FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Stroboskop na LED - zdjęcie, opis, schemat

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Stroboskop na LED - zdjęcie, opis, schemat
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#1 Post from the author of the topic 01 Nov 2008 10:07   

Stroboskop na LED

Gdy kilkanaście lat temu zaistniały jaśniejsze LED-y, zrobiłem stroboskop do ustawiania kąta zapłonu w autach. Całość zmieściłem w breloczku. Zdał egzamin ale ustwiać można było praktycznie wiczorem lub w ciemnym garażu. Przez lata, co jakiś czas wymianiałem LED-a na super / hyper jasne ect. Obecnie, koszt części wynosi ok. 5zł. Biały LED ( jak ktoś chce jaśniej, może kilka ), jedna kość, jeden tranzystor, kilka oporkow i 2 kondziorki. Co prawda, obecnie w większość aut kąt ustawia się sam, ale na tej bazie można zrobić inne rozwiązania - od odczytu obrotów po disko-błysko.

Stroboskop na LED - zdjęcie, opis, schemat
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 Nov 2008 10:07   

Back to top

Xweldog
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 Post from the author of the topic 02 Nov 2008 20:53   

Re: Stroboskop na LED

Schemat namalowałem kilkanaście lat temu, gdy nie było obecnych programów i możliwości. Oraz, teraz MOS-y nie tylko, że są dostępne ale kosztują parę zł. Wyrzuciłbym tę kombinację z tranzystorkami i oporkami i zastąpił jednym MOS. Do jednego LED powienien wystarczyć BS107 czy 170 ale lepiej dać np. BUZ11.

Stroboskop.doc
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Stroboskop.doc
 Contents:  
 Filesize:  26 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Nov 2008 20:53   

Back to top

psiata
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 12 Jan 2009 13:45   

no kolego gratuluje swietnego pomysły chociaz ja osobiście widze jeszcze jedno zastosowanie dla tego układu może on mianowicie posłużyc jako fajna błyskotka i zarazem ciekawy gadżet podczas zabawy na dyskotece.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Jan 2009 13:45   

Back to top

Xweldog
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 Post from the author of the topic 12 Jan 2009 20:55   

Ten stroboskop powstał jako produkt uboczny innego urządzenia. Sądzę, że mogą w nim zainteresować dwa aspekty.
- że przeciętny LED z Imax 10mA znosi kopa ok. 1A dając b.jasny, krótki błysk ( w mym ok. 80µs z repetycją co ms ). To samo obecnie jest wykorzytywane w apartach foto jak lampa błyskowa.
- banalnie prosty soposób wyzwalnia. Wystarczy zapiąć krokodylka na przewód WN.
Auto-fachowcy osłuchują silniki i z kakofonii dźwięków potrafią wyłapać info o złej pracy zaworów, panewek itp. Postanowiłem zrobić prosty analizator i potrzebowałem znaleść pewny, prosty sposób wyzwalnia od momentu zapłonu ( przeciętny silnik ) od każdego z 4 cylindrów. Sprawdziłem w/w rozwiązanie i wykonałem prototyp. Z gamy dzwięków pracującego silnika "wycinałem" próbki i podawałem na słupki LED. Czas pobierania i "odległość" od momentu zapłonów ustalały przerzutniki przestrajane protencjometrami. Jeżeli silnik był OK, wszystkie 4 słupki wyświetlały to samo w całym zakresie "przemiatania" i pobierania próbek. Jeżeli jakiś zawór czy tp. szwankował - od razu było to widać.
Back to top

ontario4
Poziom 12
Poziom 12

Post#5 09 Oct 2010 06:53   

Re: Stroboskop na LED - zdjęcie, opis, schemat

Ale po co stosować BUZ11 30A/ 50V/ 0.040 Ohm/ N-Channel Power MOSFET

przecież tym można stadion oświetlić .
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Stroboskop na LED - zdjęcie, opis, schemat
Page 1 of 1
Similar topics
Elektroniczna perksuja - zdjęcie, opis, źródło (6)
Walentynkowy zegar - zdjęcie, opis (11)
Dekoder IR - zdjęcie, opis, źródło (11)
Stroboskop J-23 - zdjęcia, opis (45)
Licznik rowerowy (PIC) - zdjęcie, opis, schemat, źródło (1)
Sześcionożny robocik - opis, zdjęcie, schemat, źródło (1)
Schemat, opis działania układu. Zamieszczone zdjęcie. (1)
Combo gitarowe 3W - zdjęcie, opis, schemat (6)
ParKontroller - zdjęcie, opis, schemat, źródło (7)
Choinka z diod OLED - opis, zdjęcie, źródło (4)

Page generation time: 0.134 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed