FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Odnawialne źródła energii - potrzebne uprawnienia?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Odnawialne źródła energii - potrzebne uprawnienia?
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 23 Oct 2008 08:26   

Odnawialne źródła energii - potrzebne uprawnienia?

To mój pierwszy post. A ponieważ zakładam nowy temat, witam serdecznie wszystkich Użytkowników Serwisu!
Niestety, pomino najszczerszych chęci, nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Straciłem mnóstwo czasu na szukanie i często pokazywało mi wyniki, słowom kluczowym odpowiadające co najwyżej treścią. A ponieważ moim komputerem jest pięcioletni laptop, mógłbym tego czasu stracić jeszcze znacznie więcej. Postanowiłem więc założyć nowy temat i na wstępie proszę o wyrozumiałość, jeśli kwestia była już tutaj wyjaśniana. :|
Jak w temacie - interesuje mnie, czy instalację np. elektrowni wiatrowej bądź fotoogniwa własnymi siłami (tj. bez posiadania jakichkolwiek uprawnień SEP) można wykonać legalnie. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Jedyne, co znalazłem, gdzie była mowa o uprawnieniach, to było coś o projektowaniu. A mnie interesuje wykonanie, oczywiście z przyłączeniem do sieci energetycznej. Niby banalna kwestia. Może po prostu uznana za aksjomat, tylko ja, jako osoba spoza branży, nie mam pojęcia, jak to się przedstawia w praktyce.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. :D
Pozdrawiam!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Oct 2008 08:26   

Back to top

alfaam
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 23 Oct 2008 09:23helpful post - solution   

Re: Odnawialne źródła energii - potrzebne uprawnienia?

Obawiam się że bez uprawnień budowlanych niewiele zdziałasz, a SEP- owskie to już na pewno jeśli chcesz to wszystko do sieci podłączyć.
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Oct 2008 09:23helpful post - solution   

Back to top

mp79
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 Post from the author of the topic 23 Oct 2008 09:51   

Jakie rozporządzenia o tym traktują? Jest przez Internet dostęp do przepisów omawiających tę kwestię?
Pozwolenie na budowę jest potrzebne (z tego, co mi wiadomo) tylko wtedy, gdy wiatrak ma stać na osobnym fundamencie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Oct 2008 09:51   

Back to top

alfaam
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 23 Oct 2008 16:32   

Zakład energetyczny będzie wymagał projektu na w/w instalację, protokołu pomiarowego, wykonania instalacji przez osobę z uprawnieniami SEP i UB.
Te prace możesz zlecić osobą z odpowiednimi uprawnieniami.
Pozwolenie na budowę lub zgłoszenie jest wymagane przez właściwy miejscu budowy urząd budowlany, tam zdobędziesz wszelkie informacje dotyczące wymagań. Część z nich jest różnie interpretowana przez różne urzędy dlatego wskazane było by informowanie się w tym właściwym.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Odnawialne źródła energii - potrzebne uprawnienia?
Page 1 of 1
Similar topics
jakie uprawnienia są potrzebne do "grzebania" przy (1)
Czy potrzebne są uprawnienia na młot elektryczny (wyburzeniowy)? (16)
Jakie uprawnienia potrzebne do odbioru instalacji dla ZE ? (11)
Uprawnienia SEP - potrzebne wszelkie informacje (2)
Alternatywne źródła energii jako dodatkowe zasilanie domu. (164)
Dom samo wystarczalny. Własne źródła energii. (7)
alternatywne źródła energii - samochód na wodę ??? (9)
Elektryk, uprawnienia potrzebne do "legalnej" pracy (8)
Uprawnienia Sep. Automatycznie mam uprawnienia na pomiary? (1)
Licznik energii Landis+Gry ZDM410CT jak odczytać zużycie energii czynnej w kWh (1)

Page generation time: 0.331 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed