FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przełącznik monitora i klawiatury

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Przełącznik monitora i klawiatury
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 09 Nov 2008 02:09   

Przełącznik monitora i klawiatury

Witam

Ostatnio testuję parę ciekawych rzeczy na starym PC (projekt pewnego interfejsu) ale że nie mam zbyt wiele miejsca (student na niewielkiej stancji)
to chciałbym korzystać z jednego monitora i klawiatury.

Wiem że takie rzeczy są dostępne w drodze kupna - ale wolę zrobić sam. :D
Słyszałem że można przełączać prosto VGA korzystając z przełączników mechanicznych - i wystarczy przełączać 6 sygnałów - jak to jest naprawdę ?

Bo jeśli tak to dałbym 3 podwójne przełączniki hebelkowe On/Off/On i zespolił ich dźwignię nakładając nawierconą w 3 miejscach nakładkę i w ten sposób zespolił mechanicznie i przełączał na raz.Drugie 3 przełączniki poszły by na przełączanie klawiatury tam na 100% jest 6 pinów .Jeśli faktycznie starczy przełączać 6 sygnałów spod VGA to proszę o rozkład pinów cobym wiedział które linie przełączać .

Z góry dziękuje :D

Znalazłem takie coś :

http://www.ue.eti.pg.gda.pl/fpgalab/zadania.spartan/zad_vga_schemat.gif

co prawda temat o podłączaniu ekranu VGA pod procki fpga ale
jest wytłumaczona cała "pinologia" czy jest ona poprawna ??
Na innej stronie były rozpisane inne piny jako REDgnd , GreenGnd ..itd..
czy można połączyć masy kolorów razem ?? bo dziwi mnie że jest 15 pinów we wtyczce skoro można by było użyć tylko 6-ciu...sam już nie wiem co o tym myśleć.... :?::?:

zresztą tu jest inaczej :

http://www.l-com.com/images/video_vga.gif

Sync- pewnie synchronizacja
sync return - też od synchronizacji

a co to takiego ID-Bit ??
Co to jest np. Green Shield ??
które piny muszę koniecznie podłączyć ??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Nov 2008 02:09   

Back to top

any56
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 09 Nov 2008 09:44   

Re: Przełącznik monitora i klawiatury

Nie jest to tak proste jak ci się wydaje...
Powinieneś zastosować np. przełącznik SVGA 2/1 ATEN VS-291.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Nov 2008 09:44   

Back to top

telemah
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 Post from the author of the topic 09 Nov 2008 16:24   

No wielkie dzięki :D naprawdę nigdy bym się nie domyślił że można kupić coś gotowego :D ale JA CHCĘ ZROBIĆ TO SAMEMU ! czy to takie trudne do zrozumienia ?? Zapytałem się o dokładny opis sygnałów VGA i które są NIEZBĘDNIE potrzebne żeby działał monitor a które nie - np. wiem że są takie od pnp i od identyfikacji monitora itd....i myślę że aż takie nieludzko trudne być to nie może bo widziałem kiedyś taki przełącznik fabryczny zrealizowany na dwóch przełącznikach mechanicznych (pewnie kilkusekcyjnych)! zasada działania czysto mechaniczna - żadnej elektroniki nawet kontrolki ! i to działało niestety nie miałem okazji obejrzeć wewnątrz.

Więc proszę o jedno jeśli ktoś jedyne wyjście widzi w zakupie gotowego przełącznika to niech lepiej nic nie pisze ! Wszak wszystko można kupić gotowe :!:

Jeszcze raz ponawiam prośbę - jak to jest z tymi sygnałami i które są NIEZBĘDNE :?:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Nov 2008 16:24   

Back to top

zbyrek
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 09 Nov 2008 17:19   

Może nam trudno zrozumieć, że się uwziąłeś na zrobienie samem albo, Tobie, że to nie jest opłacalne i możesz spalić kartę grafiki i/lub monitor/y. To nie takie proste jakby polegało na przełączaniu styków tylko to wszędzie byłoby tego pełno, za grosze, a jednak tak nie jest. Jest to możliwe zwykłym przełącznikiem jak najbardziej, ale nie na włączonym komputerze!
Back to top

telemah
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 Post from the author of the topic 09 Nov 2008 20:32   

Dziwna sprawa można bezkarnie przełaczać wtyczki między dwoma na zasadzie przełożenia podczas pracy komputera i nic się nie dzieje - robiłem tak setki razy i nigdy nie udało mi się niczego uszkodzić :!::!: więc dlaczego niby przełączanie przełącznikami miało by to spowodować ?? Jeden z przełączników który już opisywałem był zbudowany w sposób czysto mechaniczny ( żadnego zasilania zewnętrznego ani nawet kontrolki) i można było przełączać podczas pracy !! Ja chcę się dowiedzieć tylko JAKIE SYGNAŁY muszę dostarczyć żeby ukazał się stabilny obraz - proszę nie traktujcie mnie jak głupka :|
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Nov 2008 20:32   

Back to top

zbyrek
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 09 Nov 2008 20:35   

Red Green Blue HSYNC VSYNC i Mase. Tylko jak spalisz nie mów bo Ci z elektrody mi powiedzieli...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Przełącznik monitora i klawiatury
Page 1 of 1

Page generation time: 0.093 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed