| Author |
elpr Poziom 20

|
11 Mar 2004 12:38 Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
Po kazdo razowym włączeniu, następójący komunikat: Rejestr lub plik SYSTEM.INI odnosi sie do pliku który już nie istnieje C:\PROGRAM~1\SYMANTEC\SYMEVNT.386 nacisni dowolny klawisz.Spawdzilem system ini tam raczej nic niema, w rejestrze też szukalem ale jest tego sporo a ja zbytnio niewiem gdzie szukac zerknełrm tu i tam ale nie znazałem.Może ktos mial juz taki problem i wie jak to pozna szybko usunąć.Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2004 12:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rzuber Poziom 18

|
11 Mar 2004 12:51 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
norton tak się wgryza w powłoke, że zawsze są potem problemy... proponuje przeszukać gałęzie:
1) HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
2)HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
powodzenia :)
bartek
---------------------------------
ewentualnie kliknij URUCHOM i wpisz msconfig i tam poszukaj :)
|
|
| Back to top |
|
 |
elpr Poziom 20

|
11 Mar 2004 14:30 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
W drugiej głęzi troche było pousuwałem ale nadal to samo.....:(ma ktoś jeszcze jakieś pomyśły?.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
11 Mar 2004 14:40 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
Wyeksportuj cały rejestr do pliku tekstowego (*.reg), otwórz w edytorze tekstu i poszukaj czy nie ma innych wpisów z tą nazwą.
Z jakiegos powodu jest to szybsze niż wyszukiwanie w samym edytorze rejestru.
|
|
| Back to top |
|
 |
rzuber Poziom 18

|
11 Mar 2004 14:43 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
może to narzędzie bedzie pomocne
| Filename: |
RegCleaner.exe |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
536.92 KB |
| Punkty: |
1.05 = 0.63 for transfer + 0.42 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
elpr Poziom 20

|
11 Mar 2004 15:11 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
| tjanusz wrote: |
Wyeksportuj cały rejestr do pliku tekstowego (*.reg), otwórz w edytorze tekstu i poszukaj czy nie ma innych wpisów z tą nazwą.
Z jakiegos powodu jest to szybsze niż wyszukiwanie w samym edytorze rejestru. |
Możesz troche jaśniej (krok po kroku)bo mam małee doświadczenie jeśli chodzi o rejestry.....
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2004 15:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jomek78 Poziom 19

|
11 Mar 2004 15:22 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
Otwórz rejestr następnie kliknij w lewym górnym rogu Plik,eksportuj do katalogu,który sobie utworzysz.Jest to równocześnie kopia zapasowa.Możesz ją edytować,ale pamiętaj że jeżeli ją zaimportujesz to zmienisz rejestr.pozdrowienia.jomek 8)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
12 Mar 2004 10:57 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
Dokładnie tak jak napisał Jomek.
Po wyeksportowaniu powstanie plik tekstowy z rozszerzeniem .reg.
Po otwarciu go np. w Wordzie możesz przeszukać (Edycja-> Szukaj)cały plik czy nie ma w nim jeszcze wpisów "SYMEVNT.386". Jeśli je znajdziesz sprubuj wykazować, zapisac plik (ale bez zmiany typu) i ponownie zaimportować przez RegEdit (można też dwukrotnie kliknąć na plik - też zostanie zaimportowany). Warto przed tym zrobić kopię rejestru - tak na "wszelki wypadek".
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2004 10:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jomek78 Poziom 19

