FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Uszkodzone trafo z elmuza

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Other -> Power Supplies, Chargers -> Uszkodzone trafo z elmuza
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 05 Oct 2008 11:17   

Uszkodzone trafo z elmuza

Witam jestem posiadaczem uszkodzonego transformatora pochodzącego z końcówki mocy elmuz (tylko nie wiem z jakiego dokładnie modelu) wiem że przy 8 ohmach osiągał moc 2x200W .
Tak jak już wspominałem transformator jest uszkodzony. I tutaj moje pytanie czy opłacało by sie go przewinąć ?
I kolejne pytanie ile on ma konkretnie watt?
Gdyby miał z 500W to przwineło by się go i bym wykonał końcówkę mocy holton 2x200W a jezeli z jakieś 800Watt to skusiłbym sie na hexfeta;]
tylko ciekawe ile by mnie wyniosło takie przewinięcie , czy nie przewyższyło by mnie przewinięcie od samego kupna nowego trafa.
Wymiary toroida:
wysokość = 6,5cm
średnica całego trafa= 14cm
średnica dziury = 6,5cm
Czyli grubość pierścienia wynosi w przybliżeniu 3,4 cm
trafo waży 5kg
Transformator mam od kolegi który gra w zespole muzycznym. I jego tata wymienił właśnie w tym elmuzie ten transformator. Czy był spalony czy słaby nie wiem . Jak narazie interesuje mnie czy opłacało by sie go przewinąć ?
http://obrazki.elektroda.net/5_1223198028.jpg
http://obrazki.elektroda.net/88_1223198213.jpg
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Oct 2008 11:17   

Back to top

Malas1984
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 05 Oct 2008 12:31   

Re: Uszkodzone trafo z elmuza

Witam, trafko może mieć ok 500W, toroida będzie samemu ciężko naprawić(przewinąć) zależy jeszcze które uzwojenie padło. Ja kiedyś takie trafko o podobnych wymiarach i 500W, 2x17V, 4x42V kupiłem za 100zł+ 10zł za przesyłkę w allegro- i było nowe. Zobacz ile za tą naprawę zawoła elektryk, który to przewinie i jeszcze na jakie napięcia. Ze zdjęcia widać , że padło uzwojenie pierwotne, trzeba jeszcze sprawdzić czy nie ma tam w uzwojeniu termika, który mógł się uzkodzić i zrobić przerwę(jeśli ona w uzwojeniu pierwotnym istnieje, -bo może być też przepalony drut uzwojenia pierwotnego, no chyba, że jest zwarcie na tym uzwojeniu-to już inna sprawa) Pozdro.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Other -> Power Supplies, Chargers -> Uszkodzone trafo z elmuza
Page 1 of 1
Similar topics
Medion MD3901 - uszkodzone trafo (5)
TV Innovation, uszkodzone trafo WN, zamiennik? (5)
uszkodzone trafo gł.-jaka przyczyna? (7)
TRAFO uszkodzone czy dobre (4)
Technics SA-EX300 (uszkodzone trafo) (5)
SHARP DV-5431S uszkodzone trafo ? (1)
Kolejna Siesta3a - uszkodzone trafo (12)
Nokia 449X uszkodzone trafo (1)
LG78FT uszkodzone trafo (3)
Philips 29PT8640/12- uszkodzone trafo WN (3)

Page generation time: 0.259 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed