FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Prezentacja wykonanego projektu samogrających organów.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Prezentacja wykonanego projektu samogrających organów.
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 23 Oct 2008 18:07   

Samogrające organy

Prezentacja wykonanego projektu samogrających organów.

Przedstawiam projektu sterowania organami, który powstał w Edinburgh'u. Urządzenie potrafi odgrywać dowolne utwory zapisane w MIDI. Elektronika stworzona do tych organ to właściwie nic skomplikowanego. Do przyciskania klawiszy instrumentu wykorzystano solenoidy. Jako sterownika użyto Xilinx Spartan-3E, który poprzez interfejs MIDI odbiera aktualny zapis nutowy, następnie za pomocą rejestrów szeregowych oraz driver'ów steruje cewkami umieszczonymi w klawiaturze. Poniżej zdjęcia oraz jeden z filmików prezentujących możliwości organ. Reszta dostępna na stronie źródłowej.

Prezentacja wykonanego projektu samogrających organów.Prezentacja wykonanego projektu samogrających organów.

Źródło: http://dorkbot.noodlefactory.co.uk/wiki/WaldFlöte?action=show&redirect=WaldFlote
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Oct 2008 18:07   

Back to top

hipek99
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 24 Oct 2008 00:37   

Re: Samogrające organy

Ciekawe.
Ale wkurzające jest te stukanie, na jego miejscu dorobiłbym jakieś gumowe nakładki na te klawisze .
Back to top

Dariusz Goliński
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 24 Oct 2008 11:50   

Świetny projekt
Byłbym nawet poważnie zainteresowany tym projektem,
ciekawe czy autor udostępnił by schematy i oprogramowanie ?
Back to top

mariuz
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 24 Oct 2008 16:23   

Oprogramowania zapewne nie udostępni, a schemat blokowy zaprezentował.
Back to top

Gigantor
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 24 Oct 2008 22:07   

Do czegoś takiego Mega8 by starczyła... Poza tym, wydaje mi się, że urządzenie obsługuje tylko stany 0/1 klawiszy. A co z szybkością wciskania przycisku? Całą dynamikę i ekspresję diabli biorą.
Back to top

VaM VampirE
Poziom 13
Poziom 13

Post#6 25 Oct 2008 09:16   

Stukają nie klawisze, a elektromagnesy. Gość jeśli się nie mylę korzysta z mechaniki od przekaźników, a blaszki (normalnie styki ) dotykają cały czas klawiszy, ewentyalnie jeśli, szczelina między rdzeniem elektromagnesu a kotwicą (chyba tak to sie nazywa) pozwoli można by tam wkleic cięki pasek gumy, 0,2 mm by tak nie stukało.

Szybkość reakcji takiego układu chyba jest na przyzwoitym poziomie, pewnie nie jeden organista w kosciele chciał by tak grać :]

Dopracować, obudować, dodać pilot IR.
I ksiądz w czasie mszy łapa z pilotem w góre i leci muza :]

W sumie ciekawe jak by to zagrało Marilyn Manson - Tainted Love.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Oct 2008 09:16   

Back to top

Jimi Hendrix
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 25 Oct 2008 11:51   

Gigantor wrote:
Do czegoś takiego Mega8 by starczyła... Poza tym, wydaje mi się, że urządzenie obsługuje tylko stany 0/1 klawiszy. A co z szybkością wciskania przycisku? Całą dynamikę i ekspresję diabli biorą.

Organy nie są czułe na siłę/szybkość nacisku.
Pozdrawiam
Back to top

Dariusz Goliński
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 25 Oct 2008 22:56   

Kolega Jimi Hendrix ma racje. Organy to takie prawie cyfrowe urządzenie czyli 1 lub 0. Albo kanaliki są otwarte albo zamknięte. Zresztą nie ważne jak są zrobione. Są rożne konstrukcje.
Chętnie bym się podjął takiego projektu, miałem nawet kiedyś takie zapytanie ze strony Litwińskich konserwatorów czy dało by się coś takiego zrobić.
Projekt świetny, zrobić na atmedze, dorobić kontrolery i elektromagnesy OK ale ja nie dam rady z softem na procka i co najważniejsze na PC-ta. Program musi czytać MID-a i wysyłać dane do procka który by sterował poprzez kontrolerki elektromagnesami.
Jak by ktoś jeszcze był zainteresowany moglibyśmy coś podziałać. Mam kontakt z tymi konserwatorami a i organy by się znalazły.
Co do pilota to bez przesady. Kiedyś chodząc do kościoła traktowałem muzykę organową jak jakiś przestarzały generator hałasu. Ale kiedyś zostałem poproszony o pomoc przy konserwacji. Chodziło o elektrykę, sterowaniem kompresora, oświetleniem. Potem na odbiór przyjechał profesor, który wydał mi się jakoś znajomy. Okazało się, że to jest mistrz muzyki organowej w tym ciekawym kraju a ja go widziałem nie raz w telewizji. Kiedy gość zagrał tokatę oraz kilka innych utworów zakochałem się w tej muzyce. Gość pokazał do czego służą organy.
Wrażenie robią tym bardziej że starałem się zakraść w okolicy organów i stać przy nich podczas grania. Jak widzisz jak ta prosta konstrukcja działa i ją słyszysz to niemozesz o tym tak poprostu zapomnieć.
Back to top

Jimi Hendrix
Poziom 17
Poziom 17

Post#9 26 Oct 2008 11:42   

Bez przesady. http://ucapps.de/midio128.html tu jest gotowy projekt, zamieniający MIDI na 128 wyjść cyfrowych.
Softu na PC nie potrzeba, wystarczy tylko powiedzieć nawet Windows Media Playerowi by wysyłał dane nie na syntezator MIDI, tylko jakiś zewnętrzny port.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Oct 2008 11:42   

Back to top

sq4ffp
Poziom 13
Poziom 13

Post#10 29 Oct 2008 23:09   

Witam! Organy piszczałkowe, typowe dla kościołów to stany 1/0. Do tego dochodzi opóźnienie (czas do 0,2 s.!) Tam nie ma klawiatury dynamicznej!
Do dynamiki służą żaluzje i temperament grającego.
Swoją drogą gdyby nie Pan Bach to nie było by midi!
Back to top

karolrogala
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 02 Nov 2008 19:39   

http://www.laukhuff.de/kapitel/8.pdf strona 20

Skoro mozna to zakupic w renomowanej firmie wykonującej podzespoły organowe więc pewnie jest to juz stosowane w wiekości nowoczesnych organow piszczałkowych.

Większosc organistów chciało by mieć takie organy w kościołach (ale przed przeróbka) nie mówiąc o domach, a tu gość sobie znalazł zabawke. Tylko pozazdrościć.
Back to top

Student
Poziom 16
Poziom 16

Post#12 16 Dec 2008 15:16   

Dariusz Goliński wrote:
Świetny projekt
Byłbym nawet poważnie zainteresowany tym projektem,
ciekawe czy autor udostępnił by schematy i oprogramowanie ?

Witam.

Mam lepszy (prostszy) pomysł na "skomputeryzowanie" organów piszczałkowych, zamierzam wykonać prototyp, ale przeszkodą jest brak sensownego (cichego i niezawodnego) rozwiązania przekaźników doklawiszowych. Jeśli ktoś z czytających ten temat ma jakieś pomysły lub spotkał sie z czymś podobnym, oczekuję informacji. Może razem skonstruujemy coś interesującego?
Back to top

sq4ffp
Poziom 13
Poziom 13

Post#13 16 Dec 2008 19:52   

Witam!
Warto przyjrzeć się modnym w Kanadzie automatom do pianin. Jest to zestaw skrzynki z CD i elektroniką. Całość napędza klawisze przekaźnikami jakich szukasz.
Z drugiej strony po co tak. Większość organów z manuału ma sterowanie elektryczny. Elektrozawory są dopiero na skrzyni. Tranzystor nie hałasuje sam z siebie.
Pozdrawiam Cezary.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Prezentacja wykonanego projektu samogrających organów.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Prezentacja wykonanego robota CNC. (15)
Mój pierwszy tda1554q - prezentacja wykonanego projektu. (16)
Prezentacja wykonanego projektu: Miedziany TDA7294. (18)
Prezentacja wykonanego projektu. Amatorski Zasilacz. (7)
Prezentacja wykonanego projektu robota dręczyciela. (7)
Prezentacja wykonanego projektu: Wytrawiarka Tomasa. (17)
Prezentacja wykonanego projektu zegara LED. (7)
Prezentacja wykonanego zasilacza 0-30V z LCD. (15)
Prezentacja projektu: Lewitron. (58)
Kolorofon. Prezentacja projektu. (21)

Page generation time: 0.076 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed