Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Bieguny. Jak założyc magnesy na wirnik?


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Bieguny. Jak założyc magnesy na wirnik? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Lukasz10001
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 10 Oct 2008
Posts: 14
Lukasz10001
Level 9
Post#1 11 Oct 2008 23:54  Topic author   

problem z biegunami


witam jestem tutaj nowy i pisze jak zwykle gdyż mam pytanie :Jak założyc magnesy na wirnik jeśli mam ich kilka tzn kilka sztabkowych. Bieguny powinny byc ułożone przemiennie N-S długosc blach wirnika15 cm a ja mam magnesy po 5cm czyli po 3 sztuki wychodzi , czy moge umieścic je jeden obok drugiego ?próbowałęm ale strasznie sie odpychają , czy może musi byc jeden duży magnes przez cała długosc?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Madrik
Moderator Robotyka
Location: Warszawa
Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6945
Helped: 376
Post rating: 151
Madrik
Moderator Robotyka
Post#2 12 Oct 2008 15:42    

Re: problem z biegunami


Czarna świeca równo płonie,
Nad kryształem trzymam dłonie,
Kruk za oknem czesze pióra,
Dmie huragan lub wichura,
Czarty złe nocami krążą,
Licha losy ludzi wiążą,
Pokaż, pokaż mi kulo ma,
Jaki silnik on też ma...

Error 404
Cristal Ball not found.

Pojąłeś aluzję? ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Lukasz10001
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 10 Oct 2008
Posts: 14
Lukasz10001
Level 9
Post#3 12 Oct 2008 17:09  Topic author   

Re: problem z biegunami


no jasne Madrik heh To jest silnik starego typu 6,2 kw 3 fazowy stojan ma 36 rowków i jest nawinięty typowo. na wirnik po odpowiednim stoczeniu chciałem założyc magnesy, widziałem wirnik fabrycznej prądnicy i tam magnesy tez były wzdłuż wałka jeśli dobrze pamiętam to 3 sztuki wzdłuż stanowiły jakby jeden biegun. Nie wiem tylko jak jak były one ułożone bo jak próbuje ułożyc 3 obok siebie to strasznie się odpychają nie wiem czy tak musi byc czy po prostu źle zamierzam je założyc

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Madrik
Moderator Robotyka
Location: Warszawa
Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6945
Helped: 376
Post rating: 151
Madrik
Moderator Robotyka
Post#4 13 Oct 2008 17:20    

Re: problem z biegunami


Możesz spróbować z przekładkami diemagnetycznymi, np z mosiądzu lub stopu o podobnych własnościach.
Przyklejasz pierwszy magnes, Przystawiasz przekładkę, dostawiasz nastepny magnes, przyklejasz go i po przyklejanie (trwałym) wyjmujesz przekładkę. Przekładkę najlepiej zrobić grubości wymaganej przerwy.
Możesz poszukać po forach modelarzy RC. Często robią przeróbki silników trójfazowych, przez wymianę magnesów. Może podsuną ci kilka pomysłów, które sprawdzą się w większej skali.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bonanza
Spec od Falowników
Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2677
Helped: 233
Post rating: 46
bonanza
Spec od Falowników
Post#5 13 Oct 2008 22:24    

Re: problem z biegunami


Lukasz10001 wrote:
no jasne Madrik heh To jest silnik starego typu 6,2 kw 3 fazowy stojan ma 36 rowków i jest nawinięty typowo. na wirnik po odpowiednim stoczeniu chciałem założyc magnesy, widziałem wirnik fabrycznej prądnicy i tam magnesy tez były wzdłuż wałka jeśli dobrze pamiętam to 3 sztuki wzdłuż stanowiły jakby jeden biegun. Nie wiem tylko jak jak były one ułożone bo jak próbuje ułożyc 3 obok siebie to strasznie się odpychają nie wiem czy tak musi byc czy po prostu źle zamierzam je założyc


To zdecyduj się - wzdłuż czy obok siebie? Bo wzdłuż układa się tak, aby sąsiednie końce się przyciągały. Obok - mają się odpychać.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Bieguny. Jak założyc magnesy na wirnik?
Page 1 of 1

Similar topics to bieguny. Jak założyc magnesy na wirnik?

wirnik alternatora działający jak wirnik rozrusznika(magnes neodymowy) (3)
Magnes - jak przeciąć? Czy magnesy można przecinać? (13)
SERVONAPĘD - Jak ułożyć magnesy na wirniku silnika krokowego (3)
jak sprawdzić uszkodzony wirnik (5)
Jak sprawdzić wirnik komutatorowy. (6)
Jak sprawdzić wirnik na zwarcie? (3)
Jak przezwoić wirnik silnika szeregowego? (5)
Wiertarka Bosch, jak sprawdzić wirnik (1)
Makita HR4500C - jak wymienić wirnik (1)
Jak sprawdzić wirnik prądnicy prądu stałego??? (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.415 seconds