Witam, badalem dwoma programikami-"DNS-speederami" czas odpowiedzi serwerow DNS.
Pytanie: gdzie te programy wpisuja ustawienie tego optymalnego DNS-a ktorego wynajduja? zakladam ze gdzies w systemie (win2000) to musi byc?? jakis plik ini/cfg/rejestr?
W ustawieniach przegladarki nie znalazlem, w opcjach sieciowych rowniez, tylko we wlasciwosciach protokolu TCP/IP - czy tam nalezy recznie wprowadzic te adresy?
Gdzie mozna znalezc listy sensownych na Polske DNS? ja w tej chwili mam liste tylko 59..google mi cos nie pomaga :(
Jak to w ogole jest z tymi serwerami? Domyslnie przegladarka (uzywam Opery 7.23) szuka pierwszego lepszego za kazdym razem? jesli ustawie j.w. beda tylko te co ustawie wykorzystywane?o co chodzi z tymi sufiksami?
aha i Opera podaje zawsze ze laczy sie z 127.0.0.1 -czytalem, ze to jest lokalne proxy czy jakos tak-to normalne?
Czy mozecie polecic jakis programik pozwalajacy postawic taki DNS pod win (wiem ze np pod linuxem mozna) i czy mozliwe to jest w warunkach sieci akademickiej ??(chyba wszystkie komputery sa pod tym samym IP zew. jak mniemam??? i chyba okresowo sie ono zmienia)
Wiem ze zadaje duzo pytan ale w sprawach sieci jestem jeszcze raczkujacy :D
pozdrawiam, dzieki z gory za odpowiedzi
|