FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

zdalne sterowanie przez telefon nie działa :(( pomocy!! :((

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> zdalne sterowanie przez telefon nie działa :(( pomocy!! :((
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 08 Mar 2004 19:55   

Witam! kupilem uklad do sterowania urz. za pomoca telefonu i cos mi nie dziala :(( pomozcie ;) (jest to kit 061 z Nowego Elektronika)
objawy:
uklad wykrywa przychodzace polaczenie, odbiera rozmowe, ale nie przyjmuje tonow. Do wyjscia ukladu US3 (odbierajacego dtmf) podlaczylem diody LED (dorysowalem je na schemacie) przy wlaczaniu ukladu do zasilania na wyjsciu jest stan wysoki?!?! ale jak go wylacze wlacze wylacze... i tak z 10 razy to na wyjsciu mamy stan niski....
co moze byc tego przyczyna ?? (bez tonow powinien byc caly czas niski?) raz nawet uklad odebral ze jest bledne haslo (najpierw wprowadza sie haslo a pozniej wybieramy co wlaczyc) ale to bylo tylko raz i wiecej nic nie dziala.
mozliwe ze kwarc Q2 jest uszkodzony?? jak go sprawdzic?? US3 wymienilem bo mialem drugi ale nic to nie zmienilo wiec uklad ten jest na pewno sprawny.
co moze byc nie tak??
baaardzo prosze o pomoc

p.s. dolaczam schemat urzadzonka w .jpg

schemat.JPG
 Filename:  schemat.JPG
Download
 Contents:  CODEperf...mat.jpg , CODEperf...mat.jpg
See all...
 Filesize:  94.72 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Mar 2004 19:55   

Back to top

edekk
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 08 Mar 2004 21:37   

Re: zdalne sterowanie przez telefon nie działa :(( pomocy!!

Dekoder DTMF na wyjściach Q1-Q4 ma zatrzaski i zapamiętują one stany po odebraniu poprawnej transmisji , wyjscie STD zmienia swój stan w chwili odebrania prawidłowej informacji aż do końca jej nadawania . W EP był dokładny opis działania takiedo dekodera .
Back to top

MooNTER
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 Post from the author of the topic 08 Mar 2004 21:44   

Jutro sprawdze co sie dzieje na wyjsciu STD ale to nie zmienia faktu ze cos nie dziala...
raczej stawiam na to ze wlasnie ten ukladzik nie dekoduje dtmf'u z jakiegos powodu...tylko z jakiego?!?!?!?
w sumie duzo zalezy od tego kwarcu jak bedzie zly to nie zdekoduje....
zasilanie/inne polaczenia sa ok przy tym ukladzie
Back to top

edekk
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 08 Mar 2004 22:21   

Znalazłem note dekodera DTMF:
Stan na wyjściu STD zmienia sie z niskiego na wysoki po odebraniu prawidłowej informacji trwającej minimum 40 ms.
Wejście zezwolenia TOE stan aktywny to wysoki , w innym przypadku wyjścia Q1-Q4 są w stanie wysokiej impendancji .
Back to top

euromatic
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 08 Mar 2004 23:37   

a ty dzwonisz z telefonu domowego czy z komórki? Jeżeli z komórki to musisz przełączyć ją w tryb podawania sygnału DTMF.
Back to top

MooNTER
Poziom 13
Poziom 13

Post#6 Post from the author of the topic 09 Mar 2004 09:30   

TOE jest bezposrednio podlaczone do zasilania, dzwonilem z komorki i z domowego, probowalem tez w szkole na centralkach i nie dziala ;(
Back to top

edekk
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 09 Mar 2004 10:05   

Podłącz układ równolegle do swojego telefonu , zewrzyj styki przekaznika , podłącz w punkcie wspólnym R-25,C-4 poprzez dodatkowy kondensator słuchawkę wieloomową i wybieraj numery ze swojego telefonu obserwując zachowanie wyjść dekodera . Jeżeli chodzi o kwarc to ja w swoim przypadku stosowałem stare z demobilu i nie miałem problemu z dekodowaniem . Jeżeli to nie pomogło to odłańczaj pokolei R-25 (NE-555 ) , C-5 (układ wykrywania sygnału dzwonienia) . Być może coś powoduje osłabienie sygnału tonowego co uniemożliwia jego dekodowanie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2004 10:05   

Back to top

Robewit
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 09 Mar 2004 10:33   

Proponuję wykonanie zmian jak zaznaczyłem na schemacie. To jest: dwa cięcia, dodatkowy kondensator i mostek prostowniczy. Na początek jednak proponuję jeszcze zwiększyć zaznaczony rezystor o około 30 procent. Bez obawy, zmiany te nie są "wyssane z palca", oparte są o doświadczenia praktyczne nabyte przy sterowaniu swojej konstrukcji.
8)

schemat_zmiany.jpg
 Filename:  schemat_zmiany.jpg
Download
 Contents:  
 Filesize:  103.18 KB

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2004 10:33   

Back to top

MooNTER
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 Post from the author of the topic 09 Mar 2004 14:37   

a nie trzeba tez odciac linii telefonicznej (zaznaczylem na schemacie)??

dzieki za poprawki, wieczorem pokombinuje

edekk wrote:
Podłącz układ równolegle do swojego telefonu , zewrzyj styki przekaznika , podłącz w punkcie wspólnym R-25,C-4 poprzez dodatkowy kondensator słuchawkę wieloomową i wybieraj numery ze swojego telefonu obserwując zachowanie wyjść dekodera . Jeżeli chodzi o kwarc to ja w swoim przypadku stosowałem stare z demobilu i nie miałem problemu z dekodowaniem . Jeżeli to nie pomogło to odłańczaj pokolei R-25 (NE-555 ) , C-5 (układ wykrywania sygnału dzwonienia) . Być może coś powoduje osłabienie sygnału tonowego co uniemożliwia jego dekodowanie.

tzn. telefon musi byc razem z ukladem podlaczony do linii telefonicznej??
"podłącz w punkcie wspólnym R-25,C-4 poprzez dodatkowy kondensator słuchawkę wieloomową " a to co daje?? sluchawke wieloomowa to znaczy zwykla sluchawke ze starego telefonu??

schemat_zmiany2.jpg
 Filename:  schemat_zmiany2.jpg
Download
 Contents:  
 Filesize:  95.71 KB

Back to top

Robewit
Poziom 17
Poziom 17

Post#10 09 Mar 2004 15:29   

Nie przecinaj tam gdzie zaznaczyłeś, bo nie będzie reagował na dzwonki. Ważne jest żeby emiter transoptora był połączony tylko z minusem układu, plus mostka do NO przekaźnika.
Tak w ogóle układ dekodera DTMF w układzie z linią telefoniczną lepiej pracuje jako z wejściem różnicowym. Tak w nawiasie, to dołożyłbym jeszcze po kondensatorze 20p do wyprowadzeń kwarca Q2 i do masy.
Powodzenia.
Back to top

edekk
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 09 Mar 2004 15:51   

Aparat trzeba podłączyć do lini żeby można było dla testów generować sygnały bez potrzeby dzwonienia z innego numeru. Słuchawka , to tak jakby sonda , sprawdzisz czy sygnały DTMF docierają bezproblemowo na wejście dekodera , mają wystarczający sygnał , i czy dekoder zmienia swoje stany na wyjściach .
Back to top

tomask13
Poziom 1
Poziom 1

Post#12 24 Apr 2004 08:51   

Cześć!
U mnie na szczęście układ działa bez problemów i rozbudowałem go o syntezator mowy isd2590. Żeby wszystko działało porządnie potrzebuje zaprogramować 89c51 i tu pojawia się mój problem.Może ktoś ma kod żródłowy programu do tego układu albo podobnego,(np. zdalne sterowanie DTMF 025 z EP 12/95). Pomocy.Potrzebuje to do pracy licencjackiej. Jeżeli ktoś może mi pomóc to mój mail: tomas(malpa)2p.pl
Pozdrawiam tomas
Back to top

mrxx
Poziom 9
Poziom 9

Post#13 28 Apr 2004 01:45   

Problem mam podobny: po podlaczeniu linii i zasilania wszystko ok, dioda ready miga, dzwonie, po 4 sygnalach uklad odbiera, przekaznik sie zalacza dioda oh zapala sie , ready juz nie miga a swieci sie na stale i na tym koniec , nie moge zrobic niec wiecej bo uklad nie reaguje na dtmf , a dekoder (cm8870) dekoduje prawidlowo, wiec pozostaje tylko jedno - procek , tak jakby sie zawieszal;( a kodu zrodlowego nie mam , zreszta programatora tez;( i co tu zrobic???
Back to top

mrxx
Poziom 9
Poziom 9

Post#14 28 Apr 2004 14:49   

I po problemie a chodzilo o niedostateczne filtrowanie napiecia zasilania ( w zasilaczu wtyczkowym wogole nie bylo kondensatora-moje niedopatrzenie). Procesor w momencie zalaczania przekaznika po prostu sie resetowal-w wyniku skoku napiecia . Po wstawieniu kondensatora wszystko powrocilo do normy :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Apr 2004 14:49   

Back to top

Kakalia
Poziom 17
Poziom 17

Post#15 25 Mar 2006 00:39   

Witam

Zmontowalem uklad zgodnie z instrukcja, tylko jest problem bo nie dziala jak trzeba.

Po wlaczeniu zasilania dioda ok miga, przy dzwonieniu nastepna dioda miga(w rytm dzwonienia) i wszystko jest niby oki tylko ze uklad nie dobiera polaczenia(wedlug instrukcji powinien odebrac po 4 dzwonkach), nie wiem czemu???

Co moze byc nie tak??
Sprawdzalem plytke, nie mam zwarc i wszystkie elementy sa na swoim miejscu.

Prosze o pomoc.
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#16 25 Mar 2006 15:42   

Przy tak enigmatycznej informacji pomóc na odległość się nie da...
To ty masz w ręku ten układ, i możliwość zbadania, co i czemu nie działa.
Back to top

Kakalia
Poziom 17
Poziom 17

Post#17 25 Mar 2006 23:10   

Wybacz sadzilem ze odezwia sie ludzie ktorzy go skladali.

Problem rozwiazany, uklad dziala.
Wprowadzilem zmiany podane na schemacie przez Robewit dodatkowo zwarlem 7 noge 24c16 do masy.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> zdalne sterowanie przez telefon nie działa :(( pomocy!! :((
Page 1 of 1
Similar topics
Zdalne sterowanie przez LAN...czy to sie da zrobić??? (22)
[VisualBasic 6] Zdalne sterowanie programem przez LPT (3)
zdalne sterowanie 16 kanałów pomocy!!!! (1)
Zdalne sterowanie przez pilot (3)
Zdalne sterowanie przez PC, może być przez rs232 (2)
Zdalne sterowanie przez telefon komórkowy (7)
Zdalne sterowanie przez telefon (8)
!!!! Zdalne sterowanie przez telefon !!! (13)
Zdalne sterowanie (via port LPT) przez Internet (4)
Zdalne sterowanie potencjometrem(silniczkiem)przez pilot RC5 (13)

Page generation time: 0.374 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed