Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



przekaźnik i obciążenie indukcyjne


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->przekaźnik i obciążenie indukcyjne Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2628
Miasto: wioska pod Wrocławiem

bartek_j
Poziom 23
Post#1 Post autora tematu 29 Paź 2008 12:58   

przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Potrzebuję sterować przez przekaźnik (jeszcze nie mam wybranego dokładnego modelu) silnikami indukcyjnymi na 220V. Prąd ciągły to coś koło 2A.
Jak podłączam taki silnik bezpośrednio to przy odłączaniu pojawia się spore iskrzenie. Widać indukcyjność spora.. Jak to zrobić poprawnie aby przekaźniki się nie zniszczyły za szybko ? Kondensator równolegle do styków ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Paź 2008 12:58   



Powrót do góry
PEJO
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 438

PEJO
Poziom 17
Post#2 29 Paź 2008 13:05   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


kondensator moze być zawodny...
albo zastosujesz dobre przekaźniki, albo półprzewodnikowe;)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2628
Miasto: wioska pod Wrocławiem

bartek_j
Poziom 23
Post#3 Post autora tematu 29 Paź 2008 13:13   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Pólprzewodnikowe nie wchodzą raczej w grę: cena, niezawodność (a raczej odporność na przepięcia).
Wolę zwykłe, elektromagnetyczne.

A czemu kondensator zawodny ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1960
Miasto: Podkarpacie

Stary1952
Poziom 22
Post#4 29 Paź 2008 14:46   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bartek_j napisał:
Potrzebuję sterować przez przekaźnik (jeszcze nie mam wybranego dokładnego modelu) silnikami indukcyjnymi na 220V. Prąd ciągły to coś koło 2A.

Jeżeli zastosujesz przekaźnik np. na 10A ( styki robocze ) to spokojnie wytrzyma obciążenie Twojego silnika . Przekaźników takich jest dużo a koszt jest niewielki zobacz : http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/przeka/2455
Pozdrawiam .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Świr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sty 2002
Posty: 3017
Miasto: okolice Leżajska

Świr
Poziom 23
Post#5 29 Paź 2008 15:04   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Ja bym zastosował jakiś mały stycznik i po problemie...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Huba-Bubba
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 20 Sty 2008
Posty: 24
Miasto: Norwegia

Huba-Bubba
Poziom 7
Post#6 29 Paź 2008 17:00   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Styki przekaźnika wytrzymają prąd ciągły, ale nie są one przystosowane do rozłączania prądów indukcyjnych. Szczególnie jeśli częstość łączeń w Twoim projekcie będzie duża - styki przekaźnika ulegną zniszczeniu wskutek działania łuku. Przy niewielkiej częstości łączeń możesz spróbować przekaźników, ale jeśli zależy Ci na niezawodności - zdecydowanie styczniki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#7 29 Paź 2008 17:44   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Zastosuj układ gasikowy. Kondensator 100 nF minimum 630V połączony szeregowo z rezystorem 47 Ohm 1W. Całość równolegle na styki przekaźnika. W momence rozwarcia styków kondensator przejmie częsc energi - iskra będzie na pewno dużo mniejsza (albo wcale).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Paź 2008 17:44   



Powrót do góry
Świr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sty 2002
Posty: 3017
Miasto: okolice Leżajska

Świr
Poziom 23
Post#8 29 Paź 2008 17:57   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Tak czy inaczej, przekaźnik (przynajmniej te najtańsze) nie jest przystosowany do pracy z takimi obciążeniami. Nie od parady wymyślili styczniki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2635

bonanza
Spec od Falowników
Post#9 29 Paź 2008 18:20   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Widziałem R15 włączające małe (200W) silniki trójfazowe, gdzie na skutek iskrzenia wystąpił łuk pomiędzy 3 fazami w przekaźniku i przekaźnik wybuchł. Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Paź 2008 18:20   



Powrót do góry
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1960
Miasto: Podkarpacie

Stary1952
Poziom 22
Post#10 29 Paź 2008 20:59   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bonanza napisał:
Widziałem R15 włączające małe (200W) silniki trójfazowe, gdzie na skutek iskrzenia wystąpił łuk pomiędzy 3 fazami w przekaźniku i przekaźnik wybuchł. Very Happy

Przekaźnik R-15 nie jest przystosowany do pracy na nap. 400V , jeżeli silnik miał połączenie w trójkąt to się wcale nie dziwię , w gwiazdę powinien pracować .
http://www.cyfronika.com.pl/przekazniki/r15.htm
Pozdrawiam .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Paź 2008 20:59   



Powrót do góry
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2628
Miasto: wioska pod Wrocławiem

bartek_j
Poziom 23
Post#11 Post autora tematu 30 Paź 2008 14:01   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Okej, dzięki za odpowiedzi o to mi chodziło. Wybiorę najprawdopodobniej rozwiązanie z przekaźnikiem i gasikiem. Jakie są zasady doboru elementów w gasiku ?
Potrzebuję w sumie 6 sterowań więc cena nie bez znaczenia a i miejsca nie za dużo..

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 30 Paź 2008 14:01   



Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#12 30 Paź 2008 18:02   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bartek_j napisał:
Jakie są zasady doboru elementów w gasiku ?


Hmmmm... jakiś czas temu szukłaem wzorów, tabel i nie znalazłem. Podejrzewam że większość dobiera te wartości "na oko".
Zacznij od 100 nF jeśli łuk dalej będzie duży to zwiększ wartość do 220 nF - im większa pojemność tym większy prąd będzie płynął przy rozwartych stykach przez rezystor (może się grzać).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> przekaźnik i obciążenie indukcyjne
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Cewka (obciążenie indukcyjne) (5)
Obciążenie przekaźnika. Jakie obciążenie mogę podłączyć? Dopuszczalne 10A. (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.05 seconds

elektroda.pl temat RSS