Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny
Autor
Wiadomość
kristof155
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 5

Post#1 Post autora tematu 07 Paź 2008 22:58   

Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Witam. Problem ze sprzętem jak w temacie.Ponieważ stary przełącznik 4-pozycyjny (MN16 eltex)uległ ukruszeniu i własnoręczna naprawa skończyła się rozsypaniem na części pierwsze i zakupem nowego. Po otrzymaniu niby nowego (150zł +przesyłka) okazało się ze to jakiś serwisowany numeracja inna niż w oryginale, poz zamontowaniu pierwotnie w migomacie na pozycji 1 i 2 wywalało bezpieczniki a na 3 i 4 brak reakcji. Pewne że konfiguracja w przełączniku jest inna niż pierwotna. Efektem było upalenie ścieżki na płytce MM-100 od N do środkowej BTA41600B i brak reakcji po zalutowaniu. Prawdopodobnie upalony element BTA41600B. Już zamówiłem.

Teraz pytanie: czy ktoś ma może schemat ustawienia tego przełacznika i podłączenia kabli od Trafo (wychodzą 2x1 żyła + 2x2żyły)???

Fotki do tematu pod linkiem:
http://picasaweb.google.pl/kristof155/Migomat#

Dzięki za odpowiedź
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Paź 2008 22:58   





Powrót do góry
   
kristof155
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 5

Post#2 Post autora tematu 08 Paź 2008 09:18   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT przełącznik 4-pozycyjny help!!


A dokładnie chodzi które przewody z Trafo mają byc załączane do L1 lub N1 przy kolejnych 4 poziomach spawania.
Powrót do góry
   
niutat
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3509
Miasto: Biłgoraj

Post#3 08 Paź 2008 09:59   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT przełącznik 4-pozycyjny help!!


Witam, ciężko będzie to zrobić na odległość ale spróbuję co nieco rozjaśnic temat;
Styki 9-10 i 11-12 będą zwarte na wszystkich 4 zakresach, to styki zasilające
Pozostałe styki będą zwierane parami w zależności od włączonego zakresu;
np. (1-2, 3-4), (5-6, 3-4), (1-2, 7-8 ), (5-6, 7-8 ) (kolejność przypadkowa).
Schemat łączenia musisz sobie wyznaczyć omomierzem, tak samo jak i odczepy transformatora.
Powodzenia.
Powrót do góry
   
kristof155
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 5

Post#4 Post autora tematu 08 Paź 2008 10:36   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Przełącznik na poszczególnuch zakresach sprawdzilem tylko i tak nie mam pojęcia jak podłączyc odczepy od transformatora żeby zachowac stopnie mocy spawania. styki pierwotnie były zmostkowane 2-4-6 oraz 9-11. Przełącznik można by ostatecznie przestroic. schemat przełacznika jaet taki:

Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny
Powrót do góry
   
niutat
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3509
Miasto: Biłgoraj

Post#5 08 Paź 2008 11:35   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Na schemacie który podałeś na 9-11 jest zasilanie więc nie mogą być zmostkowane styki 3-4 i 7-8 też nie mogą być zwarte jednocześnie bo zewrą część uzwojenia, na rozpracowanie transformatora jest dwa sposoby; zmierzyć oporność uzwojeń albo do uzwojenia wtórnego podłączyć napięcie przemienne (kilkanaście V) i porównać napięcia na uzwojeniu pierwotnym, napięcie najwyższe będzie odpowiadać najniższemu zakresowi. Ale poczekajmy może ktoś jeszcze sie wypowie.
Powrót do góry
   
kristof155
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 5

Post#6 Post autora tematu 08 Paź 2008 11:52   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Sorki. pierwotnie na jednym jak i drugim przełączniki byly zmostkowane styki 7-9 (a nie 9-11)

Dodano po 4 [minuty]:

Najlepiej gdyby ktoś posiadający ten sam model mógłby podać prawidłowy schemat pomiaru przełącznika to sprawa była by rozwiązana.
Powrót do góry
   
tomek8884
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Cze 2009
Posty: 2

Post#7 28 Cze 2009 09:02   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Mam problem zakupiłem nowy włącznik do powermat s mig 160 gtyż tamten uległ uszkodzeniu. prosił bym oj jakiś prosty schemat, lub zdjęcie jak to połączyć gdyż nie chce nic uszkodzic.
Powrót do góry
   
archanoid
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2008
Posty: 538

Post#8 28 Cze 2009 09:53   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Witam. Schemat S-Mig 160 .Gdzieś z zakątków elektrody teraz już nie pamiętam z którego wątku.Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny
Powrót do góry
   
jarekma
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 50
Miasto: Sobków

Post#9 11 Lip 2009 15:24   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Witam. Czy ktokolwie wie jakie jest napięcie na stronie wtórnej trafa na poszczególnych zakresach
Powrót do góry
   
niutat
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3509
Miasto: Biłgoraj

Post#10 12 Lip 2009 12:45   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


jarekma napisał:
Witam. Czy ktokolwie wie jakie jest napięcie na stronie wtórnej trafa na poszczególnych zakresach

Porównaj napięcia, im wyższy zakres tym wyższe napięcie.
Powrót do góry
   
19pele08
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Sie 2010
Posty: 2
Miasto: Dębica

Post#11 12 Mar 2011 16:38   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Witam. Mam problem z migomatem s-mig 160 mianowicie nie wiem jak podłączyć trafo .
http://obrazki.elektroda.pl/3585378100_1299943356.jpg
A interesuje mnie to jak to podłączyć bez oryginalnego włącznika. czyli które kable podłączyć w poszczególny zakres 1-4. z góry dziękuje i pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2011 16:38   





Powrót do góry
   
inv4der
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Cze 2004
Posty: 252

Post#12 02 Paź 2011 18:34   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Witam. Mam ten sam problem z przełącznikiem zakresowym. Rozebrałem go przeczyściłem, ale zmieniły mi się krzywki po złożeniu. Spawarka to T.I.P TRONIC profi MIG 160.
Ma 6 zakresowy przełącznik 0,1,2,GAS,3,4.
Jest szansa to ustawić?
Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Paź 2011 18:34   





Powrót do góry
   
elektryk2442
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 12 Lis 2011
Posty: 1

Post#13 04 Mar 2012 12:41   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


witam,
mam pytanie czy ktoś nie dysponuje częściami do wyłącznika modelu S-MIG 160
lub może ma namiary na sklep z takimi częściami, może jakiś stary zepsuty wyłącznik macie?
(potrzeba mi kliku krzywek, sprężynek)
pozdrawiam
Powrót do góry
   
gjery
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 172

Post#14 28 Mar 2012 20:20   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Witam, na wstępie info. dla moderatora, wiem że "wykopaliska", ale temat nie do końca rozwiązany, więc dopiszę coś od siebie. Jak post mało wnoszący do tematu, to proszę o jego usunięcie.
Niedawno trafiła mi się do naprawy taka spawarka, z przełącznikiem 6-cio pozycyjnym.
Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny

Poprzedni fachowiec porozkręcał wszystkie kable i stwierdził "płytka" i że tu nic nie zrobi. Oczywiście "płytka" była sprawna, tylko przełącznik robił zwarcie. Samo urządzenie w miarę proste, na pierwszy ogień poszedł transformator, czyli jak i co podłączyć aby było dobrze. Do ustalenia poprawności podłączenia uzwojeń wystarczył mi omomierz, wszystko dalej widać na zdjęciach.
Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny

Posiłkowałem się schematem zamieszczonym w temacie, więc dalej tak kontynuuje.
Aby wybrać odpowiednie zakresy w tym przypadku, należy podłączyć zasilanie w ten sposób (patrz obrazek wyżej).
1-zakres, styk 1-4, napięcie z transformatora 45V
2-zakres, styk 2-4, napięcie z transformatora 50V
3-zakres, styk 1-3, napięcie z transformatora 60V
4-zakres, styk 2-3, napięcie z transformatora 70V
Oczywiście napięcie zmienne mierzone na radiatorach diod bez obciążenia, transformator z symetrycznym uzwojeniem wtórnym, względem masy to połowa tej wartości. Jak już wiedziałem że transformator sprawny, zacząłem szukać odpowiedniego łącznika.
Oryginalny wyglądał tak.
Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny
Udało mi się dostać taki.
Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny

Połączenie go z transformatorem nie wymaga już wielkich umiejętności i da się zrobić bez większych problemów. Sam łącznik kupiłem w firmie Elektromet z Dzierżoniowa. Pan Krzysztof Łęgowski z którym rozmawiałem, zgodził się aby udostępnić tę wiadomość na forum, wystarczy podać schemat połączeń łącznika a firma zrobi taki jaki chcemy, telefon pod który można dzwonić to 748325322 , cena jest przystępna a spawarka działa :D
Jeśli będą pytania to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
grzegorzbr2
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 105
Miasto: ozarow

Post#15 28 Mar 2012 20:50   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Niezła reklama ale kolego gjery podane przez ciebie napięcia wyjściowe z trafa tyczą się spawarki MMA, w migu napięcia wyjściowe są w granicach od około 14V do 40V
Powrót do góry
   
gjery
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 172

Post#16 28 Mar 2012 21:37   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Cytat:
Niezła reklama

Myślałem że komuś zależy na naprawie tego sprzętu i szuka przełącznika, więc warto chyba napisać gdzie taki zdobyć.

Cytat:
napięcia wyjściowe z trafa tyczą się spawarki MMA

Jest podana fotka tabliczki znamionowej, aby w błąd nie wprowadzać.
Powrót do góry
   
mlody5
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 13 Lip 2012
Posty: 1
Miasto: Radomsko

Post#17 14 Lip 2012 14:12   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Witam serdecznie ;) mam problem z s-mig 160 a mianowicie nie wysuwa mi drutu ;) dowiedziałem sie ze od tego główna przyczyna to płytka mm-100 lecz po jej wymianie również nie działa. prosze o szybką odpowiedz ;)
Powrót do góry
   
Jacek1983rr
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Maj 2010
Posty: 514
Miasto: Starogard

Post#18 14 Lip 2012 17:32   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Jesteś pewny że ta nowa była sprawna? Inną przyczyną może być łącznik krzywkowy którego styki nie przekazują napięcia na transformator a co za tym idzie na mostek prostowniczy płytka ta zapewne częściowo bierze zasilanie dla posuwu z mostka prostowniczego. Posprawdzaj styki czy wszystkie przewodzą. Ja posiadałem migomat MARS 200 i na pierwszych czterech progach posuw był zaś na kolejnych czterech nie. Przyczyną był upalony styk. Przy odłączaniu kabli dobrze je ponumeruj co potem nie będziesz prosił o schemat ich podłączeń:)
Powrót do góry
   
Szalla1
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 54
Miasto: Gliwice

Post#19 15 Gru 2014 19:27   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


mam takie pytanie panowie , rozsypał mi sie łącznik krzywkowy eltex mn16 z miga powermat s-160 i teraz mam problem co dalej ? jestem w stanie poskładać ten łącznik tylko nie wiem w jakiej pozycji poustawiac poszczególne krzywki , czy istnieje jakiś sposób by do tego dojść czy musze szukac innego łącznika ?
Powrót do góry
   
spawalnik
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 132
Miasto: poznań

Post#20 15 Gru 2014 20:19   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


Musisz tak poustawiać aby dla poszczególnych pozycji połączone były następujące styki:
I. 1-2;7-8;9-10;11-12;
II. 1-2;3-4;9-10;11-12;
III. 5-6;7-8;9-10;11-12;
IV. 3-4;5-6;9-10;11-12;
Pozycje II i III mogą być odwrotnie, ale to stwierdzisz mierząc rezystancje transformatora. Ogólnie trzeba to tak połączyć aby 9-10 i 11-12 były załączone dla każdego zakresu; a poszczególne zakresy uzyskujemy łącząc odczepy o coraz mniejszych rezystancjach. Te dwie najmniejsze nie mogą być wykorzystane bo spali się transformator.
Powrót do góry
   
Szalla1
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 54
Miasto: Gliwice

Post#21 16 Gru 2014 18:58   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


poustawiałem przełącznik tak jak napisałeś i podłączyłem kable tak jak były wczesniej , wiatrak w migu chodzi ale mig nie podaje drutu
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Gru 2014 18:58   





Powrót do góry
   
spawalnik
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 132
Miasto: poznań

Post#22 17 Gru 2014 16:12   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


A jest w ogóle napięcie na wyjściu?
Powrót do góry
   
Szalla1
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 54
Miasto: Gliwice

Post#23 17 Gru 2014 19:08   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


przepraszam nie sprecyzowałem odpowiedzi . Mig normalnie działa na 1 i 3 natomiast na 2 i 4 nie podaje drutu . Nie mam pewnosci czy dobrze zmostkowałem styk 3-4 z 7-8 czy nie powinno byc 3-4 z 9-10 ??
Powrót do góry
   
spawalnik
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 132
Miasto: poznań

Post#24 17 Gru 2014 20:45   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


W tym poście Archanoid zamieścił schemat. Według niego pisałem swoją radę dla Ciebie. Sprawdź czy jest zgodny z tym co połączyłeś.
Powrót do góry
   
Szalla1
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 54
Miasto: Gliwice

Post#25 17 Gru 2014 21:22   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


tak mam podłączone tak jak na schemcie , a przełącznik poskładany tak jak napisałes . Czy miałbys moze jakies porady gdzie szukac przyczyny , co i jak sprawdzic ?
Powrót do góry
   
spawalnik
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 132
Miasto: poznań

Post#26 18 Gru 2014 10:09   

Re: Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny


1. Mostki: 1-5-9 i 3-7.
2. czy na nastawach w których nie ma podawania drutu jest napięcie na wyjściu i ile wynosi;
3. jeśli nie, to czy jest na zasilaniu transformatora;
4. jeśli nie to czy jest między L1-N na płytce
5. jeśli tak - czy jest połączenie na styku 9-10.
Na razie tyle.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Migomat S-mig160 POWERMAT - przełącznik 4-pozycyjny
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Migomat POWERMAT nie spawa aluminum (13)
migomat POWERMAT MP-MG-220S podłaczenie kabli zasilajacych (5)
migomat Powermat - 180, płynna regulacja prądu (5)
Migomat POWERMAT S-MAT 220A, nie spawa na 380V (4)
Powermat migomat PM-MG-220SM Padł transformator płytki sterującej (2)
Migomat Powermat S-MAT 220 Pro 220A 230V / 400V (3)
Migomat s-mig 185 firmy Powermat-prędkość podawania drutu. (10)
migomat s-mig 185 firmy powermat - naprawa płytki sterującej mm100 (4)
Jak prawidłowo podłączyć przełącznik 3 pozycyjny? (13)
PLC/program drabinkowy - Przełącznik 4 pozycyjny (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl temat RSS