Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez internet


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez internet
Autor
Wiadomość
Ficu
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 2027
Miasto: Nowa Sól

Post#1 Post autora tematu 09 Paź 2008 19:23   

Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez internet


EDIT:
Witam,
potrzebuje złożyć monitoring z minimum 4 kamer. Wstępnie kupiłbym kartę GV600 /4. Kamery przewodowe, możliwe, że z oświetlaczem. Do obsługi karty byłby przeznaczony komputer:
płyta: ASRock K7NF2-RAID
chipset: nForce2 Ultra 400
procesor: AMD Athlon XP Batron 2600+, 2057 MHz
RAM: 1GM DDR

Do tego jakiś dysk. Musi być podgląd przez internet na żywo.
Jaki potrzebny jest UP, aby możliwy był podgląd przez internet?


-------
Witam,
chcę zbudować monitoring na dworze składający się z 4-5 kamer.
Wymagania:
-kamery przystosowane do pracy w nocy (własne doświetlenie),
-podgląd obrazu przez internet,
-nagrywanie obrazu ze wszystkich kamer,
-kamery najlepiej bezprzewodowe.
Wymyśliłem coś takiego:
-stary komputer PIII 700MHz 128MB RAM z kartą DVR, podłączony do internetu,
-4 kamery z doświetleniem IR.

1. Czy takie coś zda egzamin?
2. Jak działają bezprzewodowe kamery (czy nie byłoby zakłóceń gdyby działały taki 4)?
3. Gdzie kupić najlepiej/najtaniej kamery?
4. Może proponujecie coś lepszego?
Powrót do góry
   
edison
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 627
Miasto: Gorzów

Post#2 09 Paź 2008 20:04pomocny post - solucja   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Obawiam się że komputer w takiej konfiguracji nie poradzi sobie z obsługą karty DVR...
Jaką przestrzeń chciałbyś obserwować? Tanie kamery z doświetlaczami podczerwieni nie mają zbyt dużego zasięgu (chyba do 12 m w bardzo wąskim kącie). Poza tym zakup sensownego zestawu do bezprzewodowego przesyłania sygnału wizyjnego to duży wydatek.
Powrót do góry
   
mielcar
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 449
Miasto: Płock

Post#3 09 Paź 2008 21:15pomocny post - solucja   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


3 pentium z maluteńkim ramem? Nie da rady. A karty DVR bez mocnego kompa działają gorzej niż źle.
Kamerki z oświetlaczami IR - są nawet do 30 mb (zasięg) ale kasa potrzebna, z "twarogu" się tego nie ukręci...
Powrót do góry
   
irkor
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 28 Lis 2007
Posty: 1163
Miasto: Wielkopolska

Post#4 09 Paź 2008 21:20pomocny post - solucja   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Nie chcę Cię martwić, ale Koledzy mają rację.
Poczytaj trochę tutaj

http://www.geovision.pl/
Powrót do góry
   
Ficu
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 2027
Miasto: Nowa Sól

Post#5 Post autora tematu 09 Paź 2008 22:14   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Mam jeszcze kilka pomysłów:
Czy komputer z Athlonem XP 2200+ 1GB RAM dałby radę? Nie ma to być super zaawansowany system monitoringu, nagrywanie nie będzie chodziło non-stop.
Jak to jest z tymi kartami z allegro za 100zł/4kanały? Nada się coś takiego?
Jakie kamery polecacie?

Dodano po 1 [minuty]:

Może kamery IP?
Powrót do góry
   
jpl
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 1052
Miasto: Bialystok

Post#6 09 Paź 2008 22:43pomocny post - solucja   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


heh, koledzy dziwnie tutaj ci doradzaja, PIII 700mhz w zupelnosci wystarczy do karty ktora bedzie obslugiwac 4 kamery - oczywiscie pod pewnymi warunkami - max 25kl/s i max MPEG-4. Inne kompresje czy predkosci, moga spowodowac ze komputer nie wydoli.

Co do athlon - tez w zupelnosci wystarczy, tutaj bedzisz mogl miec szybsza karte i kompresje np H264.

Karty na allegro ? - w dziedzinie CCTV tanio nie idzie w parze z jakoscia.... karty na allegro sa kartami z najnizszej polki (czego sie mozna spodziewac od karty za np 300zł?), CZesto oprogramowanie sie zawiesza i nie dziala na wszystkich konfiguracjach sprzetowych.

Ja bym polecal karty GeoVision np GV250 lub GV600 dla 4 kamer. Tylko kup to od oficjalnego dystrybutora, a nie od pseudo sprzedawcy pod adresem geovision.pl ....

Kamery IP ? Jezeli chcesz niezaawansowany system - czyli wzglednie przystepny cenowo, to kamery IP tutaj nie podejda.

Bezprzewodowe kamery z IR - sa takie, ale musisz pamietac zeby odleglosci od odbiornika do kamery nie byly za duze, no i zeby nic nie stalo na przeszkodzie :) Wtedy bedzie dzialac i hulac.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Paź 2008 22:43pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Ficu
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 2027
Miasto: Nowa Sól

Post#7 Post autora tematu 09 Paź 2008 22:59   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Hmm.. Teraz to mi się namieszało..
Wychodzi na to, że muszę wdać minimum 550zł na kartę obsługującą 4 kamery. Z tego co widzę to karty z allegro są z półki niskiej, a te geovision z wysokiej, a co pomiędzy?

Dodano po 3 [minuty]:

Proszę o wskazówki jakie kamery kupić - dzień/noc, kolorowe.
Powrót do góry
   
mielcar
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 449
Miasto: Płock

Post#8 09 Paź 2008 23:12pomocny post - solucja   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Taa
25 klatek na sekundę podzielone na 4 kamery... daje 6,25 klatek na sekundę na jedną kamerę...
w efekcie dostajemy obrazek z jednej kamery w tempie, przy którym Mr.Chaplin się szybciej poruszał na "old timowych" produkcjach. 10 lat emu to był standard, ale dzisiaj ???

Pomiędzy jest jakikolwiek rejestrator
np. novus (dla przykładu)
To coś lepiej rejestruje, a niewiele droższy model ma detekcję ruchu, co pozwala na oszczędzenie miejsca na dysku i tym samym wydłużenie czasu archiwizacji nagrań.
Przykład:
na innym rejestratorze mam detekcję ruchu (9 kamer) czas nagrań z 5cio sekundowym pre-alarmem 5,5 doby... to teraz podumaj, jaki jest twardziel potrzebny...

Kamery - osobny temat - najlepiej z przetwornikiem Sony 1/3" dzień/noc, lecz nie mogą to być najtańsze modele, tu już musi pracować porządna automatyka...

Nie kręć bata z twarogu - jak budujesz dom: kup cement, nie piasek...
Powrót do góry
   
jpl
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 1052
Miasto: Bialystok

Post#9 10 Paź 2008 10:43pomocny post - solucja   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


25 klatek na caly system - daje 6,25 klatki. Ale pamietajmy ze w tych klatkach bardzo czesto "złapiemy" to co jest najistotniejsze i do tego taka predkosc w zupelnosci wystarczy.

System geovision oferuje zaawansowana detekcje ruchu + dynamiczny przydzial predkosci klatek, tzn tma gdzie nie ma ruchu - kamera jest nagrywana 1kl/s, tam gdzie jest ruch, kamera przyspiesza do np 20kl/s. Do tego kodek H264, niezalezny kodek do wysylania przez siec (internet), gdzie strumien moze byc kompresowany do H264 tez, co pozwala na podglad kamer nawet na wolniejszych laczach neostrady.

Co ma novus ? - rejestrator ktory jest ograniczony, ktory nie ma niezaleznego kodeka do wysylania w internet, jak rejestrator sie zepsuje to masz po monitoringu, najtanszy 4-ro kanalowiec nie nagrywa nawet w rozdzielczosci 720x576, .... sprzet nierozwojowy....

Karty - dlaczego drogie? placisz za jakosc karty i oprogramowania, placisz za to ze nie musisz sie martwic ze na viscie nie bedzie dzialac podglad itp, Dlatego jest drozsza niz na allegro.
Czego mozesz sie spodziewac od karty ktora kupujesz na allegro za 200 zł ? - w tej cenie karta u chinczyka kosztuje kolo 30-40USD, czy Ty byś zrobił cos dobrego za 150zł ? W tej cenie chinczykow obchodi zeby tylko sprzedac, jak sie cos zepsuje ... to kup sobie nowa karte...znowu za 200zł....


Kamery - 1/3 cala SONY CCD, z diodami IR, fajnie by bylo jakby jeszcze byz mechaniczny filtr IR, ale niestety tutaj moze cie cena trzymac, Kamer jest pelno na internecie i mysle ze znajdziesz cos dla siebie.


Tak jak kolega mielcar mowi: "Nie kręć bata z twarogu - jak budujesz dom: kup cement, nie piasek..." w pełni sie zgadzam, teraz oszczedzisz kase, ale jak bedziesz miec jakies zdarzenie to wtedy stracisz, i to o wiele wiecej (nierozpoznawalne twarze, sylwetki, zlej jakosci obraz ktory w np sadzie bedzie ozucony jako material dowodowy)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Paź 2008 10:43pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Ficu
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 2027
Miasto: Nowa Sól

Post#10 Post autora tematu 10 Paź 2008 13:08   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Minimum jakie muszę mieć to karta Geovision GV250/4 http://www.geovision.com.pl/index.php?akcja=opis&iKatId=2&iProdId=4
Lepiej by było jakbym kupił Geovision GV600/4 http://www.geovision.com.pl/index.php?akcja=opis&iKatId=3&iProdId=9
Czy 12 fps wystarcza?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Paź 2008 13:08   





Powrót do góry
   
jpl
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 1052
Miasto: Bialystok

Post#11 10 Paź 2008 13:52   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


12 fps nie wystarcza, minimum 25kl
Powrót do góry
   
Ficu
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 2027
Miasto: Nowa Sól

Post#12 Post autora tematu 10 Paź 2008 13:55   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Zadam pytanie trochę inaczej:
Potrzebuje sprzęt do monitoringu 4 kamery dzień/noc z podglądem przez internet. Co proponujecie?
Powrót do góry
   
Andrzej Stachurski
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Sie 2005
Posty: 304
Miasto: Chmielnik, Kielce - Świętokrzyskie

Post#13 10 Paź 2008 15:18pomocny post - solucja   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Co do rejestratora to wg mnie w tej chwili najlepszy stosunek ceny do jakości ma np Aper 1004. Ma 25kl/s w pełnym palu, możesz podłączyć monitor VGA, ma w miarę sensowną detekcję ruchu i całkiem przyzwoicie chodzi przez net. No i cena około 1000zł do tego dysk.

Co do kamer to myślę że jakieś z podświetlaniem za min 450zł powinny wystarczyć: np M11279 z Dipola.
Powrót do góry
   
jpl
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 1052
Miasto: Bialystok

Post#14 10 Paź 2008 17:22pomocny post - solucja   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Ficu, zaczales temat ze masz jakis sprzet juz, i chcesz go wykorzystac.

polecilem ci karte ktora ma najlepszy stosunek jakosci do ceny. Karte instalujesz i otrzymujesz obraz jakosciowo bardzo dobry. Koszt - sam juz wiesz ile co kosztuje.

Kamery - IR.

polecam link ponizej:
http://www.delta.poznan.pl/test_kamer_ir/naga_prawda_o_kamerach_ir.html

Sa w nim pokazane standardowe kamery chinskie! znajdziesz je w kazdym sklepie cctv, tyle ze kamery moga roznic sie oznaczeniami. wg mnie dobra kamera to ta ktora kupisz powyzej 400zł i dobrze by bylo zeby byl mechaniczny filtr IR. Oczywiscie obiektyw zmienny.

Kamer jest tyle na rynku ze mysle ze mozesz sobie sam poszukac..... troche inwencji nie zaszkodzi
Powrót do góry
   
Ficu
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 2027
Miasto: Nowa Sól

Post#15 Post autora tematu 15 Paź 2008 21:13   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Wstępnie chciałbym kupić kartę GV-600/4 BNC. W różnych źródłach różnie pisze: w jednym, że nie działa z procesorami AMD, a innym nie ma o tym wzmianki. Jak to na prawdę jest?
Co powiecie o tej kamerze?
Może macie jakieś sprawdzone modele?
Powrót do góry
   
darmir1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 11 Cze 2003
Posty: 398
Miasto: Kraków

Post#16 17 Paź 2008 10:50   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Hmm.. zacznijmy od tego: co tanie to drogie...
Czemu upierasz się na przesył kamer radiem?
Jak z zasilaniem? Czy masz już zasilanie w miejscu gdzie będziesz montował kamery? Czy będziesz dopiero doprowadzał? Bo jeśli doprowadzał, to co za problem doprowadzić dodatkowy kabel...A propos kabli: jeśli w ziemi to koniecznie zelowane np. YKY zasilanie, lub XzWDXpek75 sygnałowy lub ziemna "skrętka"...
A może uda się "przełożyć" kamery np. na elewację budynku i pole widzenia będzie tak samo dobre, a nie trzeba stosować radia...
Radio dla kamer: stosowałem CAMSAT TCO5807 za 642 zł netto. działalo bezbłednie ale jeden warunek: anteny muszą się "widzieć".
Kamery np. REB-32HP40i-IR którą oferuje Tecnocom za395,00 zł netto lub 1092/200 od MIWI Urmet 679,00zł. A może rozwiązanie: osobno kamera, osobno oświetlacz podczerwieni?
Co te kamery mają obserwować płot czy plac? Reflektory IR świecić mają szeroko czy wasko? Nic na ten temat nie piszesz... A może zwykły halogen uruchamiany czujką ruchu...
Co do rozwiązań rejestracji: ja osobiście mam jak najgorsze doświadczenia nie tyle z kartami GV ile z komputerami które nie zawsze chcą współpracować z tymi kartami....Ale może doświadczenia kolegi z N. Sącza to nie tylko lokalny patriotyzm (GV i GEOVISON to zdaje się TE same firmy - tylko jedna ma siedzibę w Warszawie a druga w N. Sączu..)
Osobiście (podkreślam to moje tylko i wyłącznie moje zdanie) wolę rozwiązania autonomicznych rejestratorów: np. MY-DVR430 MIWI URMET (no ale kwota 1399,00 netto + twardy dysk) lub FDS410G (Tecnocom) za 2265,00 czy też PDRS2004 za 1399,00 SPS trading...
Jak widzisz wybór wielki...
Pamiętaj, co tanie to drogie...
Dla porównania rejestratory firm takich jak BOSCH , SIEMENS, PANASONIC to i koszt sięgający 35 000,0 zł netto - no ale tam nie musisz martwić się "czy będzie współpracować"...
Powrót do góry
   
Ficu
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 2027
Miasto: Nowa Sól

Post#17 Post autora tematu 17 Paź 2008 14:11   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Nie upieram się przy kamerach bezprzewodowych.
Kamery mają obserwować duży plac.
Osobny oświetlacz nie ma problemu zrobić, tylko jakie dać diody?
Czy ktoś może potwierdzić działania karty GV-600/4 BNC na AMD Athlon XP?
Powrót do góry
   
jpl
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 1052
Miasto: Bialystok

Post#18 17 Paź 2008 14:22   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Karta GV 600/4 BNC dziala na takim procesorze, jedyne o czym musisz pamietac to zeby chipset plyty glownej nie był VIA lub SIS, polecam nowy chipset AMD

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asus/Socket_AM2/AM2_PLUS/zintegrowana_grafika/Asus_M3A78_PRO_AMD_780G/pelny,id,57543/
Powrót do góry
   
darmir1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 11 Cze 2003
Posty: 398
Miasto: Kraków

Post#19 19 Paź 2008 09:40   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


A może jednak skorzystać z oświetlaczy fabrycznych? A nie kombinować i dłubać samemu? Skoro do obserwacji jest plac, to należałoby zastosować oświetlacze IR z szerokim kątem świecenia...
A może wrócić do koncepcji z halogenami z czujką ruchu? Tylko tu liczyć się trzeba z tym, że na jakis czas po włączeniu się halogenu, kamery będą "oślepione"- zanim nie przestawi się przesłona w obiektywie i migawka...
Powrót do góry
   
Ficu
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 2027
Miasto: Nowa Sól

Post#20 Post autora tematu 24 Paź 2008 19:28   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Sprecyzowałem trochę wymagania. Edytowałem 1 post.
Powrót do góry
   
Ficu
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 2027
Miasto: Nowa Sól

Post#21 Post autora tematu 22 Lis 2008 23:40   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Witam po przerwie, temat kamer nadal aktualny.
Aktualnie zaproponowano mi zestaw:
karta: GV 650/4,
kamery: VG-PRO 500 F D/N 0.002l,
obiektyw: szklany 3-8mm DC IR.

1. Kamera - ma bardzo dobrą jakość obrazu przy małym oświetleniu - niestety w internecie nie mogę znaleźć źródła gdzie je kupić. Jeżeli chciałbym wybrać podobną kamerę to którymi parametrami kierować się na początku?
2. Karta - jeżeli chciałbym złożyć zestaw dla 8 kamer to lepiej kupić kartę GV 650/8, czy 2x GV 650/4? Jaka byłaby ew. różnica w działaniu (mniejsza ilość klatek dla jednej karty na kamerę?)? Czy GV 650 ruszy na Athlonie XP 2600+?
Powrót do góry
   
Ficu
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 2027
Miasto: Nowa Sól

Post#22 Post autora tematu 13 Gru 2008 21:06   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Witam,
mam jeszcze jedno pytanie:
Czy mogę puścić wizję oraz zasilanie kamery skrętką FTP na odległość 40m?
Czy możne lepiej dać osobno: koncentryk, a obok zasilanie kablem 2-żyłowym?

PS. Sorry za 3 post pod postem, ale chce aby temat skoczył do góry.
Powrót do góry
   
jpl
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 1052
Miasto: Bialystok

Post#23 14 Gru 2008 02:23   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


mozesz, uzyj do takiego celu konwerterow koncentryk->skretka np TTP111VP, masz zawsze dodatkowe zabezpieczenie, i nie tracisz jakosci.
Powrót do góry
   
biker_xc
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Maj 2007
Posty: 139

Post#24 15 Gru 2008 15:22pomocny post - solucja   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


WItam,
jeśli chodzi o karty DVR i komputery to, w najważniejszym
parametrem jest producent chipsetu - musi być intel, jeśli chodzi o 25klatek na 4 kamery w zupełności wystarczy, najczęściej 3-4 klatki na sekunde wystarczaja, oczywiscie na 1 kamerke. Polecam geovision, sam instalowalem ostatnio 2 rejestratory gv800 i są rewelacyjne w porówniu z np tanim kodicomem. Jeśli chodzi o transmisje po skrętce jak najbardziej słuszna koncepcja, przy założeniu, że kamerki bedą w niedużych odległościach od siebie, wtedy puszczasz 1 skrętkę dajesz 4 konwertery pasywne i do kamery wchodzisz koncentrykiem. Jeśli Twoja instalacja ma być amatorska, raczej poleciłbym zastosowanie 4 koncentryków - 40 metrów to nie daleko, a taki konwerter dla jednej kamery (nad+odb) to koszt około 70zł, wiec nie wiem czy Ci sie opłaci. Jeśli chodzi o zasilanie to zastanów się jakim napieciem bedziesz zasilał kamery czy 12V czy 230V, jeśli 12 to gdzie dasz zasilacze no i jak bedą wyglądały spadki napięć na 40 metrach na kablu 0,5mm2. Kolejną sprawą jest doświetlenie placu, moim zdaniem najelepiej wykorzystać stałe halogeny, ewentualnie z czujnikiem ruchu, wtedy uzyskasz dużo lepszą jakość obrazu niż wykorzystujać IR.
Podsumowując weź GV, pociagnij do kamer 4 koncentryki i 230V z tej samej fazy co cały rejestrator, jeśli zastosujesz obudowy metalowe puść kabel 3 żyłowy, a w obudowie daj zasilacz na 12V, który zasili kamerki. Uruchom, jeśli bedzie zbyt ciemno w nocy, pomyśl gdzie i jakie założyć oświetlenie. Moze 1 halogen na stałe wystarczy.
Powrót do góry
   
Ficu
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 2027
Miasto: Nowa Sól

Post#25 Post autora tematu 15 Gru 2008 16:14   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Będzie brana GV650/8 + 4 kamery LC-250ASD lub 15-CC45DNV (jeszcze się zastanawiam które wybrać - żadnej nie widziałem na żywo, ani jej obrazu. Plac jest oświetlony 2 lampami naprzeciwko siebie w odległości ok 20m (jedna 300W, druga 150W, wysokie na 7m).
Zapis na HDD nie będzie używany, jedynie transmisja przez internet.
Chyba taniej będzie kupić koncentryk + jakiś 2 żyłowy na zasilanie (12V). Kabel miałby wisieć w powietrzu - trzeba go jakoś izolować? musi być jakiś specjalny?
Powrót do góry
   
biker_xc
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Maj 2007
Posty: 139

Post#26 16 Gru 2008 09:20   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Ile metrów tego kabla zasilajacego pociagniesz? Lepiej byłoby pociagnac 3 żyłowy 230 wtedy wystarczy 1,5 mm2 przy około 30-40 metrach i zasilacze 12V dać w obudowach zewnętrznych. Ciągnięcie 12 V nie jest moim zdaniem najlepszym pomysłem. Jeśli chodzi o kamerki to ja bym brał tą z większą liczbą linii. Jaki obiektyw wybrałeś?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Gru 2008 09:20   





Powrót do góry
   
bartez132
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 02 Kwi 2006
Posty: 301
Miasto: poznań

Post#27 21 Gru 2008 04:03   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


ja bym tam zalozyl novus nv-dvr1004net http://www.aat.pl/index.php?page=tel_cc_rej_cy_dvr1004 albo aperka
Powrót do góry
   
Ficu
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 2027
Miasto: Nowa Sól

Post#28 Post autora tematu 21 Gru 2008 13:03   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Już kupiłem gv650/8. Pierwsze testy z kamerami są pozytywne.
Powrót do góry
   
irkor
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 28 Lis 2007
Posty: 1163
Miasto: Wielkopolska

Post#29 21 Gru 2008 13:17   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Wybór bardzo dobry, możliwości systemu ogromne.
Mam prośbę. Po kilkudniowym przetestowaniu karty wypowiedz się na temat tego produktu.
Chodzi mi o ocenę systemu przez osobę pierwszy raz uruchamiającego kartę GV.
Powrót do góry
   
biker_xc
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Maj 2007
Posty: 139

Post#30 22 Gru 2008 08:26   

Re: Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez inte


Uruchomienie systemu jest banalne, wkładasz płytke w gniazdo PCI instalujesz sterowniki, czytasz manuala i konfigurujesz. GV jest świetne, sam mam dwie GV800 16we i uważam że system jest rewelacyjny.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Budowa monitoringu (4-5 kamer) podgląd obrazu przez internet
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Podgląd kamer przez internet. (13)
Podgląd przez internet monitoringu za pomocą modemu usb (10)
Podłączenie i podgląd kamer przez internet mobilny (16)
Podgląd z kamer niewidoczny przez internet - BCS - Dialog (6)
Rejestrator Novus nv dvr-1116 - jak zrobić podgląd kamer przez internet (1)
Podgląd kamer monitoringu firmy w domu - jak to zrobić? (2)
Podgląd obrazu z rejestratora przez Internet - problem. (9)
BCS K2404AN - po zalogowaniu przez internet,brak obrazu z kamer (7)
Podgląd po przez TV do monitoringu (25)
Budowa systemu monitoringu CCTV w firmie przy uzyciu kamer analog/IP oraz wi-fi (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.084 seconds

elektroda.pl temat RSS