| Author |
ru_dy Poziom 2

|
14 Mar 2004 21:38 Latarka LED |
|
|
|
Wie ktoś może jak zrobić takową latarke a może ktoś posiada schemat montażowy prosze o odpowiedz z powarzaniem RUDY
|
|
| Back to top |
|
 |
DEMkO Poziom 18

|
14 Mar 2004 21:49 Latarka LED |
|
|
|
latarka LED hmm hehe pare LEDów w szereg z rezystorami np.510R i to wszystko równolegle świeci jak cza jak moco to ile chcesz sobie ledów wrzuć i pamiętaj o większym zasilaczu im więcej LEDów
i z poważaniem bo powaga!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2004 21:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
c2h5oh Poziom 24

|
|
| Back to top |
|
 |
ru_dy Poziom 2

|
14 Mar 2004 23:18 Lampka USB |
|
|
|
Jeszcze jedno pytanie czy jest posiadacz schematu lub wie ktoś jak wykonać lampke USB (ponieważ czasami w nocy nic nie widze a nie będe płacił 80zł jak mogę sam sobie zrobić :) z powarzaniem RUDY i z góry dziekuje za odpowiedzi :)
| Filesize: |
11.6 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
DEMkO Poziom 18

|
14 Mar 2004 23:40 Latarka LED |
|
|
|
mówiłem Diody LED jasną jakąś daj w szereg rezystor i do dwuch zewnętrznych styków (czyli nie te w środku) pamiętaj USB napięcie 5V i wydajność prądowa do 0,5A
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2004 23:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marsm Poziom 8

|
30 Sep 2004 17:20 Re: Latarka LED |
|
|
|
Owszem to wszystko jest fajne i ciekawe, le czy ktoś zastanawiał się nad małym układem wysterowującym leda wyższymi od nominalnych impulsami prądu, takie coś powinno znacząco zwiększyć jasność świecenia leda i nie powodowało by jego zniszczenia. Odpowiednio wykonana latareczka byłaby dość ciekawa, gdyby uwzględnić stabilizację takiego układu, to i źródło światła było by stabilne :D :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Sep 2004 17:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
30 Sep 2004 18:07 Re: Latarka LED |
|
|
|
Chyba niema to sensu.
Zwiękasz to zasięg urządzeń IRED.
Myślę że w przypadku latarki subiektywna jasność nie uległa by istotnej zmianie.
Większy sens ma stosowanie przetwornic impulsowych w latarkach bateryjnych LED. Umożliwia to stosowanie mniejszej ilości ogniw, stałej jasności podczas wyładowywania się baterii, oraz wykorzystanie całej pojemności baterii.
|
|
| Back to top |
|
 |
marsm Poziom 8

|
05 Dec 2004 17:56 Re: Latarka LED |
|
|
|
Robiłem coś takiego na jasno świecącej diodzie czerwonej jeszcze starej dobrej radzieckiej, jakie przywozili Ukraińcy handlujący częściami dawno dawno temu (oni wtedy wogóle wozili masę fajnych bajerów. Odniosłem subiektywne wrażenie, że jednak dioda świeciła jaśniej. Gdzieś na jekiejś stronie z częściami widziałem właśnie takiego ciekawego LEDA w kolorze białym. Podane tam były jego parametry przy zasilaniu stałym i impulsowym. Jasność świecenia tej właśnie diody przy zasilaniu impulsowym była znacznie wyższa. jak znajdę stronę to podam linka do tego leda.
|
|
| Back to top |
|
 |
marsm Poziom 8

|
|
| Back to top |
|
 |
marsm Poziom 8

|
05 Apr 2005 10:34 Re: Latarka LED |
|
|
|
| And! wrote: |
Chyba niema to sensu.
Zwiękasz to zasięg urządzeń IRED.
Myślę że w przypadku latarki subiektywna jasność nie uległa by istotnej zmianie.
Większy sens ma stosowanie przetwornic impulsowych w latarkach bateryjnych LED. Umożliwia to stosowanie mniejszej ilości ogniw, stałej jasności podczas wyładowywania się baterii, oraz wykorzystanie całej pojemności baterii. |
Właśnie miałem możliwość przetestować dwie firmowe latarki z luxeonami o tej samej mocy tego samego producenta. Jedną prostą i drugą skomplikowaną z wysterowniem impulsowym. Ta bardziej skomplikowana ma nieco inny układ optyczny, co jednak może tylko wytłumaczyć inne skupienie światła, natomiast nie jest w stanie wytłumaczyć jego zdecydowanie większej jasności.
Jak widać z powyższyego zdjęcia latarka zasilana impulsowo świeci znacznie jaśniej i nie jest to tylko moje subiektywne wrażenie. Mogę jeszcze dodać, że ta bez przetwornicy po jakimś czasie robi się cieplutka zaś ta z przetwornicą jest zimna
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
05 Apr 2005 17:47 Latarka LED |
|
|
|
Całkiem po prostu ta bez przetwornicy jest zasilana przez rezystor dobrany do maksymalnego napięcia na bateriach (np. 4.5V) i wystarczy chwila pracy, żeby to napięcie siadło i automagicznie, na dokladkę nieproporcjonalnie do spadku napięcia spada prąd LEDa. W przypadku przetwornicy jest utrzymywany stały prąd.
W przetwornicy, która wystawiłem na Alledrogo, prąd znamionowy LEDa (700 mA dla LuxeonIII) jest utrzymywany jeszcze przy napięciu 4.2V. Gdybym chciał dobrać rezystor do zasilania w zakresie napięć 4.2 - 15V, to potrzebowałby rezystora (15-3.45)/0.7 = 16.5 oma i przy napięciu 4.2V przez diode płynąłby prąd zaledwie (4.2-3.2)/16.5 = ok. 60 mA - czyli ponad 10-krotnie niższy.
Wpływ zasilania impulsowego był zauważalny w starszych ledach, gdzie stosowano znacznie grubsze złote łączenia struktury z wyprowadzeniami i ich (połączeń) rezystancja była znacznie niższa. We współczesnych LEDach jakikolwiek zysk z wyższej sprawności LEDa przy wyższych prądach jest 'zjadany' przez rezystancję połączeń ze strukturą.
Jeszcze co do różnic jasności - diody Luxen są produkowane w co najmniej 3 wersjach mocowych - klasyczny Luxeon (ok. 1W), LuxeonIII (ok. 3W) i LuxeonV (ok. 5W ale niska trwałość). I zewnętrznie nie odróżnisz zwykłego, 1W Luxeona od 3W LuxeonaIII. Po prostu wyglądają identycznie.
Co do optyki - fabryczny kolimator Luxeona daje bardzo małe rozproszenie. Podróbki tracą mnóstwo światła po bokach.
RoMan
|
|
| Back to top |
|
 |
marsm Poziom 8

|
05 Apr 2005 18:35 Re: Latarka LED |
|
|
|
| -RoMan- wrote: |
Jeszcze co do różnic jasności - diody Luxen są produkowane w co najmniej 3 wersjach mocowych - klasyczny Luxeon (ok. 1W), LuxeonIII (ok. 3W) i LuxeonV (ok. 5W ale niska trwałość). I zewnętrznie nie odróżnisz zwykłego, 1W Luxeona od 3W LuxeonaIII. Po prostu wyglądają identycznie.
Co do optyki - fabryczny kolimator Luxeona daje bardzo małe rozproszenie. Podróbki tracą mnóstwo światła po bokach.
RoMan |
Światełka pochodzą z firmowych laterek tego samego producenta. Jestem pewien, że zastosowane luxeony są tego samego typu i tej samej mocy. W żadnym wypadku nie mamy do czynienia podróbką.
Ps.
Jeżeli mówisz o tej przetwornicy
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46150120
to przyznam, że jak dla mnie jest to prawie strzał w dziesiątkę. Osobiście zainteresowany jestem układem startującym w przypadku zasilania dwoma bateriami R-14 właśnie do luxeona III
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
05 Apr 2005 19:34 Latarka LED |
|
|
|
Samo to, że była różna temperatura diod świadczy o tym, że po prostu nie wykorzystano w prostszej wersji pełnych możliwości Luxeona.
Co do zasilania z 2 baterii - tak jak pisałem w innym wątku - jest to rozwiązanie znaczne gorsze w wielu powodów: droższe, mniej sprawne i znacznie kłopotliwsze w konstrukcji. Dostępność scalonych kontrolerów przetwornic o mocy wystarczającej do napędzenia 3W Luxeona i przy tym sensownej sprawności jest praktycznie zerowa a budowa tego na elementach dyskretnych jest po prostu za droga.
RoMan
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Apr 2005 19:34 |
|
|