Re: Turbosprężarka i 126p(maluch)-moja koncepcja i pytania
putin2208 wrote:
To mało słyszałeś:) był taki z silnikiem 1.9jtd. I wygrywał z subaru imprezą wrx sti;)
W internecie krążyły filmiki jak taki zgniłozielony maluch podnosił przednie koła przy ruszaniu i zostawiał wielką chmurę czarnego dymu. Może to ten?
Były tez maluchy z silnikami od zastawy 1100, alfy romeo 1,7 boxer, 1,8G60 z Corrado, z silnikami motocyklowymi, z amerykańskimi V8 i nie wiadomo z czym jeszcze. Fantazja nie zna granic.
Silnik z malucha jest stanowczo za slaby. są patenty które podnoszą moc o 100% ale na krótką chwile po po takim tuningu silnik nadaje się na złom. Ale życzę powodzenia. ja swoja droga spróbował bym przystosować wtrysk paliwa jedno lub wielopunktowy (w tym przypadku 2 punktowy)
był malch z silnikiem diesla Najbliższy realizacji był pomysł wstawienia do malucha silnika wysokoprężnego. W tym przypadku prowadzono już nawet analizy technologiczne. Idea zrodziła się w początku lat 80., w epoce kartek na benzynę w Polsce. W grę wchodziły dwa przemysłowe silniki japońskiej firmy Kubota, chłodzone cieczą: trzy- i czterocylindrowy. Ostatecznie wybrano jednostkę większą. Z pojemności 800 cm³ osiągała ona moc 24 KM. Samochód z nią stał się nie tylko bardziej dynamiczny, ale i bardziej komfortowy ze względu na mniejsze drgania silnika. Mimo zaawansowania prac nie doszło do seryjnej produkcji, ponieważ japoński jen zaczął gwałtownie zwyżkować i całe przedsięwzięcie przestało mieć ekonomiczny sens.
ale silnik malucha ci nie wytrzyma tego zapomnij nie ma sensu ;)
E to Porsche mialo uwalony silnik :D i jeszcze jakis burak w nim siedzial a w Maluchu napewno 2 kompresory i Nitro :D....ale juz dobrze Sorry Batory zwracam honor :D:D:D
Po przeczytaniu tego musze dodac troche wiedzy z wlasnego doswiadczenia i ludzi ktorzy sie tego podjeli ja mialem zalozone turbo w seryjnym silniku z lublina olej wziety z miejsca czujnika oleju ale turbo od 2.5l prawie sie nie obracalo wiec i efekt mizerny, ale widzialem tez jak to dziala z turbo od vw 1.6 D (male turbo) i juz nawet gwizdalo i mocy terz troche wiecej:) a teraz mam w planach wlozyc turbo od minikoparki 25KM bardzo podobne do tego malego na zdjeciach wczesniej w czym silnik juz ma dobre ponad 35KM a sposob na lepszy wal to wal od cc lub bisa chlodzenie oleju z pompy wspomagania i miedziano mosieznej chlodniczki nagrzewnicy ( nped z walu ) a co do zpalania stukowego to odpowiednie ustawienie zaplonu i podawanie b.bogatej mieszanki jak ktos chce miec malucha seryjnego z turbo i ww dodatkami jak chlodnica to napewno troche posmiga a na wzrost spalania tez bum zbytnio nie liczyl powodzenia dla odwaznych uturbiaczy:)
masteriusz wrote:
Witam,
Idzie zima mam troszkę wolego czasu i wpadł mi do głowy pomysł "maluch i turbo=??" myślałem szukałem i na dzień dzisiejszy mam 2 koncepcje:
1. elektrycznie napędzana sprężarka z układem który zraz ze wzrostem obrotów wału będzie zwiększał obroty silnika sprężarki( zadanie ułatwione posiadam eleganta ELX z elektronicznym modułem zapłonowym można podpiąć się pod czujnik położenia wału).
2. standardowa nie duża turbosprężarka przerobiona tak ze turbina którą napędzają spaliny zostanie zamieniona na koło pasowe przez odpowiednią przekładnię i pasek napędowy zostanie to wszystko połączone z wałem korbowy.
ponieważ jest to eksperyment mógłbym kupić sprężarkę i próbować albo wyjdzie albo nie...
mam okazję kupić nie dużą sprężarkę ale zawsze to jakiś pieniądz dlatego chcę zaczerpnąć wiedzy innych.
szukam odpowiedzi na kilka pytan:
1. jakie konsekwencje niesie za sobą montaż takiej sprężarka?
2. silnik zasilany gaźnikiem nadaje sie do sprężarki?
3. sprężarka zasilania z wału korbowego lub elektrycznie ma szanse na jakikolwiek efekt?
Pozdrawiam :)
to tak kolego micoala byly prototypy maluchow w dieslu silniki jakies japonskei o ile sie nie myle. a silniki diesla tez wsadzali z innych samochodow w polsce jest maluch co ma 1.8 i 250km jest to silnik g60 ma 8,30s do 200km/h mozna go zobaczyc na ""polskiej jezdzie" nazywa sie krzys, ale goscio wsadzil w niego ok 50 tys o ile sie niemyle. jest tez 1,4 na yt tez jest jako "killer" ja tez widzialem 1,7 z alfy romeo 140kM. kolego mam maly pomysl nie wiem czy wypali alee zawsze to cos spróbuj zalorzyc sobie dmuchawe z malucha. tak aby po 1 dmuchawaTA CO JEST W"BAGARZNIKU" I NAS CHLODZI GDZY JEST CIEPLO lezala wloptem powietrza do tej puszki gdzie byl filtr. a wylot przerob tak aby byl polaczony z wlotem powietrza w gazniku
TemAT OD 26 Paź 2008--- MAM SILNIK malucha, mam kilka sprężarek , gdyby nie kombinacje ze smarowaniem to wczoraj już bym to poskłądał i odpalił i dodał jeszcze instalacje LPG .
Temat do opanowania w 1 popołudnie.
Oczywiście turbawka pomiędzy gaźnikiem a głowicą .
Obspawanie kolektora wylotowego to też nie problem.
Witam Panowie.
Po co zakładać turbokompresor do malucha ? Smarowania, chłodnice, itp.
A co z układem wydechowym, który będzie do wyrzucenia ...
Skoro on ma fabrycznie kompresor !!!
Wystarczy założyć gaźnik od japońca (motocykla) podciśnieniowy, obciążeniowy, Wykorzystać wentylator do chłodzenia silnika i gotowe.Wydech trzeba zrobić nowy bofabryczny nie przepuszcza tyle spalin blokując osiągi.
Tak zrobiłem ze swoim 2 lata temu.
100 km/h na 3 biegu.
Jakiś Seicento próbował ale zasypałem go asfaltem:)
Strzelał ogniem jak w DTM i palił 16 litrów na 100 km.
Więc powróciłem do webera...
Dodano po 2 [minuty]:
zamiast kupować turbosprężarke lepiej kupić silnik od szlifierki (japońca)