X

Opel Astra 1,6 97 r brak ładowania

jan04 22 Oct 2008 20:03
  • #1 22 Oct 2008 20:03
    jan04
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam, po włączeniu silnika w Astrze 1,6 z1997 r alternator Bosch 70 A .muszę zwiększyć obroty silnika do ok 2,8 tys obrotów, bo dopiero wtedy włącza mi się ładowanie, nie mam wzbudzania. Wymieniłem regulator napięcia, ale dalej kicha. Wczoraj po długiej jeździe ok 200 km, jak był ciepły to po włączaniu silnika, od razu miałem ładowanie, ale normalnie to muszę naciskać do tych prawie 3000 obrotów - co z tym fantem można zrobić.Pozdrawiam
  • #2 22 Oct 2008 20:35
    ekobrawo01
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Jeśli masz nowy regulator to powinieneś sprawdzić czy wirnik alternatora dostaje napięcie wzbudzenia często się zdarza, że szczotki są wysłużone i alternator nie może się wzbudzić, między jedną a drugą szczotką musi występować bardzo mały opór. Natomiast jeśli wszystko jest ok i nadal niema ładowania to prawdopodobnie przepalona jest któraś z dziewięciu diod lub uszkodzenie uzwojenia stojana.
  • #3 22 Oct 2008 21:07
    jan04
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dziękuję , czy te diody można jakoś sprawdzić?
  • #4 22 Oct 2008 21:15
    Removed
    Helpful post? (0)
    Bzdury ci pisze.
  • #5 22 Oct 2008 21:23
    jan04
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    o o, a jak powinno być. Pzdr
  • #6 22 Oct 2008 21:29
    Removed
    Helpful post? (0)
    Jak silnik stoi lampka ładowania się świeci, czy nie?
  • #7 22 Oct 2008 22:10
    jan04
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Jak silnik stoi to lampka ładowania na wskaźnikach świeci się, jak zapalę silnik to gaśnie ale nie mam ładowania ( w gniazdo zapalniczki mam wetknięty woltomierz diodowy, a jego wskazania potwierdzam czasem voltomierzem a raz rozładowaniem akumulatora.
  • #8 22 Oct 2008 22:12
    Removed
    Helpful post? (0)
    ślizga pas klinowy, masz wytarte koło pasowe, nie ma zarysu w kształcie litery V a U
  • #9 22 Oct 2008 23:37
    ociz
    Moderator Samochody
    Helpful post? (0)
    elektrit wrote:
    ślizga pas klinowy, masz wytarte koło pasowe, nie ma zarysu w kształcie litery V a U

    w tym roczniku miały jeszcze klinowy?
  • #10 22 Oct 2008 23:46
    Removed
    Helpful post? (0)
    8 zaworówka ( X16SZ, SZR) bez klimy tak. Pasek 925, taki sam jak do poloneza. Klinowy ma też Astra G 1,7 DTL.
  • #11 23 Oct 2008 00:00
    adam7009
    Level 36  
    Helpful post? (0)
    i bez wspomagania
  • #12 23 Oct 2008 10:24
    jan04
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Pasek wielorowkowy , mocno napięty napinaczem,pare razy wyciągałem alternator ( wymiana łożysk, regulatora napięcia , sprawdzenie na maszynie - wynik był niby ok alternator dawał 72 ampery wzbudzanie było ale w samochodzie kicha ). Muszę sprawdzać woltomierz i przygazować do tychok 3tyś żeby było ładowanie.
  • #13 23 Oct 2008 10:48
    raf398
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Mierzyłeś napięcie ładowania przy samym alternatorze na D+ ? może masz spadek napięcia na tym przewodzie albo masa jest kiepska ?
  • #14 23 Oct 2008 11:04
    jan04
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Masę czyściłem, napięcie na alternatorze jak jest ok, podczas jazdy jak włączę światła długie, dmuchawę ogrzewanie tylnej szyby,radio jest ładowanie, słabe ale jest, ino tego pieruńskiego wzbudzania nie ma i podczas spokojnego ruszenia i spokojnej jazdy ( bez informacji z woltomierza diodowego ) rozładuję sobie akumulator.
  • #15 23 Oct 2008 11:49
    raf398
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    No to w końcu jest to napięcie ładowania czy nie ma ?? coś sie plączesz w zeznaniach .
  • #16 23 Oct 2008 12:21
    viper555
    spec od auto-elektro
    Helpful post? (+1)
    Pewnie masz ten alternator.P
    Opel Astra 1,6 97 r brak ładowania
    Opel Astra 1,6 97 r brak ładowania
  • #17 23 Oct 2008 12:48
    Removed
    Helpful post? (0)
    Tam jest starszy siatkowiec
  • #18 23 Oct 2008 16:05
    jan04
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Od początku piszę, że mam ładowanie - jak zwiększę na chwilę obroty do ok 3 tyś, jak tego nie zrobię to po dłuższej jeździe rozładuję akumulator. Pierwsze zdjęcie ( górne) identiko, drugie troszkę inne - mocowanie plastiku do obudowy 3 wkręty, też Bosch - pójdę do samochodu tam mam symbol.
  • #19 23 Oct 2008 18:32
    viper555
    spec od auto-elektro
    Helpful post? (+1)
    Opel Astra 1,6 97 r brak ładowania
    Te alternatory są bardzo dobre ale musi mieć regulator oryginalny i dobre pierścienie po za tym z biegiem czasu są słabe mostki.P
  • #20 23 Oct 2008 20:02
    jan04
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Alternator taki sam, regulator napięcia wymieniłem na magnet mareli - oświadczenie sprzedawcy. A ten mostek to która część - jeśli mogę prosić o zaznaczenie. Dziękuję wszystkim za dotychczasowe informacje
  • #21 23 Oct 2008 20:12
    viper555
    spec od auto-elektro
    Helpful post? (0)
    Mostek to ta czarna płyta ale on nie ma nic wspólnego z twoją usterką. Nie opisałeś historii jej powstania dlatego dla mnie ewidentnie wina regulatora.P
  • #22 23 Oct 2008 23:53
    ekobrawo01
    Level 15  
  • #23 24 Oct 2008 10:30
    jan04
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Pod koniec okresu zimowego miałem kłopoty z odpalaniem silnika - za słaby akumulator. Radziłem sobie podładowując go w nocy. Udałem się do 2 elektryków - w różnym czasie. Posprawdzali ładowanie i powiedzieli że jest ok, drugi stwierdził także że to akumulator jest do niczego- choć wyglądał nieźle. Wyśmiali oczywiście gadżet woltomierz diodowy. Problemy jednak nie ustąpiły ale zrobiło się ciepło i przestały istnieć kłopoty z zapalaniem. Po pewnym czasie usłyszałem odgłosy w alternatorze - okazało się że to łożyska. Po ich wymianie na stałe włożyłem gadżet do zapalniczki i zacząłem sprawdzać woltomierzem.Zadziwiające dla mnie ( dopiero po uwadze elektrolita - dzięki )że nigdy nie zaświeciła się kontrolka ładowania na wskaźnikach - nawet jak w ciągo1/2 godziny całkiem rozładowałem akumulator - bo w ogóle nie miałem ładowania -źle zamontowany regulator. Ostatnio elektryk stwierdził że miałem słabe ładowanie, bo +alternatorea słabo przewodził i to poprawił. Tak jest ale tego wzbudzania dalej ni ma/

    Moderated By momik12:

    Dalsza agonia tego wątku nie ma sensu,autor nie poradzi sobie.Temat zamykam.

  Search 4 million + Products
Browse Products