| Author |
Stanej Poziom 2

|
01 Oct 2008 09:23 Renault Megane 1997r 1.6 |
|
|
|
Witam wszystkich.
Mam Renault Meganke 1997r. 1.6 problem to,że nie działają piloty w kluczykach na podczerwień,mam kod do odblokowania immo i uruchamiam silnik
awaryjnie,kilkakrotnie korzystałem z wskazówek jak w/opisane zsynchronizowania pilotów lecz nadal nie działają.Przycisk wewnętrzny centralnego zamka działa,po naciśnięciu zamyka i otwiera.Kluczyki kolejno ,najpierw 1 następnie po jakimś czasie 2 przestał działać.
Proszę o poradę co robić dalej?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Oct 2008 09:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
magir Poziom 18

|
01 Oct 2008 12:48 Re: Renault Megane 1997r 1.6 |
|
|
|
Musi być aktywny immobilaizer - przekręć kluczyk w stacyjce do zapalenia się lampek na tablicy rozdzielczej. Dioda blokady będzie szybko migała - przyciskasz przycisk centralnego zamka i trzymasz go, dioda zaczyna migać wolno - musi mignąć tyle razy ile wynosi pierwsza cyfra kodu, puszczasz przycisk i przyciskasz ponownie - znowu musi mignąć tyle razy ile wynosi druga cyfra - ta procedurę wykonujesz aż do czwartej cyfry. Kiedy to zrobisz dioda blokady zapali się na stale (zdjęta blokada) i możliwe będzie już uruchomienie samochodu (to w sytuacji, kiedy mamy uszkodzone kluczyki-'plipy'), ale nie robimy tego, bo chcemy zaprogramować plipy. Wyjmujesz kluczyk ze stacyjki, przyciskasz znowu przełącznik centralnego zamka - trzymasz tak długo aż centralny zamek zablokuje drzwi i otworzy - wtedy musisz skierować plip w stronę odbiornika podczerwieni (przy lusterku wstecznym) i przycisnąć kilka razy plip w odstępach 0,5s - odbiornik powinien złapać kod i zamknąć lub otworzyć drzwi, bierzesz szybko drugi plip (o ile jest) i również 'strzelasz' nim w pobliżu odbiornika w jego stronę. Jeśli drugi plip zostanie zapamiętany to procedura jest zakończona. Jeśli nie udałoby się zaprogramować żadnego z pilotów to trzeba odczekać 10-15 min. aż zablokuje się immobilaizer i należy przeprowadzić procedurę programowania ponownie.
Po procedurze wbijania cyfr - programować plipy należy dość szybko gdyż odbiornik będzie czekał na kody z plipow kilka sekund !
Daj znać jak poszło
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanej Poziom 2

|
08 Oct 2008 14:36 Re: Renault Megane 1997r 1.6 |
|
|
|
Witam.
Próbowałem zgodnie z twoim opisem,lecz bez odzewu.
Piloty sprawdzałem telefonem komórkowym i na podglądzie widać,że wysyłają sygnał. Czy to może być
coś z odbiornikiem lub centralką.Czy tylko pozostał serwis?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Oct 2008 14:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
carrot Poziom 23

|
08 Oct 2008 14:47 Re: Renault Megane 1997r 1.6 |
|
|
|
Wyciągnij odbiornik podczerwieni i zobacz czy nie zalała go woda, częsty przypadek w autach z szyberdachem
|
|
| Back to top |
|
 |
cardiag Poziom 21

|
08 Oct 2008 15:45 Re: Renault Megane 1997r 1.6 |
|
|
|
jak bedziesz miał problemy z synchronizacją pilota, pomogę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanej Poziom 2

|
10 Oct 2008 09:06 Re: Renault Megane 1997r 1.6 |
|
|
|
Witam ponownie.
moja meganka nie posiada szyberdachu ale i tak dzięki za poradę.
Co do odbiornika podczerwieni, wyciągając go czy w ten sposób nic nie uszkodzę i jak zdjąć obudowę?
Odnośnie synchronizacji pilota bardzo proszę o pomoc,bo może coś jest jeszcze czego niewiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Oct 2008 09:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MakroSerwis Poziom 22

|
11 Oct 2008 14:22 Re: Renault Megane 1997r 1.6 |
|
|
|
Wyjmij lampki, odkręć obudowę i dostaniesz się do płytki. Zalewa ją najczęściej nie szyberdach, lecz nieszczelna antena radiowa. Użyj wyszukiwarki, temat był kilkakrotnie na forum, jak pamiętam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanej Poziom 2

|
13 Oct 2008 09:02 Re: Renault Megane 1997r 1.6 |
|
|
|
Witam .
Dzięki bardzo wszystkim za porady, to forum bardzo mi pomogło, co prawda zajęło mi to sporo czasu kilka prób i nic , żadnego odzewu. Dzisiaj za pierwszym razem się udało zsynchronizować obydwa piloty,teraz działają jak nowe. nie było trzeba demontować odbiornika. Jeszcze raz dzięki wszystkim!!!!
|
|
| Back to top |
|
 |