FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Matryca w laptopie ThinkPad - czy tak powino to wyglądać ?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Matryca w laptopie ThinkPad - czy tak powino to wyglądać ?
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 30 Sep 2008 22:00   

Matryca w laptopie ThinkPad - czy tak powino to wyglądać ?

Cześć.
Niecałe 2 tygodnie temu zakupiłem laptopa Lenovo ThinkPad R61. Wszystko działa bardzo sprawnie i jestem zadowolony. Jednak jedna rzecz nie daje mi spokoju. Otóż chodzi mi o matrycę, to jak świeci ekran. Przyznaję, że przesiadłem się do tego sprzętu z komputera stacjonarnego (swoją drogą desktop nadal jest w użyciu) z monitorem CRT. Wiedziałem, że różnica będzie diametralna, że kąt widzenia będzie o wiele mniejszy. No ale nie spodziewałem się, że aż taki:

Kiedy patrzę na monitor w laptopie, nieważne jak ułożę głowę, nisko czy wysoko, nieważne pod jakim kątem ustawiony jest sam ekran (mowa tu o ułożeniu góra dół), nie ma takiego miejsca, żeby wszystkie barwy miały jednakową jasność.
Kiedy na dole ekranu wszystko jest ok z jasnością, u góry już zaczynają się zaciemnienia kolorów. Sytuacja odwrotna kiedy patrzę na górę monitora - wówczas na dole barwy nie ciemnieją, ale są zamazane, jakby za dużo dodanego 'brightness'. Oczywiście wszystko to jest przy ruchu głową siedząc na wprost laptopa, góra-dół około 15 cm.

Matryca jest formatu 15,4", panoramiczna, matowa.
Czy coś jest nie tak z moim sprzętem ?
Najbardziej zauważalne jest to jak się wyświetli czarny obraz z JPG-a na pełnym ekranie. Są widoczne pasy i nie ma żadnego ustawienia głowy/ekranu, w którym barwa czerni jest jednolita na całej powierzchni.

Widziałem już nie raz jak świecą monitory w laptopach i nie zauważyłem, żeby coś takiego miało miejsce.
Aha, sprzęt jest nowy, od autoryzowanego dystrybutora.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Sep 2008 22:00   

Back to top

tronic1
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 30 Sep 2008 22:08   

Re: Matryca w laptopie ThinkPad - czy tak powino to wyglądać

Jeżeli siedzisz i patrzysz na matrycę na wprost to obraz powinien być "normalny". Może masz kontrast zbyt duży ustawiony ? Próbowałeś regulować parametry wyświetlania ?
Back to top

harlej
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 Post from the author of the topic 30 Sep 2008 22:24   

Tak, próbowałem je ustawiać. Ta różnica jednak nadal pozostaje.
Może sprostuję - jak patrzę na wprost, to widać wszystko, ale na przykład dół jest nieco rozmyty, za bardzo ostry. Jeśli już mówimy o patrzeniu takim typowo na wprost.
Dzięki za szybki odzew w ogóle.
Poczekam na innych, może sami użytkownicy tego modelu się wypowiedzą.

Dodam jeszcze obecne ustawienia:
gamma - 1.0
jasność - -5
kontrast- 47
Back to top

Pingwin Wielki
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 02 Oct 2008 07:59   

Proponuję wejść na stronę http://www.thinkwiki.org/wiki/ThinkWiki
a dokładniej na tą podstronę: http://www.thinkwiki.org/wiki/TFT_display

Tam odszukać swój model notebooka (na spodzie obudowy model podany jest numer modelu w postaci 4 cyfry+3znaki, np. 'Type 2374-7CG' dla T40) i sprawdzić, jaki rodzaj matrycy został zamontowany. Jeżeli w notebooku jest matryca typu FlexView albo WideScreen, to kolorystyka i odwzorowanie obrazu powinno być prawidłowe pod szerokim zakresem kątów patrzenia.

Można też pokusić się o wygooglowanie specyfikacji matrycy, jaka została zamontowana w tym konkretnym egzemplarzu. Niektóre matryce posiadają tylko jedną świetlówkę (zazwyczaj ulokowaną na dolnej krawędzi wyświetlacza) i to się czasem lekko rzuca w oczy (widać lekko jaśniejszy obraz na dole, ciut ciemniejszy od góry).
Back to top

harlej
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 Post from the author of the topic 02 Oct 2008 15:25   

Quote:
widać lekko jaśniejszy obraz na dole, ciut ciemniejszy od góry

U mnie własnie tak to się przejawia.

