FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Vermona Regent 1000H + jaki¶ lampowy preamp

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Vermona Regent 1000H + jaki¶ lampowy preamp
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 19 Oct 2008 20:52   

Vermona Regent 1000H + jaki¶ lampowy preamp

Hej,
Jestem gitarzyst±, niedawno stałem sie posiadaczem wzmacniacza Vermona Regent 1000H, chciałbym wmontować w niego lampowy preamp który dawał by mi dobry, ciężki przester. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w elektronice dlatego proszę was o schemat jakiego¶ preampu który dawał by mi ww brzmienie a przy okazji nie był zbyt trudny.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Oct 2008 20:52   

Back to top

Futrzaczek
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 19 Oct 2008 21:22   

Re: Vermona Regent 1000H + jaki¶ lampowy preamp

To się wzajemnie wyklucza. Duży przester = duże trudno¶ci w uruchomieniu. Inaczej się nie da. I pamiętać należy o napięciu 250-300V panosz±cym się po układzie. Na Twoim miejscu poszukałbym kogo¶ chętnego do budowy lub zacz±ł od czytania teorii i zbudowania czego¶ prostrzego.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Oct 2008 21:22   

Back to top

Bruttal
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 Post from the author of the topic 19 Oct 2008 22:33   

Skoro tak mówisz... a co¶ do "oczyszczenia" dĽwięku i uczynienia wzmacniacza bardziej "gitarowym"?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Oct 2008 22:33   

Back to top

kjur
Poziom 12
Poziom 12

Post#4 19 Oct 2008 23:59   

jesli chcesz lampowy przester z pre-amp'a to moze zainteresuje sie lampowymi dopalaczami, ktore mozesz wpiac miedzy gitare a wzmacniacz, np. hughes & kettner tubman albo mesa v-twin.
Back to top

Bruttal
Poziom 8
Poziom 8

Post#5 Post from the author of the topic 20 Oct 2008 01:00   

Interesuje mnie wszystko co może poprawić brzmienie regenta, może być to efekt lub preamp, byle działało.
Jak na brzmienie wpłynęła by imitacja/efekt Messa Boggie Dual Rectifier?
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 20 Oct 2008 09:18   

Po pierwsze primo: Vermona 1000H to nie wzmacniacz tylko symulator wodospadu Niagara. Przynajmniej mój egzemplarz. Nie mam pojęcia czy jest to wina słabych tranzystorów w końcówce czy w preampach, a pewnie i w tym i w tym i wyeliminować tego nie można bez wymiany niektórych elementów na współczesne. Być może szum tego urz±dzenia można zmniejszyć odł±czaj±c preampy.

Po drugie primo: Też my¶lałem o wykonaniu preampa, a wła¶ciwie mikroampa hi-gain 1W ze sztucznym obci±żeniem aby sygnał podać na końcówkę tej Vermony. Doszedłem do wniosku że jednak się to nie opłaca.

Po trzecie primo: Ja mam do¶wiadczenie w budowie preampów hi-gain, a jednak zawsze gdy takowy wykonuje wiem, że będzie trudno, a nawet bardzo trudno. Ty tego nie wiesz bo nie masz ¶wiadomo¶ci co to znaczy hi-gain.

Po czwarte primo: Zainteresuj się czym¶ takim jak kopia SansAmpa. Projekt płytki jest na Tonepadzie. Działa na 9V co oznacza, że twoja przygoda nie zakończy się na parafialnym miejscu wiecznego spoczynku. W ¶rodku co prawda nie ma ani jednej lampy, ale taki profesjonalista jak ty nawet by tego nie odróżnił po brzmieniu. W dodatku SansAmp ma wbudowane symulatory gło¶ników co pozwala grać na gitarze poprzez tak mizerny sprzęt jak Vermona i dedykowane do niej gło¶niki.

Po pi±te primo: Je¶li nie chciało by ci się robić to Behringer produkuje kopie tego urz±dzenia za marne pieni±dze. Nazywa się to V-Tone Guitar. GDI21
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Oct 2008 09:18   

Back to top

Bruttal
Poziom 8
Poziom 8

Post#7 Post from the author of the topic 20 Oct 2008 11:08   

Dzięki za rade kolego painlust, ta kopia SansAmpa spodobała mi się, tylko jakie switch'e zastosować?

"W ¶rodku co prawda nie ma ani jednej lampy, ale taki profesjonalista jak ty nawet by tego nie odróżnił po brzmieniu."
To że nie mam pieniędzy na co¶ lepszego i jestem skazany na Vermone nie znaczy że nie wiem jak brzmi± lampowe piece.

"Po drugie primo"
Primo znaczy tyle co pierwszy, więc jak już wyliczasz to primo, secondo, tercio,quarto,... itd
Back to top

MKramer
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 20 Oct 2008 15:05   

Bruttal wrote:

"Po drugie primo"
Primo znaczy tyle co pierwszy, więc jak już wyliczasz to primo, secondo, tercio,quarto,... itd

Wiemy, wiemy - kolega Painlust cytuje tylko polskie komedie.. :-)

pozdrawiam

Mariusz
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Vermona Regent 1000H + jaki¶ lampowy preamp
Page 1 of 1
Similar topics
Preamp gitarowy lampowy - pro¶ba o ocenę schematu REGENT 30H (5)
Vermona Regent 1000H wypycha lub wciaga glosnik (22)
Wzmacniacz Vermona Regent 1000h- Proszę o pomoc (1)
Vermona REGENT 1000H .Moc tego wzmacniacza (13)
Wzmacniacz Vermona Regent 1000H - spalone rezystory (12)
Vermona Regent 1000H- uszkodzona... (5)
Regent 1000H (15)
regent 1000H (8)
Uszkodzona końcówka mocy- vermona 1000h (3)
Vermona Regent 60 (40)

Page generation time: 0.123 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed