| Author |
mlody91 Poziom 18

|
13 Nov 2008 16:34 Miedziany TDA7294 |
|
|
|
Witam,
Przedstawiam dziś swoja konstrukcję która została niedawno ukończona. Jest to wzmacniacz stereo w teorii 2x100W lecz w praktyce tyle tej mocy nie ma.
Zasilanie
Jaki widać na załączonych obrazkach konstrukcja nie posiada wbudowanego zasilacza, ale to było celowe. Zasilanie symetryczne ±40V.
Przedwzmacniacz
Jest to prosty układ na niskoszumnych tranzystorach, który zaczerpnąłem z elektrody.
Chłodzenie
a za razem znaczna część obudowy, pochodzi od magnetofonu szpulowego produkcji polskiej ;). Podczas normalnego słuchania radiator ma temperaturę około 40°, myślę że do domowego użytku jest zupełnie wystarczający.
Obudowa
jest zrobiona z elementów miedzianych, napisy były trawione. Całość oczywiście Polakierowana. Niestety brakuje 3 gałek, zostaną one w przyszłości wytoczone z duralu.
Odczucia...
Szum tranzystorowy można usłyszeć ale trzeba naprawdę blisko usiąść obok głośnika (oczywiście gdy muzyka nie gra a 'volume' jest ustawione na maksimum ;)). Podczas normalnego słuchania muzyki szum nie jest odczuwalny. Dynamika dźwięku jest na naprawdę wysokim poziomie. Jakość dźwięku jest naprawdę dobry, znaczna część elektrodowiczów twierdzi, że jakość dźwięku z tej kostki jest niezbyt dobra - jednak nie jest to prawdą. Jakość dźwięku jest znacznie lepsza niż myślałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
karlos79 Poziom 22

|
13 Nov 2008 16:51 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
Witam
Koncepcja ciekawa, ale te gołe zaciski zasilania to chyba tymczasowe jest.
Napięcie ±40V przy dotyku bezpośrednim już da się odczuć.
Pomyśl co się stanie jeśli przypadkiem "podłączy" się do wzmacniacza człowiek z rozrusznikiem serca, lub dziecko.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
wojto15-05 Poziom 17

|
13 Nov 2008 18:48 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
Witam.
Konstrukcja bardzo ciekawie wykonana.
Ciekawa koncepcja na obudowę, jednak styki głośnikowe w takiej postaci by mi osobiście nie odpowiadały, zaś zasilające to inna bajka... o dzieci bym się nie bał bo jak dla mnie to dziecko nie ma prawa "macać" sprzętu grającego :D
Teraz zostało dorobić jakąś obudowę do zasilacza i elegancko.
Ogólnie moja ocena to 8/10
Ja mam zamiar zrobić przedwzmacniacz z EDW 11/2008. lampówka, w miarę tania i podobno dźwięk ciepły, no zobaczymy.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
RAIN.PL Poziom 9

|
13 Nov 2008 18:51 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
Bardzo ciekawy projekt i staranne wykoanie, popieram kolegę karlosa79, z tym zasilaniem trzeba jeszcze się trochę wysilić.
Do czego służy linijka LEDów na górze? Światełko lata sobie w te i z powrotem, czy jest to może nietypowy wskaźnik wysterowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krychol rc Poziom 19

|
13 Nov 2008 19:32 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
Witam
Konstrukcja fajna i udana aczkolwiek nie podoba mi się parę rzeczy:
-dziwnie ustawione radiatory na górze wzmacniacza
-gołe złącza z tyłu obudowy
-goły transformator zasilacza (mam nadzieję, że dostanie obudowę)
Jaką ma moc transformator? I czy jego napięcie AC to 2x30V czy 2x28V?
PS. Dobrze, że polakierowałeś miedz ponieważ mogła by się po jakimś czasie zzielenieć (utlenić się).
|
|
| Back to top |
|
 |
michal1123 Poziom 4

|
13 Nov 2008 19:33 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
Bardzo ładna konstrukcja. Zabezpiecz ja "przeciwporażeniowo" porządnie i będzie ok. Fajnie Ci przedni panel wyszedł tak jakby konstrukcja już miała za sobą kawałek historii, "postarz" trochę ten włącznik lub przynajmniej zdejmij tą czerwoną szpetną gumkę, gałek ja bym nie dorabiał tak wygląda bardziej "wiekowo", a chyba o to Ci chodziło;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2008 19:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
13 Nov 2008 20:01 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
Obudowa do zasilacza- konieczna.
Pomysł z rozdzieleniem części zasilającej od wzmacniacza- nie dobry.
Wykombinowanie obudowy w postaci jak jest- ciekawe, czy może raczej innowacyjne (choć też nie do końca, ja tak się ratowałem - laminat- przy okazji budowania mikserów wieki temu...
Bryła samego wzmacniacza- ciekawa (kto powiedział że ma wyglądać jak płaskie pudełko z radiatorem z tyłu?).
No i wyjaśnienie odnośnie samego zasilacza - osobnego - oddalonego od końcówki :
Przy pracy ten wzmacniacz potrafi pochłonąć sporo prądu, a więc i spadki napięć mogą okazać się na tyle duże, że przy zbyt małych kondensatorach w samym wzmacniaczu dojść może do oscylacji spowodowanych "przeładowywaniem" napięcia. Oczywiście może to wystąpić przy większych odległościach pomiędzy "klockami" zasilacza i wzmacniacza, nie mniej jednak ja bym raczej się nie odważył na taką konstrukcję...no chyba, że z założenia odległość jest niewielka, a przewody zasilające dostatecznie grube, a sama koncepcja obudów (osobnych) wynikała z założeń...chmmm...artystycznych.
Ogólnie- podoba mi się mimo w/wymienionych "niedoróbek".
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
brofran Poziom 21

|
13 Nov 2008 20:23 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
| mlody91 wrote: |
Przedwzmacniacz
Jest to prosty układ na niskoszumnych tranzystorach, który zaczerpnąłem z elektrody.
|
Wrzuć prosze linka na ten przedwzmacniacz , bo na elce szukałem ale tylko na scalakach znalazłem. A potrzebny mi o w miarę dobrych parametrach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2008 20:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
stefan1943 Poziom 11

|
13 Nov 2008 20:28 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
| RAIN.PL wrote: |
Bardzo ciekawy projekt i staranne wykoanie, popieram kolegę karlosa79, z tym zasilaniem trzeba jeszcze się trochę wysilić.
Do czego służy linijka LEDów na górze? Światełko lata sobie w te i z powrotem, czy jest to może nietypowy wskaźnik wysterowania. |
Myślę że to poprostu wskaźnik wysterowania stereo ale kolega ma tylko jeden kanał podpięty
|
|
| Back to top |
|
 |
madelektronik Poziom 11

|
13 Nov 2008 21:15 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
Witam ciekawa koncepcja na obudowę. Mam kilka pytań: dlaczego akurat zasilacz osobno?? maksymalnie dłuższy o 10 cm wzmacniacz i wszystko by się zmieściło. Rozwiązanie prawie jak w hi-endie, tylko co wtedy robi tam tda?? Swoją drogą połączenie wzmacniacz-zasilacz to z bezpieczeństwem raczej nic wspólnego nie ma. Chyba, że to konstrukcja nieskończona (a takie przeważnie są DIY, zawsze ma sie ochotę coś poprawić :D ). Jeżeli miałeś zamiar intrygować swoich gości swoim audio to Ci się udało.
|
|
| Back to top |
|
 |
mleko00 Poziom 10

|
13 Nov 2008 21:25 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
| Quote: |
RAIN.PL
Do czego służy linijka LEDów na górze? Światełko lata sobie w te i z powrotem, czy jest to może nietypowy wskaźnik wysterowania.
Myślę że to poprostu wskaźnik wysterowania stereo ale kolega ma tylko jeden kanał podpięty |
Wskaźnik wysterowania http://www.nikomp.com.pl/zestawyN/N-012.htm ewentualnie rozbudowany o kilka elementów więcej :)
Mi osobiście taka obudowa tj. zrobiona z laminatu nie przypada do gustu ale o tym się nie dyskutuje;]
Ogólnie konstrukcja jak najbardziej pozytywna :) i co najważniejsze autor z niej zadowolony :)
|
|
| Back to top |
|
 |
kokodin Poziom 18

