Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Prostownik BR - 12/10.


  Main Page -> Forum Index -> Beginner Science ->Prostownik BR - 12/10. Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
1soniq1
Level 13
Joined: 10 Oct 2008
Posts: 128
Post rating: 2
1soniq1
Level 13
Post#1 14 Nov 2008 20:46  Topic author   

Prostownik BR - 12/10.


Witam.

Problem polega na tym, że w prostowniku prawdopodobnie jest coś spalone. Gdy na wyjściach podłączę woltomierz pokazuje on coś w granicach 9V, natomiast amperomierz w ogóle nie podnosi wskazówki przy kręceniu potencjometrem. Transformator jest dobry. Co może być nie tak? Co sprawdzić lub co mogło się spalić?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Fatko
Level 18
Location: Zapiecek Podl.
Joined: 20 Oct 2007
Posts: 310
Helped: 22
Post rating: 1
Fatko
Level 18
Post#2 14 Nov 2008 21:34    

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Witam.
Na wyjściu masz takie 4 diody(np.CE6AI)-do wymiany.
Możesz zastosować mostek(np.KBP3510-2,97zł-cybor-tech)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
1soniq1
Level 13
Joined: 10 Oct 2008
Posts: 128
Post rating: 2
1soniq1
Level 13
Post#3 14 Nov 2008 23:29  Topic author   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Nie ma tam 4 diod na wyjściu nawet nie wiem o jakie chodzi są 2 diody prostownicze i jedna KT705 i tyle układ jaki tam jest składa się z paru rezystorów dwóch tranzystorów 2 diod prostowniczych i jednej tej Kt705 z której wychodzi kabel "-" do podłączenia akumulatora (oczywiście po drodze jest amperomierz) nie wiem co może być nie tak może dać zdjęcia ?

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Fatko
Level 18
Location: Zapiecek Podl.
Joined: 20 Oct 2007
Posts: 310
Helped: 22
Post rating: 1
Fatko
Level 18
Post#4 15 Nov 2008 17:19    

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Witam.
Zdjęcie-to najlepsze wyjście.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Removed
Removed
Post#5 15 Nov 2008 17:34    

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


wydaje mi się, że on zaczyna działać wtedy, jak jest podłaczony do akumulatora.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22680
Helped: 1011
Post rating: 429
Artur k.
Admin grupy audio
Post#6 15 Nov 2008 17:57    

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Kłania się instrukcja obsługi prostownika. Jak ma się podnieść wskazówka amperomierza, jeśli w obwodzie nie płynie prąd?
Podłącz akumulator to się wychyli.

Litości...

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Prostownik BR - 12/10.
Page 1 of 1



Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.088 seconds