FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Silnik krokowy z HDD

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Silnik krokowy z HDD
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 14 Mar 2004 23:42   

Silnik krokowy z HDD

Witam !
Potrzebuję silnik krokowy do sterownika 301-k z Nowego Elektronika. Wytargałem kilka z dysków twardych i to są napewno silniki krokowe, tylko właśnie mam problem, bo większość ma 4 końcówki (czyli tak jakby bipolarne), a przyłożenie napięcia między dowolnymi złączami powoduje reakcję silnika. Jest jeden punkt który ma mniejszy opór z innymi niż one między sobą. I to mi właśnie nie pasuje do silnika bipolarnego. mam też takie z trzema wyprowadzeniami i te mi już do niczego nie pasują.
Czy ktoś wie czy to są napewno zwykłe silniki krokowe i które wyprowadzenia są które?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Mar 2004 23:42   

Back to top

Misholotti
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 15 Mar 2004 18:33   

Re: Silnik krokowy z HDD

Ten z czterema nóżkani najprawdopodobniej ma wspólny punkt (piąta nóżka) wyprowadzony na "obudowę",a tym samym jest to silnik unipolarny 4-fazowy.
Co do tego z trzema - nie mam pojęcia.
Bardzo (naprawdę bardzo) bym się zdziwił gdyby było analogicznie: czwarta nóżka na obudowie - bipolarny.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Mar 2004 18:33   

Back to top

jacur
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 15 Mar 2004 19:51   

Silnik krokowy z HDD

najprawdopodobniej masz silniki 3 fazowe maja one podobny uklad jak zwykly silnik 3 faz podpiety w gwiazde 4 koncowka to poprostu wyprowadzony srodek gwiazdy takiego samego typu sa stosowane w napedzie dyskietek3/5 cala kiedys w EP pisali jak takie cos mozna ruszyc ale nie pamietam w ktorym to bylo numerze
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Mar 2004 19:51   

Back to top

zyraf
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 18 Apr 2004 19:51   

Re: Silnik krokowy z HDD

jesli chodzi o te napedzajace talerz(e) to maja one 3 cewki polaczone w jednym punkcie, raczej go znajdziesz. i podawaj im pokolei napiecie na pozostale nuzki i powinno sie krecic. wydaje mi sie tez ze sa one przystosowane do zasilania impulsami (pierwszy impuls wyrywa go, kreci sie i nastepny dalej go "kopie"), gdyz przy zasilaniu na zmiane (zawsze na jakims jest napiecie) nagrzewa sie strasznie, nawet przy napieciu 5V.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Silnik krokowy z HDD
Page 1 of 1
Similar topics
Silnik krokowy - sterowanie (1)
pytanie - silnik krokowy... (4)
Jaki Silnik Krokowy? (2)
SILNIK KROKOWY Z 8-ma wyprowadzeniami (7)
Co to silnik krokowy? (11)
Silnik krokowy (2)
silnik krokowy (5)
Silnik krokowy (2)
Silnik od hdd. Czy to jest silnik krokowy? (3)
Mocny silnik krokowy (12)

Page generation time: 0.122 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed