FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Ogrzewanie węglem brunatnym.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Ogrzewanie węglem brunatnym.
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 24 Oct 2008 22:12   

Ogrzewanie węglem brunatnym.

Pytanie mam następującej treści- jak wygląda sprawa z ogrzewaniem domu węglem brunatnym. Mam piec co, w którym teoretycznie można spalić wszystko. Piec jest z nawiewem od dołu i jak się załączy wentylator to nawet rozpali mokre drzewo. Ja palę przeważnie miałem i tym co w domu da się spalić. Z tego co wiem to węgiel brunatny jest dużo tańszy ale słyszałem że palenie tym to katastrofa, że dużo popiołu, że tragicznie się pali, że bardzo mało ciepła daje i ogólnie tragedia. Proszę o opinie na ten temat jak naprawdę ta sprawa wygląda.

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Oct 2008 22:12   

Back to top

Dido230
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 24 Oct 2008 23:54   

Re: Ogrzewanie węglem brunatnym.

Brunatny jest znacznie mniej energetyczny i wymaga specjalnych piecy i w zasadzie mozna go wykorzystywać tylko jako paliwo przemysłowe.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Oct 2008 23:54   

Back to top

ddendek
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 15 Feb 2010 21:49   

Kupilem troche wegla brunatnego do testow ale nie moge na piecu uzyskac wiekszej temperatury jak 50 stopni spalanie w piecu "Ogniwo" weglowym dolne z dmuchawa z klapka ustawiona moc nadmuchu 40% moze ktos poradzi ma jakis pomysl jak uzyskac wieksza temperature.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Feb 2010 21:49   

Back to top

J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 16 Feb 2010 11:47   

Z weglem brunatnym jest zawsze klopot zwlaszcza jesli trafia sie na taki ktory zawiera duzo gliny, ale mozna nabrac wprawy w ocenie jakosci rozlupujac roznie wygladajace bryly i sprawdzajac z czego naprawde sa.
Ale mimo dobrej jakosci trzeba zawsze mieszac go z weglem kamiennym aby uzyskac wyzsza temperature i nie nakladac zbyt duzo na raz aby nie przyduszac zaru. Poza tym trzeba czesto czyscic kociol i kanaly plomieniowe , oraz komin.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Ogrzewanie węglem brunatnym.
Page 1 of 1
Similar topics
ogrzewanie centralne - grzejniki + ogrzewanie podłogowe (2)
Ogrzewanie eko-groszkiem ,a ogrzewanie gazem ziemnym (106)
Dlaczego nalezy unikać palenia mokrym węglem w piecu? (82)
Koszt ogrzewania domku gazem a węglem. (47)
Ogrzewanie mieszkania. Ogrzewanie elektryczne. Koszty. (7)

Page generation time: 0.117 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed