Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> przekaźnik i obciążenie indukcyjne
Autor
Wiadomość
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2644
Miasto: wioska pod Wrocławiem

Post#1 Post autora tematu 29 Paź 2008 13:58   

przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Potrzebuję sterować przez przekaźnik (jeszcze nie mam wybranego dokładnego modelu) silnikami indukcyjnymi na 220V. Prąd ciągły to coś koło 2A.
Jak podłączam taki silnik bezpośrednio to przy odłączaniu pojawia się spore iskrzenie. Widać indukcyjność spora.. Jak to zrobić poprawnie aby przekaźniki się nie zniszczyły za szybko ? Kondensator równolegle do styków ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Paź 2008 13:58   





Powrót do góry
   
PEJO
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 437

Post#2 29 Paź 2008 14:05   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


kondensator moze być zawodny...
albo zastosujesz dobre przekaźniki, albo półprzewodnikowe;)
Powrót do góry
   
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2644
Miasto: wioska pod Wrocławiem

Post#3 Post autora tematu 29 Paź 2008 14:13   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Pólprzewodnikowe nie wchodzą raczej w grę: cena, niezawodność (a raczej odporność na przepięcia).
Wolę zwykłe, elektromagnetyczne.

A czemu kondensator zawodny ?
Powrót do góry
   
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1996
Miasto: Podkarpacie

Post#4 29 Paź 2008 15:46   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bartek_j napisał:
Potrzebuję sterować przez przekaźnik (jeszcze nie mam wybranego dokładnego modelu) silnikami indukcyjnymi na 220V. Prąd ciągły to coś koło 2A.

Jeżeli zastosujesz przekaźnik np. na 10A ( styki robocze ) to spokojnie wytrzyma obciążenie Twojego silnika . Przekaźników takich jest dużo a koszt jest niewielki zobacz : http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/przeka/2455
Pozdrawiam .
Powrót do góry
   
Świr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sty 2002
Posty: 2805
Miasto: okolice Leżajska

Post#5 29 Paź 2008 16:04   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Ja bym zastosował jakiś mały stycznik i po problemie...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Paź 2008 16:04   





Powrót do góry
   
Huba-Bubba
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 20 Sty 2008
Posty: 24
Miasto: Norwegia

Post#6 29 Paź 2008 18:00   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Styki przekaźnika wytrzymają prąd ciągły, ale nie są one przystosowane do rozłączania prądów indukcyjnych. Szczególnie jeśli częstość łączeń w Twoim projekcie będzie duża - styki przekaźnika ulegną zniszczeniu wskutek działania łuku. Przy niewielkiej częstości łączeń możesz spróbować przekaźników, ale jeśli zależy Ci na niezawodności - zdecydowanie styczniki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Paź 2008 18:00   





Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#7 29 Paź 2008 18:44   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Zastosuj układ gasikowy. Kondensator 100 nF minimum 630V połączony szeregowo z rezystorem 47 Ohm 1W. Całość równolegle na styki przekaźnika. W momence rozwarcia styków kondensator przejmie częsc energi - iskra będzie na pewno dużo mniejsza (albo wcale).
Powrót do góry
   
Świr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sty 2002
Posty: 2805
Miasto: okolice Leżajska

Post#8 29 Paź 2008 18:57   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Tak czy inaczej, przekaźnik (przynajmniej te najtańsze) nie jest przystosowany do pracy z takimi obciążeniami. Nie od parady wymyślili styczniki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Paź 2008 18:57   





Powrót do góry
   
bonanza
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2540

Post#9 29 Paź 2008 19:20   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Widziałem R15 włączające małe (200W) silniki trójfazowe, gdzie na skutek iskrzenia wystąpił łuk pomiędzy 3 fazami w przekaźniku i przekaźnik wybuchł. :D
Powrót do góry
   
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1996
Miasto: Podkarpacie

Post#10 29 Paź 2008 21:59   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bonanza napisał:
Widziałem R15 włączające małe (200W) silniki trójfazowe, gdzie na skutek iskrzenia wystąpił łuk pomiędzy 3 fazami w przekaźniku i przekaźnik wybuchł. :D

Przekaźnik R-15 nie jest przystosowany do pracy na nap. 400V , jeżeli silnik miał połączenie w trójkąt to się wcale nie dziwię , w gwiazdę powinien pracować .
http://www.cyfronika.com.pl/przekazniki/r15.htm
Pozdrawiam .
Powrót do góry
   
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2644
Miasto: wioska pod Wrocławiem

Post#11 Post autora tematu 30 Paź 2008 15:01   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Okej, dzięki za odpowiedzi o to mi chodziło. Wybiorę najprawdopodobniej rozwiązanie z przekaźnikiem i gasikiem. Jakie są zasady doboru elementów w gasiku ?
Potrzebuję w sumie 6 sterowań więc cena nie bez znaczenia a i miejsca nie za dużo..
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#12 30 Paź 2008 19:02   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bartek_j napisał:
Jakie są zasady doboru elementów w gasiku ?


Hmmmm... jakiś czas temu szukłaem wzorów, tabel i nie znalazłem. Podejrzewam że większość dobiera te wartości "na oko".
Zacznij od 100 nF jeśli łuk dalej będzie duży to zwiększ wartość do 220 nF - im większa pojemność tym większy prąd będzie płynął przy rozwartych stykach przez rezystor (może się grzać).
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> przekaźnik i obciążenie indukcyjne
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Cewka (obciążenie indukcyjne) (5)
Obciążenie przekaźnika. Jakie obciążenie mogę podłączyć? Dopuszczalne 10A. (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.09 seconds

elektroda.pl temat RSS