Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Prostownik BR - 12/10.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->Prostownik BR - 12/10. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
1soniq1
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 105

1soniq1
Poziom 12
Post#1 Post autora tematu 14 Lis 2008 20:46   

Prostownik BR - 12/10.


Witam.

Problem polega na tym, że w prostowniku prawdopodobnie jest coś spalone. Gdy na wyjściach podłączę woltomierz pokazuje on coś w granicach 9V, natomiast amperomierz w ogóle nie podnosi wskazówki przy kręceniu potencjometrem. Transformator jest dobry. Co może być nie tak? Co sprawdzić lub co mogło się spalić?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Fatko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 20 Paź 2007
Posty: 308
Miasto: Zapiecek Podl.

Fatko
Poziom 16
Post#2 14 Lis 2008 21:34   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Witam.
Na wyjściu masz takie 4 diody(np.CE6AI)-do wymiany.
Możesz zastosować mostek(np.KBP3510-2,97zł-cybor-tech)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
1soniq1
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 105

1soniq1
Poziom 12
Post#3 Post autora tematu 14 Lis 2008 23:29   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Nie ma tam 4 diod na wyjściu nawet nie wiem o jakie chodzi są 2 diody prostownicze i jedna KT705 i tyle układ jaki tam jest składa się z paru rezystorów dwóch tranzystorów 2 diod prostowniczych i jednej tej Kt705 z której wychodzi kabel "-" do podłączenia akumulatora (oczywiście po drodze jest amperomierz) nie wiem co może być nie tak może dać zdjęcia ?

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Fatko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 20 Paź 2007
Posty: 308
Miasto: Zapiecek Podl.

Fatko
Poziom 16
Post#4 15 Lis 2008 17:19   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Witam.
Zdjęcie-to najlepsze wyjście.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Usunięty






Usunięty
Post#5 15 Lis 2008 17:34   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


wydaje mi się, że on zaczyna działać wtedy, jak jest podłaczony do akumulatora.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Artur k.
Admin grupy audio
Admin grupy audio


Dołączył: 25 Mar 2003
Posty: 21163
Miasto: Warszawa

Artur k.
Admin grupy audio
Post#6 15 Lis 2008 17:57   

Re: Prostownik BR - 12/10 Problem... Coś nie tak...


Kłania się instrukcja obsługi prostownika. Jak ma się podnieść wskazówka amperomierza, jeśli w obwodzie nie płynie prąd?
Podłącz akumulator to się wychyli.

Litości...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> Prostownik BR - 12/10.
Strona 1 z 1




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.033 seconds

elektroda.pl temat RSS