Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika
Autor
Wiadomość
jonathan
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 9
Miasto: W-W

Post#1 Post autora tematu 11 Lis 2008 20:34   

Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


Witam mam pytanie odnośnie podłączenia płyty indukcyjnej o mocy max. 7,2kW i piekarnika o mocy 3kW.

Mam w ścianie gniazdo 3fazowe i teraz moje pytanie, czy płyta i piekarnik muszą być razem do gniazda 3fazowego podłączone, czyt tylko płyta, a piekarnik do 230V.

Problem polega na tym, że płytę (tam gdzie 3faza) mam pod drugiej stronie ściany co piekarnik, ale ewentualnie mogę pociągnąć kabel na drugą stronę, tylko czy potrzeba ?

Czy gdy wepnę piekarnik do zwykłego gniazdka 230V w kuchni i jednocześnie będzie działać piekarnik, czajnik elektryczny i lodówka w jednym obwodzie to czy to wszystko standardowa instalacja w kuchni wytrzyma ?

Pozdrawiam,
Jonathan
Powrót do góry
   
basgol
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 431
Miasto: rumia

Post#2 11 Lis 2008 20:53   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


Typowe gniazdo jednofazowe ( wtyczka też) jest w stanie wytrzymac obciążenie do 10 A.Piekarnik o mocy 3 kW pobiera ( przy pełnym uruchomieniu ) nieco więcej.Instalacja w idealnym stanie ( 1,5mm² ) wytrzymuje więcej ,ale obwód może byc zabezpieczony max. 16 A , więc łącznie nie powinno się obciążac obwodu więcej niż 4 - roma kW -wtedy bez połączenia wtyczka-gniazdo tylko poprzez listwę instalacyjną ( kostkę).Radzę pociągnąc do siły.
Powrót do góry
   
jonathan
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 9
Miasto: W-W

Post#3 Post autora tematu 12 Lis 2008 09:11   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


tylko teraz do której fazy podpiąc ten piekarnik ??

Schemat podłączenia płyty

Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika
Powrót do góry
   
Andrzej G
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 810
Miasto: Bydgoszcz

Post#4 12 Lis 2008 09:22   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


Jak płyta podłączona jest do 1 i 2 fazy to piekarnik podłącz do 3 fazy.
Powrót do góry
   
jonathan
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 9
Miasto: W-W

Post#5 Post autora tematu 12 Lis 2008 18:04   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


A 3-cia faza to brązowy, który jest zwarty z niebieskim ? bo coś mi nie gra.

Może mi ktoś napisze jakie przewody mam podłączyć z kontaktem , zielonożółty-niebieski-brązowy ? to troche bez sensu bo niebieski i brązowy jest zwarty ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Lis 2008 18:04   





Powrót do góry
   
mirofalcon
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 491
Miasto: Olkusz

Post#6 12 Lis 2008 18:41   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


jak masz nowe te sprzęty do radzę lepiej zamówić montera z uprawnieniami do domu, bo i tak musisz mieć w gwarancji wbitą pieczęć montera
Powrót do góry
   
jonathan
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 9
Miasto: W-W

Post#7 Post autora tematu 12 Lis 2008 19:34   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


Instalować sprzęt mi będzie firma, ale ja chcę przygotować gniazdka, i teraz przed malowaniem jak coś to zrobić gniazdko dla piekarnika i pociągnąć przewód z 3fazy
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Lis 2008 19:34   





Powrót do góry
   
basgol
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 431
Miasto: rumia

Post#8 12 Lis 2008 20:00   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


Posłuchaj mirofalcona , jeśli nie to Ci wyjaśnię.Płyta pracuje na dwóch fazach , trzecia jest jej nie potrzebna.Wszystko jest na schemacie - N podłącza się do zera roboczego w instalacji ( powinien to byc przewód niebieski , ale trzeba to sprawdzic ) , PE przewód ochronny (żółto - zielony ) podłącza się do takiego samego w instalacji.Jeśli nie ma dwóch oddzielnych zer w istalacji(stare instalacje były czterożyłowe) , to oba N i PE mostkuje się z jednym zerem.Pozostałe L1 i L2 łączy się z dwoma dowolnymi przewodami fazowymi.Z piekarnika N i PE tak samo , a przewód trzeci (nie niebieski N ani nie żółto - zielony PE ) do tego trzeciego nie wykorzystanego fazowego.Uff..
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Lis 2008 20:00   





Powrót do góry
   
marcinradom
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lis 2006
Posty: 64
Miasto: Radom

Post#9 09 Gru 2008 23:11   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


podczepię się pod temat i zapytam o jedną rzecz szanownych kolegów. noszę się z kupnem płyty indukcyjnej Link o mocy 5,6kW. moje pytanie dotyczy podłączenia tego urządzenia. mam w pobliżu gniazdo siłowe (3 fazy, zero i ochrona) z tym, że przewód je zasilający to YDY 5x2,5mm. czy do takiego przewodu można bezpiecznie podłączyć tę płytę?
pozdrawiam
Powrót do góry
   
basgol
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 431
Miasto: rumia

Post#10 09 Gru 2008 23:23   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


Dla mocy 5,6 kW wystarczy z dużym zapasem .
Powrót do góry
   
marcinradom
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lis 2006
Posty: 64
Miasto: Radom

Post#11 09 Gru 2008 23:39   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


basgol napisał:
Dla mocy 5,6 kW wystarczy z dużym zapasem .

dzięki kolego serdecznie. mam jeszcze jedno pytanie; jakiej maksymalnej mocy płytę mogę podłączyć do tego gniazda, tak by było to bezpieczne?
pozdrawiam
Powrót do góry
   
basgol
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 431
Miasto: rumia

Post#12 09 Gru 2008 23:49   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


To zależy , czy podłączasz dwu , czy trójfazowo . Jeśli wykorzystujesz trzy fazy możesz obciążyć mocą nawet 10 kW , przy dwufazowym do jakichś 7 kW .Są to bezpieczne obciążenia .
Powrót do góry
   
libretto4
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 30 Mar 2004
Posty: 430
Miasto: Mazowsze

Post#13 10 Gru 2008 00:50   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


Płyt trójfazowch nie ma a jak są to jakieś nieliczne modele i trzecia faza zasila elektronikę. Poza tym pola grzewcze pracują na 230V.

Zawsze lewa strona płyty to jedna faza a prawa strona to druga. Trzecią fazę wykorzystamy dla piekarnika.
Powrót do góry
   
marcinradom
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lis 2006
Posty: 64
Miasto: Radom

Post#14 10 Gru 2008 22:09   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


jestem na etapie wybory płyty indukcyjnej i wszystkie, które oglądałem od spodu mają możliwość zasilania jedną fazą, dwiema jak i trzema. mam, możliwość podpięcia płyty do trzech faz, więc tak zrobię. rozumiem, że przy takim sposobie zasilania i przy przekroju kabla zasilającego 5x2,5mm kwadrat mogę podłączyć płytę o mocy 10kW. rozumiem, że jedną żyłę 2,5mm kwadrat mogę obciążyć mocą około 3kW, tak?
to że pola pracują na 230V wydaje się być logiczne, jednak po to stosuje się zasilanie dwiema, trzema fazami by nie obciążać jednej żyły tak dużymi prądami - tak ja rozumuję. jeśli zaś chodzi o 230V to napięcie pomiędzy kablem "0" a każdą z faz właśnie wynosi 230V, miedzy dwiema fazami zaś 230Vx√3 czyli 400V. to jeszcze ze szkoły pamiętam.
dziękuję wszystkim za rady, informacje i opinie.
pozdrawiam serdecznie
Powrót do góry
   
libretto4
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 30 Mar 2004
Posty: 430
Miasto: Mazowsze

Post#15 10 Gru 2008 22:18   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


Dodam jeszcze że niektóre płyty mają faktycznie 3 fazy podłączone do złącza ale tylko dwie mogą byś fizycznie wykorzystane a trzecie złącze jest tylko po to, aby wpiąć tam przewód żeby nie przewracał się po obudowie.
Powrót do góry
   
basgol
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 431
Miasto: rumia

Post#16 10 Gru 2008 22:21   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


Sprawdź dokładnie czy wybrany przez ciebie schemat podłączenia trzech faz zawiera na pewno opis 3 x 400 V≈ , bo często podłączenie trójfazowe dotyczy sieci okrętowych lub wojskowych oznaczonych opisem 3 x 230 V≈ , gdzie napięcie między fazami wynosi 230 V i łącząc wg. tego schematu sieć 3 x 400 V robi się wielkie buum !!
Powrót do góry
   
marcinradom
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lis 2006
Posty: 64
Miasto: Radom

Post#17 10 Gru 2008 22:42   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


płytę będzie podłączać uprawniony elektryk. ja tylko przed zakupem chcę się dowiedzieć o możliwości podpięcia, dopuszczalną moc urządzenia, by bezpiecznie użytkować ten sprzęt.
skoro płyty są zasilane tylko dwiema fazami, to jaką maksymalną moc może mieć moja płyta by bezpiecznie podłączyć ją do gniazda, które zasilane jest przewodem YDY 5x2,5?
pozdrawiam
Powrót do góry
   
basgol
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 431
Miasto: rumia

Post#18 10 Gru 2008 22:50   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


W tym przypadku ( jak wyżej pisałem ) może być do 7 kW ( 8 kW też wytrzyma ), zresztą elektryk z uprawnieniami na pewno będzie wiedział .
Powrót do góry
   
samsu100
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 364
Miasto: środek Polski

Post#19 10 Gru 2008 22:50   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


Do instalacji wykonanej przewodem o takim przekroju można praktycznie podłączyć wszystkie występujące w handlu płyty. Oczywiście mówimy o podłączeniu 2 x 230V.
Powrót do góry
   
marcinradom
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lis 2006
Posty: 64
Miasto: Radom

Post#20 10 Gru 2008 22:55   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


basgol napisał:
W tym przypadku ( jak wyżej pisałem ) może być do 7 kW ( 8 kW też wytrzyma ), zresztą elektryk z uprawnieniami na pewno będzie wiedział .

szkoda, że wypowie się on dopiero kiedy będzie już kupiona.

samsu100 napisał:
Do instalacji wykonanej przewodem o takim przekroju można praktycznie podłączyć wszystkie występujące w handlu płyty. Oczywiście mówimy o podłączeniu 2 x 230V.

o taką informację mi chodziło. dzięki.

pozdrawiam
Powrót do góry
   
marcinradom
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lis 2006
Posty: 64
Miasto: Radom

Post#21 06 Lis 2009 21:54   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


po kilku miesiącach użytkowania płyty mogę powiedzieć, że w pełni spełniła moje i mojej żony oczekiwania. nawet rachunki za prąd nie wzrosły więcej niż o 50pln/miesiąc.
teraz moje pytanie, oczywiście dotyczące tejże płyty. owa płyta podłączona jest do sieci elektrycznej przewodami o przekroju 2,5mm2. pola grzejne są podzielone w ten sposób, by dwa lewe były zasilane z jednej fazy, a dwa prawe z drugiej, trzecia wiadomo do piekarnika. gdy na jednejej stronie (na jednej fazie) ustawione są dwa garnki i oba pola są włączone, jedno z nich (zawsze mniejszej mocy) jakby falowało. falowanie polega na ciągłym, równomiernym włączaniu prądów indukcyjnych i ich wyłączaniu, ale jak napisałem wcześniej, tylko na polu o mniejszej mocy. wygląda to w praktyce tak, że 1,5 sekundy pole grzeje, kolejne 1,5 sekundy nie grzeje i tak w koło. oczywiście to co jest na mniejszym polu zostanie ugotowane, jednak nie wiem czy to prawidłowy tryb pracy płyty indukcyjnej. nie pomaga zamiana garnków, zwiększanie ich średnic i tym podobne zabiegi. garnki oczywiście przeznaczone do płyty indukcyjnej.
pozdrawiam
Powrót do góry
   
xavud
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 09 Lis 2009
Posty: 5
Miasto: Wrocław

Post#22 27 Lis 2009 14:44   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


Tak się składa że też kupuję indukcję - konkretnie TEKA IR 641 (gaz musiałbym zakładać w nowym mieszkaniu - co potrwałoby kilka miesięcy i zeżarłoby kilka tysięcy stąd opłacalność podłączania wątpliwa - przynajmniej w odniesieniu do najbliższych kilku lat). Mam tu pytanko - chciałbym sobie podłączyć tą płytę sam - jestem automatykiem i mam uprawnienia do 15kV i podłączenie 4 czy 5 kabelków to nie jest problem.
I tu moje główne pytanko - czy muszę szukać jakiegoś elektroinstalatora który mi podbije tą pieczątkę i ile to może kosztować żebym miał ważną gwarancję? Trochę to irytujące - bo ja akurat nie mam pieczątki elektroinstalatora a nie mam żadnego znajomego który miałby taką pieczątkę.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lis 2009 14:44   





Powrót do góry
   
minoor
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 1
Miasto: Ruda Śląska

Post#23 27 Lis 2009 16:01   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


Tak się składa, że akurat wczoraj dzwoniłem do teki z pytaniem jakie uprawnienia musi mieć elektryk żeby podbić gwarancje. Okazało się, że wystarczą uprawnienia SEP E 1kV i nie trzeba mieć pieczątki tylko wystarczy kserokopia uprawnień.
A przy okazji mam pytanie bo w instrukcji tej płyty jest napisane "Przy podłączaniu urządzenia należy zadbać o przygotowanie instalacji umożliwiającej odłączanie urządzenia od sieci (wyłączającej wszystkie bieguny) z co najmniej 3 mm przerwą kontaktową za pomocą styku – ujścia szerokościowego. Za urządzenia nadające się
do tego celu uchodzą kontakt‐LS, bezpieczniki i styczniki.", o co w tym chodzi? Instalacje mam przygotowaną tak, że mam osobny obwód na ta płytę przewód 2,5 zabezpieczony S.
Powrót do góry
   
karol n.
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 17

Post#24 04 Kwi 2010 14:32   

Re: Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika


minoor napisał:
Tak się składa, że akurat wczoraj dzwoniłem do teki z pytaniem jakie uprawnienia musi mieć elektryk żeby podbić gwarancje. Okazało się, że wystarczą uprawnienia SEP E 1kV i nie trzeba mieć pieczątki tylko wystarczy kserokopia uprawnień.
A przy okazji mam pytanie bo w instrukcji tej płyty jest napisane "Przy podłączaniu urządzenia należy zadbać o przygotowanie instalacji umożliwiającej odłączanie urządzenia od sieci (wyłączającej wszystkie bieguny) z co najmniej 3 mm przerwą kontaktową za pomocą styku – ujścia szerokościowego. Za urządzenia nadające się
do tego celu uchodzą kontakt‐LS, bezpieczniki i styczniki.", o co w tym chodzi? Instalacje mam przygotowaną tak, że mam osobny obwód na ta płytę przewód 2,5 zabezpieczony S.

To wzglada na bełkot z jakiegoś nieudanego tumaczenia. Chodyi o to, że po odłaczeniu zasilania odleglość miedzy stykami tego urzdzenia powinna bzć co najmniej 3mm odstep. Cos takiego zapewniaja np tzw. płaskie automaty / bezpieczniki z niemiecka LS-y (Leitungsschutzschalter) http://de.wikipedia.org/wiki/Leitungsschutzschalter http://pl.wikipedia.org/wiki/Wy%C5%82%C4%85cznik_instalacyjny
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Podłączenie płyty indukcyjnej i piekarnika
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie płyty indukcyjnej (5)
Dylemat: wybór lodówki, płyty indukcyjnej, piekarnika, zmywarki - do zabudowy. (1)
Pomoc w wyborze piekarnika z mikrofalą oraz płyty indukcyjnej (1)
Wybór piekarnika i płyty indukcyjnej do 2500 zł (3)
Amica EBF8551, PI6509LN - Podłączenie piekarnika i płyty indukcyjnej (7)
Podłączenie płyty indukcyjnej oraz piekarnika (1)
Podłączenie płyty indukcyjnej (2)
Zakup płyty indukcyjnej oraz jej poprawne i bezpieczne podłączenie (3)
Garnki do płyty indukcyjnej. (6)
Awaria płyty indukcyjnej - pytanie (25)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl temat RSS