Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie tablicy elektrycznej


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Podłączenie tablicy elektrycznej
Autor
Wiadomość
allko1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 13
Miasto: Opole

Post#1 Post autora tematu 08 Lis 2008 22:45   

Podłączenie tablicy elektrycznej


Witam! Mam ułożoną nową instalacje elektryczą w domu która składa się z 7 obwodów: oświetlenie, gniazda pokoje (2 razy), gniazda kuchnia, lodówka, piec elektryczny (3-faz), bojler. Zastanawiam się jakich użyć zabezpieczeń, na te obwody? Pewnie trzeba jakieś różnicówki, wyłącznik główny itp?? Prosił bym także o jakiś schemacik jak to podłączyć
Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6887
Miasto: Wielkopolska

Post#2 08 Lis 2008 23:09   

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


A dlaczego elektryk nie dokończył roboty i nie uzbroił rozdzielki ? :D
Powrót do góry
   
allko1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 13
Miasto: Opole

Post#3 Post autora tematu 08 Lis 2008 23:29   

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


bo to ja zrobiłem elektrykę i chciaałbym dokończyć
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lis 2008 23:29   





Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#4 08 Lis 2008 23:49   

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


Skoro sam zrobiłeś to: 1/ albo się na tym znasz 2/ miałeś jakąś dokumentację czy też projekt .Nawet jak się nie znasz to dość dobrze porobione obwody, tylko teraz podobierać zabezpieczenia, a tu bez info nikt ci nie pomoże.Skoro sam wykonałeś to wg tego co sam zrobiłeś masz schemacik o który prosisz, a jeśli już zrobiłeś elektrykę to gratulacje teraz czas na hydraulikę.Jeśli się nie znasz to radzę dalej nie kończyć a zlecić to osobie uprawnionej.Wszystkiego sam nie zrobisz. Życie jest tylko jedno.Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1917
Miasto: Studzieniec

Post#5 09 Lis 2008 14:26   

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


To tylko pogląd :)
Podłączenie tablicy elektrycznej
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Lis 2008 14:26   





Powrót do góry
   
unemake
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 145

Post#6 10 Lis 2008 01:26   

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


Tak... Tylko czy aby na pewno obwody oświetleniowe nie wymagają ochrony przeciwporażeniowej..? Moim zdaniem rozłącznik deczko przewymiarowany:D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Lis 2008 01:26   





Powrót do góry
   
sebastian.rak
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 127
Miasto: Brzeszcze

Post#7 10 Lis 2008 02:03   

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


Oświetlenie także powinno być zabezpieczone wyłącznikiem różnicowo-prądowym!!!
Powrót do góry
   
Pawelledwik
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 09 Lip 2008
Posty: 9
Miasto: okolice Bielska

Post#8 10 Lis 2008 03:10   

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


Popieram wypowiedzi kolegów lepiej nie pchaj tam pazurów tylko poproś elektryka o uzbrojenie skrzynki Ponieważ położenie instalacji to jest małe piwo w porównaniu z tym co możesz namieszać w rozdzielce. Stanowczo odradzam... Wystarczy pomylić jeden przewód i w najlepszym wypadku wywali w złączu a najgorszym może kogoś zabić... Znam wielu takich magików którzy próbowali coś zrobić na własną rękę i o mało dupków nie pozabijało ostatnio jeden było ciemno i pomylił sobie kolory na tymczasowym przyłączu do domu i spalił wszystkie urządzenia które były wpięte pod zasilanie trochę ta pomyłka go kosztowała ma szczęście że żona nie kąpała się prawie pod prysznicem (ele. podgrzewacz) teraz dzwoni żeby mu żarówkę wymienić... Dla wprawnego elektryka to jest chwila roboty... Jestem ciekaw czy wiesz jak sprawdzić wyłącznik różnicowoprądowy... Powodzenia...
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1917
Miasto: Studzieniec

Post#9 10 Lis 2008 15:00   

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


Mój błąd :( Miała tam byc różnicówka a nie nadmiaro-prądowy.
Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6887
Miasto: Wielkopolska

Post#10 10 Lis 2008 20:47   

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


sebastian.rak napisal-
Cytat:
Oświetlenie także powinno być zabezpieczone wyłącznikiem różnicowo-prądowym!!!

Nie wiadomo jak kolega allko1 układał przewody- to znaczy czy doprowadzał do opraw przewód ochronny. Nie można pisać że różnicówka ma być, jeśli nie znamy instalacji. No i gdzie jest powiedziane że RCD ma być na oświetlenie wszędzie ? /Oczywiście nie jestem przeciwnikiem stosowania RCD na oświetlenie/
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Lis 2008 20:47   





Powrót do góry
   
sebastian.rak
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 127
Miasto: Brzeszcze

Post#11 11 Lis 2008 12:02   

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


Akrzy74 napisał:
sebastian.rak napisal-
Cytat:
Oświetlenie także powinno być zabezpieczone wyłącznikiem różnicowo-prądowym!!!

Nie wiadomo jak kolega allko1 układał przewody- to znaczy czy doprowadzał do opraw przewód ochronny. Nie można pisać że różnicówka ma być, jeśli nie znamy instalacji. No i gdzie jest powiedziane że RCD ma być na oświetlenie wszędzie ? /Oczywiście nie jestem przeciwnikiem stosowania RCD na oświetlenie/


Zgodnie z aktualnymi przepisami przewód "PE" ma myć prowadzony również w obwodach oświetleniowych bez względu na to czy oprawy oświetleniowe są wykonane z metalu czy nie.
Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6887
Miasto: Wielkopolska

Post#12 11 Lis 2008 13:37   

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


sebastian.rak- napisał-
Cytat:
Zgodnie z aktualnymi przepisami przewód "PE" ma myć prowadzony również w obwodach oświetleniowych bez względu na to czy oprawy oświetleniowe są wykonane z metalu czy nie.
A jaką masz pewność że instalacja została wykonana zgodnie z przepisami ? Jeśli ktoś pisze że wykonał instalację sam, zgodnie z przepisami, to nie ma dyskusji...Ale jeśli tego nie wiadomo, to trzeba się zastanowić, lub zadać podstawowe pytanie- czy do opraw oświetleniowych jest doprowadzony przewód PE.
Powrót do góry
   
allko1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 13
Miasto: Opole

Post#13 Post autora tematu 11 Lis 2008 17:58   

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


tak jest doprowadzony
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Podłączenie tablicy elektrycznej
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie pierścieniowe instalacji elektrycznej? (42)
Podłączenie energii elektrycznej. Problemy z ZE (16)
podłączenie rozdzielni elektrycznej (10)
Podłączenie grzałki elektrycznej (16)
Podłączenie kuchni elektrycznej (PE) (5)
Podłączenie kuchenki elektrycznej (3)
Wymiana starej tablicy - indentyfikacja i podłączenie kabli (12)
Podłączenie tablicy na TN-S (34)
Wymiana tablicy elektrycznej - (4)
Podłączenie kuchenki elektrycznej w Anglii (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS