Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Podłączenie tablicy elektrycznej


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ->Podłączenie tablicy elektrycznej Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
allko1
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 16
Miasto: Opole

allko1
Poziom 6
Post#1 08 Lis 2008 21:45  Autor tematu   

Podłączenie tablicy elektrycznej


Witam! Mam ułożoną nową instalacje elektryczą w domu która składa się z 7 obwodów: oświetlenie, gniazda pokoje (2 razy), gniazda kuchnia, lodówka, piec elektryczny (3-faz), bojler. Zastanawiam się jakich użyć zabezpieczeń, na te obwody? Pewnie trzeba jakieś różnicówki, wyłącznik główny itp?? Prosił bym także o jakiś schemacik jak to podłączyć

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6775
Miasto: Wielkopolska

Akrzy74
Admin Energoelektronika
Post#2 08 Lis 2008 22:09    

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


A dlaczego elektryk nie dokończył roboty i nie uzbroił rozdzielki ? Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
allko1
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 16
Miasto: Opole

allko1
Poziom 6
Post#3 08 Lis 2008 22:29  Autor tematu   

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


bo to ja zrobiłem elektrykę i chciaałbym dokończyć

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 820
Miasto: starachowice

zbyszek_
Poziom 20
Post#4 08 Lis 2008 22:49    

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


Skoro sam zrobiłeś to: 1/ albo się na tym znasz 2/ miałeś jakąś dokumentację czy też projekt .Nawet jak się nie znasz to dość dobrze porobione obwody, tylko teraz podobierać zabezpieczenia, a tu bez info nikt ci nie pomoże.Skoro sam wykonałeś to wg tego co sam zrobiłeś masz schemacik o który prosisz, a jeśli już zrobiłeś elektrykę to gratulacje teraz czas na hydraulikę.Jeśli się nie znasz to radzę dalej nie kończyć a zlecić to osobie uprawnionej.Wszystkiego sam nie zrobisz. Życie jest tylko jedno.Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Miasto: Studzieniec

Arturo2005
Poziom 22
Post#5 09 Lis 2008 13:26    

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


To tylko pogląd Smile
Podłączenie tablicy elektrycznej

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
unemake
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 142

unemake
Poziom 13
Post#6 10 Lis 2008 00:26    

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


Tak... Tylko czy aby na pewno obwody oświetleniowe nie wymagają ochrony przeciwporażeniowej..? Moim zdaniem rozłącznik deczko przewymiarowany:D

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sebastian.rak
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 127
Miasto: Brzeszcze

sebastian.rak
Poziom 13
Post#7 10 Lis 2008 01:03    

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


Oświetlenie także powinno być zabezpieczone wyłącznikiem różnicowo-prądowym!!!

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Pawelledwik
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 09 Lip 2008
Posty: 9
Miasto: okolice Bielska

Pawelledwik
Poziom 4
Post#8 10 Lis 2008 02:10    

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


Popieram wypowiedzi kolegów lepiej nie pchaj tam pazurów tylko poproś elektryka o uzbrojenie skrzynki Ponieważ położenie instalacji to jest małe piwo w porównaniu z tym co możesz namieszać w rozdzielce. Stanowczo odradzam... Wystarczy pomylić jeden przewód i w najlepszym wypadku wywali w złączu a najgorszym może kogoś zabić... Znam wielu takich magików którzy próbowali coś zrobić na własną rękę i o mało dupków nie pozabijało ostatnio jeden było ciemno i pomylił sobie kolory na tymczasowym przyłączu do domu i spalił wszystkie urządzenia które były wpięte pod zasilanie trochę ta pomyłka go kosztowała ma szczęście że żona nie kąpała się prawie pod prysznicem (ele. podgrzewacz) teraz dzwoni żeby mu żarówkę wymienić... Dla wprawnego elektryka to jest chwila roboty... Jestem ciekaw czy wiesz jak sprawdzić wyłącznik różnicowoprądowy... Powodzenia...

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1831
Miasto: Studzieniec

Arturo2005
Poziom 22
Post#9 10 Lis 2008 14:00    

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


Mój błąd Sad Miała tam byc różnicówka a nie nadmiaro-prądowy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6775
Miasto: Wielkopolska

Akrzy74
Admin Energoelektronika
Post#10 10 Lis 2008 19:47    

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


sebastian.rak napisal-
Cytat:
Oświetlenie także powinno być zabezpieczone wyłącznikiem różnicowo-prądowym!!!

Nie wiadomo jak kolega allko1 układał przewody- to znaczy czy doprowadzał do opraw przewód ochronny. Nie można pisać że różnicówka ma być, jeśli nie znamy instalacji. No i gdzie jest powiedziane że RCD ma być na oświetlenie wszędzie ? /Oczywiście nie jestem przeciwnikiem stosowania RCD na oświetlenie/

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
sebastian.rak
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 127
Miasto: Brzeszcze

sebastian.rak
Poziom 13
Post#11 11 Lis 2008 11:02    

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


Akrzy74 napisał:
sebastian.rak napisal-
Cytat:
Oświetlenie także powinno być zabezpieczone wyłącznikiem różnicowo-prądowym!!!

Nie wiadomo jak kolega allko1 układał przewody- to znaczy czy doprowadzał do opraw przewód ochronny. Nie można pisać że różnicówka ma być, jeśli nie znamy instalacji. No i gdzie jest powiedziane że RCD ma być na oświetlenie wszędzie ? /Oczywiście nie jestem przeciwnikiem stosowania RCD na oświetlenie/


Zgodnie z aktualnymi przepisami przewód "PE" ma myć prowadzony również w obwodach oświetleniowych bez względu na to czy oprawy oświetleniowe są wykonane z metalu czy nie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6775
Miasto: Wielkopolska

Akrzy74
Admin Energoelektronika
Post#12 11 Lis 2008 12:37    

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


sebastian.rak- napisał-
Cytat:
Zgodnie z aktualnymi przepisami przewód "PE" ma myć prowadzony również w obwodach oświetleniowych bez względu na to czy oprawy oświetleniowe są wykonane z metalu czy nie.
A jaką masz pewność że instalacja została wykonana zgodnie z przepisami ? Jeśli ktoś pisze że wykonał instalację sam, zgodnie z przepisami, to nie ma dyskusji...Ale jeśli tego nie wiadomo, to trzeba się zastanowić, lub zadać podstawowe pytanie- czy do opraw oświetleniowych jest doprowadzony przewód PE.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
allko1
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 16
Miasto: Opole

allko1
Poziom 6
Post#13 11 Lis 2008 16:58  Autor tematu   

Re: Podłączenie tablicy elektrycznej


tak jest doprowadzony

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Podłączenie tablicy elektrycznej
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wymiana tablicy elektrycznej - (4)
Podłączenie tablicy na TN-S (34)
Wymiana starej tablicy - indentyfikacja i podłączenie kabli (12)
Podłączenie kuchenki elektrycznej (3)
Podłączenie kuchni elektrycznej (PE) (5)
Podłączenie grzałki elektrycznej (16)
podłączenie rozdzielni elektrycznej (10)
Podłączenie do instalacji elektrycznej (10)
Podłączenie energii elektrycznej. Problemy z ZE (16)
Podłączenie pierścieniowe instalacji elektrycznej? (42)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS