X

zacinające się filmy

08 Mar 2004 20:55 LALak
  • #1 08 Mar 2004 20:55
    Lak
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    problem polega na tym ze zacina mi się wiekszość filmów na kompie, komp to: celeron 400(podkręcam na 500 ale w filmach procesor nie jest na maxa wykorzystywany) płyta główna CB60-V3, 256MB ramu, karta dźwiękowa na chipsecie AD1816, jak juz napisałem procesor nie jest w pełni wykorzystywany, dźwięk tez trochę z tyłu zostaje, czy nie jest to wina karty dżwiękowe(jest ona na ISA)???? a jak nie karta dźwiękowa to co ostatnio zmieniłem jakieś ustawienie i film zacina się tylko częśćiej nie ma wielkich przerw:)
  • #2 08 Mar 2004 21:18
    GD
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    widzisz?? Teraz wiesz przez co ja przechodziłem 12 miechów temu :D
    To wina coraz nowszych kodeków :D - przez nie filmy wymagają coraz nowszego sprzętu :D... za dużo ci nie pomogę :D... spróbuj odpalić jakiś starszy film na starszych kodekach :D - i napisz co się działo
    Pozdrawiam
  • #3 08 Mar 2004 21:22
    Lak
    Level 15  
    Topic author Helpful post? (0)
    niektóre filmu nawet dobraj jakości działają dobrze a niektóre za nic nie chcą poprawnie, ale jaki nowy sprzet potrzebny, procesor??? - nie jest w pełni wykorzystywany, dysk???? nie taki najstarszy na wcześniejszym kompie z tym samym dyskiem (celeron 633)filmy działały dobrze, karta dźwiekowa??? - jak tak to moge wymienić na jakąś która na PCI jest mam gdzieś w szafie taką...
  • #4 08 Mar 2004 21:25
    viki
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    napisz jakich kodeków uzywasz i jakiego programu do odtwarzania filmów
  • #5 08 Mar 2004 21:34
    Lak
    Level 15  
    Topic author Helpful post? (0)
    akurat ten najnowszy film na którym mi zależy to używam allplayera a kodeki XviD MPEG-4, AC3Filter - to sa filtry pokazane pod all playerem kodek to to pierwsze chyba są tam jeszcze jakieś od dźwięku, ale te filmy to i na 98 i na 2000 tak samo chodzą, niezależnie od odtwarzacza czy kodeków:(
  • #6 08 Mar 2004 21:40
    GD
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    a wczym jest kodowany film?? (tutaj konkretny kodek - nie mylić z pakietami kodeków)
    Pozdrawiam
  • #7 08 Mar 2004 21:58
    Perlik
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Witam!
    Brak kodekow w moim przypadku rozwiazal w zupelnosci sld codec pack ktory znajdziesz tutaj http://www.lama.net.pl/index.php?action=downloads
    goraco polecem!! ogromny zbior kodekow audio i video!
  • #8 08 Mar 2004 22:00
    Lak
    Level 15  
    Topic author Helpful post? (0)
    to końcówka nazwy pliku '.INTERNAL.AC3.TC.XviD-DiAMOND.avi' chyba to to bedzie, zmieniłem kartę na tą na PCI i nic nie pomogło natomiast jak odpaliłem na 98 przez winampa to film chodził wprawdzie bez dźwięku ale płynie (winamp pokazywał brak dźwięku).........
  • #9 08 Mar 2004 22:01
    esiox
    Level 21  
    Helpful post? (0)
    TEZ mam Celerona 400 ale mniej ramu bo 128 tego kompa mam od pięciu lat i nie narzekam z filmami tez nie miałem problemu a bynajmniej jeżeli chodzi o tą kwestie ,mam nadzieje ze ten program rozwiąże twój problem
  • #10 08 Mar 2004 22:40
    Lak
    Level 15  
    Topic author Helpful post? (0)
    zainstalowałem podany program, filmy zacinają się tak samo, pod winampem jest głos ale się juz zacina............:( potem zainstaluje pod 2000 i zobacze....
  • #11 09 Mar 2004 08:40
    Lak
    Level 15  
    Topic author Helpful post? (0)
    pod 2000 nic się nie zmienieło, kodeki powodują tylko to ze jak film jest w oknie to nie wyświetla się w orginalnej rozdzielczosci (panoramicznie) tylko w rozdzielczośc w proporcjach monitora a u góry i u dołu czarne jest:)
  • #12 09 Mar 2004 10:51
    Removed
    Helpful post? (0)
    Na Twoim sprzecie filmy moga chodzic plynnie. Wydaje mi sie, ze wazne sa tu 2 sprawy:
    1.kodeki -tylko FFDSHOW + AC3, w koncu nie napisaels jakie kodeki/codec packi instalowales? pewnie ciagle te same badziewne. Dla pewnosci zainstaluj system znowu od nowa :D (nie ma rady:), lepiej juz chyba 2000, zainstaluj TYLKO ten ffdshow pack + AC3 oba mozesz pobrac ze strony np divx.pl
    (tam na forum, dzial "problemy z odtwarzaniem" jest pierwszy chyba przyklejony watek w ktorym wszystko jest objasnione, ale sprowadza sie to do tych 2 instalacji+ewentualnie w razie problemow oryginalny Xvid i zmiany w ustawieniach ffdshow)
    Na tym zdecydowana wiekszosc filmow powinna chodzic, ja tak mam na 2 kompach i wszystko jest super(duzo roznych filmow)ten film co pisales to najwyrazniej kodowany w Xvidzie
    -wazne jest tez zebys mial sterowniki do chipsetu plyty glownej (AGP) no i prawidlowy do grafiki, nie napisales jaka to?
    2. problemy z zacinaniem dzwieku wystepuja przy starych kartach ISA czy zintegrowanych -gdzies we wlasciwosciach audio(panel ster.) powienienes wylaczyc koniecznie "przyspieszanie sprzetowe", (przesunac suwak) a dla pewnosci jeszcze wsadzic jakas karte PCI ;]

    Pozdrawiam, napisz jak tam poszlo ;]
  • #13 10 Mar 2004 13:04
    Andrzej.P
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Ja mam celka 466 z 64 mega ramca i wszystkie filmy mi śmigają.
    Poszukaj w sieci Tsunami filter pack ,podczas instalacji zaznacz jeszcze tylko XviD (na samym dole), zainstaluj sobie Divx 5.* i zmniejsz w jego ustawieniach jakosc wyswietlanego obrazu na min. Gwarantuję że wszystko będzie Ci śmigac jak ta lala :D

    pozdro
  • #14 10 Mar 2004 13:09
    viki
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    we właściwościach ac3 ustaw dzwiek na 8bit, i sprawdz czy we właściwościach ekranu kolor wyświetlasz w 16,24,32 bitach. Jeśli chodzi o pakiet kodeków to używam K-lite ze względu na spore możliwości konfiguracji kodeków.
  • #15 10 Mar 2004 13:39
    kursant
    Level 17  
    Helpful post? (0)
    Kodeki do prawidłowego odtwarzania filmów możesz pobrać ze stron http://divx.pl/index.php lub http://www.mp4.com.pl/
  • #16 20 Nov 2005 23:41
    syla
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    dlaczego nie potrafię odtworzyć filmu który ma końcówkę xvid-diamond.avi
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products