Niestety na stronie, którą podałeś nie widnieje model R61. Szukałem też po numerze z dołu laptopa, też nie ma.
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 02 Oct 2008 16:49   

:arrow: Pingwin Wielki:
WideScreen to tylko oznaczenie matrycy panoramicznej (16:9)
FlexView to to samo co Glare, CrystalBrite etc. innymi słowy "szklany" filtr (błyszcząca matryca).

:arrow: harlej:
Taka uroda matowych matryc w technologii TN, choć na czarnym jednolitym tle, nie powinno być żadnych pasów, jasność powinna zmieniać się w sposób jednolity. Czarny tekst na białym tle powinien być idealnie ostry na całej powierzchni ekranu, warunek to praca ekranu w natywnej (zazwyczaj maksymalnej) rozdzielczości.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Oct 2008 16:49   

Back to top

harlej
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 Post from the author of the topic 03 Oct 2008 09:06   

Rozdzielczość mam cały czas ustawioną na maksymalną.
U mnie jednolity czarny obraz przejawia się tym, że dolna część (ponad połowa) jest raczej szara niż czarna. Strasznie irytująca sprawa i już nie wiem co z tym zrobić. A jak do serwisu zawiozę, to mnie jeszcze skasują za ekspertyzę i powiedzą, że taka natura ekranu :/

Jak się ma sprawa w matrycach błyszczących ? Czy w nich też może być podobne zjawisko ? BRAK jednolitej czerni znaczy się.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 03 Oct 2008 09:06   

Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#8 03 Oct 2008 09:51   

W matrycach glare nie jest to tak widoczne. Jeszcze raz powtarzam - przejście od czerni do szarości powinno być płynne, jeśli jest wyraźna linia odcięcia w 1/2 lub 1/4 ekranu to jest uszkodzona matryca.
Back to top

harlej
Poziom 9
Poziom 9

Post#9 Post from the author of the topic 03 Oct 2008 10:20   

U mnie przejście jest jak najbardziej płynne. Jednak co z tego, skoro obraz jest niejednolity. Dzisiaj pójdę porównać jak to wygląda na innych modelach w sklepie.
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 03 Oct 2008 10:35   

Niestety ekrany laptopów są podświetlane jedną świetlówką zazwyczaj umiejscowioną w dolnej części ekranu.
Back to top

harlej
Poziom 9
Poziom 9

Post#11 Post from the author of the topic 03 Oct 2008 13:49   

Tak przy okazji dzięki za wszystkie wypowiedzi!

Byłem, obejrzałem i rzeczywiście, mimo faktu że na błyszczących matrycach odbija się to co jest za użytkownikiem, tego efektu zbytniej jaskrawości nie ma w takim nasileniu, czasem był bardzo znikomy=do zniesienia. W niektórych dało się zauważyć podobne objawy, ale też ciężko się sugerować tym, co widać przez gablotę w sklepie.
Poza tym na wszystkich była wyświetlana grafika reklamująca sklep, której nie znam i która mogła mieć na przykład jeden odcień u góry a drugi na dole z zamierzeniem.
Cóż, walczę dalej z problemem.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Matryca w laptopie ThinkPad - czy tak powino to wyglądać ?
Page 1 of 1
Similar topics
Tak Tak a internet na laptopie (4)
Matryca w laptopie - pęknięta czy od zalania ? (5)
Nnd na laptopie. Czy laptop thinkpad może działać 24 godziny? (2)
IBM ThinkPad R40 czy matryca LG LP141XA (A1) zadziała? (2)
IBM ThinkPad T23 - matryca LVDS czy RGB ? (8)
Acer Aspire 7520 - czy tak powinna wyglądać bateria? (13)
Czy tak może wyglądać sieć sklepu internetowego? (8)
Czy płyta gł. z IBM Thinkpad R50/R51 pasuje do ThinkPad T40? (5)
Matryca lcd Ibm ThinkPad T21 (9)
IBM ThinkPad R31 Ciemna Matryca (2)

Page generation time: 0.056 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed