FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Programator kart magnetycznych

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Programator kart magnetycznych
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 21 Oct 2008 12:57   

Programator kart magnetycznych

Witam, dosc oklepany temat z duza iloscia hitow z silnika search, ale wciaz mam pare problemow ktorych nie moge rozstrzygnac.

1) wiem ze sa programatory i czytniki kart magnetycznych Level I i II szukalem po allegro, ebay oraz inne strony i cena takiego urzadzenia nie spada ponizej 300$ lub 1000zl - co dla mnie jest troche ZBYT DUZO - oczywiscie jak sie nie da to sie zaplaci ale nie po to czlowiek ma rozum i chec kombinowania zeby placic przy pierwszych kolpotach do celu.

2) prowadze mala restauracje gdzie przymierzam sie do przetargu dla pewnej firmy o stolowanie sie jej pracownikow w mojej nazwijmy to restauracji. Jeden pomysl bardzo mi przypadl do gustu a mianowicie rozliczanie bezgotowkowe. Klient posiada karte magnetyczna na ktorej jest zapisywany stan jakis tam (do ustalenia) i za ten stan kupuje jedzenie.

Okreslenie w jaki sposob mozna by zapisywac i odczytywac stany wartosci karty jest najwiekszym problemem dla mnie w tej chwili. To jak bedziemy to zapisywac to inna rzecz - narazie chodzi mi o to jak kosztowne i jak bardzo skomplikowane to jest do zrealizowania.

Przyklad - powiedzmy ze mam karte matka ktora ma 20zl - zczytuje z niej stan do kompa - wsadzam nowa karte i zapisuje jej stan, czyli laduje ja 20zl - wiem ze sa poziomy zapisu Level I i Level II ale zupelnie sie w tym gubie.

Prosilbym o pomoc w ogarnieciu problemu jakie moze miec dziury i problemy nie do przeskoczenia zebym sie nie wpakowal w cos co padnie.

Dlaczego TAK ?? Firma juz stosuje takie karty do wewnetrznego kupowania w automatach, rozliczania sie za kawe, herbate - a bez banknotowe kupowanie posiolkow jakos zawsze bylo dla mnie bardziej higieniczne niz z banknotami :) - no mniejsza o to dlaczego.
Back to top

r2d2004
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 21 Oct 2008 15:12   

Re: Programator kart magnetycznych

Witam!

czytnik kart magnetycznych

Pozdrawiam
PS Potrzebujesz to do celów komercyjnych, więc daj ogłoszenie w dziale: "Elektronika Ogłoszenia i Biznes Elektronika", może znajdzie się Ktoś, kto Ci to zmontuje w rozsądnej dla Ciebie cenie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Oct 2008 15:12   

Back to top

Roman-Pila
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 21 Oct 2008 15:15   

Witaj
Widzę prostsze rozwiązanie całej procedury. gdyby miała być obsługiwana przez jedno stanowisko.
Mianowicie:
Niech karty mają stałe numery, a ich stan niech zmienia się w programie komputera.
Odpada opcja zapisu.
Co do programatora niestety nie pomogę
Back to top

me_super
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 21 Oct 2008 16:07   

Roman-Pila wrote:
Witaj
Widzę prostsze rozwiązanie całej procedury. gdyby miała być obsługiwana przez jedno stanowisko.
Mianowicie:
Niech karty mają stałe numery, a ich stan niech zmienia się w programie komputera.
Odpada opcja zapisu.
Co do programatora niestety nie pomogę

Na karcie można umieścić kod paskowy, a komputer + czytnik kodów będzie wykonywał resztę pracy. Wystarczy napisać prostą aplikację w Accessie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Oct 2008 16:07   

Back to top

vONvOiO
Poziom 4
Poziom 4

Post#5 Post from the author of the topic 21 Oct 2008 16:17   

Tez o tym myslalem ale daj Boze cos sie sypnie w systemie czy w kompie i kaplica.

Generalnie zalezy mi na tym by miec pewne jednostki w systemie i moc zapisywac w zaleznosci od jakiej kwoty zasilamy karte. Sa najprostrze sposoby jak poprostu numer karty i stan w komputerze ale mnie zawsze wciagalo w systemy prawie pelnej automatyzacji.

Inna sprawa to jak zbudowad PROGRAMATOR kart magnetycznych by ten mogl programowac stan paska w stanie binarnym - czyli powiedzmy skopiowac stan z jednej karty i nagrac go na 2ga.

Nim wogole sie do tego zabiore chce troche poexperymentowac na takim czytniku bo chyba juz wiem jak zbudowac conajmniej czytnik :)
Back to top

Doominus
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 21 Oct 2008 16:32   

A może karty CHIP ?
http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=67&id=737
Programator kosztuje 45 zł.
Nie wiem ile sama karta.

A piszesz że już macie magnetyczne.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Oct 2008 16:32   

Back to top

vONvOiO
Poziom 4
Poziom 4

Post#7 Post from the author of the topic 21 Oct 2008 17:20   

Troche zmodyfikowalem moj plan - chodzi o korzystanie lub wydawanie kart dla stalych klientow ktorzy nie musza zawsze ze soba nosic pieniedzy tylko placa karta, chodzi o komputerek ktory bedzie zapisywal kase na karcie i sciagal z niej po wyborze obiadu. Przedewszystkim chodzi mi o wyeliminowanie pieniedzy w przekazywaniu z reki do reki.

CHiPY... wolalbym karty magnetyczne :)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Programator kart magnetycznych
Page 1 of 1
Similar topics
Potrzebuje czytnik kart magnetycznych (2)
potrzebuje czytnik kart magnetycznych (1)
Czytnik kart magnetycznych (3)
Czytnik Kart Magnetycznych (20)
Czytnik kart magnetycznych. (2)
Czytnik kart magnetycznych (26)
Programator kart magnetycznych sterowany mikrokontrolerem. (1)
Czytnik programator kart magnetycznych (1)
Programator Kart Magnetycznych (4)
Obsługa czytnika kart magnetycznych (17)

Page generation time: 0.065 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed