| Author |
donelbaron Poziom 15

|
20 Oct 2008 10:23 Regulacja oświetlenia. |
|
|
|
Witam serdecznie.
Jestem dosyć początkujący, chciałem się zapytać, czy wie ktoś może jak zrobić taki układ, żeby dało się regulować oświetleniem pokoju w zależności od oświetlenia na dworze?? Na pewno trzeba zaprogramować mikrokontroler, aby przesyłał na jakiś triak, przez który przechodzi napięcie do żarówki, odpowiednią ilość impulsów. Przy oknie pewnie musi być jakiś fotorezystor bądź inny element. Może wie ktoś jak to zrobić albo ma gotowy schemat z kodem programu?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Oct 2008 10:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
oj Poziom 24

Joined: 21 Apr 2003 Posts: 5571 Location: N52'13'55.4" E021'00'36.3"
|
20 Oct 2008 11:16 Re: Regulacja oświetlenia. |
|
|
|
Nie musi być to od razu mikrokontroler a regulator fazowy z podpiętym fotorezystorem na elementach dyskretnych lub z wykorzystaniem specjalizowanego układu , np. MAA436, SLB0587
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Oct 2008 11:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
r2d2004 Poziom 21

|
20 Oct 2008 13:44 Re: Regulacja oświetlenia. |
|
|
|
Witam!
Praktycznie stosuje się tzw. wyłączniki zmierzchowe, które tylko włączają, lub wyłączają oświetlenie w zależności od pory dnia (raczej nie ma potrzeby ciągłego sterowania światłem w zależności od natężenia oświetlenia zewnętrznego, natomiast na pewno potrzebna jest taka regulacja w zależności od naszych potrzeb, a te nie koniecznie muszą być związane ze światłem zewnętrznym) . Tutaj masz taki prosty kit wyłącznika zmierzchowego, gdzie nie potrzeba mikrokontrolera ;-) :
Wyłącznik zmierzchowy
Pozdrawiam
PS Układ zasilany bezpośredni z sieci AC230V, więc trzeba zachować ostrożność przy jego uruchamianiu
Użyj również opcji SZUKAJ na "elce", a na pewno znajdziesz jeszcze sporo na ten temat.
|
|
| Back to top |
|
 |