producent) to problemu nie będzie. Ale tutaj sporo osób będzie składać na własną rękę i tu da taki zamiennik, tam inny. Alternatywna sekcja zasilania, o tym właśnie myślałem. Projekt się minimalnie rozrośnie, ale będzie można w razie wątpliwości wyłączyć przetwornicę i przełączyć się na zasilanie ze zwykłych stabilizatorów. Bardzo bym chciał mieć taką możliwość na płytce :) Poza tym przetwornica to ewentualne źródło zakłóceń i projekt musi być dobry (ułożenie na pcb, itp), żeby je wyeliminować. Ja w tej kwestii nie mam doświadczenia. A co do klonów ICD i ich przetwornic, to widać ile osób ma problemy po złożeniu z VPP. Pewnie ponad 50% postów ich dotyczy.
Jedym słowem alternatywna druga, prosta sekcja VPP i będzie jak to mówią full wypas :)
Back to top

Rinho
Poziom 14
Poziom 14

Post#17 01 Oct 2008 16:33   

No faktycznie trochę przesadziłem z tą kwotą... Mój klon padł tylko raz a ma jakieś 5 miesięcy.
Z przetwornicą jest chyba bardziej problem z odpowiednio dokładnymi elementami. Sam miałem z nią problem, raz uszkodzony układ była raz wina rezystora który nie miał tej rezystancji jaką powinien mieć... choć był "precyzyjny".
Back to top

Balu
Poziom 24
Poziom 24

Post#18 01 Oct 2008 18:27   

No i ja freddie reż się piszę;) Ale to wiesz...
PS może 0603?
I co do przewlekania ja myślę, że złącze programowania to jedyna sensowna rzecz przewlekana;)
Dławiki na smd są w okolicach 2zł więc nie ma jakichś śmiesznych cen... (i to takie na ampery). capy też w dziesiątkach groszy... Więc nie przesadzajmy zróbmy wszystko w smd;) poza goldpinami...
Co do przetwornicy - ja bym się nie babrał w zew. zasilacze -> icd2 jest z tym fajne, że ma TYLKO wtyczkę usb:) I to jest w nim piękne;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Oct 2008 18:27   

Back to top

Mat_91
Poziom 20
Poziom 20

Post#19 01 Oct 2008 18:57   

Obudowy 0603?? Jak bardzo lubię miniaturyzacje tak bardzo zgłaszam sprzeciw, trochę to za małe :) 0805 będą idealne -> nie za duże, nie za małe.
Back to top

don diego
Poziom 22
Poziom 22

Post#20 01 Oct 2008 19:04   

Drobnica w 0603 i scalaki w QFN :D
Back to top

dir3ctor
Poziom 20
Poziom 20

Post#21 01 Oct 2008 19:43   

0603 za male, a co do QFN to wydaje mi sie ze za malo osob ma doswiadczenie w lutowaniu tego (ja np. nie mam ;). Ludu, to i tak bedzie malutkie, nie popadajmy z jednej skrajnosci w druga.
Back to top

Balu
Poziom 24
Poziom 24

Post#22 01 Oct 2008 21:46   

To jeszcze jeden pomysł... Freddie, może się VHDLa nauczysz i w jakieś fpga?:P
:D:D

(Zart)
A co do 0603 to się spoko luta jak 0805 tylko nie można ścieżki puścić za bardzo pod spodem;)

(Za bardzo...):D
Back to top

Freddie Chopin
Poziom 25
Poziom 25

Post#23 Post from the author of the topic 01 Oct 2008 21:59   

tia, bo po 0805 to wchodza ze 3 sciezki [; tyle ze po drugiej stronie laminatu <:

4\/3!!
Back to top

Balu
Poziom 24
Poziom 24

Post#24 01 Oct 2008 22:01   

Po tej samej :)
Back to top

Freddie Chopin
Poziom 25
Poziom 25

Post#25 Post from the author of the topic 01 Oct 2008 22:11   

zdjecie poprosze [; jak dla mnie nie wchodzi nawet jedna <: [mowimy oczywiscie o warunkach domowych, bo ze w technoservice wcisna tam i 5, to ja wiem <; ]

anyway - na razie cos kiepsko z chetnymi, spodziewalem sie wiekszej ilosci.

4\/3!!
Back to top

Balu
Poziom 24
Poziom 24

Post#26 01 Oct 2008 22:14   

ja wezmę 2;P
A co do ścieżek, ja oczywiście mówię o fabrycznych ;)
W domu ścieżki pod 1206 ;)
Back to top

don diego
Poziom 22
Poziom 22

Post#27 01 Oct 2008 22:31   

Ja też się piszę na dwie płytki plus ewentualnie elementy, bez mikrokontrolerów.
Back to top

adamwesola
Poziom 18
Poziom 18

Post#28 02 Oct 2008 07:44   

Decyduje sie na jedną sztukę , z tym ze prosze o wszystkie elementy i zaprogramowane procesory, maja maly rozstaw nozek i nie byloby do nich jak przylutowac przewodow do programowania, a zadnej podstawki- adptera nie mam
Back to top

Balu
Poziom 24
Poziom 24

Post#29 02 Oct 2008 07:52   

One jeszcze nie takie złe są:D
Raz widziałem (dostałem) układ w tssopie z kabelkami do dipa doprowadzonymi;)
(Ale mina była nietęga moja:D)
Back to top

Freddie Chopin
Poziom 25
Poziom 25

Post#30 Post from the author of the topic 02 Oct 2008 07:52   

przeciez pisze w pierwszym poscie, ze na plytce bedzie zlacze do zaprogramowania tak aby nie bylo z tym problemu.

4\/3!!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Oct 2008 07:52   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> PIC Microcontrollers -> klon ICD2 99% SMD - wstep
Page 1 of 7 Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Similar topics
[PIC18LF4620, PICDEM-Z] Problem z ICD2 (3)
ICD2 vs ICD3. Jakie sa roznice? (8)
[MPLAB][ASM] i programator ICD2 (2)
ICD2 problem z programowaniem.. (3)
Integracja ICD2 z MikroC. (4)
ICD2 blokuje dsPIC? (13)
Klon ICD2 - programatora użyć do wgrania bootladerów (2)
[pic][icd2] Klon ICD2, uruchomienie, problem (8)
Pytania dotyczące klonu ICD2 (9)
[PIC][ICD2] zdiagnozowanie problemu z debugger (4)

Page generation time: 0.17 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed