Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> przekaźnik i obciążenie indukcyjne
Author
Message
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 2635
Location: wioska pod Wrocławiem

Post#1 Post from the author of the topic 29 Oct 2008 12:58   

przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Potrzebuję sterować przez przekaźnik (jeszcze nie mam wybranego dokładnego modelu) silnikami indukcyjnymi na 220V. Prąd ciągły to coś koło 2A.
Jak podłączam taki silnik bezpośrednio to przy odłączaniu pojawia się spore iskrzenie. Widać indukcyjność spora.. Jak to zrobić poprawnie aby przekaźniki się nie zniszczyły za szybko ? Kondensator równolegle do styków ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Oct 2008 12:58   





Back to top
   
PEJO
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 19 Jul 2004
Posts: 438

Post#2 29 Oct 2008 13:05   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


kondensator moze być zawodny...
albo zastosujesz dobre przekaźniki, albo półprzewodnikowe;)

Helpful message? + -

Back to top
   
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 2635
Location: wioska pod Wrocławiem

Post#3 Post from the author of the topic 29 Oct 2008 13:13   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Pólprzewodnikowe nie wchodzą raczej w grę: cena, niezawodność (a raczej odporność na przepięcia).
Wolę zwykłe, elektromagnetyczne.

A czemu kondensator zawodny ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Oct 2008 13:13   





Back to top
   
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 17 Jul 2008
Posts: 1960
Location: Podkarpacie

Post#4 29 Oct 2008 14:46   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bartek_j wrote:
Potrzebuję sterować przez przekaźnik (jeszcze nie mam wybranego dokładnego modelu) silnikami indukcyjnymi na 220V. Prąd ciągły to coś koło 2A.

Jeżeli zastosujesz przekaźnik np. na 10A ( styki robocze ) to spokojnie wytrzyma obciążenie Twojego silnika . Przekaźników takich jest dużo a koszt jest niewielki zobacz : http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/przeka/2455
Pozdrawiam .

Helpful message? + -

Back to top
   
Świr
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 29 Jan 2002
Posts: 3001
Location: okolice Leżajska

Post#5 29 Oct 2008 15:04   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Ja bym zastosował jakiś mały stycznik i po problemie...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Oct 2008 15:04   





Back to top
   
Huba-Bubba
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 20 Jan 2008
Posts: 24
Location: Norwegia

Post#6 29 Oct 2008 17:00   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Styki przekaźnika wytrzymają prąd ciągły, ale nie są one przystosowane do rozłączania prądów indukcyjnych. Szczególnie jeśli częstość łączeń w Twoim projekcie będzie duża - styki przekaźnika ulegną zniszczeniu wskutek działania łuku. Przy niewielkiej częstości łączeń możesz spróbować przekaźników, ale jeśli zależy Ci na niezawodności - zdecydowanie styczniki.

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#7 29 Oct 2008 17:44   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Zastosuj układ gasikowy. Kondensator 100 nF minimum 630V połączony szeregowo z rezystorem 47 Ohm 1W. Całość równolegle na styki przekaźnika. W momence rozwarcia styków kondensator przejmie częsc energi - iskra będzie na pewno dużo mniejsza (albo wcale).

Helpful message? + -

Back to top
   
Świr
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 29 Jan 2002
Posts: 3001
Location: okolice Leżajska

Post#8 29 Oct 2008 17:57   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Tak czy inaczej, przekaźnik (przynajmniej te najtańsze) nie jest przystosowany do pracy z takimi obciążeniami. Nie od parady wymyślili styczniki.

Helpful message? + -

Back to top
   
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2618

Post#9 29 Oct 2008 18:20   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Widziałem R15 włączające małe (200W) silniki trójfazowe, gdzie na skutek iskrzenia wystąpił łuk pomiędzy 3 fazami w przekaźniku i przekaźnik wybuchł. Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 17 Jul 2008
Posts: 1960
Location: Podkarpacie

Post#10 29 Oct 2008 20:59   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bonanza wrote:
Widziałem R15 włączające małe (200W) silniki trójfazowe, gdzie na skutek iskrzenia wystąpił łuk pomiędzy 3 fazami w przekaźniku i przekaźnik wybuchł. Very Happy

Przekaźnik R-15 nie jest przystosowany do pracy na nap. 400V , jeżeli silnik miał połączenie w trójkąt to się wcale nie dziwię , w gwiazdę powinien pracować .
http://www.cyfronika.com.pl/przekazniki/r15.htm
Pozdrawiam .

Helpful message? + -

Back to top
   
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 2635
Location: wioska pod Wrocławiem

Post#11 Post from the author of the topic 30 Oct 2008 14:01   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Okej, dzięki za odpowiedzi o to mi chodziło. Wybiorę najprawdopodobniej rozwiązanie z przekaźnikiem i gasikiem. Jakie są zasady doboru elementów w gasiku ?
Potrzebuję w sumie 6 sterowań więc cena nie bez znaczenia a i miejsca nie za dużo..

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Oct 2008 14:01   





Back to top
   
Removed






Post#12 30 Oct 2008 18:02   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bartek_j wrote:
Jakie są zasady doboru elementów w gasiku ?


Hmmmm... jakiś czas temu szukłaem wzorów, tabel i nie znalazłem. Podejrzewam że większość dobiera te wartości "na oko".
Zacznij od 100 nF jeśli łuk dalej będzie duży to zwiększ wartość do 220 nF - im większa pojemność tym większy prąd będzie płynął przy rozwartych stykach przez rezystor (może się grzać).

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> przekaźnik i obciążenie indukcyjne
Page 1 of 1
Similar topics
Cewka (obciążenie indukcyjne) (5)
Obciążenie przekaźnika. Jakie obciążenie mogę podłączyć? Dopuszczalne 10A. (8)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.05 seconds

elektroda.pl topic RSS feed