Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



[ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->[ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
marcinklis
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: warszawa
Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 13
marcinklis
Poziom 5
Post#1 29 Paź 2008 10:15  Autor tematu   

[ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Witam
Dokonałem sobie ostatnio przeglądu okresowego z wymianą sosów, filtrów i takich tam innych.

Po takiej operacji dobrze jest dokonać kasowania inspekcji, coby mieć jasność kiedy zrobić to następny raz.

Podłączyłem skaner dokonałem korekt sterownika 017 w następujący sposób i kolejność:

kanał 02 - 0 "service reminder"
kanał 45 - 2 "oil quality"
kanał 42 - 150 "Minimum Mileage to Service"
kanał 43 - 300 "Maximum Mileage to Service"
kanał 49 - 730 "Minimum Time to Service"
kanał 44 - 730 "Maximum Time to Service"

wartości kanałów 40 i 41 (Mileage, Time since Service)
ustawiły się na 0 co jest logiczne więc zostawiłem bz.

Sprawdziłem po każdej adaptacji czy wartość została przyjęta i po pozytywnym wyniku takiej próby przystępowałem do adaptacji kolejnego kanału.
Po zakończeniu pracy wskaźnik service przestał się świecić i wszystko wygląda ok ale brak na MMI informacji o przebiegu i czasie kolejnego serwisu - jest tylko informacja że dane potrzebne do wyświetlenia tych informacji są jeszcze niedostępne.

Brzmi to w następujący sposób: "The required data for the service interval display are not yet available"

Próbowałem też ustawieniem na "nie longlife" i jest to samo.


Pytanie czy jest to kwestia przejechania klilku (nastu, dziesieciu) kilometrów czy coś uczyniłem nie halo.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
szogun0
Specjalista grupy V.A.G.
Specjalista grupy V.A.G.
Miasto: okolice Strzyżowa
Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 1540
Pomógł: 129
Ocena postów: 17
szogun0
Specjalista grupy V.A.G.
Post#2 29 Paź 2008 12:54    

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Tak, trzeba przejechać trochę kilometrów, nawet kilkaset.
Tylko gdzie wlewa się sosy do samochodu?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marcinklis
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: warszawa
Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 13
marcinklis
Poziom 5
Post#3 29 Paź 2008 13:50  Autor tematu   

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Przepraszam bardzo serdecznie kolegę za użycie kolokwializmów w mojej wypowiedzi.
Pisząc "sosy" miałem na myśli płyny eksploatacyjne takie jak olej silnikowy, płyn hamulcowy, olej do hydraulicznego wspomagania kierownicy czy wreszcie płyn do spryskiwacza (oczywiście zimowy - gdyż zima za pasem)

Z tego miejsca również pragnę koledze serdecznie podziękować za lakoniczną ale jakże cenną odpowiedź.

:wink:

pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
krecik2003
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Kraków
Dołączył: 15 Cze 2007
Posty: 126
Pomógł: 5
Ocena postów: 3
krecik2003
Poziom 13
Post#4 29 Paź 2008 14:06    

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Proponuje zaczac od przeczytania tego:
http://www.vag-com.pl/kasowanie_inspekcji_serwisowej_audi.htm
i zrobic jak napisane. Proponuje rowniez przed przystapieniem do nastepnych czynnosci serwisowych przy pomocy oprogramowania vag-com nabyc troche wiedzy zeby nie zrobic sobie kuku.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marcinklis
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: warszawa
Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 13
marcinklis
Poziom 5
Post#5 29 Paź 2008 16:22  Autor tematu   

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Informacje na tej stronie są niepełne i zawierają błędy.
Brak tam na przykład informacji o odpowiedniej kolejności programowania kanałów przy zmianie ich wartości jak również błędnie jest podany sposób kodowania dla kanałów 42 i 43.

Zastanawiam się skąd u kolegi taki mentorski ton.
Moje pytanie sugeruje chyba, że coś tam na ten temat wiem. Jeżeli nie chce kolega odpowiedzieć na pytanie lub zwyczajnie nie zna na nie odpowiedzi nie ma problemu.

dzięki

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krecik2003
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Kraków
Dołączył: 15 Cze 2007
Posty: 126
Pomógł: 5
Ocena postów: 3
krecik2003
Poziom 13
Post#6 29 Paź 2008 16:53    

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Cytat:
błędnie jest podany sposób kodowania dla kanałów 42 i 43

No wlasnie nie! To Ty masz blad a madrzysz sie jakbys wszystkie rozumy zjadl. Wydrukuj kartke, idz do auta, wlacz kompa, 5 minut roboty i napisz pozniej na forum ze dziekujesz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marcinklis
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: warszawa
Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 13
marcinklis
Poziom 5
Post#7 29 Paź 2008 18:05  Autor tematu   

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Łaaa aleś się zacietrzewił.

Moje dane dotyczące sposobu adaptacji kanałów 42 i 43 pochodzą z :
Ross-tech - "Increments: 1 = 100 km/mi"
openobd.org - Die Angabe erfolgt in 100km (150x100=15.000km)

Cytat:
Wydrukuj kartke, idz do auta, wlacz kompa, 5 minut roboty i napisz pozniej na forum ze dziekujesz.


Kartkę mam w samochodzie ale stwierdziłem że skoro dwóch poważnych prawi inaczej znaczy tamci mają racje.

Wstawie wartości dla 1=1000km (choć już raz wstawiałem) i zobaczę. Może cza będzie przeprosić.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
janusz2008
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Zach. pomorskie
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1924
Pomógł: 149
janusz2008
Poziom 22
Post#8 29 Paź 2008 18:25    

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Wg. ADAKO żle zaprogramowany przez ciebie kanał 42i43, a może podaj swają procedure i skąd ją zaczerpłeś.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marcinklis
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: warszawa
Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 13
marcinklis
Poziom 5
Post#9 29 Paź 2008 18:35  Autor tematu   

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Procedura którą stosowałem wygląda tak samo jak ta z ADAKO lecz wg. Ross-Tech i openobd.org należy zachować kolejność programowania kanałów 45 > 42 > 43 > 49 > 44 > 40 > 41 > 46 > 47 > 48 i co najważniejsze jak napisałem w poprzednim poście oba te źródła podają że dla kanałów 42 i 43 mnożnik wynosi 100 a nie jak wg ADAKO 1000 km.

zgłupiałem


EDIT:

Wstawiłem wartości wg. ADAKO i jest to samo

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
janusz2008
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Zach. pomorskie
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1924
Pomógł: 149
janusz2008
Poziom 22
Post#10 29 Paź 2008 19:02    

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


A próbowałeś pojeżdzić?.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marcinklis
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: warszawa
Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 13
marcinklis
Poziom 5
Post#11 30 Paź 2008 09:14  Autor tematu   

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Jeżdżę ...... i nic

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
janusz2008
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Zach. pomorskie
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1924
Pomógł: 149
janusz2008
Poziom 22
Post#12 30 Paź 2008 09:30    

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


A sprawdzileś czy niema zapisanych błędów?. Jeśli są niewykasowane to nic nie zrobisz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marcinklis
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: warszawa
Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 13
marcinklis
Poziom 5
Post#13 30 Paź 2008 09:39  Autor tematu   

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Błędów niestety nie ma :(
Być może rzeczywiście trzeba trochę więcej pojeździć. Problem polega na tym że nie mam pewności jaki przyjąć mnożnik dla kanałów 42 i 43.
Jakbym miał pewność ustawiłbym jak trzeba i spokojnie jeździł i zobaczył co z tego wyniknie.

M.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krecik2003
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Kraków
Dołączył: 15 Cze 2007
Posty: 126
Pomógł: 5
Ocena postów: 3
krecik2003
Poziom 13
Post#14 30 Paź 2008 10:06    

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Kanal 49 po co ruszales? Wstaw stara wartosc.
Najlepiej przegladnij wszystkie kanaly po kolei jeszcze raz zgodnie z tym co podane w moim linku

Jeszcze jedno tutaj:
http://community.dieselschrauber.de/contenttopic.php?t=3138
na dole jest tabelka co jak ustawic w zaleznosci od motoru, najprawdopodobniej bedzie zle ustawione kodowanie w kanale 45

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
marcinklis
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: warszawa
Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 13
marcinklis
Poziom 5
Post#15 30 Paź 2008 10:37  Autor tematu   

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Nie ruszałem.
Sekwencje podałem w całości gwoli ścisłości.
Zmieniałem lub weryfikowałem tylko to o czym napisałem w pierwszym poście. kanał 49 miał wartość 730 odpowiednią dla longlife więc został.

marcinklis napisał:
Podłączyłem skaner dokonałem korekt sterownika 017 w następujący sposób i kolejność:

kanał 02 - 0 "service reminder"
kanał 45 - 2 "oil quality"
kanał 42 - 150 "Minimum Mileage to Service"
kanał 43 - 300 "Maximum Mileage to Service"
kanał 49 - 730 "Minimum Time to Service"
kanał 44 - 730 "Maximum Time to Service"

wartości kanałów 40 i 41 (Mileage, Time since Service)
ustawiły się na 0 co jest logiczne więc zostawiłem bz.



Na mnożnikach z Twojego linka - ADAKO (1=1000km) reakcja samochodu jest taka sama - service znika ale brak wartości przebiegu i czasu do następnego serwisu na MMI.

M.

EDIT:

Cytat:
Jeszcze jedno tutaj:
http://community.dieselschrauber.de/contenttopic.php?t=3138
na dole jest tabelka co jak ustawic w zaleznosci od motoru, najprawdopodobniej bedzie zle ustawione kodowanie w kanale 45


Tabelka wygląda zachęcająco lecz niestety w kanale 45 po wprowadzeniu wartości 4 (jakby wynikało z mojego silnika) i tak wartość ustawia się na 2 - czyli LL ogólnie - możliwe nastawy (fizycznie) to 1 lub 2. Z resztą w oryginale była wartość 2.

na MMI dalej to samo

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
krecik2003
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Kraków
Dołączył: 15 Cze 2007
Posty: 126
Pomógł: 5
Ocena postów: 3
krecik2003
Poziom 13
Post#16 30 Paź 2008 11:20    

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Kanal 45 wartosci:
1 - zwykly olej
2 - long life benzyna
3 - long life diesel 6 cylindrowy
4 - long life diesel 3/4 cylindry

Czyli idac za ciosem (diesel 3/4cyl) powinienes miec (wg tej tabelki):
42: 00015
43: 00050
44: 00730
45: 4

Moze tak sprobuj. A co na to mowia na forum audi (audiklub)

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
trans-serwis
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 5018
Pomógł: 294
Ocena postów: 10
trans-serwis
Poziom 24
Post#17 30 Paź 2008 12:04    

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


Który rok produkcji tego Audi?

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marcinklis
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: warszawa
Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 13
marcinklis
Poziom 5
Post#18 30 Paź 2008 12:36  Autor tematu   

Re: [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości


krecik2003 napisał:
Kanal 45 wartosci:
1 - zwykly olej
2 - long life benzyna
3 - long life diesel 6 cylindrowy
4 - long life diesel 3/4 cylindry

Czyli idac za ciosem (diesel 3/4cyl) powinienes miec (wg tej tabelki):
42: 00015
43: 00050
44: 00730
45: 4

Moze tak sprobuj. A co na to mowia na forum audi (audiklub)


Po kolei:

42 "15" ok.
43 "50" jakieś herezje - wymiana oleju w 2.0 TDi BLB co 15 lub 30 tyś
44 "730" ok
45 "4" nie przyjmuje - jak napisałem wcześniej tylko 1 i 2

Na forum audi chyba chłopaki zaniemówili - coś napisali ale nie pomocne.

Ładna pogoda więc chyba mnie oświeciło :idea:
W związku z tym że pojawienie się wskazań do następnego serwisu następować może po pewnym przebiegu - nawet bardzo długim uczyniłem tak:

w kanale 040 "przebieg od ostatniego serwisu" wstawiłem wartość niewiele mniejszą do wartości na kanale 42 i 43 (czyli tak jakby samochód dobiegał do wymiany oleju) i pokazały się wskazania tak jak powinny.

Reasumując:

kanał 02 - 0
kanał 45 - 1 - zmieniłem na ustawienia dla normalnego oleju (i tak zamierzałem zmieniać olej co 15 tyś)
kanał 42 i 43 150 (więc mnożnik jednak wynosi 100 a nie 1000km - co po głębszej analizie jest logiczne ponieważ dokładność wskazań wskaźnika serwisu wynosi 100km)
49 i 44 360 dla normalnego oleju
40 - wstawiłem 6 - ponieważ przejechałem 600 km od wymiany oleju (wskażnik serwisowy pokazuje 14400km do następnego serwisu :D )
41 - wstawiłem 5 - bo pięć dni temu dokonałem zmiany oleju (wskażnik podaje 360 dni do serwisu)

Mam nadzieje że wartości będą spadać w miarę pokonywanych kilometrów :|

trans-serwis napisał:
Który rok produkcji tego Audi?


jest to 4f avant 2.0TDi BLB rocznikowo 05 modelowo 06

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> [ A6 C6 ] kasowanie inspekcji AUDI - wątpliwości
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Audi A6 \'96 kasowanie inspekcji + bledy 18.3 i 08.5 (3)
audi A3 kasowanie inspekcji olejowej (1)
AUDI A6 C4 2.8 30V - Kasowanie inspekcji? (2)
Audi Q5 - Kasowanie inspekcji adblue (6)
Kasowanie inspekcji w audi A4 96r - jak??? (7)
Kasowanie Inspekcji Olejowej w Audi A4 99r (5)
audi a3 - kasowanie inspekcji za pomocą vcds (10)
Audi A3 2009 r - Kasowanie inspekcji-klucza (5)
Kasowanie inspekcji po wymianie oleju audi a4 (4)
Audi A8 d2 2000r 4.2 quattro prawidłowe kasowanie inspekcji (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS