| Author |
Guest Poziom 10

|
10 Oct 2008 23:40 Komputer sie wlacza, ale monitor pozostaje czarny |
|
|
|
Mam klopot. Otoz znajomy otrzymal komputer. Sprawa polega na tym ze komputer sie uruchamia: dzialaja wiatraki, dysk twardy, naped itp. Ale na monitorze jest czarny ekran i dioda od monitora miga. Probowalem juz roznych kompinacji, rozne monitory, karty graficzne, nowy zasilacz i nic ciagle to samo.
Wie ktos co zrobic w tej sytuacji?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Oct 2008 23:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
10 Oct 2008 23:58 Re: Komputer sie wlacza, ale monitor pozostaje czarny |
|
|
|
Czy z głośniczka systemowego słychać jakieś dźwięki? Jeżeli tak, to proszę je opisać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Oct 2008 23:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Lestat Poziom 16

|
10 Oct 2008 23:59 Re: Komputer sie wlacza, ale monitor pozostaje czarny |
|
|
|
Ostatnio widziałem taki przypadek, powodem była spalona karta sieciowa na PCI. Wyjmij zatem wszystkie karty rozszerzeń i zobaczymy co dalej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Oct 2008 23:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
stepowicz Poziom 14

|
11 Oct 2008 00:01 Re: Komputer sie wlacza, ale monitor pozostaje czarny |
|
|
|
Sprawdź czy masz zasilanie podłączone do karty grafiki.
|
|
| Back to top |
|
 |
AoT_Hunter_PL Poziom 18

|
11 Oct 2008 01:20 Re: Komputer sie wlacza, ale monitor pozostaje czarny |
|
|
|
Wyczyść bios (zresetuj) i spróbuj ponownie , sprawdź czy masz głośnik systemowy do płyty podpięty może pipczy a nie słyszysz bo nie ma go , jest źle podpięty , może ma kabel urwany , albo nie wiem w biosie jest wyłączony jeśli takowa opcja jest.
Potem zobacz czy na płycie nie ustawiłeś nie tak jakiś zworek np na FSB bo np jak masz procka co pracuje na 133 a ty mu dajesz 166 a on nie wyrabia system może się wlaczyć ale obrazu nie będzie i monitor mruga ja tak mailem parę razy i zapomniało mi sie przy wymianie i sprawdzaniu procesorów na socket A że trzeba sprawdzić jeśli takowe zworki są lub opcje w biosie >czy prawidłowo zostało ustawione FSB do procesora.
Ściągnij sobie manualna do płyty głównej tam wszystko w tabelach i rysunkach bedzie opisane , sprawdź jaki masz model procesora i na jakiej szynie FSB chodzi.
Jeśli to nie pomoże potem będziemy myśleli co z Twoim portem AGP cz PCI
Możliwe, że masz wyłączone w biosie coś z tego np AGP na rzecz PCI
Sprawdź też (zależy ile masz kości ram) - jak 2 to odpalaj na 1(na przemian posprawdzaj) z nich może ram szwankuje
Sprawdź też dysk twardy czy chodzi ok na innym kompie
pozdrawiam
AoT_Hunter_PL
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Oct 2008 01:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
11 Oct 2008 08:52 Re: Komputer sie wlacza, ale monitor pozostaje czarny |
|
|
|
Otoz tak:
- glosnicczka nie slychac, chyba go nie ma
- jak podlaczyc nowy glosniczek?
Bios juz resetowalem pare razy.
Karta nie ma dodatkowego zasilania.
Link do instrukcji plyty glownej http://www.motherboards.org/files/manuals/1/p3bf-104.pdf
Moze ktos wiecej z tego wyczyta (niezbyt znam angielski)
Dodam ze procesor to Celeron
Dodam ze ten glosniczek ma dwa kabelki, bez wtyczki
|
|
| Back to top |
|
 |
AoT_Hunter_PL Poziom 18

|
11 Oct 2008 14:17 Re: Komputer sie wlacza, ale monitor pozostaje czarny |
|
|
|
Podaj dokładnie model procesora to pomyślimy dalej, głośnik podłączasz do gniazda oznaczonego na płycie głównej + do plusa - do minusa.
Najczęściej czarny to minus (Masa, Gnd) czerwony to +
Teraz odpisuje na szybkiego bo mam trochę roboty wieczorem zobaczę dokładniej w Datashet tej płyty głównej i powiem ci co masz zrobić.
Już widzę, że jest panel ze zworami (str17, 18,19) trzeba będzie sprawdzić czy odpowiednio jest przestawiony do ramu , procesora , itp.
Na stronie 8 jest napisane jakie procesory obsługuje
Nie daje głowy ale nie wiem czy ona nie ma tez zintegrowanej grafiki ( płyta główna) - pisze tak na szybkiego po oględzinach nie zagłębiając się w tekst opisowy.
Strona 20 napięcia dla AGP i RAMU - nie kombinuj tam zbytnio.
Kurde procesor masz na slocie 1 > musiałbyś sprawdzić czy tam wszystko porządeczku styka czy jest prawidłowo osadzony do gniazda proca i gniazda slotu.
Poszukaj na szybkiego gdzie jest gniazdo jeszcze do tego głośnia "system message beep , czy jakoś tak" - bo nie widzę wieczorem przysiądę dokładniej zobaczę to ci powiem. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |