| Author |
zybex Poziom 25

|
12 Mar 2004 22:08 Jak zwiększyć zasięg telefonu bezprzewodowego |
|
|
|
Jak można zwiększyć zasięg telefonu bezprzewodowego do 2 Km?
Wiem, że można kupić aparaty bezprzewodowe o dużym zasięgu, ale ich koszt to kilka tysięcy złotych. Mam aparat na 1,8Ghz i domyślam się, że nie jest to łatwe, ale są też aparaty na 49Mhz i np. 900Mhz. Często ma ją intercom i ta właśnie funkcja mnie interesuje. Chodzi o rozmowę z drugą osobą. Zamieszczam to pytanie w tym dziale, gdyż tylko tu może ktoś wiedzieć coś więcej na ten temat. Proszę o jakieś porady.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2004 22:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
12 Mar 2004 23:18 Re: Jak zwiększyć zasięg telefonu bezprzewodowego |
|
|
|
Cześć!
Może moja podpowiedż wyda Ci się wymijająca ale muszę być w zgodzie z własnymi przekonaniami. Telefon besprzewodowy nie jest przystosowany do przerabiania go na urządzenie o średnim zasięgu. Pierwsza trudność - to brak możliwości wykręcania anteny ( w związku z tym zachodzi konieczność chamskiej ingerencji mechanicznej i wymontowanie anteny a na jej miejsce zamontowanie gniazda ) - druga trudnoś, to konieczność dołączenia do tego gniazda grubego kabla utrudniającego ruchy słuchawki (w części stacjonarnej jeszcze to można przeboleć). Czynności takie wydają się nieuniknione z powodu małej ilości miejsca (szczególnie w mikrotelefonie) aby umieścić tam wzmacniacze w.cz wraz z dodatkowym zasilaniem i okładem przełączającym anteny N/O. Dużo prościej jest kupić komplet dwóch urządzeń nadawczo-odbiorczych za cenę ok. 200zł, które można używać bez zezwolenia na odległość (tak podaje reklama) 5 km! Przeglądnij "Allegro" i zastanów się nad tym.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
zybex Poziom 25

|
13 Mar 2004 11:11 Re: Jak zwiększyć zasięg telefonu bezprzewodowego |
|
|
|
Dzięki za poradę! Nie zależy mi na jakimś "komforcie" w obsłudze telefonu. Słuchawka przenośna mogłaby być przerobiona w ten sposób, że miałbym dosłownie zwykła słuchawkę ze sznurem spiralnym w ręku. Przecież nie chodzi mi oswobodę poruszania się np. po mieszkaniu. Zasilane to wszystko i tak byłoby z jakiegoś zasilacza a nie z akumulatorków w słuchawce. Myślałem o czymś takim co wyglądałoby tak jak jakaś skrzynka na ścianie w mieszkaniu, antena zewnętrzna na dachu a zakończone to normalnym aparatem stacjonarnym. Zasięg 2Km rozwiązałby całkowicie sprawę. Anteny najlepiej kierunkowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
telesystem Poziom 18

|
17 Mar 2004 04:22 Re: Jak zwiększyć zasięg telefonu bezprzewodowego |
|
|
|
zasieg znacznie polepszysz stosujac antene zewn. czesci bazowej w Twoim przypadku polecam telefon na nieco nizsza czestotliwosc, dokladnie wyliczyc kabelek i antene i zawsze z 300 m zrobic moze sie 1.5 km na wiecej raczej nie licz choc teoretycznie jest tro mozliwe...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2004 04:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
18 Mar 2004 00:51 Re: Jak zwiększyć zasięg telefonu bezprzewodowego |
|
|
|
Moim zdaniem, łatwiej zrobić komplet nadawczo odbiorczy (duplex) niż kombinować z telefonem bezprzewodowym. A jeszcze prościej kupić jakieś stare (z demobilu) dwie stacje nadawczo-odbiorcze za, powiedzmy,
2x50zł i przerobić je.
|
|
| Back to top |
|
 |
No name Poziom 18

|
18 Mar 2004 01:03 Jak zwiększyć zasięg telefonu bezprzewodowego |
|
|
|
Też sie zgadzam z moim poprzednikiem, tak najtaniej i najszybciej.
|
|
| Back to top |
|
 |
zybex Poziom 25

|
18 Mar 2004 21:35 Re: Jak zwiększyć zasięg telefonu bezprzewodowego |
|
|
|
Na jakie pasmo najlepiej zrobić taki zestaw? Mieszkam w małym mieście powiatowym i nie ma tu zbyt wysokich przeszkód na drodze sygnału.
|
|
| Back to top |
|
 |
yes2mike Poziom 22

|
18 Mar 2004 21:41 Jak zwiększyć zasięg telefonu bezprzewodowego |
|
|
|
Na allegro w sprzecie krotkofalowym poszukaj... Teraz takie zabaweczki sa tanie jak barszcz i za 110 zeta masz komplet 2 osmio kanalowych 'radiotelefonow", ktorych teoretyczny zasieg wynosi od 3 do nawet 17 (ROTFL) kilometrow przy zewnetrznych antenach... Zanim kupisz - dowiedz sie, czy istnieje mozliwosc odlaczenia anten...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2004 21:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
18 Mar 2004 22:33 Re: Jak zwiększyć zasięg telefonu bezprzewodowego |
|
|
|
Zabaweczki te pracyją w paśmie 70 cm.
|
|
| Back to top |
|
 |
yes2mike Poziom 22

|
18 Mar 2004 22:48 Jak zwiększyć zasięg telefonu bezprzewodowego |
|
|
|
Maly update: W ferworze walki napisalem ze przy zewnetrznych antenach... Powinno byc: Z oryginalnymi antenami :)
|
|
| Back to top |
|
 |