| Author |
Xweldog Poziom 21

|
01 Nov 2008 10:07 Stroboskop na LED |
|
|
|
Gdy kilkanaście lat temu zaistniały jaśniejsze LED-y, zrobiłem stroboskop do ustawiania kąta zapłonu w autach. Całość zmieściłem w breloczku. Zdał egzamin ale ustwiać można było praktycznie wiczorem lub w ciemnym garażu. Przez lata, co jakiś czas wymianiałem LED-a na super / hyper jasne ect. Obecnie, koszt części wynosi ok. 5zł. Biały LED ( jak ktoś chce jaśniej, może kilka ), jedna kość, jeden tranzystor, kilka oporkow i 2 kondziorki. Co prawda, obecnie w większość aut kąt ustawia się sam, ale na tej bazie można zrobić inne rozwiązania - od odczytu obrotów po disko-błysko.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Nov 2008 10:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Xweldog Poziom 21

|
02 Nov 2008 20:53 Re: Stroboskop na LED |
|
|
|
Schemat namalowałem kilkanaście lat temu, gdy nie było obecnych programów i możliwości. Oraz, teraz MOS-y nie tylko, że są dostępne ale kosztują parę zł. Wyrzuciłbym tę kombinację z tranzystorkami i oporkami i zastąpił jednym MOS. Do jednego LED powienien wystarczyć BS107 czy 170 ale lepiej dać np. BUZ11.
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
Stroboskop.doc |
| Contents: |
|
| Filesize: |
26 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Nov 2008 20:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
psiata Poziom 17

|
12 Jan 2009 13:45 Re: Stroboskop na LED |
|
|
|
no kolego gratuluje swietnego pomysły chociaz ja osobiście widze jeszcze jedno zastosowanie dla tego układu może on mianowicie posłużyc jako fajna błyskotka i zarazem ciekawy gadżet podczas zabawy na dyskotece.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jan 2009 13:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Xweldog Poziom 21

|
12 Jan 2009 20:55 Re: Stroboskop na LED |
|
|
|
Ten stroboskop powstał jako produkt uboczny innego urządzenia. Sądzę, że mogą w nim zainteresować dwa aspekty.
- że przeciętny LED z Imax 10mA znosi kopa ok. 1A dając b.jasny, krótki błysk ( w mym ok. 80µs z repetycją co ms ). To samo obecnie jest wykorzytywane w apartach foto jak lampa błyskowa.
- banalnie prosty soposób wyzwalnia. Wystarczy zapiąć krokodylka na przewód WN.
Auto-fachowcy osłuchują silniki i z kakofonii dźwięków potrafią wyłapać info o złej pracy zaworów, panewek itp. Postanowiłem zrobić prosty analizator i potrzebowałem znaleść pewny, prosty sposób wyzwalnia od momentu zapłonu ( przeciętny silnik ) od każdego z 4 cylindrów. Sprawdziłem w/w rozwiązanie i wykonałem prototyp. Z gamy dzwięków pracującego silnika "wycinałem" próbki i podawałem na słupki LED. Czas pobierania i "odległość" od momentu zapłonów ustalały przerzutniki przestrajane protencjometrami. Jeżeli silnik był OK, wszystkie 4 słupki wyświetlały to samo w całym zakresie "przemiatania" i pobierania próbek. Jeżeli jakiś zawór czy tp. szwankował - od razu było to widać.
|
|
| Back to top |
|
 |
ontario4 Poziom 12

|
09 Oct 2010 06:53 Re: Stroboskop na LED - zdjęcie, opis, schemat |
|
|
|
Ale po co stosować BUZ11 30A/ 50V/ 0.040 Ohm/ N-Channel Power MOSFET