| Author |
chomicki Poziom 18

|
10 Mar 2004 15:52 Epson FX-1170 - diody migają na przemian |
|
|
|
Nie mam zielonego (tak jak te diody) pojęcia, co może oznaczać ten błąd, ale wiem, że po włączeniu drukarka ustawia głowicę, następnie ruszy silnikiem podajnika papieru (traktora) i... zaczynają na przemian zapalać się po kolei wszystkie trzy diody w panelu. Usterki mechanizmu wykluczam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2004 15:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rudachary Poziom 15

|
10 Mar 2004 22:01 Re: Epson FX-1170 - diody migają na przemian |
|
|
|
Wiec tak.
Na dziendobry wyczysc czujnik karetki
Potem sprawdz czy karetka nie blokuje sie w pozycji ustawiania sie Home Position.
Sprubuj rowniez odkrecic glowice i wyciagnac pasmo sygnalowe glowicy moze glowica robic zwarcie lub same pasmo jest przetarte i robi zwarcie do masy czyli obudowy.
napisz jak ci poszlo
Moze jeszcze cos wymyslim
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2004 22:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
chomicki Poziom 18

|
11 Mar 2004 10:24 Re: Epson FX-1170 - diody migają na przemian |
|
|
|
Ten czujnik położenia głowicy jest w porządku - znakomicie kontaktuje za każdym razem (problem z nim jest sygnalizowany w inny sposób - wszystkie diody migają jednocześnie). Próbowałem wogóle bez karetki w odpowiedni sposób manipulując switchem położenia głowicy (wykluczyłem w ten sposób przeciążenia silnika). Tydzień temu robiłem identyczną drukarkę i wiem, że przeciążenie tego silnika - zablokowanie konika (zatarta prowadnica i zjeżdżone tuleje) też wywołuje natychmiastowy błąd... Ale bez konika nie ma przecież żadnych oporów, a silnik pracuje pewnie i bez żadnych podejrzeń...
Minęło trochę czasu, a ja nie doszedłem co może oznaczać ten błąd. Proszę o poradę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2004 10:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
chomicki Poziom 18

|
16 Mar 2004 13:59 Re: Epson FX-1170 - diody migają na przemian |
|
|
|
No i już wiem, co było przyczyną błędu... Szkoda, że tak długo musiałem na to wpadać. Testowałem drukarkę rozkręconą, bez głowicy. Okazało się, że to urządzenie bez głowicy sygnalizuje błąd. Ach te przyzwyczajenie do kas fiskalnych, które w większości przypadków nie sygnalizują błędów jeśli testuje się je bez głowicy (dotyczy igłowych mechanizmów drukujących)
Temat zamknięty.
|
|
| Back to top |
|
 |