Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



BIOS ustawienia podstawowe


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software ->BIOS ustawienia podstawowe Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
PermBan
Level 16
Location: Telford (UK)
Joined: 26 Dec 2003
Posts: 241
Helped: 5
Post rating: 5
PermBan
Level 16
Post#31 19 Mar 2004 23:32    

Re: BIOS ustawienia podstawowe


SPRÓBUJ ZAINTERESOWAĆ SIĘ JESZCZE ZWORKAMI !!

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
adass
Level 25
Location: ''-''
Joined: 28 Apr 2003
Posts: 1060
Helped: 6
Post rating: 44
adass
Level 25
Post#32 19 Mar 2004 23:34  Topic author   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Nie mam nikogo w poblizu kto sie zna .Próbuje sam na starych komp
Powiedz mi jak tego CD uruchomić albo gdzie jest info na ten temet . MUSZE TO OPANOWAĆ :?

Helpful post? + 0
Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 28118
Helped: 2100
Post rating: 673
tzok
Moderator Samochody
Post#33 19 Mar 2004 23:39    

BIOS ustawienia podstawowe


Na tym forum było na dużo na temat podobnych problemów - na początek spróbuj w Menedżerze Urządzeń usunąć kontrolery dysków - jeśli to nie pomoże najszybciej będzie usunąć katalog Windows lub sformatować dysk i zainstalować Windowsa od nowa. Możesz też na próbę zainstalować CD-ROMa pod DOSem, żeby zobaczyć czy działa. Jeśli się uda to Windows też będzie go widział ale włączy się Tryb zgodności z MS-DOS dla tego napędu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
adass
Level 25
Location: ''-''
Joined: 28 Apr 2003
Posts: 1060
Helped: 6
Post rating: 44
adass
Level 25
Post#34 19 Mar 2004 23:50  Topic author   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Jak zainstalowac CD-ROMa pod DOS-em? Chce zainstalowac WIN98
zworka jest na slav

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Robert B
Level 43
Location: Warszawa
Joined: 12 Jun 2003
Posts: 14664
Helped: 1236
Post rating: 100
Robert B
Level 43
Post#35 19 Mar 2004 23:51    

BIOS ustawienia podstawowe


Mam nadzieję że te 2 biedne kompy są bezpańskie :lol:

Helpful post? + 0
Back to top
PermBan
Level 16
Location: Telford (UK)
Joined: 26 Dec 2003
Posts: 241
Helped: 5
Post rating: 5
PermBan
Level 16
Post#36 19 Mar 2004 23:53    

Re: BIOS ustawienia podstawowe


najłatwiej będzie jak "załątwisz sobie dyskietkę startową Win98, lub millenium - samo się instaluje. Jednak na P100 nie polecam Win98.

ps. kliknij do mnie na GG

Helpful post? + 0
Back to top
adass
Level 25
Location: ''-''
Joined: 28 Apr 2003
Posts: 1060
Helped: 6
Post rating: 44
adass
Level 25
Post#37 20 Mar 2004 00:04  Topic author   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Jutro kupie procesor p200. (ucze sie w tej materii 8O )

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 28118
Helped: 2100
Post rating: 673
tzok
Moderator Samochody
Post#38 20 Mar 2004 18:32    

BIOS ustawienia podstawowe


Płyta od P100 (Socket 5) nie obsłuży procesora Pentium 200 MMX (Socket 7).

Helpful post? + 0
Back to top
adass
Level 25
Location: ''-''
Joined: 28 Apr 2003
Posts: 1060
Helped: 6
Post rating: 44
adass
Level 25
Post#39 20 Mar 2004 22:56  Topic author   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Gdzie mozna znaleść schematy płyt głównych na pentium 100.

Helpful post? + 0
Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 28118
Helped: 2100
Post rating: 673
tzok
Moderator Samochody
Post#40 21 Mar 2004 13:25    

BIOS ustawienia podstawowe


A na cóż Ci schemat płyty głównej... tego się nie naprawia, poza tym co wersja to inne rozwiązanie (nawet w obrębie jednego modelu jednego producenta).

Helpful post? + 0
Back to top
adass
Level 25
Location: ''-''
Joined: 28 Apr 2003
Posts: 1060
Helped: 6
Post rating: 44
adass
Level 25
Post#41 21 Mar 2004 15:59  Topic author   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Gdzieś widziałem takie schematy (chciałem poglądać)
Jak juz mówiłem :
jeden komp chodzi ale nie ma głosu (zmiany kart nic nie dają chyba nie wykrywa karty) 98
drugi - wszystko jdzie ale nie chodzi CD-ROM(chodzi ale go nie widac i nie gra) 95

Helpful post? + 0
Back to top
adass
Level 25
Location: ''-''
Joined: 28 Apr 2003
Posts: 1060
Helped: 6
Post rating: 44
adass
Level 25
Post#42 23 Mar 2004 15:30  Topic author   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Gdzie mozna znalesc draivery do karty AUDIO/WAVE32 ?

Helpful post? + 0
Back to top
Olkija
Level 1
Joined: 22 Mar 2004
Posts: 1
Olkija
Level 1
Post#43 24 Mar 2004 10:07    

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Proponuję Ci zapisać mój numer GG. Jakoś się tam stykniemy i może coś poradzimy
:)

Helpful post? + 0
Back to top
adass
Level 25
Location: ''-''
Joined: 28 Apr 2003
Posts: 1060
Helped: 6
Post rating: 44
adass
Level 25
Post#44 24 Mar 2004 14:29  Topic author   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Brak dzwięku:włoze karte AUDO/WAWE32 to zaraz po załaczeniu kompa wyskakuje mi : Jnsert bootabal media in the appropriate drive ( na czarnym tle).
Włoze drugą DCS to wszystko działa oprucz dzwięku (otwarzacz idzie czas leci a głosu niema ) jak sie win98 załaduje to na koncu powinno byc słychac dzwięk windowsa A TU CISZA :?

Helpful post? + 0
Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 28118
Helped: 2100
Post rating: 673
tzok
Moderator Samochody
Post#45 24 Mar 2004 18:39    

BIOS ustawienia podstawowe


Pierwsz karta - wyłącz kontroler IDE na karcie
Druga karta - jeśli ma tylko wyjście line-out -> podłącz do wzmacniacza

Helpful post? + 0
Back to top
adass
Level 25
Location: ''-''
Joined: 28 Apr 2003
Posts: 1060
Helped: 6
Post rating: 44
adass
Level 25
Post#46 26 Mar 2004 12:11  Topic author   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Jak podłącze do wy OUT LINE to słychac tyrczenie jak poruszem myszką, a jak włącze cd to słychać słabe chrypienie (gdzieś w oddali) .
A co do kontrolera IDE to niewiem jak wyłączyć : poprostu nie uruchamia windowsa po starcie kompa odrazu wyskakuje Jnsert bootable media in the appropriate drive.
a moze cos w biosie kidys miałem z drukarką problem okazało sie ze w biosie było żle

Helpful post? + 0
Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 28118
Helped: 2100
Post rating: 673
tzok
Moderator Samochody
Post#47 26 Mar 2004 14:46    

BIOS ustawienia podstawowe


Masz zapewne kartę z kontrolerem IDE, który "przesłania" kontroler na płycie i BIOS nie widzi dysku twardego, musisz wyłączyć ten kontroler na karcie (przy pomocy odpowiedniej zworki na karcie).
W przypadku pierwszej karty masz problem ze sterownikami albo przerwaniami.
***
Bierzesz się za praktykę, nie mając żadnych podstaw teoretycznych, tak nie można. W Sieci jest wiele stron poświęconych tej tematyce, najpierw je przejrzyj, potem archiwum forum i dopiero jak nie znajdziesz odpowiedzi to zadawaj pytanie.

Helpful post? + 0
Back to top
adass
Level 25
Location: ''-''
Joined: 28 Apr 2003
Posts: 1060
Helped: 6
Post rating: 44
adass
Level 25
Post#48 26 Mar 2004 19:56  Topic author   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


MAŁYkrok: wyskakiwało Jnsert bootable media in the appropriate drive bo wtyczka była na slimary a powinna byc na plimary teraz ruszyło ale głos bardzo cichy MENADŻER własciwosci jes tak
inne urządzenia:
5razy to samo - :!: ALS100 Media AudioController
:!:
:!:
:!:
:!:
i dalej 2razy :!: kontroler dysku twardego standart bas mastering IDE
........................................................................ IDE
ŻEBY JESZCZE ZROBIC TEN GŁOS :( ???

Helpful post? + 0
Back to top
jannaszek
Level 39
Location: kraków
Joined: 01 Jun 2003
Posts: 5711
Helped: 392
Post rating: 50
jannaszek
Level 39
Post#49 26 Mar 2004 21:10    

BIOS ustawienia podstawowe


chcesz zrobić komuś na złość? podaruj mu te komputery ja dostałem pent. 60 i cieszyłem jak by mi ktoś nasr. do czapki w końcu zorientowałem się co mam [mój 1 komp} sprzedałem go za 30 zł na szmelc i karta w nim chodziła -pomyśl o tym twój czas jest naprawdę cenny

Helpful post? + 0
Back to top
adass
Level 25
Location: ''-''
Joined: 28 Apr 2003
Posts: 1060
Helped: 6
Post rating: 44
adass
Level 25
Post#50 27 Mar 2004 00:42  Topic author   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Panie Janaszek masz 100% racji,ale nauka kosztuje a ja sie ucze tylko na skóty! :) Jeden juz działa wszystko w nim ok :) chodził by juz wczesniej tylko jeden z kolegów tu piszących wprowadził mnie w błąd : ze w starych komp nie trzeba instalować kart itd... :wink: no ale juz działa :) ale mam jeszcz jednego takiego grata co nie daje mi spokju :?: (pózniej)

Helpful post? + 0
Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 28118
Helped: 2100
Post rating: 673
tzok
Moderator Samochody
Post#51 27 Mar 2004 12:49    

Re: BIOS ustawienia podstawowe


nawracaj wrote:
(...)Jnsert bootable media in the appropriate drive bo wtyczka była na slimary a powinna byc na plimary teraz ruszyło ale głos bardzo cichy(...)

Czyli kontroler na karcie przesłania Ci 2gi (SECONADRY) kontroler na płycie, stąd po włożeniu karty BIOS nie widział dysku.


nawracaj wrote:
(...)5razy to samo - :!: ALS100 Media AudioController
i dalej 2razy :!: kontroler dysku twardego standart bas mastering IDE(...)

Usuń wszystkie urządzenia przy których jest wykrzyknik i pozwól aby system wykrył je ponownie - najpewniej jednak dopiero format c: pomoże, bo ingerencja w rejestr to dla Ciebie za dużo. Wykrzyknik przy kontrolerze jest powodowany konfliktem z kontrolerem IDE na karcie MUSISZ go wyłączyć.

Dźwięk jest cichy bo karta nie ma wbudowanego wzmacniacza i nie nadaje się do sterownia słuchawkami, trzeba ją podłączyć do wzmaczniacza/amplitunera.

Helpful post? + 0
Back to top
adass
Level 25
Location: ''-''
Joined: 28 Apr 2003
Posts: 1060
Helped: 6
Post rating: 44
adass
Level 25
Post#52 27 Mar 2004 15:54  Topic author   

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Ściągnołem sterownik i zainsalowałem i gra teraz jak burza przez słuchawki nawet :)
DOBRA inny przypadek (jeśli mi możesz pomóc) .....
inna
tez stara płyta i jest tak:
zaraz po włączeniu wyskoczy mi tak :
BIOS V1,7
WAIT....
COMOS system options not set
COMOS display type mimatch
RUN SETUP UTILTYY
Press F1 to RESUME i nic z tym nie mozna zrobić ani do biosu niemozna wejsc nacisne F1 wyskoczy puste czarne tło i kursor
CO TO MOZE BYĆ?

Helpful post? + 0
Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 28118
Helped: 2100
Post rating: 673
tzok
Moderator Samochody
Post#53 27 Mar 2004 23:05    

BIOS ustawienia podstawowe


Zresetuj CMOS i/lub wymień baterię podtrzymującą.
***
Ile razy czytam Twoje posty to mam niezły ubaw... mógłbyś dokładniej przepisywać te komunikaty i nie robić takiej ilości literówek.
Z tym slimary :lol: to już przeszedłeś samego siebie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
karolb
Level 16
Location: derby
Joined: 19 Sep 2003
Posts: 256
Helped: 4
Post rating: 1
karolb
Level 16
Post#54 28 Mar 2004 18:08    

Re: BIOS ustawienia podstawowe


tzok zazdroszcze Ci cierpliwości ;)

Helpful post? + 0
Back to top
jannaszek
Level 39
Location: kraków
Joined: 01 Jun 2003
Posts: 5711
Helped: 392
Post rating: 50
jannaszek
Level 39
Post#55 29 Mar 2004 21:15    

BIOS ustawienia podstawowe


a ja nawracajowi zapału w sumie tdobrze się uczyć na takich rupielach będzie miał nowy to zaprocentuje swoją drogą ile jeszcze tych płyt będziesz wskrzeszał?

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#56 15 Feb 2005 16:46    

Re: BIOS ustawienia podstawowe


Z tej strony Paweł ksywa Voldemort. Mam problem i liczę, że mi pomożecie. Oto mój problem: jak się botuje płyty zamierzam doinstalować drugi system operacyjny. Byłbym wdzięczny gdyby odpowiedź ukazała się szybko.

[/i] Pozdrowienia śle Paweł.

Helpful post? + 0
Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 28118
Helped: 2100
Post rating: 673
tzok
Moderator Samochody
Post#57 15 Feb 2005 19:34    

BIOS ustawienia podstawowe


W twoim zdaniu brakuje przecinka, który jest nader pomocy do zrozumienia sensu zdania...
Pytanie jednak, jak się domyślam, miało brzmieć - jak się bootuje z płyty CD:
Na starym sprzećie jest to niemożliwe, na nowszym trzeba odpowiednio ustawić boot-sequence w BIOS Setupie tak aby CD-ROM był przed C: (albo HDD0).

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> BIOS ustawienia podstawowe Previous  12
Page 2 of 2

Similar topics to bIOS ustawienia podstawowe

BIOS ustawienia. Jak przywrócić ustawienia, na których działał? (1)
Ustawienia BIOS-u. Czy moje ustawienia są dobre? (1)
Gigabyte GA-M56S-S3 - Po aktualizacji BIOS nie mogę wejść w ustawienia BIOS-u (25)
BIOS - Ustawienia w BIOS remote, czy jest możliwość zmian? (1)
Bios - jakie ustawienia lub bios pod dysk SSD - sata III (9)
ustawienia w bios - opcja Windows 8/8.1 configuration w BIOS uefi (8)
bios - ustawienia (9)
Bios gubi ustawienia (11)
BIOS - jak drukowac ustawienia ??? (23)
VIA GA-6VEML BIOS ustawienia (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.18 seconds