Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Bieguny. Jak założyc magnesy na wirnik?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Bieguny. Jak założyc magnesy na wirnik?
Autor
Wiadomość
Lukasz10001
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 14
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 11 Paź 2008 23:54   

problem z biegunami


witam jestem tutaj nowy i pisze jak zwykle gdyż mam pytanie :Jak założyc magnesy na wirnik jeśli mam ich kilka tzn kilka sztabkowych. Bieguny powinny byc ułożone przemiennie N-S długosc blach wirnika15 cm a ja mam magnesy po 5cm czyli po 3 sztuki wychodzi , czy moge umieścic je jeden obok drugiego ?próbowałęm ale strasznie sie odpychają , czy może musi byc jeden duży magnes przez cała długosc?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Paź 2008 23:54   





Powrót do góry
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5751
Miasto: Warszawa

Post#2 12 Paź 2008 15:42   

Re: problem z biegunami


Czarna świeca równo płonie,
Nad kryształem trzymam dłonie,
Kruk za oknem czesze pióra,
Dmie huragan lub wichura,
Czarty złe nocami krążą,
Licha losy ludzi wiążą,
Pokaż, pokaż mi kulo ma,
Jaki silnik on też ma...

Error 404
Cristal Ball not found.

Pojąłeś aluzję? ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Paź 2008 15:42   





Powrót do góry
   
Lukasz10001
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 14
Miasto: Warszawa

Post#3 Post autora tematu 12 Paź 2008 17:09   

Re: problem z biegunami


no jasne Madrik heh To jest silnik starego typu 6,2 kw 3 fazowy stojan ma 36 rowków i jest nawinięty typowo. na wirnik po odpowiednim stoczeniu chciałem założyc magnesy, widziałem wirnik fabrycznej prądnicy i tam magnesy tez były wzdłuż wałka jeśli dobrze pamiętam to 3 sztuki wzdłuż stanowiły jakby jeden biegun. Nie wiem tylko jak jak były one ułożone bo jak próbuje ułożyc 3 obok siebie to strasznie się odpychają nie wiem czy tak musi byc czy po prostu źle zamierzam je założyc
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Paź 2008 17:09   





Powrót do góry
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5751
Miasto: Warszawa

Post#4 13 Paź 2008 17:20   

Re: problem z biegunami


Możesz spróbować z przekładkami diemagnetycznymi, np z mosiądzu lub stopu o podobnych własnościach.
Przyklejasz pierwszy magnes, Przystawiasz przekładkę, dostawiasz nastepny magnes, przyklejasz go i po przyklejanie (trwałym) wyjmujesz przekładkę. Przekładkę najlepiej zrobić grubości wymaganej przerwy.
Możesz poszukać po forach modelarzy RC. Często robią przeróbki silników trójfazowych, przez wymianę magnesów. Może podsuną ci kilka pomysłów, które sprawdzą się w większej skali.
Powrót do góry
   
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2556

Post#5 13 Paź 2008 22:24   

Re: problem z biegunami


Lukasz10001 napisał:
no jasne Madrik heh To jest silnik starego typu 6,2 kw 3 fazowy stojan ma 36 rowków i jest nawinięty typowo. na wirnik po odpowiednim stoczeniu chciałem założyc magnesy, widziałem wirnik fabrycznej prądnicy i tam magnesy tez były wzdłuż wałka jeśli dobrze pamiętam to 3 sztuki wzdłuż stanowiły jakby jeden biegun. Nie wiem tylko jak jak były one ułożone bo jak próbuje ułożyc 3 obok siebie to strasznie się odpychają nie wiem czy tak musi byc czy po prostu źle zamierzam je założyc


To zdecyduj się - wzdłuż czy obok siebie? Bo wzdłuż układa się tak, aby sąsiednie końce się przyciągały. Obok - mają się odpychać.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Bieguny. Jak założyc magnesy na wirnik?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
wirnik alternatora działający jak wirnik rozrusznika(magnes neodymowy) (3)
Magnes - jak przeciąć? Czy magnesy można przecinać? (13)
jak sprawdzić uszkodzony wirnik (5)
Jak sprawdzić wirnik komutatorowy. (6)
Jak sprawdzić wirnik na zwarcie? (3)
Jak przezwoić wirnik silnika szeregowego? (5)
Wiertarka Bosch, jak sprawdzić wirnik (1)
Makita HR4500C - jak wymienić wirnik (1)
Jak sprawdzić wirnik prądnicy prądu stałego??? (3)
Pompa hydroforu, jak zamocowany jest wirnik ? (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl temat RSS