Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych ->Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Dr.Vee
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 1791
Miasto: Wrocław

Dr.Vee
Zasłużony dla elektroda
Post#1 Post autora tematu 14 Lis 2008 00:30   

Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


Witam,

Domownicy często zapominają wyłączyć swiatło na strychu - z miejsca gdzie jest usytuowany wyłącznik nie widać, czy światło jest włączone czy nie. Żeby ograniczyć zużycie prądu postanowiłem zaprojektować układ automatycznie wyłączający światło po upływie zadanego czasu. Dla uproszczenia zdecydowałem się na układ czterokońcówkowy, włączany między żarówkę a instalację.

Schemat układu:
Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu

Część wykonawcza wzorowana na schemacie w tym poście. Początkowo na schemacie nie było elementów D2, Q1 i R4. W moim zamyśle ich zadaniem jest rozładowanie pojemności C1 i C3 w momencie automatycznego wyłączenia żarówki. Miałoby to zabezpieczać przed sytuacją, gdy światło gaśnie przedwcześnie, a użytkownik nie może go włączyć, gdyż ładunek utrzymujący się na kondensatorach C1 i C3 blokuje zresetowanie U1.

Z oczywistych względów chodzi mi o zminimalizowanie poboru prądu przez cały układ w czasie, gdy żarówka jest wyłączona. Przy zastosowaniu czułego triaka (np. 2N6075B o prądzie bramki w Q2 i Q3 max 3mA) maksymalny prąd pobierany przez układ jest wyznaczany przez prąd podtrzymania D2 (max 5mA dla małych tyrystorów?).

Edit: po dokładniejszej analizie widzę, że w tym układzie tyrystor nie spełni swojej roli, ponieważ przestanie przewodzić po upływie jednego półokresu napięcia sieci.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na zmniejszenie poboru prądu przez urządzenie, ma inny pomysł na rozwiązanie problemu lub widzi rażące błędy w moim rozumowaniu, to proszę o wypowiedzenie się. Smile

Pozdrawiam,
Dr.Vee

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
bruns
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 1503
Miasto: Whitestock

bruns
Poziom 22
Post#2 14 Lis 2008 01:01   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


Dr.Vee napisał:
Witam,

Domownicy często zapominają wyłączyć swiatło na strychu - z miejsca gdzie jest usytuowany wyłącznik nie widać, czy światło jest włączone czy nie.
Może prościej by było zamontować na strychu lampę z czujnikiem ruchu . Albo jeszcze prościej świecącą kontrolkę przy włączniku aby było widać kiedy jest włączone światło ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
oj
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 22 Kwi 2003
Posty: 6709
Miasto: Warszawa

oj
Poziom 25
Post#3 14 Lis 2008 01:04Pomocny post   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


No tak tylko w przypadku włączników światła przeważnie jest to instalacja dwuprzewodowa.

Lepiej uzyskać to samo tak jak są robione ściemniacze światła - czyli użyć Attiny. Zrobić urządzenie nie tylko na strych.

Wtedy włącznik światła działa jako wyzwalacz z możliwością zostawienia go w obojętnej jakiej pozycji włączony (gaśnie samo po 30min - prawdopodobnie jesteśmy w pomieszczeniu) lub wyłączony (gaśnie samo po 3 min) - znaczy, że już nas nie ma w pomieszczeniu.

Status włączony/wyłączony - można sygnalizować diodą LED - jeszcze przydała by się blokada - jesteśmy cały czas w pomieszczeniu

Ale trochę jest to bez sensu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Dr.Vee
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 1791
Miasto: Wrocław

Dr.Vee
Zasłużony dla elektroda
Post#4 Post autora tematu 14 Lis 2008 01:28   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


bruns: rzeczywiście, kontrolka na wyłączniku mogłaby zdać egzamin, zastanowię się nad tym.

oj: jak pisałem, prowadzenie osobnego zasilania dla układu nie za bardzo mi się uśmiecha. A co do Attiny to chciałem w końcu skonstruować sobie coś bez użycia uC.....

Ale uwaga o użyciu uC i ściemniaczu podsunęła mi pomysł - może zrobić detekcję przejścia przez zero do wykrywania zaniku zasilania - wtedy wiadomo, że użytkownik wyłączył światło i pomimo ładunku utrzymującego się na kondensatorach można szybko zareagować na ponowne włączenie światła. Na dodatek oryginalny układ nie rozładuje kondensatorów w momencie, gdy światło zostanie zgaszone przed upływem czasu wyłączenia...

Tym sposobem chyba znowu wyjdzie mi projekt z uC Wink

Ale czekam na dalsze uwagi.

Pozdrawiam,
Dr.Vee

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
630176
Usunięty





630176
Usunięty
Post#5 14 Lis 2008 13:18   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


Przecież najprościej jest zastosować wyłącznik z neonówką w środku,która pokazuje czy się świeci żarówka czy nie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dr.Vee
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 1791
Miasto: Wrocław

Dr.Vee
Zasłużony dla elektroda
Post#6 Post autora tematu 14 Lis 2008 18:47   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


JERZYKOWSKI: tak, ale niestety te neonówki widać tylko w nocy Smile

Pozdrawiam,
Dr.Vee

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Citek
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Paź 2004
Posty: 646
Miasto: Gorzów Wlkp.

Citek
Poziom 19
Post#7 14 Lis 2008 19:18   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


Ja u siebie miałem podobny problem, rozwiązałem go przy wykorzystaniu "neonówki'ala'led" czyli po prostu LED+dioda+rezystor i jak na razie wszystko działa bez problemu już dobre parę lat

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tc
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 13 Gru 2003
Posty: 143

tc
Poziom 13
Post#8 14 Lis 2008 20:28   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


ja u siebie mam właz ze schodami i zastosowałem wyłącznik krańcowy włączony szeregowy z wyłącznikiem jeśli właz na strych jest otwarty to jest możliwość włączenia lub wyłączenia światła wyłącznikiem, jeśli nawet zostanie wyłącznik włączony to po zamknięciu strychu światło zgaśnie. Jeśli chcesz aby było zasilanie po zamknięciu to można dołożyć równolegle do krańcówki przełącznik. wg mnie jest to tanie i bardzo proste rozwiązanie i sprawdza się .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
piotrstrzelecki
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 03 Lis 2006
Posty: 1
Miasto: Wloclawek

piotrstrzelecki
Poziom 1
Post#9 15 Lis 2008 07:00   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


tc napisał:
ja u siebie mam właz ze schodami i zastosowałem wyłącznik krańcowy włączony szeregowy z wyłącznikiem jeśli właz na strych jest otwarty to jest możliwość włączenia lub wyłączenia światła wyłącznikiem, jeśli nawet zostanie wyłącznik włączony to po zamknięciu strychu światło zgaśnie. Jeśli chcesz aby było zasilanie po zamknięciu to można dołożyć równolegle do krańcówki przełącznik. wg mnie jest to tanie i bardzo proste rozwiązanie i sprawdza się .


Ja też mam wyłaz z krańcówką a posiadaczom drzwi też polecam, chyba że jest potrzeba domykania ich po wejściu na strych Sad

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 24764
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#10 20 Lis 2008 15:15Pomocny post   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


A czemu nie można zrobić tak: CD4541 w trybie "one shot", z autoresetem i resetowaniem przy
braku zasilania, bądź w chwili włączania zasilania (chodzi o to, żeby ten reset zadziałał, jak się
wyłączy zasilanie nawet na sekundę - żeby można było wyłączyć, włączyć i znowu mieć światło).

Sam CD4541 pewnie zużywa jakieś µA-y, trzeba by pomyśleć, jak małym kosztem móc generować
impulsy do włączania triaka, bądź zrobić tak, by zasilanie generatora tych impulsów nie zużywało
mocy w czasie, kiedy ich nie generuje - np. zasilanie przez kondensator, i zwieranie zasilania -
po zrobieniu zwarcia prąd płynie przez kondensator i diody, w rezultacie moc jest głównie bierna.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
bruns
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 1503
Miasto: Whitestock

bruns
Poziom 22
Post#11 20 Lis 2008 17:00   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


Panowie nie uważacie że forma tej dyskusji przerasta treść tematu ? Proponujemy zaawansowane układy elektroniczne a tu chodzi tylko o pozostawioną zapalona głupią żarówkę na strychu .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 24764
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#12 20 Lis 2008 17:31   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


A jakby tak układ wyzwalania triaka zasilać wykorzystując napięcie na żarówce?
po wyłączeniu żarówki nie będzie pobierać mocy - tylko czy to nie będzie zbytnio
komplikować układu? wyzwalanie impulsem wymaga prądu ze 100mA i czasu
może 10µs, generowanym raz na 10ms, więc średni prąd 100µA, moc 30mW.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dr.Vee
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 1791
Miasto: Wrocław

Dr.Vee
Zasłużony dla elektroda
Post#13 Post autora tematu 20 Lis 2008 20:20   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


_jta_ napisał:
A czemu nie można zrobić tak: CD4541 w trybie "one shot", z autoresetem i resetowaniem przy
braku zasilania, bądź w chwili włączania zasilania (chodzi o to, żeby ten reset zadziałał, jak się
wyłączy zasilanie nawet na sekundę - żeby można było wyłączyć, włączyć i znowu mieć światło).

Tak już jest zrobione, tylko problem jest z wyłączeniem zasilania - bez obciążenia (przy wyłączonym triaku) kondensatory będą podtrzymywać napięcie dość długo. Za to przy dodatkowym "bleederze" wzrośnie całkowity pobór mocy...
_jta_ napisał:
Sam CD4541 pewnie zużywa jakieś µA-y, trzeba by pomyśleć, jak małym kosztem móc generować
impulsy do włączania triaka, bądź zrobić tak, by zasilanie generatora tych impulsów nie zużywało
mocy w czasie, kiedy ich nie generuje - np. zasilanie przez kondensator, i zwieranie zasilania -
po zrobieniu zwarcia prąd płynie przez kondensator i diody, w rezultacie moc jest głównie bierna.

_jta_ napisał:
A jakby tak układ wyzwalania triaka zasilać wykorzystując napięcie na żarówce?
po wyłączeniu żarówki nie będzie pobierać mocy - tylko czy to nie będzie zbytnio
komplikować układu? wyzwalanie impulsem wymaga prądu ze 100mA i czasu
może 10µs, generowanym raz na 10ms, więc średni prąd 100µA, moc 30mW.

Rzeczywiście, triaka można wyzwalać impulsami - w moim układzie tranzystor podaje na bramkę triaka stałe, ujemne napięcie. Impulsy do wyzwalania można wygenerować korzystając z detektora przejścia przez zero... Tak samo można wykrywać zanik zasilania - brak impulsów z detektora - tylko do tego trzeba dodatkowego układu czasowego...

Myślałem też nad wyzwalaniem głównego triaka optotriakiem, np. MOC3043 ma gwarantowany prąd włączenia 5mA. Wykres wymaganego prądu vs. szerokość impulsu poniżej:Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu

Nie bardzo rozumiem sugestię zasilania układu wyzwalania triaka z napięcia na żarówce. Myślałem nad włączeniem zasilania układu szeregowo, a triaka równolegle z żarówką. W czasie włączenia żarówki układ nie pobierałby dużej mocy, natomiast po upływie odliczonego czasu triak zwierałby żarówkę, tylko co zrobić z wydzielaną mocą Wink

bruns -> rzeczywiście, istota problemu zbyt interesująca nie jest, zwłaszcza że proste rozwiązania zostały już zaproponowane:
1) sygnalizacja zapalonego światła, czyli "użytkowniku, pamiętaj o wyłączaniu światła" Wink
2) wyłącznik krańcowy

Rozwiązanie 1) jest proste i łatwe do zaimplementowania, i pewnie zadziała, tylko z elektroniką niewiele ma wspólnego Wink
Rozwiązanie 2) jak dla mnie wymaga tyle samo zachodu, co zrobienie układu włączanego pomiędzy oprawkę żarówki a żarówkę - bo będę musiał prowadzić (i ukrywać) dodatkowe przewody, a to z elektroniką ma jeszcze mniej wspólnego Wink

Tak czy inaczej dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi.

Pozdrawiam,
Dr.Vee

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ArthurCC
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Mar 2006
Posty: 636
Miasto: Górowo

ArthurCC
Poziom 19
Post#14 21 Lis 2008 10:18   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


JERZYKOWSKI napisał:
Przecież najprościej jest zastosować wyłącznik z neonówką w środku,która pokazuje czy się świeci żarówka czy nie.



Dr.Vee napisał:
JERZYKOWSKI: tak, ale niestety te neonówki widać tylko w nocy Smile



Zamiast neonówki można zamontować zwykłą żaróweczkę 6V o odpowiednio dobranym prądzie - włączyć ją w szereg. Na pewno będzie jaśniejsza od neonówki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 24764
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#15 21 Lis 2008 11:14   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


Albo kondensator 0.62µF na napięcie zmienne minimum 250V, i szeregowo z nim żarówka "telefoniczna" na 50mA;
to podłączamy równolegle do żarówki na strychu, i umieszczamy w widocznym miejscu. Tylko ma to taką wadę, że
przychodzi się ze strychu, widzi że światło nie zgaszone, i trzeba iść z powrotem na strych, żeby zgasić...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
brofran
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 1934
Miasto: Ruda Slaska

brofran
Poziom 22
Post#16 25 Lis 2008 20:57   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


Dr.Vee napisał:
Edit: po dokładniejszej analizie widzę, że w tym układzie tyrystor nie spełni swojej roli, ponieważ przestanie przewodzić po upływie jednego półokresu napięcia sieci.


Dr.Vee

Wynika zatem że układ ten nie działa ? Co należy w nim zmienić ? Pomijam fakt przejęzyczenia - to jest triak .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Jarek68
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 477
Miasto: Warszawa

Jarek68
Poziom 18
Post#17 25 Lis 2008 22:44   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


Kup sobie kontrolkę z diodą LED na 230V około 6zł i wmontuj w wyłącznik Smile I nie wymyślajcie cudów na patyku do jednej żarówki Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dr.Vee
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 1791
Miasto: Wrocław

Dr.Vee
Zasłużony dla elektroda
Post#18 Post autora tematu 26 Lis 2008 06:07   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


brofran napisał:
Wynika zatem że układ ten nie działa ? Co należy w nim zmienić ? Pomijam fakt przejęzyczenia - to jest triak .

Miałem na myśli tyrystor D2, który w moim zamyśle miał zwierać wejściowy kondensator filtrujący po upływie czasu odliczanego przez U1.

Jeśli usuniesz D2 i jego sterowanie, to układ powinien działać - tylko że po wyłączeniu D4 napięcie na C1, C3 będzie się utrzymywało dość długo, a w efekcie uniemożliwi reset U1 po ponownym włączeniu zasilania przez użytkownika.

Pozdrawiam,
Dr.Vee

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
albert1972
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Lip 2008
Posty: 22
Miasto: Szczawnica

albert1972
Poziom 7
Post#19 21 Sty 2009 11:18   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


Ja rozwiązałem to tak.

kupiłem najprostszy czujnik ruchu PIR z opcją zmierzchówki i regulacji czasu wyzwalania światła, "wydarłem z niego element PIR" (wkurzał bo reagował na cug ciepłego powietrza po włączeniu ogrzewania CO) i w jego miejsce wmontowałem przekaźnik 12v zwierający styki wyzwalany u nie przez samochodowy ultradźwiękowy czujnik ruchu na 3 sek. Układ czujnika ruchu włącza przekaźnik impulsem ten z kolei uruchamia zwierając styki układ elekztroniki czujnika ruchu PIR. Po rozwarciu styków działa ustawialny timer oświetlenia zależny z kolei od wbudowanego w niego układu zmierzchówki.

Korzyści są oczywiste

1. ustawialny czas oświetlenia po wyzwoleniu impulsu (tu ultradźwiękowy czujnik ruchu ale zamiast niego można podać wyzwalanie z wyłącznika schodowego lub samej żarówki poprzez ipulsowy przekaźnik 220v)

2. Właczenie oświetlenia zależne od natężenia światła w pomieszczeniu( bo po diabła marnować prąd kiedy w pomieszczeniu jest jasno)


Z czysto estetycznych powodów szukam sposobu by światło wygaszało się nie nagle lecz delikatnie ściemniając się.

Jeśli ktoś słyszał o takim układzie ściemniajacym to prosiłbym o sugestie.

PS. Układ jest wielomodułowy i steruje oświetleniem na poszczególnych odcinkach klatki schodowej po wykryciu ruchu w danym odcinku schodów. Dodatkowo spięty jest z taimerem właczającym zależnie od godziny (do 23) oswietlenie użytkowe PEŁNE lub po 23 oświetlenie nocne LED (by po imprezce nie połamać nózek w drodze do kibelka Very Happy)

Wiem wiem ktoś zapyta po co to jemu Very Happy Toteż nie zmuszam nikogo do takich przeróbek ale ja lubię i już Very Happy

Jeszcze raz proszę o sugestie jak wykonać takie płynne ściemnianie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 24764
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#20 21 Sty 2009 13:20   

Re: Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu


Proponowałbym coś takiego (to jest więcej opis algorytmu, niż układu):
w układzie są kondensatory C1 i C2, połączone szeregowo; C1 ma dużą pojemność, C2 znacznie mniejszą;
C1 jest ładowany, kiedy na wejście sterujące poda się sygnał 'włącz', a rozładowywany, kiedy przestanie się
go podawać; C2 jest rozładowywany za każdym razem, gdy napięcie 230V~ przechodzi przez 0, a przez cały
czas jest ładowany małym prądem; kiedy suma napięć osiąga pewien próg, podaje się sygnał na bramkę triaka.

Szybkość ładowania C2 i ten próg muszą być takie, aby napięcie na samym C2 osiągało ten próg po 11ms -
wtedy przy zerowym napięciu na C1 próg nigdy nie zostanie przekroczony, i triak nie będzie włączany.
Napięcie na C1 powinno osiągać ten próg w ciągu kilku, może nawet kilkunastu sekund, i po zaprzestaniu
podawania sygnału sterującego równie powoli powinno spadać.

Efekt będzie taki, że po podaniu na układ sygnału włączenia żarówka powoli się rozjaśni,
a gdy przestanie się go podawać - powoli się ściemni i zgaśnie. Czyli chyba to, o co chodzi.

Na wszelki wypadek po całkowitym rozładowaniu C1 jakiś przekaźnik powinien ją wyłączyć stykami, żeby
jakieś uszkodzenie elektroniki nie spowodowało ciągłego świecenia żarówki.

Ale jak to ma być jakiś większy system, to może bardziej sensowne jest użycie µC do sterowania?
Wtedy algorytm podobny, tylko zamiast kondensatorów będą jakieś liczniki w programie w µC...

Akurat kaerb 21 Sty 2009 07:15 podał linki na temat robienia czegoś na µC. Jeszcze nie obejrzałem

Aha, możliwy problem z użyciem µC to pobór prądu - może trzeba będzie trochę pokombinować, żeby
nie był za duży. Chyba, że możesz bez problemu dodać tam zasilacz dający ze 100mA. Wiem, że µC
są robione tak, żeby mogły zużywać mało prądu, ale tu µC będzie musiał sterować optitriaki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Czasowy włącznik 230V - ograniczenie poboru prądu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Watchdog, pilot na procesorze AT90S2313. Ograniczenie poboru prądu. (5)
[ATMEGA8][C] Sterownik czasowy, włącznik i wyłącznik czasowy (1)
ograniczenie poboru mocy przez transformator (7)
Sygnalizator poboru prądu (10)
Czujnik poboru prądu (2)
Czujnik poboru prądu (23)
Standby-pomiar poboru prądu. (4)
Pomiar poboru prądu za pomocą uC (8)
Układ stałęgo poboru prądu (5)
Sprawdzanie poboru prądu na AVR (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS