| Author |
pawelcb33 Poziom 20

|
10 Mar 2004 21:52 Regulacja Barwy Dzwięku |
|
|
|
Witam mam taki problem bo niewiem juz w koncu naczym zrobic regulacje dzwieku do wzmacniacza(vol,bass,balance,treble) od kompa.Jest tego troche na forum ,poczytałem i zgłupialem totalnie, teraz to juz niewiem naczym zrobic .
Mam juz kosc Tda 1524A ale doczytalem sie ze ma straszne szumy i niewarto tego robic,(wiec do kosza?? troche zal bo wydałem kase) inni robili na Lm1036 i podobno o wiele lepszy ale jednak tez nie to,tez ma szumy.Niewiem wiec naczym robic , Scalak czy na elementach dyskretnych.
Jezeli ktos ma jakis pomysl to doradzcie bo niewiem a chcialbym miec dobrze dzialajacy korektor i aby nieszumial jak podkrece volum no i w miare za rozsadna cene.( i w miare mozliwosci nieskaplikowany bo zaduzo miejsca niemam w obudowie od wzmaka)
P.S. Jezeli chodzi o schemat od kosci tda1524a to do czego sluzy ten przełacznik "contour"
Dzieki wielkie i pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2004 21:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
olaf x Poziom 22

|
10 Mar 2004 22:13 Re: Regulacja Barwy Dzwięku |
|
|
|
kontur to uwypuklenie niskich i wysokich czestotliwosci przy malej glosnosci, wtedy "z zasady" sa one mniej zauwazalne w sosunku do srednich. kazdy stopien z el. dyskretnymi wnosi wieksze lub mniejsze szumy, lecz to juz dla wytrawnego melomana, jesli nie masz ucha pianisty.... :) zrob na tym , co masz. jesli nie jest to wzmacniacz mikrofonowy lub korekcja do adaptera magnetoelektrycznego, gdzie sa miniaturowe sygnaly i duze wzmocnienie napieciowe- to nie bedzie zle, tam naprade trzemba stopnie bardzo niskoszumowe, bo wraz ze wzmocnieniem sygnalu uzytecznego w tej samej proporcji sa wzmacniane szumy wlasne sprzetu i moze wyjsc nieciekawy efekt, przy wyzszych sygnalach nie jest to tak zauwazalne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2004 22:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DEMkO Poziom 18

|
10 Mar 2004 23:11 Regulacja Barwy Dzwięku |
|
|
|
Ja często stosuje TDA1524A i jakoś szumów za niecałą dyche nie odczuwam ale mam do tego dobrego wzmaka i głośniki również i nie ma szumu a co do konturu nigdy go nie stosuje (nie mam tej funkcji) zasilaj tego scalaka najlepiej z 12-14V bo zauważyłem że przy mniejszym napięciu bass jest słabszy i zaczyna szumieć
A co do robocizny na elementach dyskretnych nie polecam ale to wyłącznie moja opinia
POZDROWIENIA DEMkO
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2004 23:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelcb33 Poziom 20

|
11 Mar 2004 10:54 Re: Regulacja Barwy Dzwięku |
|
|
|
Dzieki za odpowiedz i za rade,chyba sprobuje jednak na tym tda i zobacze jak bedzie,jak bedzie szumiał to najwyzej naczyms innym zmontuje.
A takie pytanko czy ma ktos pcb do tego scalaka????.
dzieki
|
|
| Back to top |
|
 |
DEMkO Poziom 18

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2004 00:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelcb33 Poziom 20

|
12 Mar 2004 17:41 Regulacja Barwy Dzwięku |
|
|
|
dzieki ,sprobuje z tym mixerem jakos wytne ta plytke a jezeli chodzi o note to wiem ze po polsku nieznajde ,myslalem ze ktos bedzie mial moze note z pcb bo to co ja mam to niema.
no ale dzieks
pozd
|
|
| Back to top |
|
 |