Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

BIOS ustawienia podstawowe


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> BIOS ustawienia podstawowe
Autor
Wiadomość
PermBan
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 26 Gru 2003
Posty: 234
Miasto: Telford (UK)

Post#31 19 Mar 2004 23:32   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


SPRÓBUJ ZAINTERESOWAĆ SIĘ JESZCZE ZWORKAMI !!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2004 23:32   





Powrót do góry
   
adass
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2003
Posty: 1007
Miasto: ''-''

Post#32 Post autora tematu 19 Mar 2004 23:34   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Nie mam nikogo w poblizu kto sie zna .Próbuje sam na starych komp
Powiedz mi jak tego CD uruchomić albo gdzie jest info na ten temet . MUSZE TO OPANOWAĆ :?

Moje artykuły: (Dodaj)
13 Listopad 2014 Prosty bistabilny przełącznik rolet i oświetlenia
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 25055
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#33 19 Mar 2004 23:39   

BIOS ustawienia podstawowe


Na tym forum było na dużo na temat podobnych problemów - na początek spróbuj w Menedżerze Urządzeń usunąć kontrolery dysków - jeśli to nie pomoże najszybciej będzie usunąć katalog Windows lub sformatować dysk i zainstalować Windowsa od nowa. Możesz też na próbę zainstalować CD-ROMa pod DOSem, żeby zobaczyć czy działa. Jeśli się uda to Windows też będzie go widział ale włączy się Tryb zgodności z MS-DOS dla tego napędu.
Powrót do góry
   
adass
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2003
Posty: 1007
Miasto: ''-''

Post#34 Post autora tematu 19 Mar 2004 23:50   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Jak zainstalowac CD-ROMa pod DOS-em? Chce zainstalowac WIN98
zworka jest na slav

Moje artykuły: (Dodaj)
13 Listopad 2014 Prosty bistabilny przełącznik rolet i oświetlenia
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12554
Miasto: Warszawa

Post#35 19 Mar 2004 23:51   

BIOS ustawienia podstawowe


Mam nadzieję że te 2 biedne kompy są bezpańskie :lol:
Powrót do góry
   
PermBan
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 26 Gru 2003
Posty: 234
Miasto: Telford (UK)

Post#36 19 Mar 2004 23:53   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


najłatwiej będzie jak "załątwisz sobie dyskietkę startową Win98, lub millenium - samo się instaluje. Jednak na P100 nie polecam Win98.

ps. kliknij do mnie na GG
Powrót do góry
   
adass
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2003
Posty: 1007
Miasto: ''-''

Post#37 Post autora tematu 20 Mar 2004 00:04   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Jutro kupie procesor p200. (ucze sie w tej materii 8O )

Moje artykuły: (Dodaj)
13 Listopad 2014 Prosty bistabilny przełącznik rolet i oświetlenia
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 25055
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#38 20 Mar 2004 18:32   

BIOS ustawienia podstawowe


Płyta od P100 (Socket 5) nie obsłuży procesora Pentium 200 MMX (Socket 7).
Powrót do góry
   
adass
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2003
Posty: 1007
Miasto: ''-''

Post#39 Post autora tematu 20 Mar 2004 22:56   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Gdzie mozna znaleść schematy płyt głównych na pentium 100.

Moje artykuły: (Dodaj)
13 Listopad 2014 Prosty bistabilny przełącznik rolet i oświetlenia
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 25055
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#40 21 Mar 2004 13:25   

BIOS ustawienia podstawowe


A na cóż Ci schemat płyty głównej... tego się nie naprawia, poza tym co wersja to inne rozwiązanie (nawet w obrębie jednego modelu jednego producenta).
Powrót do góry
   
adass
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2003
Posty: 1007
Miasto: ''-''

Post#41 Post autora tematu 21 Mar 2004 15:59   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Gdzieś widziałem takie schematy (chciałem poglądać)
Jak juz mówiłem :
jeden komp chodzi ale nie ma głosu (zmiany kart nic nie dają chyba nie wykrywa karty) 98
drugi - wszystko jdzie ale nie chodzi CD-ROM(chodzi ale go nie widac i nie gra) 95

Moje artykuły: (Dodaj)
13 Listopad 2014 Prosty bistabilny przełącznik rolet i oświetlenia
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Mar 2004 15:59   





Powrót do góry
   
adass
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2003
Posty: 1007
Miasto: ''-''

Post#42 Post autora tematu 23 Mar 2004 15:30   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Gdzie mozna znalesc draivery do karty AUDIO/WAVE32 ?

Moje artykuły: (Dodaj)
13 Listopad 2014 Prosty bistabilny przełącznik rolet i oświetlenia
Powrót do góry
   
Olkija
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 22 Mar 2004
Posty: 1

Post#43 24 Mar 2004 10:07   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Proponuję Ci zapisać mój numer GG. Jakoś się tam stykniemy i może coś poradzimy
:)
Powrót do góry
   
adass
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2003
Posty: 1007
Miasto: ''-''

Post#44 Post autora tematu 24 Mar 2004 14:29   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Brak dzwięku:włoze karte AUDO/WAWE32 to zaraz po załaczeniu kompa wyskakuje mi : Jnsert bootabal media in the appropriate drive ( na czarnym tle).
Włoze drugą DCS to wszystko działa oprucz dzwięku (otwarzacz idzie czas leci a głosu niema ) jak sie win98 załaduje to na koncu powinno byc słychac dzwięk windowsa A TU CISZA :?

Moje artykuły: (Dodaj)
13 Listopad 2014 Prosty bistabilny przełącznik rolet i oświetlenia
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 25055
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#45 24 Mar 2004 18:39   

BIOS ustawienia podstawowe


Pierwsz karta - wyłącz kontroler IDE na karcie
Druga karta - jeśli ma tylko wyjście line-out -> podłącz do wzmacniacza
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2004 18:39   





Powrót do góry
   
adass
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2003
Posty: 1007
Miasto: ''-''

Post#46 Post autora tematu 26 Mar 2004 12:11   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Jak podłącze do wy OUT LINE to słychac tyrczenie jak poruszem myszką, a jak włącze cd to słychać słabe chrypienie (gdzieś w oddali) .
A co do kontrolera IDE to niewiem jak wyłączyć : poprostu nie uruchamia windowsa po starcie kompa odrazu wyskakuje Jnsert bootable media in the appropriate drive.
a moze cos w biosie kidys miałem z drukarką problem okazało sie ze w biosie było żle

Moje artykuły: (Dodaj)
13 Listopad 2014 Prosty bistabilny przełącznik rolet i oświetlenia
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 25055
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#47 26 Mar 2004 14:46   

BIOS ustawienia podstawowe


Masz zapewne kartę z kontrolerem IDE, który "przesłania" kontroler na płycie i BIOS nie widzi dysku twardego, musisz wyłączyć ten kontroler na karcie (przy pomocy odpowiedniej zworki na karcie).
W przypadku pierwszej karty masz problem ze sterownikami albo przerwaniami.
***
Bierzesz się za praktykę, nie mając żadnych podstaw teoretycznych, tak nie można. W Sieci jest wiele stron poświęconych tej tematyce, najpierw je przejrzyj, potem archiwum forum i dopiero jak nie znajdziesz odpowiedzi to zadawaj pytanie.
Powrót do góry
   
adass
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2003
Posty: 1007
Miasto: ''-''

Post#48 Post autora tematu 26 Mar 2004 19:56   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


MAŁYkrok: wyskakiwało Jnsert bootable media in the appropriate drive bo wtyczka była na slimary a powinna byc na plimary teraz ruszyło ale głos bardzo cichy MENADŻER własciwosci jes tak
inne urządzenia:
5razy to samo - :!: ALS100 Media AudioController
:!:
:!:
:!:
:!:
i dalej 2razy :!: kontroler dysku twardego standart bas mastering IDE
........................................................................ IDE
ŻEBY JESZCZE ZROBIC TEN GŁOS :( ???

Moje artykuły: (Dodaj)
13 Listopad 2014 Prosty bistabilny przełącznik rolet i oświetlenia
Powrót do góry
   
jannaszek
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 5737
Miasto: kraków

Post#49 26 Mar 2004 21:10   

BIOS ustawienia podstawowe


chcesz zrobić komuś na złość? podaruj mu te komputery ja dostałem pent. 60 i cieszyłem jak by mi ktoś nasr. do czapki w końcu zorientowałem się co mam [mój 1 komp} sprzedałem go za 30 zł na szmelc i karta w nim chodziła -pomyśl o tym twój czas jest naprawdę cenny
Powrót do góry
   
adass
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2003
Posty: 1007
Miasto: ''-''

Post#50 Post autora tematu 27 Mar 2004 00:42   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Panie Janaszek masz 100% racji,ale nauka kosztuje a ja sie ucze tylko na skóty! :) Jeden juz działa wszystko w nim ok :) chodził by juz wczesniej tylko jeden z kolegów tu piszących wprowadził mnie w błąd : ze w starych komp nie trzeba instalować kart itd... :wink: no ale juz działa :) ale mam jeszcz jednego takiego grata co nie daje mi spokju :?: (pózniej)

Moje artykuły: (Dodaj)
13 Listopad 2014 Prosty bistabilny przełącznik rolet i oświetlenia
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 25055
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#51 27 Mar 2004 12:49   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


nawracaj napisał:
(...)Jnsert bootable media in the appropriate drive bo wtyczka była na slimary a powinna byc na plimary teraz ruszyło ale głos bardzo cichy(...)

Czyli kontroler na karcie przesłania Ci 2gi (SECONADRY) kontroler na płycie, stąd po włożeniu karty BIOS nie widział dysku.


nawracaj napisał:
(...)5razy to samo - :!: ALS100 Media AudioController
i dalej 2razy :!: kontroler dysku twardego standart bas mastering IDE(...)

Usuń wszystkie urządzenia przy których jest wykrzyknik i pozwól aby system wykrył je ponownie - najpewniej jednak dopiero format c: pomoże, bo ingerencja w rejestr to dla Ciebie za dużo. Wykrzyknik przy kontrolerze jest powodowany konfliktem z kontrolerem IDE na karcie MUSISZ go wyłączyć.

Dźwięk jest cichy bo karta nie ma wbudowanego wzmacniacza i nie nadaje się do sterownia słuchawkami, trzeba ją podłączyć do wzmaczniacza/amplitunera.
Powrót do góry
   
adass
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Kwi 2003
Posty: 1007
Miasto: ''-''

Post#52 Post autora tematu 27 Mar 2004 15:54   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Ściągnołem sterownik i zainsalowałem i gra teraz jak burza przez słuchawki nawet :)
DOBRA inny przypadek (jeśli mi możesz pomóc) .....
inna
tez stara płyta i jest tak:
zaraz po włączeniu wyskoczy mi tak :
BIOS V1,7
WAIT....
COMOS system options not set
COMOS display type mimatch
RUN SETUP UTILTYY
Press F1 to RESUME i nic z tym nie mozna zrobić ani do biosu niemozna wejsc nacisne F1 wyskoczy puste czarne tło i kursor
CO TO MOZE BYĆ?

Moje artykuły: (Dodaj)
13 Listopad 2014 Prosty bistabilny przełącznik rolet i oświetlenia
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 25055
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#53 27 Mar 2004 23:05   

BIOS ustawienia podstawowe


Zresetuj CMOS i/lub wymień baterię podtrzymującą.
***
Ile razy czytam Twoje posty to mam niezły ubaw... mógłbyś dokładniej przepisywać te komunikaty i nie robić takiej ilości literówek.
Z tym slimary :lol: to już przeszedłeś samego siebie.
Powrót do góry
   
karolb
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 19 Wrz 2003
Posty: 253
Miasto: derby

Post#54 28 Mar 2004 18:08   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


tzok zazdroszcze Ci cierpliwości ;)
Powrót do góry
   
jannaszek
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 5737
Miasto: kraków

Post#55 29 Mar 2004 21:15   

BIOS ustawienia podstawowe


a ja nawracajowi zapału w sumie tdobrze się uczyć na takich rupielach będzie miał nowy to zaprocentuje swoją drogą ile jeszcze tych płyt będziesz wskrzeszał?
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#56 15 Lut 2005 16:46   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Z tej strony Paweł ksywa Voldemort. Mam problem i liczę, że mi pomożecie. Oto mój problem: jak się botuje płyty zamierzam doinstalować drugi system operacyjny. Byłbym wdzięczny gdyby odpowiedź ukazała się szybko.

[/i] Pozdrowienia śle Paweł.
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 25055
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#57 15 Lut 2005 19:34   

BIOS ustawienia podstawowe


W twoim zdaniu brakuje przecinka, który jest nader pomocy do zrozumienia sensu zdania...
Pytanie jednak, jak się domyślam, miało brzmieć - jak się bootuje z płyty CD:
Na starym sprzećie jest to niemożliwe, na nowszym trzeba odpowiednio ustawić boot-sequence w BIOS Setupie tak aby CD-ROM był przed C: (albo HDD0).
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> BIOS ustawienia podstawowe
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  12
Podobne tematy
BIOS ustawienia. Jak przywrócić ustawienia, na których działał? (1)
Ustawienia BIOS-u. Czy moje ustawienia są dobre? (1)
Gigabyte GA-M56S-S3 - Po aktualizacji BIOS nie mogę wejść w ustawienia BIOS-u (25)
BIOS - Ustawienia w BIOS remote, czy jest możliwość zmian? (1)
Bios - jakie ustawienia lub bios pod dysk SSD - sata III (9)
ustawienia w bios - opcja Windows 8/8.1 configuration w BIOS uefi (8)
bios - ustawienia (9)
Bios gubi ustawienia (11)
BIOS - jak drukowac ustawienia ??? (23)
VIA GA-6VEML BIOS ustawienia (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS