Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny
Author
Message
kristof155
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 27 Sep 2008
Posts: 5

Post#1 Post from the author of the topic 07 Oct 2008 22:58   

Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Witam. Problem ze sprzętem jak w temacie.Ponieważ stary przełącznik 4-pozycyjny (MN16 eltex)uległ ukruszeniu i własnoręczna naprawa skończyła się rozsypaniem na części pierwsze i zakupem nowego. Po otrzymaniu niby nowego (150zł +przesyłka) okazało się ze to jakiś serwisowany numeracja inna niż w oryginale, poz zamontowaniu pierwotnie w migomacie na pozycji 1 i 2 wywalało bezpieczniki a na 3 i 4 brak reakcji. Pewne że konfiguracja w przełączniku jest inna niż pierwotna. Efektem było upalenie ścieżki na płytce MM-100 od N do środkowej BTA41600B i brak reakcji po zalutowaniu. Prawdopodobnie upalony element BTA41600B. Już zamówiłem.

Teraz pytanie: czy ktoś ma może schemat ustawienia tego przełacznika i podłączenia kabli od Trafo (wychodzą 2x1 żyła + 2x2żyły)???

Fotki do tematu pod linkiem:
http://picasaweb.google.pl/kristof155/Migomat#

Dzięki za odpowiedź

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Oct 2008 22:58   





Back to top
   
kristof155
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 27 Sep 2008
Posts: 5

Post#2 Post from the author of the topic 08 Oct 2008 09:18   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT przełącznik 4-pozycyjny help!!


A dokładnie chodzi które przewody z Trafo mają byc załączane do L1 lub N1 przy kolejnych 4 poziomach spawania.

Helpful message? + -

Back to top
   
niutat
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3447
Location: Biłgoraj

Post#3 08 Oct 2008 09:59   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT przełącznik 4-pozycyjny help!!


Witam, ciężko będzie to zrobić na odległość ale spróbuję co nieco rozjaśnic temat;
Styki 9-10 i 11-12 będą zwarte na wszystkich 4 zakresach, to styki zasilające
Pozostałe styki będą zwierane parami w zależności od włączonego zakresu;
np. (1-2, 3-4), (5-6, 3-4), (1-2, 7-8 ), (5-6, 7-8 ) (kolejność przypadkowa).
Schemat łączenia musisz sobie wyznaczyć omomierzem, tak samo jak i odczepy transformatora.
Powodzenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
kristof155
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 27 Sep 2008
Posts: 5

Post#4 Post from the author of the topic 08 Oct 2008 10:36   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Przełącznik na poszczególnuch zakresach sprawdzilem tylko i tak nie mam pojęcia jak podłączyc odczepy od transformatora żeby zachowac stopnie mocy spawania. styki pierwotnie były zmostkowane 2-4-6 oraz 9-11. Przełącznik można by ostatecznie przestroic. schemat przełacznika jaet taki:

Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny

Helpful message? + -

Back to top
   
niutat
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3447
Location: Biłgoraj

Post#5 08 Oct 2008 11:35   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Na schemacie który podałeś na 9-11 jest zasilanie więc nie mogą być zmostkowane styki 3-4 i 7-8 też nie mogą być zwarte jednocześnie bo zewrą część uzwojenia, na rozpracowanie transformatora jest dwa sposoby; zmierzyć oporność uzwojeń albo do uzwojenia wtórnego podłączyć napięcie przemienne (kilkanaście V) i porównać napięcia na uzwojeniu pierwotnym, napięcie najwyższe będzie odpowiadać najniższemu zakresowi. Ale poczekajmy może ktoś jeszcze sie wypowie.

Helpful message? + -

Back to top
   
kristof155
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 27 Sep 2008
Posts: 5

Post#6 Post from the author of the topic 08 Oct 2008 11:52   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Sorki. pierwotnie na jednym jak i drugim przełączniki byly zmostkowane styki 7-9 (a nie 9-11)

Dodano po 4 [minuty]:

Najlepiej gdyby ktoś posiadający ten sam model mógłby podać prawidłowy schemat pomiaru przełącznika to sprawa była by rozwiązana.

Helpful message? + -

Back to top
   
tomek8884
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 26 Jun 2009
Posts: 2

Post#7 28 Jun 2009 09:02   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Mam problem zakupiłem nowy włącznik do powermat s mig 160 gtyż tamten uległ uszkodzeniu. prosił bym oj jakiś prosty schemat, lub zdjęcie jak to połączyć gdyż nie chce nic uszkodzic.

Helpful message? + -

Back to top
   
archanoid
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 30 Nov 2008
Posts: 593

Post#8 28 Jun 2009 09:53   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Witam. Schemat S-Mig 160 .Gdzieś z zakątków elektrody teraz już nie pamiętam z którego wątku.Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny

Helpful message? + -

Back to top
   
jarekma
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 19 Mar 2006
Posts: 49
Location: Sobków

Post#9 11 Jul 2009 15:24   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Witam. Czy ktokolwie wie jakie jest napięcie na stronie wtórnej trafa na poszczególnych zakresach

Helpful message? + -

Selling: (Add)
14 March 2014 Generator 28 V 150A
Back to top
   
niutat
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3447
Location: Biłgoraj

Post#10 12 Jul 2009 12:45   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


jarekma wrote:
Witam. Czy ktokolwie wie jakie jest napięcie na stronie wtórnej trafa na poszczególnych zakresach

Porównaj napięcia, im wyższy zakres tym wyższe napięcie.

Helpful message? + -

Back to top
   
19pele08
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 14 Aug 2010
Posts: 2
Location: Dębica

Post#11 12 Mar 2011 16:38   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Witam. Mam problem z migomatem s-mig 160 mianowicie nie wiem jak podłączyć trafo .
http://obrazki.elektroda.pl/3585378100_1299943356.jpg
A interesuje mnie to jak to podłączyć bez oryginalnego włącznika. czyli które kable podłączyć w poszczególny zakres 1-4. z góry dziękuje i pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
inv4der
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 16 Jun 2004
Posts: 252

Post#12 02 Oct 2011 18:34   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Witam. Mam ten sam problem z przełącznikiem zakresowym. Rozebrałem go przeczyściłem, ale zmieniły mi się krzywki po złożeniu. Spawarka to T.I.P TRONIC profi MIG 160.
Ma 6 zakresowy przełącznik 0,1,2,GAS,3,4.
Jest szansa to ustawić?
Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny

Helpful message? + -

Back to top
   
elektryk2442
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 12 Nov 2011
Posts: 1

Post#13 04 Mar 2012 12:41   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


witam,
mam pytanie czy ktoś nie dysponuje częściami do wyłącznika modelu S-MIG 160
lub może ma namiary na sklep z takimi częściami, może jakiś stary zepsuty wyłącznik macie?
(potrzeba mi kliku krzywek, sprężynek)
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Mar 2012 12:41   





Back to top
   
gjery
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 05 Jun 2007
Posts: 172

Post#14 28 Mar 2012 20:20   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Witam, na wstępie info. dla moderatora, wiem że "wykopaliska", ale temat nie do końca rozwiązany, więc dopiszę coś od siebie. Jak post mało wnoszący do tematu, to proszę o jego usunięcie.
Niedawno trafiła mi się do naprawy taka spawarka, z przełącznikiem 6-cio pozycyjnym.
Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny

Poprzedni fachowiec porozkręcał wszystkie kable i stwierdził "płytka" i że tu nic nie zrobi. Oczywiście "płytka" była sprawna, tylko przełącznik robił zwarcie. Samo urządzenie w miarę proste, na pierwszy ogień poszedł transformator, czyli jak i co podłączyć aby było dobrze. Do ustalenia poprawności podłączenia uzwojeń wystarczył mi omomierz, wszystko dalej widać na zdjęciach.
Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny

Posiłkowałem się schematem zamieszczonym w temacie, więc dalej tak kontynuuje.
Aby wybrać odpowiednie zakresy w tym przypadku, należy podłączyć zasilanie w ten sposób (patrz obrazek wyżej).
1-zakres, styk 1-4, napięcie z transformatora 45V
2-zakres, styk 2-4, napięcie z transformatora 50V
3-zakres, styk 1-3, napięcie z transformatora 60V
4-zakres, styk 2-3, napięcie z transformatora 70V
Oczywiście napięcie zmienne mierzone na radiatorach diod bez obciążenia, transformator z symetrycznym uzwojeniem wtórnym, względem masy to połowa tej wartości. Jak już wiedziałem że transformator sprawny, zacząłem szukać odpowiedniego łącznika.
Oryginalny wyglądał tak.
Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny
Udało mi się dostać taki.
Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny

Połączenie go z transformatorem nie wymaga już wielkich umiejętności i da się zrobić bez większych problemów. Sam łącznik kupiłem w firmie Elektromet z Dzierżoniowa. Pan Krzysztof Łęgowski z którym rozmawiałem, zgodził się aby udostępnić tę wiadomość na forum, wystarczy podać schemat połączeń łącznika a firma zrobi taki jaki chcemy, telefon pod który można dzwonić to 748325322 , cena jest przystępna a spawarka działa Very Happy
Jeśli będą pytania to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
grzegorzbr2
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 06 Nov 2010
Posts: 107
Location: ozarow

Post#15 28 Mar 2012 20:50   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Niezła reklama ale kolego gjery podane przez ciebie napięcia wyjściowe z trafa tyczą się spawarki MMA, w migu napięcia wyjściowe są w granicach od około 14V do 40V

Helpful message? + -

Back to top
   
gjery
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 05 Jun 2007
Posts: 172

Post#16 28 Mar 2012 21:37   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Quote:
Niezła reklama

Myślałem że komuś zależy na naprawie tego sprzętu i szuka przełącznika, więc warto chyba napisać gdzie taki zdobyć.

Quote:
napięcia wyjściowe z trafa tyczą się spawarki MMA

Jest podana fotka tabliczki znamionowej, aby w błąd nie wprowadzać.

Helpful message? + -

Back to top
   
mlody5
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 13 Jul 2012
Posts: 1
Location: Radomsko

Post#17 14 Jul 2012 14:12   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Witam serdecznie Wink mam problem z s-mig 160 a mianowicie nie wysuwa mi drutu Wink dowiedziałem sie ze od tego główna przyczyna to płytka mm-100 lecz po jej wymianie również nie działa. prosze o szybką odpowiedz Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
Jacek1983rr
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 04 May 2010
Posts: 525
Location: Starogard

Post#18 14 Jul 2012 17:32   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Jesteś pewny że ta nowa była sprawna? Inną przyczyną może być łącznik krzywkowy którego styki nie przekazują napięcia na transformator a co za tym idzie na mostek prostowniczy płytka ta zapewne częściowo bierze zasilanie dla posuwu z mostka prostowniczego. Posprawdzaj styki czy wszystkie przewodzą. Ja posiadałem migomat MARS 200 i na pierwszych czterech progach posuw był zaś na kolejnych czterech nie. Przyczyną był upalony styk. Przy odłączaniu kabli dobrze je ponumeruj co potem nie będziesz prosił o schemat ich podłączeńSmile

Helpful message? + -

Back to top
   
Szalla1
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 06 Nov 2006
Posts: 55
Location: Gliwice

Post#19 15 Dec 2014 19:27   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


mam takie pytanie panowie , rozsypał mi sie łącznik krzywkowy eltex mn16 z miga powermat s-160 i teraz mam problem co dalej ? jestem w stanie poskładać ten łącznik tylko nie wiem w jakiej pozycji poustawiac poszczególne krzywki , czy istnieje jakiś sposób by do tego dojść czy musze szukac innego łącznika ?

Helpful message? + -

Back to top
   
spawalnik
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 30 Jan 2010
Posts: 157
Location: poznań

Post#20 15 Dec 2014 20:19   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Musisz tak poustawiać aby dla poszczególnych pozycji połączone były następujące styki:
I. 1-2;7-8;9-10;11-12;
II. 1-2;3-4;9-10;11-12;
III. 5-6;7-8;9-10;11-12;
IV. 3-4;5-6;9-10;11-12;
Pozycje II i III mogą być odwrotnie, ale to stwierdzisz mierząc rezystancje transformatora. Ogólnie trzeba to tak połączyć aby 9-10 i 11-12 były załączone dla każdego zakresu; a poszczególne zakresy uzyskujemy łącząc odczepy o coraz mniejszych rezystancjach. Te dwie najmniejsze nie mogą być wykorzystane bo spali się transformator.

Helpful message? + -

Back to top
   
Szalla1
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 06 Nov 2006
Posts: 55
Location: Gliwice

Post#21 16 Dec 2014 18:58   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


poustawiałem przełącznik tak jak napisałeś i podłączyłem kable tak jak były wczesniej , wiatrak w migu chodzi ale mig nie podaje drutu

Helpful message? + -

Back to top
   
spawalnik
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 30 Jan 2010
Posts: 157
Location: poznań

Post#22 17 Dec 2014 16:12   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


A jest w ogóle napięcie na wyjściu?

Helpful message? + -

Back to top
   
Szalla1
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 06 Nov 2006
Posts: 55
Location: Gliwice

Post#23 17 Dec 2014 19:08   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


przepraszam nie sprecyzowałem odpowiedzi . Mig normalnie działa na 1 i 3 natomiast na 2 i 4 nie podaje drutu . Nie mam pewnosci czy dobrze zmostkowałem styk 3-4 z 7-8 czy nie powinno byc 3-4 z 9-10 ??

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Dec 2014 19:08   





Back to top
   
spawalnik
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 30 Jan 2010
Posts: 157
Location: poznań

Post#24 17 Dec 2014 20:45   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


W tym poście Archanoid zamieścił schemat. Według niego pisałem swoją radę dla Ciebie. Sprawdź czy jest zgodny z tym co połączyłeś.

Helpful message? + -

Back to top
   
Szalla1
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 06 Nov 2006
Posts: 55
Location: Gliwice

Post#25 17 Dec 2014 21:22   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


tak mam podłączone tak jak na schemcie , a przełącznik poskładany tak jak napisałes . Czy miałbys moze jakies porady gdzie szukac przyczyny , co i jak sprawdzic ?

Helpful message? + -

Back to top
   
spawalnik
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 30 Jan 2010
Posts: 157
Location: poznań

Post#26 18 Dec 2014 10:09   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


1. Mostki: 1-5-9 i 3-7.
2. czy na nastawach w których nie ma podawania drutu jest napięcie na wyjściu i ile wynosi;
3. jeśli nie, to czy jest na zasilaniu transformatora;
4. jeśli nie to czy jest między L1-N na płytce
5. jeśli tak - czy jest połączenie na styku 9-10.
Na razie tyle.

Helpful message? + -

Back to top
   
Szalla1
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 06 Nov 2006
Posts: 55
Location: Gliwice

Post#27 18 Dec 2014 18:58   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Kolego jestes wielki , wiszę Ci dobrą flaszke Smile Mig działa jak nalezy i obyło sie bez kosztów Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny
Page 1 of 1
Similar topics
Migomat POWERMAT nie spawa aluminum (13)
migomat POWERMAT MP-MG-220S podłaczenie kabli zasilajacych (5)
migomat Powermat - 180, płynna regulacja prądu (5)
Migomat POWERMAT S-MAT 220A, nie spawa na 380V (4)
Powermat migomat PM-MG-220SM Padł transformator płytki sterującej (2)
Migomat Powermat S-MAT 220 Pro 220A 230V / 400V (3)
Migomat s-mig 185 firmy Powermat-prędkość podawania drutu. (10)
migomat s-mig 185 firmy powermat - naprawa płytki sterującej mm100 (4)
Jak prawidłowo podłączyć przełącznik 3 pozycyjny? (13)
PLC/program drabinkowy - Przełącznik 4 pozycyjny (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl topic RSS feed