|
13 Nov 2008 23:06 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
urządzenie piękne ale zasilanie "na zewnątrz" jest dopuszczalne tylko przy kompletnie izolowanych wtykach nawet i wtyczką duży jack z osłonką z tworzywa lub trzema wtyczkami bananowymi w zagłębionych otworach w każdym razie zasilanie jest niebezpieczne bo powyżej 30v zaś projekt obudowy to wręcz dzieło sztuki
|
|
| Back to top |
|
 |
brunon71 Poziom 14

|
14 Nov 2008 08:55 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
Witam
Podoba mi się koncepcja obudowy, pięknie wykonany panel przedni i elementy miedziane, "ciekawa" koncepcja umieszczenia radiatorów, całości dopełnia boczna siatka, przemyślane rozmieszczenie płytek w środku, i w miarę uporządkowane okablowanie w środku,dla mnie wykonanie na przyzwoitym poziomie.
Nie za bardzo przemawia do mnie koncepcja zasilania umieszczonego na zewnątrz, złącza do zasilania i głośników "kaleczą" misternie wykonaną obudowę, że o potencjalnym zagrożeniu zwarciami nie wspomnę.
Ogólnie bardzo przyzwoity projekt, zadam standardowe pytanie : dlaczego TDA a nie LM ?
PS. zasilacza nie oceniam bo to według mnie całkiem osobne urządzenie ;)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
RAIN.PL Poziom 9

|
14 Nov 2008 14:05 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
Jeszcze jedno pytanie: wzmacniacze powinny być umieszczane w obudowach z metalu, czy obudowa z laminatu zapewnia odpowiednie odseparowanie od zakłóceń?
|
|
| Back to top |
|
 |
mlody91 Poziom 18

|
14 Nov 2008 16:30 Re: Miedziany TDA7294</a><br /><form method=' |
|
|
|
Racja... napięcie ±40V jest niebezpieczne, ale nikt nieupoważniony nie będzie przy urządzeniu majstrował, więc nie widzę potrzeby izolowania styków. Zamykam wszelkie spekulacje na temat podawania zasilania do wzmacniacza, koleje będą zgłaszane do moderatora...
Zasilacz to inne urządzenie którego nie przedstawiam więc nie wiem czemu wy go komentujecie. Całość może być zasilana z jakiegokolwiek zasilacza symetrycznego.
Linijka led jest zrealizowana na 2x (stereo) UL1980.
Nie pamiętam gdzie znalazłem schemat przedwzmacniacza, ale szukanie nie boli koledzy i koleżanki ;)
Czemu TDA? Nie jestem jakimś tam audiofilem, i nie mam potrzeby aby mieć tą jakość dźwięku lepszą o te kilka procent.
Laminat w zupełności wystarcza do m.cz.
|
|
| Back to top |
|
 |
prosiak_wej Poziom 19

|
15 Nov 2008 12:01 Re: Miedziany TDA7294</a><br /><form method=' |
|
|
|
Mi się projekt podoba, sam kiedyś wykonałem zasilacz 13,8V 10A liniowy i frontpanel zrobiłem z laminatu, oszlifowany i polakierowany.
Co do zakłóceń - zauważcie, że wiele wzmacniaczy (równiez tych mocnych) ma obudowy drewniane i nic sie nie dzieje (chyba, że ktos połozy komórkę na blacie).
|
|
| Back to top |
|
 |
mlody91 Poziom 18

|
15 Nov 2008 21:44 Re: Miedziany TDA7294</a><br /><form method=' |
|
|
|
Schemat przedwzmacniacza
|
|
| Back to top |
|
 |
brofran Poziom 21

|
16 Nov 2008 11:52 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
Dzięki za schemat przedwzmacniacza . Mógłby ktoś bardziej doświadczony podpowiedzieć ktore elementynalezy usunąc aby nie był on z korekcja czestotliwości ? Bo doszedlem do wniosku że zawsze potencjometry mam skręcone na maxa i jedynie front panelu mi szpecą.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Nov 2008 11:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mark II Poziom 15

|
16 Nov 2008 12:20 Re: Miedziany TDA7294 |
|
|
|
Witam
O szum posądzałbym rezystory polaryzujące bazę tranzystora T1, jeśli tranzystory faktycznie są niskoszumne. +/-40V to przy dotknięciu skrajnych zacisków już 80V, to dużo. Jeśli zostaną zwarte czymś metalowym, efekty mogą być piorunujące :)
|
|
| Back to top |
|
 |