Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



przekaźnik i obciążenie indukcyjne


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->przekaźnik i obciążenie indukcyjne Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
bartek_j
Level 35
Location: wioska pod Wrocławiem
Joined: 03 Jan 2007
Posts: 2628
Helped: 254
Post rating: 59
bartek_j
Level 35
Post#1 29 Oct 2008 12:58  Topic author   

przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Potrzebuję sterować przez przekaźnik (jeszcze nie mam wybranego dokładnego modelu) silnikami indukcyjnymi na 220V. Prąd ciągły to coś koło 2A.
Jak podłączam taki silnik bezpośrednio to przy odłączaniu pojawia się spore iskrzenie. Widać indukcyjność spora.. Jak to zrobić poprawnie aby przekaźniki się nie zniszczyły za szybko ? Kondensator równolegle do styków ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
PEJO
Level 21
Joined: 19 Jul 2004
Posts: 438
Helped: 26
Post rating: 1
PEJO
Level 21
Post#2 29 Oct 2008 13:05    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


kondensator moze być zawodny...
albo zastosujesz dobre przekaźniki, albo półprzewodnikowe;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bartek_j
Level 35
Location: wioska pod Wrocławiem
Joined: 03 Jan 2007
Posts: 2628
Helped: 254
Post rating: 59
bartek_j
Level 35
Post#3 29 Oct 2008 13:13  Topic author   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Pólprzewodnikowe nie wchodzą raczej w grę: cena, niezawodność (a raczej odporność na przepięcia).
Wolę zwykłe, elektromagnetyczne.

A czemu kondensator zawodny ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Stary1952
Level 33
Location: Podkarpacie
Joined: 17 Jul 2008
Posts: 1959
Helped: 163
Post rating: 48
Stary1952
Level 33
Post#4 29 Oct 2008 14:46    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bartek_j wrote:
Potrzebuję sterować przez przekaźnik (jeszcze nie mam wybranego dokładnego modelu) silnikami indukcyjnymi na 220V. Prąd ciągły to coś koło 2A.

Jeżeli zastosujesz przekaźnik np. na 10A ( styki robocze ) to spokojnie wytrzyma obciążenie Twojego silnika . Przekaźników takich jest dużo a koszt jest niewielki zobacz : http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/przeka/2455
Pozdrawiam .

Helpful post? + 0
Back to top
Świr
Level 34
Location: okolice Leżajska
Joined: 29 Jan 2002
Posts: 3473
Helped: 109
Post rating: 52
Świr
Level 34
Post#5 29 Oct 2008 15:04    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Ja bym zastosował jakiś mały stycznik i po problemie...

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Huba-Bubba
Level 10
Location: Norwegia
Joined: 20 Jan 2008
Posts: 24
Helped: 1
Huba-Bubba
Level 10
Post#6 29 Oct 2008 17:00    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Styki przekaźnika wytrzymają prąd ciągły, ale nie są one przystosowane do rozłączania prądów indukcyjnych. Szczególnie jeśli częstość łączeń w Twoim projekcie będzie duża - styki przekaźnika ulegną zniszczeniu wskutek działania łuku. Przy niewielkiej częstości łączeń możesz spróbować przekaźników, ale jeśli zależy Ci na niezawodności - zdecydowanie styczniki.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Removed
Removed
Post#7 29 Oct 2008 17:44    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Zastosuj układ gasikowy. Kondensator 100 nF minimum 630V połączony szeregowo z rezystorem 47 Ohm 1W. Całość równolegle na styki przekaźnika. W momence rozwarcia styków kondensator przejmie częsc energi - iskra będzie na pewno dużo mniejsza (albo wcale).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Świr
Level 34
Location: okolice Leżajska
Joined: 29 Jan 2002
Posts: 3473
Helped: 109
Post rating: 52
Świr
Level 34
Post#8 29 Oct 2008 17:57    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Tak czy inaczej, przekaźnik (przynajmniej te najtańsze) nie jest przystosowany do pracy z takimi obciążeniami. Nie od parady wymyślili styczniki.

Helpful post? + 0
Back to top
bonanza
Spec od Falowników
Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2670
Helped: 233
Post rating: 42
bonanza
Spec od Falowników
Post#9 29 Oct 2008 18:20    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Widziałem R15 włączające małe (200W) silniki trójfazowe, gdzie na skutek iskrzenia wystąpił łuk pomiędzy 3 fazami w przekaźniku i przekaźnik wybuchł. :D

Helpful post? + 0
Back to top
Stary1952
Level 33
Location: Podkarpacie
Joined: 17 Jul 2008
Posts: 1959
Helped: 163
Post rating: 48
Stary1952
Level 33
Post#10 29 Oct 2008 20:59    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bonanza wrote:
Widziałem R15 włączające małe (200W) silniki trójfazowe, gdzie na skutek iskrzenia wystąpił łuk pomiędzy 3 fazami w przekaźniku i przekaźnik wybuchł. :D

Przekaźnik R-15 nie jest przystosowany do pracy na nap. 400V , jeżeli silnik miał połączenie w trójkąt to się wcale nie dziwię , w gwiazdę powinien pracować .
http://www.cyfronika.com.pl/przekazniki/r15.htm
Pozdrawiam .

Helpful post? + 0
Back to top
bartek_j
Level 35
Location: wioska pod Wrocławiem
Joined: 03 Jan 2007
Posts: 2628
Helped: 254
Post rating: 59
bartek_j
Level 35
Post#11 30 Oct 2008 14:01  Topic author   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Okej, dzięki za odpowiedzi o to mi chodziło. Wybiorę najprawdopodobniej rozwiązanie z przekaźnikiem i gasikiem. Jakie są zasady doboru elementów w gasiku ?
Potrzebuję w sumie 6 sterowań więc cena nie bez znaczenia a i miejsca nie za dużo..

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#12 30 Oct 2008 18:02    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bartek_j wrote:
Jakie są zasady doboru elementów w gasiku ?


Hmmmm... jakiś czas temu szukłaem wzorów, tabel i nie znalazłem. Podejrzewam że większość dobiera te wartości "na oko".
Zacznij od 100 nF jeśli łuk dalej będzie duży to zwiększ wartość do 220 nF - im większa pojemność tym większy prąd będzie płynął przy rozwartych stykach przez rezystor (może się grzać).

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> przekaźnik i obciążenie indukcyjne
Page 1 of 1

Similar topics to przekaźnik i obciążenie indukcyjne

Cewka (obciążenie indukcyjne) (5)
Obciążenie przekaźnika. Jakie obciążenie mogę podłączyć? Dopuszczalne 10A. (8)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.08 seconds