|
12 Mar 2004 11:12 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
..ewentualnie możesz edytować user.dat i system.dat to jest właśnie rejestr.Są to pliki ukryte i teraz zależy ile ważą i czy je otworzysz w miarę szybko w Wordzie lub wyedytujesz wTotalu.Nie zapominaj NIGDY o zrobieniu kopii zapasowe rejestru.Można oczywiście zawsze zrobić restora,ale szkoda nerwów i utraty niektórych plików.Pozdrowienia.jomek 8)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
12 Mar 2004 12:42 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden, trochę karkołomny pomysł, ale pod win98 robiłem to kilka razy. Może pomoże :)
Ściągnij sobie programik "EasyClean" (rejestruje zmiany w systemie, google powinno go znaleźć)
Odpal kompa z dyskietki i zmień nazwę katalogu z windozą
Zainstaluj nową windę (oczywiście w katalogu o nazwie która miał "stary")
Po uruchomieniu nowej windy przeskanuj ją EasyCleanem
Zainstaluj Nortona (w ten sam sposób co w starej windzie)
Ponownie przeskanuj winde EasyCleanem, robiąc jednocześnie plik z zapisanymi zmianami (poćwicz trochę obsługie Ecl. "co by" wiedz\iec jak to działa). Teraz będziesz miał w pliku zmiany jakie robił instalator Nortona. Zachowaj go gdzieś - przyda się.
Ponownie odpal kompa z dyskietki, skasuj katalog nowej windy (np. deltree c:\windows) i przywróć nazwę katalogu ze starą windą.
Ponownie odpal kompa, powinna uruchomic się stara winda.
Uruchom EasyCleana i kożystając z pliku który wcześniej utworzył odinstaluj Nortona. W tym momencie powinien wyżucić wszystkie śmieci które pozostawił po sobie deinstalator.
Mam nadzieję, że to zadziała. Deinstalacja EasyCleanem jest zwykle skuteczniejsza niż deinstalatorami. Odinstalowuje nawet wersje "trial".
|
|
| Back to top |
|
 |
elpr Poziom 20

|
12 Mar 2004 20:08 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
To całe zamieszanie z różnymi poradami zdeterminowało mnie do ponownej instalacji NAV, i po odlistalowaniu było oki.Pozdrawiam i dzieki wszystkim za porady(stego co wiem NAV był usuniety niekonwencionalnie, tzn. nie w dodaj usuń programy tylko plik po pliku-i to pewnie spowodowalo takie nie pożądane efekty......).
|
|
| Back to top |
|
 |
rzuber Poziom 18

|
12 Mar 2004 20:31 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
| elpr wrote: |
| To całe zamieszanie z różnymi poradami zdeterminowało mnie do ponownej instalacji NAV, i po odlistalowaniu było oki.Pozdrawiam i dzieki wszystkim za porady(stego co wiem NAV był usuniety niekonwencionalnie, tzn. nie w dodaj usuń programy tylko plik po pliku-i to pewnie spowodowalo takie nie pożądane efekty......). |
noooooo tooooo trza było tak odraaaaazuuuu :)
|
|
| Back to top |
|
 |
elpr Poziom 20

|
13 Mar 2004 15:06 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
[quote="MACbartek"]
| Quote: |
| noooooo tooooo trza było tak odraaaaazuuuu :) |
HA HA HA- bradzo śmieszne..., no w sumie masz racje, ale gdy sie ma starego trupa to instalka NAV zajmóje wieki, wiec lepiej wywalić szybkim ruchem maly pliczek niż inst. niewiadomo ile-tylko szkoda żę sie nie udało i wrezultacie wyszło jeszcze dłużej :(.
|
|
| Back to top |
|
 |
rzuber Poziom 18

|
13 Mar 2004 16:14 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
[quote="elpr"]
| MACbartek wrote: |
| Quote: |
| noooooo tooooo trza było tak odraaaaazuuuu :) |
HA HA HA- bradzo śmieszne..., no w sumie masz racje, ale gdy się ma starego trupa to instalka NAV zajmóje wieki, wiec lepiej wywalić szybkim ruchem maly pliczek niż inst. niewiadomo ile-tylko szkoda żę się nie udało i wrezultacie wyszło jeszcze dłużej :(. |
heh. chodziło mi o to, że mogłeś zaznaczyć, ze powstało to na skutek usuniecia poprostu folderu - ułatwiłoby to zadanie. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
elpr Poziom 20

|
13 Mar 2004 19:34 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
Były usuniete wszystkie widoczne foldery, ale coś jeszcze gdzieś zostało w rejestrze...,albo gdzieś.A tak na przysłość co by to zmieniło?.
|
|
| Back to top |
|
 |
rzuber Poziom 18

|
14 Mar 2004 01:09 Re: Problem po deinstalacji Nortona |
|
|
|
Bo byłem przekonany, że zostały smieci po prawidłowym odinstalowaniu, co zdaża się bardzo zadko... wiedząc ,ze ktoś poprostu usunąl se folder raczej podpowiedziałbym tak odrazu :) wiem bo sam kiedyś odwaliłem podobną kaszanę tylko, że z czymś od Borlanda - i takie było lekarstwo - ponowna instalacja i odinstalowanie z Wizarda. Pozdrawiam
Bartek
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2004 01:09 |
|
|