FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Regulacja Barwy Dzwięku

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Regulacja Barwy Dzwięku
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 10 Mar 2004 21:52   

Regulacja Barwy Dzwięku

Witam mam taki problem bo niewiem juz w koncu naczym zrobic regulacje dzwieku do wzmacniacza(vol,bass,balance,treble) od kompa.Jest tego troche na forum ,poczytałem i zgłupialem totalnie, teraz to juz niewiem naczym zrobic .
Mam juz kosc Tda 1524A ale doczytalem sie ze ma straszne szumy i niewarto tego robic,(wiec do kosza?? troche zal bo wydałem kase) inni robili na Lm1036 i podobno o wiele lepszy ale jednak tez nie to,tez ma szumy.Niewiem wiec naczym robic , Scalak czy na elementach dyskretnych.
Jezeli ktos ma jakis pomysl to doradzcie bo niewiem a chcialbym miec dobrze dzialajacy korektor i aby nieszumial jak podkrece volum no i w miare za rozsadna cene.( i w miare mozliwosci nieskaplikowany bo zaduzo miejsca niemam w obudowie od wzmaka)

P.S. Jezeli chodzi o schemat od kosci tda1524a to do czego sluzy ten przełacznik "contour"

Dzieki wielkie i pozdr.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Mar 2004 21:52   

Back to top

olaf x
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 10 Mar 2004 22:13   

Re: Regulacja Barwy Dzwięku

kontur to uwypuklenie niskich i wysokich czestotliwosci przy malej glosnosci, wtedy "z zasady" sa one mniej zauwazalne w sosunku do srednich. kazdy stopien z el. dyskretnymi wnosi wieksze lub mniejsze szumy, lecz to juz dla wytrawnego melomana, jesli nie masz ucha pianisty.... :) zrob na tym , co masz. jesli nie jest to wzmacniacz mikrofonowy lub korekcja do adaptera magnetoelektrycznego, gdzie sa miniaturowe sygnaly i duze wzmocnienie napieciowe- to nie bedzie zle, tam naprade trzemba stopnie bardzo niskoszumowe, bo wraz ze wzmocnieniem sygnalu uzytecznego w tej samej proporcji sa wzmacniane szumy wlasne sprzetu i moze wyjsc nieciekawy efekt, przy wyzszych sygnalach nie jest to tak zauwazalne.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Mar 2004 22:13   

Back to top

DEMkO
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 10 Mar 2004 23:11   

Regulacja Barwy Dzwięku

Ja często stosuje TDA1524A i jakoś szumów za niecałą dyche nie odczuwam ale mam do tego dobrego wzmaka i głośniki również i nie ma szumu a co do konturu nigdy go nie stosuje (nie mam tej funkcji) zasilaj tego scalaka najlepiej z 12-14V bo zauważyłem że przy mniejszym napięciu bass jest słabszy i zaczyna szumieć
A co do robocizny na elementach dyskretnych nie polecam ale to wyłącznie moja opinia
POZDROWIENIA DEMkO
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Mar 2004 23:11   

Back to top

pawelcb33
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 Post from the author of the topic 11 Mar 2004 10:54   

Re: Regulacja Barwy Dzwięku

Dzieki za odpowiedz i za rade,chyba sprobuje jednak na tym tda i zobacze jak bedzie,jak bedzie szumiał to najwyzej naczyms innym zmontuje.
A takie pytanko czy ma ktos pcb do tego scalaka????.

dzieki
Back to top

DEMkO
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 12 Mar 2004 00:18   

Regulacja Barwy Dzwięku

Nota katalogowa
http://www.ben.cz/download/120490/tda1524a.pdf
zastosowanie zerknij i tu
http://www.cyfronika.com.pl/kitynepdf/305-K.pdf
A wogóle używaj coś takiego jak "szukaj"
Ps. Po polsku nie znajdziesz całej noty o TDA1524A
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Mar 2004 00:18   

Back to top

pawelcb33
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 Post from the author of the topic 12 Mar 2004 17:41   

Regulacja Barwy Dzwięku

dzieki ,sprobuje z tym mixerem jakos wytne ta plytke a jezeli chodzi o note to wiem ze po polsku nieznajde ,myslalem ze ktos bedzie mial moze note z pcb bo to co ja mam to niema.
no ale dzieks

pozd
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Regulacja Barwy Dzwięku
Page 1 of 1
Similar topics
Regulacja barwy dźwięku we wzmacniaczu mikrofonowym. (3)
Wzmacniacz na ECL86 i regulacja barwy (46)
Przedwzmacniacz z regulacja barwy - warto? (7)
Regulacja barwy tonu (7)
Regulacja barwy tonu (6)
Mtech Legend II - poprawa barwy dzwięku (odsłuchu) (5)
prosta regulacaja barwy dzwięku (7)
CD30/MP3 Opel brak dzwięku nie działa regulacja dzwięku (4)
regulacja barwy tonu na lampie ECC83 (12)
Regulacja barwy dźwięku. Mikser Gemini 5 kanałów. (13)

Page generation time: 0.239 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed