| Author |
Dar.El Poziom 24

|
14 Oct 2008 18:01 Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Witam
Jest to następna wersja miernika, pierwsza jest pod tym linkiem:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic913053.html
Moim celem było skonstruowanie miernika panelowego na ICL7107 i wyświetlaczach 14mm wysokości, który zmieściłby się w obudowie KM-61 Maszczyka. Nie było to łatwe, montaż miernika jest wielowarstwowy i trzeba uważać na kolejność lutowania elementów. Miernik może mierzyć napięcie w odseparowanym układzie, wtedy trzeba zewrzeć zworkę na płytce znajdującą się pod kondensatorem 470nF, lub połączyć wejście LO z masą zasilania miernika. Może też mierzyć w układzie ze wspólnym zasilaniem, w takim wypadku napięcie na wejściu LO nie powinno różnić się od masy o +-1V a zworka ma być niezwarta. Zasilanie miernika powinno być stabilizowane 5V +-5% a pobór prądu nie przekracza 240mA, ale przeważnie jest poniżej 200mA. Do wytwarzania napięcia -5V zastosowałem scalaka TPS60403, jego wydajność prądowa jest na tyle duża, że można skorzystać z tego napięcia dla swoich potrzeb do 50mA. Źródło napięcia referencyjnego to ZRA124, nie korzystam z wewnętrznego w ICL... dla poprawienia stabilności pomiaru. Znak minus jest zrobiony z poziomego segmentu G i w przypadku pomiaru napięć poniżej -999 trzeba czarnym lakierem zamalować kawałek prawej strony tego segmentu, tak aby część świecąca nie dotykała jedynki. Przecinki można wyprowadzić do przełącznika zakresu lub jeden zewrzeć na stałe, są do tego przygotowane pola lutownicze. Miernik ma zakres 200mV, więc do pomiaru wyższych napięć potrzebny jest dzielnik a do pomiaru prądu bocznik. Płytka jest tak zaprojektowana żeby można ją było przykręcić do płyty czołowej a po obcięciu boków z otworami mocującymi pasowała do obudowy KM-61. Trochę trzeba powycinać niepotrzebnych kawałków w tej obudowie, tak aby miernik chciał do niej wejść. Jak widać na zdjęciach miernik jest na tyle mały że w tej obudowie można zmieścić jeszcze trochę własnej elektroniki, np. stabilizator 5V, dzielniki napięciowe lub elektronikę termometru. Można też obciąć obudowę zaraz za śrubami mocującymi w celu jej skrócenia. Zrobiłem najmniejszy miernik na ICL7107 w obudowie DIL40 i na wyświetlaczach 0,56”.
|
|
| Back to top |
|
 |
badworm Poziom 15

|
14 Oct 2008 18:54 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Coś podobnego (ale z wyświetlanymi trzema cyframi) było prezentowane w EdW już ładnych parę lat temu. Nie było jednak projektowane pod jakąś konkretną obudowę ale jako miernik do wbudowania na panel (np. w zasilaczu).
|
|
| Back to top |
|
 |
me_super Poziom 22

|
14 Oct 2008 18:57 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
| Dar.El wrote: |
Witam
Jest to następna wersja miernika, pierwsza jest pod tym linkiem:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic913053.html
Moim celem było skonstruowanie miernika panelowego na ICL7107 i wyświetlaczach 14mm wysokości, który zmieściłby się w obudowie KM-61 Maszczyka. N |
Podziwiam że chciało Ci się coś takiego robić, kiedy gotowy moduł miernika panelowego kosztuje 20 zł.
|
|
| Back to top |
|
 |
oj Poziom 24

Joined: 22 Apr 2003 Posts: 5572 Location: N52'13'55.4" E021'00'36.3"
|
14 Oct 2008 19:16 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
20zł nawet i 12zł ale LCD a nie LED
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
14 Oct 2008 19:32 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Witam
Mierniki na LCD są tanie a na LED brak lub są za duże.
|
|
| Back to top |
|
 |
me_super Poziom 22

|
14 Oct 2008 19:33 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
| oj wrote: |
| 20zł nawet i 12zł ale LCD a nie LED |
No dobrze, LED jest za 29,90; ale LCD jest z podświetlaniem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Oct 2008 19:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
msichal Poziom 18

|
14 Oct 2008 21:12 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
| me_super wrote: |
No dobrze, LED jest za 29,90; ale LCD jest z podświetlaniem. |
Ale LED jest bardzo dobrze widoczny z daleka i w nocy bez dodatkowego podświetlania itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
bubi89 Poziom 17

|
14 Oct 2008 21:50 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Po co teraz toczyć rozważania czy lepszy led czy lcd?? Każda opcja ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Koniec morałów. Kolego świetnie to zrobiłeś bardzo ładnie i gustownie to wygląda.
|
|
| Back to top |
|
 |
Renegat_pol Poziom 16

|
14 Oct 2008 21:57 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
A podasz jakieś namiary na zakup tego LCD z podświetleniem? Tanio :)
|
|
| Back to top |
|
 |
wojto15-05 Poziom 17

|
14 Oct 2008 22:02 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Witam.
Bardzo fajny mierniczek, chyba czegoś takiego mi potrzeba.
Jakie są koszta budowy? (elementy, bez laminatu)
Czy mógłbyś udostępnić wzór płytki ?
I jakie są wymiary płytki ?
(bo zastanawiam się czy wejdzie mi do obudowy).
Jeśli to możliwe i masz gdzieś spisaną to podaj też listę elementów i bedzie super jak dla tak leniwej osoby jak ja :D heh.
Ogólnie to bardzo przyjemny, dopracowany projekt.
Pozdrawiam i życzę więcej udanych konstrukcji.
PS: czekam na płytkę ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Oct 2008 22:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
14 Oct 2008 22:31 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Witam
Dzięki wielkie :D . Płytka na nic by Ci się przydała, są tam trudno dostępne scalaki. Ale jeśli interesuje Cię ten miernik to możesz go znaleźć w pewnym miejscu.
Wymiary to 71mmx24mm z otworami mocującymi lub 59mmx24mm.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Oct 2008 22:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
krofffka Poziom 7

|
15 Oct 2008 08:35 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Witam.
Trudno/nietrudno ja poproszę o schemat płytki. Na All..... nie mam zamiaru kupować.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
mariansq Poziom 14

|
15 Oct 2008 08:47 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Projekcik ok-zajmuje malo miejsca.
Ale w dobie mikrokontrolerow to tylko moje zdanie , zrobił bym np na ATMega 8 w smd plus dobry dzielnik nap. 1%. Soft zapewnia wieksze możliwości a znikoma ilośc elementow i ich gabarytu ograniczają znacznie miejsce-zostaje mnostwo miejsca na przetworniczke 230VAC na 5VDC i mierniczej jak malina - mozna montowac w miejscach gdzie go nie ma zawiele:) Ponad to cena np ATMega8 zacheca aby go zastosowac.
projekt na plus ,pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
seba_x Poziom 22

|
15 Oct 2008 10:26 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
| mariansq wrote: |
Projekcik ok-zajmuje malo miejsca.
Ale w dobie mikrokontrolerow to tylko moje zdanie , zrobił bym np na ATMega 8 w smd plus dobry dzielnik nap. 1%. Soft zapewnia wieksze możliwości a znikoma ilośc elementow i ich gabarytu ograniczają znacznie miejsce-zostaje mnostwo miejsca na przetworniczke 230VAC na 5VDC i mierniczej jak malina - mozna montowac w miejscach gdzie go nie ma zawiele:) Ponad to cena np ATMega8 zacheca aby go zastosowac.
projekt na plus ,pozdrawiam |
a co jeśli ktoś nie ma pojęcia o uP ? Icl-ka montujesz w płytkę i chodzi , do megi musisz wykombinować programatorek , napisać program , ustawić "fusy" , dla początkujących nie koniecznie może być "lepiej" .
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
15 Oct 2008 18:26 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Witam
:arrow: krofffka
Płytka jest dwustronna z metalizacją otworów i w warunkach amatorskich raczej nie do zrobienia.
Umiem programować i myślałem o zrobieniu miernika na uP. Niestety, jest duży problem zrobienia miernika na uP o parametrach ICL7107. Zakres pomiarowy +-200mV, bardzo dużej rezystancji wejściowej, auto zerowanie i rozdzielczość +-1999, co daje razem 4000. Jeśli ma ktoś jakieś pomysły niech napiszę, może uda mi się to wykonać.
|
|
| Back to top |
|
 |
wojnar Poziom 14

Joined: 11 Dec 2007 Posts: 187 Location: Trzyniec, Republika Czeska
|
15 Oct 2008 19:05 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Dar.El myślę, że zamiast zmyślania powodów nie przedstawienia wzoru płytki, to od razu napisz, że za nic nie dasz i basta.
Albo myślisz, że tylko ty i nikt inny nie może zrobić albo dać zrobić płytkę dwustronną? Nie takie tu były projekty!
Albo do elementów, które zastosowałeś ty, nikt inny nie może mieć dostępu?
Ciekawi mnie co wymyślisz dalej, kiedy kolega krofffka poprosi Cię ponownie z tym, że ma możliwości zrobienia takich płytek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Faces Poziom 23

|
15 Oct 2008 19:50 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Witam.
Zgrabnie ci to wyszło.
Fakt, można kupić gotowe moduły, ale ty zrobiłeś to sam.
Ile cię to kosztowało?
Drożej czy taniej od oryginalnych modułów?
| Płytka jest dwustronna z metalizacją otworów i w warunkach amatorskich raczej nie do zrobienia. |
Jak najbardziej do zrobienia jest.
Nie takie rzeczy się robiło, na przykład lutowanie obudowy LFCSP lutownicą transformatorową (w 100% poprawne lutowanie).
A jak dobrze pomyślisz to i BGA w warunkach domowych po lutujesz :D .
|
|
| Back to top |
|
 |
rafixs Poziom 18

|
15 Oct 2008 19:57 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
zastanawiam się czy można zmienić ten voltomierz w amperomierz.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
15 Oct 2008 19:58 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Dar.El - jak zwykle każdy projekt czy projekcik dopracowany na maxa, aż miło popatrzeć. Wszystko ładnie upakowane - miodzio ;)
wojnar i inni usilnie chący płytki za free - litości, jak pisał kolega autor - sam w domu praktycznie nie zrobisz metalizacji otworów. A jak dasz do zrobienia czy nawet sam będziesz kombinował z jedną płytką dla siebie tylko to i tak drożej ci wyjdzie niż by kupić to od autora na All... gwarantuję ;) .... a cała istota tego projekciku drzemie właśnie w dużej mierze w sposobie zaprojektowania płytki. Więc jeśli nie uważasz, że nie ma za co docenić autora za taki wkład pracy tym bardziej za tak symboliczną ale i fajną cenę to - zaprojektuj sobie tę płytkę sam ... przecież jak wielu już tutaj "znawców" powiedziało - "bywały tu już bardziej rozbudowane projekty tego typu" - no i co z tego? skoro ten jest dla niektórych jak widać najbardziej poręczny i kompaktowy.
A schemat przecież jako gotowiec został podany jak .....
więc trochę godności ;) z tymi wręcz wymuszeniami rozbójniczymi odnośnie płytek... ;) ... czy gdzieś w regulaminie stoi, że każdy kto opublikuje swój projekt w dziale DYI - to MUSI się na siłę podzielić całą wiedzą i włożonym wkładem swojej pracy za free .... ?
|
|
| Back to top |
|
 |
wojnar Poziom 14

|
15 Oct 2008 19:59 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
| rafixs wrote: |
| zastanawiam się czy można zmienić ten voltomierz w amperomierz. |
| ... Miernik ma zakres 200mV, więc do pomiaru wyższych napięć potrzebny jest dzielnik a do pomiaru prądu bocznik. ... |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Oct 2008 19:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
me_super Poziom 22

|
15 Oct 2008 20:13 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
| Renegat_pol wrote: |
A podasz jakieś namiary na zakup tego LCD z podświetleniem? Tanio :) |
W tme.pl są
|
|
| Back to top |
|
 |
wojnar Poziom 14

|
15 Oct 2008 20:17 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
| mirekk36 wrote: |
| wojnar i inni usilnie chący płytki za free - litości, ... |
Wcale nie usiłuję o płytkę za free, nie usiłuję o nią w ogóle.
Tylko mnie wkurzyło kolegi Dar.El : wolny cytat: " Płytka Ci do niczego bo nie masz dostępu do scalaków do których dostęp mam ja." Albo "Płytka jest dwustronna i ma metalizowane otwory i Ty nie jesteś w stanie zrobić czy dać zrobić takiej płytki."
Po prostu napiszę, że z projektowaniem płytki było sporo fatygi i nie chce mi się tak za darmo udostępnić jej wzoru.
Myślę, że i ja już tu coś przedstawiłem i od razu dołączyłem wzory płytek, bez względu na to czy płytka prosta czy skomplikowana, czy jedna czy więcej.
Nie usiłuję o wzory płytek za free, tylko zżalało mi się kolegi krofffka jak prosi o wzory i po każde jest sucho zbyty.
|
|
| Back to top |
|
 |
me_super Poziom 22

|
15 Oct 2008 20:44 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
| wojnar wrote: |
Dar.El myślę, że zamiast zmyślania powodów nie przedstawienia wzoru płytki, to od razu napisz, że za nic nie dasz i basta.
|
Ten post wpasował się w ostatnio pasującą modę: byle co i byle jak aby pokazać. W sumie taki miernik to nic specjalnego, na poziomie średnio rozwiniętego ucznia technikum. Same fotki, równie dobrze mogą być ściągnięte z sieci. Brak schematu. Wszelkie mierniki plasują się zaraz po migających diodach, wzmacniaczach audio i zegarach nixie pod względem "zalewu" tego działu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Shootah Poziom 11

|
15 Oct 2008 21:48 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Kilka uwag co do dokładności takiego miernika. Przy zakresie 200mV mamy niby rozdzielczość pomiaru 0,1 mV jednak błąd jest tutaj dużo większy. Uwzględniając wpływ temperatury (kostka trochę się grzeje - spory prąd wyświetlaczy led) jest już słabiutko. Miernik o podobnych parametrach można spokojnie zrobić na atmedze i jej wbudowanym przetworniku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
16 Oct 2008 07:49 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Witam
Wzoru płytki nie umieszczę, jeśli ktoś potrafi robić płytki dwustronne z metalizacją, to i zaprojektować potrafi. Miernik na uP nie będzie tak uniwersalny jak na ICL, można zrobić go do konkretnych celów np. pomiar napięcia w zasilaczu, gdzie nie ma potrzeby martwienia się o obciążenie przez wejście pomiarowe.
Osoby zachwalające mierniki na uP nie mają pojęcia ile problemów trzeba rozwiązać, aby taki miernik był niezawodny.
:arrow: Shootah
Z powodu grzania się scalaka, jak napisałem na samym początku, zastosowałem źródło napięcia referencyjnego ZRA124. Przetwornik w AVRach ma rozdzielczość 10bit, więc można zrobić na nim pomiar od 0 do 999 a na ICL jest od -1999 do 1999, 4x dokładniej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Faces Poziom 23

|
16 Oct 2008 15:15 Re: Najmniejszy miernik panelowy ICL7107 |
|
|
|
Co ty piszesz.
| Miernik na uP nie będzie tak uniwersalny jak na ICL... Osoby zachwalające mierniki na uP nie mają pojęcia ile problemów trzeba rozwiązać, aby taki miernik był niezawodny. |
Sam uP jest uniwersalny.
To i miernik taki będzie miał dużo możliwości.
| można zrobić go do konkretnych celów np. pomiar napięcia w zasilaczu, gdzie nie ma potrzeby martwienia się o obciążenie przez wejście pomiarowe. |
Co, a na uP nie można zrobić uniwersalnego miernika do zasilacza?
| Przetwornik w AVRach ma rozdzielczość 10bit... |
Co tylko AVR-y są do kupienia?
Tak jak by nie było innych uP.
PS Dzięki, że odpowiedziałeś na moje pytanie. Kilka postów wyżej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
|
| Back to top |
|
 |