| Author |
vitis Poziom 2

|
31 Jan 2012 15:40 Re: Oddawanie energii z wiatraka/ogniwa słonecznego do sieci |
|
|
|
Ja dzisiaj odbyłem kilka rozmów z ludźmi z Vattenfalla (teraz już Tauron) celem zorientowania się czy można znaleźć jakieś elastyczne związanie, aby wytwarzać energię na własne potrzeby, zintegrować ją z obecną siecią i ewentualnie oddawać nadwyżki do sieci.
Muszę powiedzieć, że wszystkie rozmowy były bardzo przyjazne i w sumie na dłuższą metę obiecujące, choć na chwilę obecną jest zbyt wiele przeszkód i inwestycji, żeby było to opłacalne. Ale po kolei:
1. Rozmawiałem z osobą, która jest odpowiedzialna za sprawy formalne - podpisywanie umów. Jako dostawca musiałbym mieć koncesję. A te są wydawane (o koszty i procedurę już nie pytałem) tylko podmiotom gospodarczym. Więc może założyć działalność? Również musiałbym regularnie zdawać sprawozdanie techniczne, a to podobno też jest kosztowne (?)
2. W sprawach technicznych rozmawiałem z inną osobą. Ta jest odpowiedzialna za wydanie warunków przyłączenia do sieci. I od tego należy właściwie zacząć. Czyli co musimy spełnić, jakie warunki, aby być w sieci jako dostawca. Generalnie tu są mniejsze przeszkody, ale też wydatki. Pytałem o to czy sinusoidalny, przeciętny falownik wystarczy, odpowiedziano mi że tak. Ale... muszę zapłacić za licznik w "ich" stronę (ok. 3000 zł) oraz za przyłączenie do sieci. To trudno przewidzieć ile, ale też niemało.
3. Wróciłem do os. 1 z pytaniem czy mogę nie być rozliczany osobno jako dostawca i osobno jako odbiorca, tylko na podstawie bilansu zużycia energii. Niestety nie. Nie wiem jak to jest w innych sieciach, ale w Vattenfall są to dwie osobne spółki i praktycznie nie ma możliwości takiego bilansowania.
Podsumowując stan obecny - nie widzę możliwości zintegrowania turbiny wiatrowej z siecią. :-(
Powiedziano mi natomiast (o czym się też słyszy), że są zaawansowane prace nad nową ustawą o energii odnawialnej i tam wszystkie te przeszkody mają być (oby!) zniesione. Tzn. wytwórcy energii do 4 kW nie będą musieli mieć koncesji. Dodatkowo zakład energetyczny ma ponosić koszty przyłączenia i licznika. Brzmi obiecująco. Czekam więc z niecierpliwością na rozwój wydarzeń a tymczasem szukam jakiegoś doraźnego rozwiązania http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10474307&highlight=#10474307
|
|
| Back to top |
|
 |
andreaspa Poziom 13

|
05 Feb 2012 11:33 Re: Oddawanie energii z wiatraka/ogniwa słonecznego do sieci |
|
|
|
Ja po wizycie w PGE dowiedziałem się ,że za wymianę licznika starego na nowy dwukierunkowy nie zapłacę a jedynie za drugi który będzie na potrzeby(zielonych certyfikatów).
Na początku tygodnia złożę wniosek o przyłączenie.
Moja elektrownia fotowoltaiczna (5000kWp) ma wyprodukować średnio 4500-4700kWh/rok.Potrzeby wlasne około 2700-3000kWh a reszta do sieci po 0,195zł/kWh.
Sprzedaż certyfikatów dotyczy wyprodukowanej energii i obecnie wynosi 0,275zł/kWh.
Przy tak małej instalacji nie pobiera się opłaty za wydanie koncesji.
Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:
Poprawiam,oczywiście chodziło mi o 5kWp.
|
|
| Back to top |
|
 |
leonada Poziom 12

|
05 Feb 2012 13:33 Re: Oddawanie energii z wiatraka/ogniwa słonecznego do sieci |
|
|
|
na jakiej zasadzie będziesz sprzedawał te certyfikaty ?? Czy musisz mieć działalność gospodarczą ??
|
|
| Back to top |
|
 |
andreaspa Poziom 13

|
05 Feb 2012 17:30 Re: Oddawanie energii z wiatraka/ogniwa słonecznego do sieci |
|
|
|
Działalność gospodarczą oczywiście mam i dopiszę tylko z PKD sprzedaż energii elektrycznej w innym przypadku tak jak wszyscy piszą to się nie opłaci.
Jak tylko dostanę od ZE umowę dotyczącą warunków przyłączenia będę mógł dokładniej wyliczyć całkowity koszt instalacji.Jeżeli chodzi o koncesję to tu jest dużo biurokracji i nie wiem czy nie lepiej poczekać jeszcze parę miesięcy(nowa ustawa OZE).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Feb 2012 17:30 |
|
|
|