Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



przekaźnik i obciążenie indukcyjne


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->przekaźnik i obciążenie indukcyjne Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: wioska pod Wrocławiem
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2628
Pomógł: 254
Ocena postów: 28
bartek_j
Poziom 23
Post#1 29 Paź 2008 12:58  Autor tematu   

przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Potrzebuję sterować przez przekaźnik (jeszcze nie mam wybranego dokładnego modelu) silnikami indukcyjnymi na 220V. Prąd ciągły to coś koło 2A.
Jak podłączam taki silnik bezpośrednio to przy odłączaniu pojawia się spore iskrzenie. Widać indukcyjność spora.. Jak to zrobić poprawnie aby przekaźniki się nie zniszczyły za szybko ? Kondensator równolegle do styków ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
PEJO
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 438
Pomógł: 26
PEJO
Poziom 17
Post#2 29 Paź 2008 13:05    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


kondensator moze być zawodny...
albo zastosujesz dobre przekaźniki, albo półprzewodnikowe;)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: wioska pod Wrocławiem
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2628
Pomógł: 254
Ocena postów: 28
bartek_j
Poziom 23
Post#3 29 Paź 2008 13:13  Autor tematu   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Pólprzewodnikowe nie wchodzą raczej w grę: cena, niezawodność (a raczej odporność na przepięcia).
Wolę zwykłe, elektromagnetyczne.

A czemu kondensator zawodny ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Podkarpacie
Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1960
Pomógł: 163
Ocena postów: 37
Stary1952
Poziom 22
Post#4 29 Paź 2008 14:46    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bartek_j napisał:
Potrzebuję sterować przez przekaźnik (jeszcze nie mam wybranego dokładnego modelu) silnikami indukcyjnymi na 220V. Prąd ciągły to coś koło 2A.

Jeżeli zastosujesz przekaźnik np. na 10A ( styki robocze ) to spokojnie wytrzyma obciążenie Twojego silnika . Przekaźników takich jest dużo a koszt jest niewielki zobacz : http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/przeka/2455
Pozdrawiam .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Świr
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: okolice Leżajska
Dołączył: 29 Sty 2002
Posty: 3110
Pomógł: 73
Ocena postów: 40
Świr
Poziom 23
Post#5 29 Paź 2008 15:04    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Ja bym zastosował jakiś mały stycznik i po problemie...

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Huba-Bubba
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Norwegia
Dołączył: 20 Sty 2008
Posty: 24
Pomógł: 1
Huba-Bubba
Poziom 7
Post#6 29 Paź 2008 17:00    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Styki przekaźnika wytrzymają prąd ciągły, ale nie są one przystosowane do rozłączania prądów indukcyjnych. Szczególnie jeśli częstość łączeń w Twoim projekcie będzie duża - styki przekaźnika ulegną zniszczeniu wskutek działania łuku. Przy niewielkiej częstości łączeń możesz spróbować przekaźników, ale jeśli zależy Ci na niezawodności - zdecydowanie styczniki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#7 29 Paź 2008 17:44    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Zastosuj układ gasikowy. Kondensator 100 nF minimum 630V połączony szeregowo z rezystorem 47 Ohm 1W. Całość równolegle na styki przekaźnika. W momence rozwarcia styków kondensator przejmie częsc energi - iskra będzie na pewno dużo mniejsza (albo wcale).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Świr
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: okolice Leżajska
Dołączył: 29 Sty 2002
Posty: 3110
Pomógł: 73
Ocena postów: 40
Świr
Poziom 23
Post#8 29 Paź 2008 17:57    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Tak czy inaczej, przekaźnik (przynajmniej te najtańsze) nie jest przystosowany do pracy z takimi obciążeniami. Nie od parady wymyślili styczniki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników
Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2638
Pomógł: 231
Ocena postów: 33
bonanza
Spec od Falowników
Post#9 29 Paź 2008 18:20    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Widziałem R15 włączające małe (200W) silniki trójfazowe, gdzie na skutek iskrzenia wystąpił łuk pomiędzy 3 fazami w przekaźniku i przekaźnik wybuchł. :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Podkarpacie
Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1960
Pomógł: 163
Ocena postów: 37
Stary1952
Poziom 22
Post#10 29 Paź 2008 20:59    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bonanza napisał:
Widziałem R15 włączające małe (200W) silniki trójfazowe, gdzie na skutek iskrzenia wystąpił łuk pomiędzy 3 fazami w przekaźniku i przekaźnik wybuchł. :D

Przekaźnik R-15 nie jest przystosowany do pracy na nap. 400V , jeżeli silnik miał połączenie w trójkąt to się wcale nie dziwię , w gwiazdę powinien pracować .
http://www.cyfronika.com.pl/przekazniki/r15.htm
Pozdrawiam .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bartek_j
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: wioska pod Wrocławiem
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 2628
Pomógł: 254
Ocena postów: 28
bartek_j
Poziom 23
Post#11 30 Paź 2008 14:01  Autor tematu   

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


Okej, dzięki za odpowiedzi o to mi chodziło. Wybiorę najprawdopodobniej rozwiązanie z przekaźnikiem i gasikiem. Jakie są zasady doboru elementów w gasiku ?
Potrzebuję w sumie 6 sterowań więc cena nie bez znaczenia a i miejsca nie za dużo..

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#12 30 Paź 2008 18:02    

Re: przekaźnik i obciążenie indukcyjne


bartek_j napisał:
Jakie są zasady doboru elementów w gasiku ?


Hmmmm... jakiś czas temu szukłaem wzorów, tabel i nie znalazłem. Podejrzewam że większość dobiera te wartości "na oko".
Zacznij od 100 nF jeśli łuk dalej będzie duży to zwiększ wartość do 220 nF - im większa pojemność tym większy prąd będzie płynął przy rozwartych stykach przez rezystor (może się grzać).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> przekaźnik i obciążenie indukcyjne
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Cewka (obciążenie indukcyjne) (5)
Obciążenie przekaźnika. Jakie obciążenie mogę podłączyć? Dopuszczalne 10A. (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.098 seconds

elektroda.pl temat RSS