Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Prostownik BR - 12/10.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Prostownik BR - 12/10.
Autor
Wiadomość
1soniq1
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 98

Post#1 Post autora tematu 14 Lis 2008 20:46   

Prostownik BR - 12/10.


Witam.

Problem polega na tym, że w prostowniku prawdopodobnie jest coś spalone. Gdy na wyjściach podłączę woltomierz pokazuje on coś w granicach 9V, natomiast amperomierz w ogóle nie podnosi wskazówki przy kręceniu potencjometrem. Transformator jest dobry. Co może być nie tak? Co sprawdzić lub co mogło się spalić?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2008 20:46   





Powrót do góry
   
Fatko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 20 Paź 2007
Posty: 308
Miasto: Zapiecek Podl.

Post#2 14 Lis 2008 21:34   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Witam.
Na wyjściu masz takie 4 diody(np.CE6AI)-do wymiany.
Możesz zastosować mostek(np.KBP3510-2,97zł-cybor-tech)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2008 21:34   





Powrót do góry
   
1soniq1
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 98

Post#3 Post autora tematu 14 Lis 2008 23:29   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Nie ma tam 4 diod na wyjściu nawet nie wiem o jakie chodzi są 2 diody prostownicze i jedna KT705 i tyle układ jaki tam jest składa się z paru rezystorów dwóch tranzystorów 2 diod prostowniczych i jednej tej Kt705 z której wychodzi kabel "-" do podłączenia akumulatora (oczywiście po drodze jest amperomierz) nie wiem co może być nie tak może dać zdjęcia ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2008 23:29   





Powrót do góry
   
Fatko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 20 Paź 2007
Posty: 308
Miasto: Zapiecek Podl.

Post#4 15 Lis 2008 17:19   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Witam.
Zdjęcie-to najlepsze wyjście.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#5 15 Lis 2008 17:34   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


wydaje mi się, że on zaczyna działać wtedy, jak jest podłaczony do akumulatora.
Powrót do góry
   
Artur k.
Admin grupy audio
Admin grupy audio


Dołączył: 25 Mar 2003
Posty: 19850
Miasto: Warszawa

Post#6 15 Lis 2008 17:57   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Kłania się instrukcja obsługi prostownika. Jak ma się podnieść wskazówka amperomierza, jeśli w obwodzie nie płynie prąd?
Podłącz akumulator to się wychyli.

Litości...
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Prostownik BR - 12/10.
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.074 seconds

elektroda.pl temat RSS