FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Komputer pokładowy AVT434

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Car Archive -> Komputer pokładowy AVT434
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 02 Nov 2008 18:34   

Komputer pokładowy AVT434

Jestem w trakcie podłączania komputera do samochodu i mam mały problem.Potrzebuję podpiąć się pod sygnał wtrysku.Układ który zbudowałem sterowany jest plusem z wtrysków ,niestety w moim aucie sterowanie jest minusem.Jak zbudować prosty układ który zamieni mi biegunowość sygnału z minusa na plus.Zastanawiałem się nad zastosowanie przekaźnika ,ale nie wiem czy nie będzie jakiś zakłóceń i przy takiej częstotliwości długo nie podziała.Częstotliwość wtrysku oscyluje od 3 do 15 Hz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Nov 2008 18:34   

Back to top

Moulder
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 02 Nov 2008 22:25   

Re: Komputer pokładowy AVT434

W instrukcji do AVT434 masz wyraźnie napisane, że sygnał wtryskiwacza ma być +12V gdy wtryskiwacz jest zamknięty. Dzieje się tak właśnie gdy wtryskiwacz jest kluczowany masą (czy sterowany minusem - tak jak w 99% silników MPi). A częstotliwość wtrysku 15Hz to będzie przy 1800rpm (wtrysk sekwencyjny).

Nie trzeba zmieniać polaryzacji, podłączasz się bezpośrednio przez rezystor 10kΩ do kabla pomiędzy wtryskiwaczem, a ECU (drugi kabel wtryskiwacza jest podłączony do +12V).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Nov 2008 22:25   

Back to top

MARIUSZ R
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 Post from the author of the topic 02 Nov 2008 22:34   

Moulder wrote:
W instrukcji do AVT434 masz wyraźnie napisane, że sygnał wtryskiwacza ma być +12V gdy wtryskiwacz jest zamknięty. Dzieje się tak właśnie gdy wtryskiwacz jest kluczowany masą (czy sterowany minusem - tak jak w 99% silników MPi). A częstotliwość wtrysku 15Hz to będzie przy 1800rpm (wtrysk sekwencyjny).

Nie trzeba zmieniać polaryzacji, podłączasz się bezpośrednio przez rezystor 10kΩ do kabla pomiędzy wtryskiwaczem, a ECU (drugi kabel wtryskiwacza jest podłączony do +12V).

Czyli rozumiem z tego że mam się bezpośrednio podłączyć pod ten sygnał sterujący(masę).Co do typu silnika to nie jest to MPI tylko jednopunkt.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Nov 2008 22:34   

Back to top

Moulder
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 03 Nov 2008 17:39helpful post - solution   

Tak podłącz się pod ten właśnie kabel, tylko nie zapomnij o rezystorze. Myślałem że wielopunkt, ale to bez różnicy raczej.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Car Archive -> Komputer pokładowy AVT434
Page 1 of 1
Similar topics
Komputer pokładowy podczepiony pod telewizor samochodowy (2)
Komputer pokładowy/multimedialny zrobiony na Xbox (4)
Licznik Audi A4 2003r 1,8T i komputer pokładowy (5)
komputer pokładowy uniwersalny (4)
Komputer pokładowy (49)
"Komputer pokładowy" do CC (8)

Page generation time: 0.189 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony