| Author |
vONvOiO Poziom 4

|
21 Oct 2008 12:57 Programator kart magnetycznych |
|
|
|
Witam, dosc oklepany temat z duza iloscia hitow z silnika search, ale wciaz mam pare problemow ktorych nie moge rozstrzygnac.
1) wiem ze sa programatory i czytniki kart magnetycznych Level I i II szukalem po allegro, ebay oraz inne strony i cena takiego urzadzenia nie spada ponizej 300$ lub 1000zl - co dla mnie jest troche ZBYT DUZO - oczywiscie jak sie nie da to sie zaplaci ale nie po to czlowiek ma rozum i chec kombinowania zeby placic przy pierwszych kolpotach do celu.
2) prowadze mala restauracje gdzie przymierzam sie do przetargu dla pewnej firmy o stolowanie sie jej pracownikow w mojej nazwijmy to restauracji. Jeden pomysl bardzo mi przypadl do gustu a mianowicie rozliczanie bezgotowkowe. Klient posiada karte magnetyczna na ktorej jest zapisywany stan jakis tam (do ustalenia) i za ten stan kupuje jedzenie.
Okreslenie w jaki sposob mozna by zapisywac i odczytywac stany wartosci karty jest najwiekszym problemem dla mnie w tej chwili. To jak bedziemy to zapisywac to inna rzecz - narazie chodzi mi o to jak kosztowne i jak bardzo skomplikowane to jest do zrealizowania.
Przyklad - powiedzmy ze mam karte matka ktora ma 20zl - zczytuje z niej stan do kompa - wsadzam nowa karte i zapisuje jej stan, czyli laduje ja 20zl - wiem ze sa poziomy zapisu Level I i Level II ale zupelnie sie w tym gubie.
Prosilbym o pomoc w ogarnieciu problemu jakie moze miec dziury i problemy nie do przeskoczenia zebym sie nie wpakowal w cos co padnie.
Dlaczego TAK ?? Firma juz stosuje takie karty do wewnetrznego kupowania w automatach, rozliczania sie za kawe, herbate - a bez banknotowe kupowanie posiolkow jakos zawsze bylo dla mnie bardziej higieniczne niz z banknotami :) - no mniejsza o to dlaczego.
|
|
| Back to top |
|
 |
r2d2004 Poziom 21

|
21 Oct 2008 15:12 Re: Programator kart magnetycznych |
|
|
|
Witam!
czytnik kart magnetycznych
Pozdrawiam
PS Potrzebujesz to do celów komercyjnych, więc daj ogłoszenie w dziale: "Elektronika Ogłoszenia i Biznes Elektronika", może znajdzie się Ktoś, kto Ci to zmontuje w rozsądnej dla Ciebie cenie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Oct 2008 15:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Roman-Pila Poziom 13

|
21 Oct 2008 15:15 Re: Programator kart magnetycznych |
|
|
|
Witaj
Widzę prostsze rozwiązanie całej procedury. gdyby miała być obsługiwana przez jedno stanowisko.
Mianowicie:
Niech karty mają stałe numery, a ich stan niech zmienia się w programie komputera.
Odpada opcja zapisu.
Co do programatora niestety nie pomogę
|
|
| Back to top |
|
 |
me_super Poziom 22

|
21 Oct 2008 16:07 Re: Programator kart magnetycznych |
|
|
|
| Roman-Pila wrote: |
Witaj
Widzę prostsze rozwiązanie całej procedury. gdyby miała być obsługiwana przez jedno stanowisko.
Mianowicie:
Niech karty mają stałe numery, a ich stan niech zmienia się w programie komputera.
Odpada opcja zapisu.
Co do programatora niestety nie pomogę |
Na karcie można umieścić kod paskowy, a komputer + czytnik kodów będzie wykonywał resztę pracy. Wystarczy napisać prostą aplikację w Accessie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Oct 2008 16:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
vONvOiO Poziom 4

|
21 Oct 2008 16:17 Re: Programator kart magnetycznych |
|
|
|
Tez o tym myslalem ale daj Boze cos sie sypnie w systemie czy w kompie i kaplica.
Generalnie zalezy mi na tym by miec pewne jednostki w systemie i moc zapisywac w zaleznosci od jakiej kwoty zasilamy karte. Sa najprostrze sposoby jak poprostu numer karty i stan w komputerze ale mnie zawsze wciagalo w systemy prawie pelnej automatyzacji.
Inna sprawa to jak zbudowad PROGRAMATOR kart magnetycznych by ten mogl programowac stan paska w stanie binarnym - czyli powiedzmy skopiowac stan z jednej karty i nagrac go na 2ga.
Nim wogole sie do tego zabiore chce troche poexperymentowac na takim czytniku bo chyba juz wiem jak zbudowac conajmniej czytnik :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Doominus Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Oct 2008 16:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
vONvOiO Poziom 4

|
21 Oct 2008 17:20 Re: Programator kart magnetycznych |
|
|
|
Troche zmodyfikowalem moj plan - chodzi o korzystanie lub wydawanie kart dla stalych klientow ktorzy nie musza zawsze ze soba nosic pieniedzy tylko placa karta, chodzi o komputerek ktory bedzie zapisywal kase na karcie i sciagal z niej po wyborze obiadu. Przedewszystkim chodzi mi o wyeliminowanie pieniedzy w przekazywaniu z reki do reki.
CHiPY... wolalbym karty magnetyczne :)
|
|
| Back to top |
|
 |