Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Prostownik BR - 12/10.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Prostownik BR - 12/10.
Author
Message
1soniq1
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 10 Oct 2008
Posts: 93

Post#1 Post from the author of the topic 14 Nov 2008 20:46   

Prostownik BR - 12/10.


Witam.

Problem polega na tym, że w prostowniku prawdopodobnie jest coś spalone. Gdy na wyjściach podłączę woltomierz pokazuje on coś w granicach 9V, natomiast amperomierz w ogóle nie podnosi wskazówki przy kręceniu potencjometrem. Transformator jest dobry. Co może być nie tak? Co sprawdzić lub co mogło się spalić?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Nov 2008 20:46   





Back to top
   
Fatko
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 20 Oct 2007
Posts: 308
Location: Zapiecek Podl.

Post#2 14 Nov 2008 21:34   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Witam.
Na wyjściu masz takie 4 diody(np.CE6AI)-do wymiany.
Możesz zastosować mostek(np.KBP3510-2,97zł-cybor-tech)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Nov 2008 21:34   





Back to top
   
1soniq1
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 10 Oct 2008
Posts: 93

Post#3 Post from the author of the topic 14 Nov 2008 23:29   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Nie ma tam 4 diod na wyjściu nawet nie wiem o jakie chodzi są 2 diody prostownicze i jedna KT705 i tyle układ jaki tam jest składa się z paru rezystorów dwóch tranzystorów 2 diod prostowniczych i jednej tej Kt705 z której wychodzi kabel "-" do podłączenia akumulatora (oczywiście po drodze jest amperomierz) nie wiem co może być nie tak może dać zdjęcia ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Nov 2008 23:29   





Back to top
   
Fatko
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 20 Oct 2007
Posts: 308
Location: Zapiecek Podl.

Post#4 15 Nov 2008 17:19   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Witam.
Zdjęcie-to najlepsze wyjście.

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#5 15 Nov 2008 17:34   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


wydaje mi się, że on zaczyna działać wtedy, jak jest podłaczony do akumulatora.

Helpful message? + -

Back to top
   
Artur k.
Admin grupy audio
Admin grupy audio


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 20714
Location: Warszawa

Post#6 15 Nov 2008 17:57   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Kłania się instrukcja obsługi prostownika. Jak ma się podnieść wskazówka amperomierza, jeśli w obwodzie nie płynie prąd?
Podłącz akumulator to się wychyli.

Litości...

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Prostownik BR - 12/10.
Page 1 of 1



Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl topic RSS feed