Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Pomysł na naprawę łoża w tokarce


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny ->Pomysł na naprawę łoża w tokarce Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Usunięty
Usunięty
Post#1 15 Lis 2008 20:23    

Naprawa łoża w tokarce


Chodzi o to, że jest duży luz pomiędzy łożem a suportem zaraz koło uchwytu ( czyli tam gdzie się najczęsciej pracuje), więc trzeba by było obrobić prowadnice.
Teraz pytanie-jaką metodą-dłutować czy szlifować?

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#2 15 Lis 2008 20:25    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Chcesz to przeprowadzić w warunkach domowych?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#3 15 Lis 2008 20:29    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Raczej tak, jak by co to z dłutowaniem dam sobie radę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Lutek49
Poziom 36
Miasto: Trzecia planeta Układu Słonecznego
Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 2167
Pomógł: 438
Ocena postów: 106
Lutek49
Poziom 36
Post#4 15 Lis 2008 20:33    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Może lepiej jednak szlifować.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#5 15 Lis 2008 20:35    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Nie no, to chyba żart. A co zachowaniem dokładności obróbki powierzchni, spasowania elementów? Przecież to musi pasować idealnie do siebie, praca nie na warunki domowe.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#6 15 Lis 2008 20:40    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Wszystko da się zrobić, prowadnice się też dłutuje.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
andrzej lukaszewicz
Poziom 36
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 3254
Pomógł: 185
Ocena postów: 101
andrzej lukaszewicz
Poziom 36
Post#7 15 Lis 2008 20:48    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Czy kolega nie myli dłutowania ze skrobaniem?
Łoże powinno być w całości obrobione na maszynie, w celu zachowania prostoliniowości np na strugarce , poczym należy przeprowadzic żmudny proces(w warunkach domowych-ręczny) skrobania w celu osiągnia powierzchni utrzymującej smarowanie pomiędzy łożem a suportem.Ale przed tym trzeba obrobić powierzchnie suportu, żeby była wzorcem do skrobania.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#8 15 Lis 2008 20:51    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Czyli - nie polecam robienia tego w piwnicy przy świecy, tylko oddać do zakładu ślusarskiego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
andrzej lukaszewicz
Poziom 36
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 3254
Pomógł: 185
Ocena postów: 101
andrzej lukaszewicz
Poziom 36
Post#9 15 Lis 2008 20:51    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Stosuje się też naprawy(wypełnianie luzu) żywicami epoksydowymi, ale i tak po obróbce łoża

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#10 15 Lis 2008 20:53    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Tak, chodzilo mi o skrobanie. Czyli wpierw strugarka, i wyprowadzić łoże na równo?
Problem jest taki, że czasami wykorzystuję ją jako szlifirkę do wałków ( zakładam głowicę szlifującą), i ścierniwo niszczy łoże.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#11 15 Lis 2008 20:54    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Oooo, a może kolega to rozwinąć? Czy żywice nie są zbyt kruche do takiego czegoś?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#12 15 Lis 2008 20:59    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Korelat, nie każdy zakład ślusarski dysponuje szlifierką do płaszczyzn, a jeżeli mają, to zazwyczaj jest tak wychlustana, że jedyną usługą jaka na nią biorą to ostrzenie sitek do maszynek do mięsa.
Poza tym nie każdy się podejmie szlifowania łoza o większej długości, niż posuw głowicy jego maszyny.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
andrzej lukaszewicz
Poziom 36
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 3254
Pomógł: 185
Ocena postów: 101
andrzej lukaszewicz
Poziom 36
Post#13 15 Lis 2008 21:02    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Naprawiano w taki sposób obrabiarki w dużej firmie remontowej (Ponar Remo) już w latach 80-tych.Zywice są przeróżne kruche i elastyczne - to zależy od składu i proporcji utwardzaczy

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
000andrzej
Poziom 35
Miasto: Kraków
Dołączył: 28 Sie 2003
Posty: 2737
Pomógł: 225
Ocena postów: 28
000andrzej
Poziom 35
Post#14 15 Lis 2008 21:03    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Jest to dość żmudna praca, ale możesz poskrobać małymi płaszczyznami i w różnyc kierunkac. Do kilku dych można wyrównać. Sadza lub tusz traserski w rękę, liniał, zaznaczyć gdzie wystaje i step by step wyskrobać.
A jak tam luzy na śrubach?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
andrzej lukaszewicz
Poziom 36
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 3254
Pomógł: 185
Ocena postów: 101
andrzej lukaszewicz
Poziom 36
Post#15 15 Lis 2008 21:03    

Re: Naprawa łoża w tokarce


A kolega uważa , żę żeliwo szare jest wiele mocniejsze?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#16 15 Lis 2008 21:05    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Skoro jest zniszczone łoże to co tam jeszcze skrobać? Trzeba regenerować łoże. Napawanie i potem obróbka?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
andrzej lukaszewicz
Poziom 36
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 3254
Pomógł: 185
Ocena postów: 101
andrzej lukaszewicz
Poziom 36
Post#17 15 Lis 2008 21:07    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Chciałbym zobaczyc to napawanie żeliwa

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#18 15 Lis 2008 21:11    

Re: Naprawa łoża w tokarce


000andrzej napisał:

A jak tam luzy na śrubach?

Na saniach narzędziowych jest mały, to efekt, że chciałem raz nimi umocowany przedmiot wyprostować. Ale z nich mało korzystam.
Poprzeczne bez luzu i to jest ważne.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bruns
Poziom 30
Miasto: Whitestock
Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 1505
Pomógł: 96
Ocena postów: 21
bruns
Poziom 30
Post#19 15 Lis 2008 21:12    

Re: Naprawa łoża w tokarce


elektrit napisał:
Wszystko da się zrobić, prowadnice się też dłutuje.
"Szansóf ni ma" Pracowałem przy tym to wiem . Łoże musi być najpierw obrobione na strugarce bramowej a następnie szlifowane aby były prowadnice idealnie równoległe . Dopiero do szlifowanego łoża dopasowuje się suport wzdłużny poprzez skrobanie i kontrolne kładzenie na prowadnice łoża pokryte tuszem traserskim . Czynność to żmudna i czasochłonna . Skrobiemy w kratkę aż cała powierzchnia suporty pokryje się małymi czarnymi plamkami . Wtedy mamy 100% pewności że suport idealnie leży na szlifowanych prowadnicach łoża i taka maszyna będzie miała dużą precyzję i dokładność .
Jest zasada że jeden element musi być szlifowany a dopiero drugi się skrobie aby dopasować go do pierwszego .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#20 15 Lis 2008 21:13    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Czyli wracamy do pierwszego pytania: czy to ma być w warunkach domowych. Ciężko będzie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
andrzej lukaszewicz
Poziom 36
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 3254
Pomógł: 185
Ocena postów: 101
andrzej lukaszewicz
Poziom 36
Post#21 15 Lis 2008 21:18    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Myślę, że kolega 000andrzej tylko czuje temat.Jeśli wyrypane jest łoże to i wszystko po kolei:suport główny,poprzeczny,śrub itd.
Jeśli ma dokładnie obrabiać to chyba szykuje sie duży remont.A to wymaga dużej wiedzy i doświadczenia -ślusarz remontowy

Dodano po 1 [minuty]:

No i bruns też wie o co idzie.-Zgadzam sie

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#22 15 Lis 2008 21:21    

Re: Naprawa łoża w tokarce


000andrzej ->
Kod:
możesz poskrobać małymi płaszczyznami i w różnyc kierunkac. Do kilku dych można wyrównać.

Jeśli są ubytki w łożu to co chcesz jeszcze skrobać? Żeby jeszcze bardziej zwiększyć luz?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
sharic
Poziom 15
Miasto: Wrocław
Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 144
Pomógł: 9
Ocena postów: 6
sharic
Poziom 15
Post#23 15 Lis 2008 21:33    

Re: Naprawa łoża w tokarce


To są jakieś specjalne i z przeznaczeniem do regeneracji .
Do skrobania będzie potrzebny liniał pewnie metrowy a to trudno skołować.
I tak struganie szlif i skrobanie lub żywica jak sie dokładnie nołoży to już tylko skrobanie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
000andrzej
Poziom 35
Miasto: Kraków
Dołączył: 28 Sie 2003
Posty: 2737
Pomógł: 225
Ocena postów: 28
000andrzej
Poziom 35
Post#24 15 Lis 2008 21:35    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Pozostałą część łoża wyrównać do włębienia. Potem na klinie wyregulować luz. Są kleje typu "turbometal" ale to można uzupełnić duży ubytek na małej płaszczyźnie. W tym przypadku jest to za cienka warstwa.
Nie sprawdzałem, ale tak myślę. U nas obrabiarki przy remoncie legalizowaliśmy tylko przez skrobanie.

Wiadomo, że dobry szlif byłby lepszy, ale zakładam, że nie ma takiej możliwości, lub jest to nieopłacalne. Poza tym wszystkie płaszczyzny muszą być obrabiane z tego samego zamocowania, bo inaczej będą luzy. Dlatego sądzę, że lepiej będzie skrobać. W razie czego szlifnąć zawsze można. Skrobaniem dużo się nie sknoci.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
andrzej lukaszewicz
Poziom 36
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 3254
Pomógł: 185
Ocena postów: 101
andrzej lukaszewicz
Poziom 36
Post#25 15 Lis 2008 21:43    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Skrobanie z liniałem zapewni powierzchnie tylko na jednej stronie łoża. A co z równoległością z drugą stroną ,zwichrowaniem płaszczyzn itd ? Dobrze to tylko na maszynie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bruns
Poziom 30
Miasto: Whitestock
Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 1505
Pomógł: 96
Ocena postów: 21
bruns
Poziom 30
Post#26 15 Lis 2008 21:44    

Re: Naprawa łoża w tokarce


000andrzej napisał:
Do kilku dych można wyrównać. Sadza lub tusz traserski w rękę, liniał, zaznaczyć gdzie wystaje
skrobanie daje dokładność do jednej setnej jak poskrobiesz z dokładnością do kilku dych to i toczenie bedzie miało kilka dych . A pół milimetra w tą czy w tamtą to do dupy z taką tokarką .
Łoże tokarki to dwie prowadnice . Jedna płaska z tyłu i druga z przodu z dwóch płaszczyzn pod kątem 45* do płaskiej tylnej . Nie ma szans liniałem sprawdzić równoległości trzech płaszczyzn . W grę wchodzi tylko szlifowanie z jednego mocowania .

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
sharic
Poziom 15
Miasto: Wrocław
Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 144
Pomógł: 9
Ocena postów: 6
sharic
Poziom 15
Post#27 15 Lis 2008 21:52    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Dlatego najpierw szlif a dopiero potem skrobanie i na końcu sprawdzanie.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
bruns
Poziom 30
Miasto: Whitestock
Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 1505
Pomógł: 96
Ocena postów: 21
bruns
Poziom 30
Post#28 15 Lis 2008 21:56    

Re: Naprawa łoża w tokarce


000andrzej napisał:
Potem na klinie wyregulować luz.
Ten klin to konpensor lub konpensator i służy do kasowania luzu w suportach . W regulacji luzu na łożu nie występuje takowy .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
000andrzej
Poziom 35
Miasto: Kraków
Dołączył: 28 Sie 2003
Posty: 2737
Pomógł: 225
Ocena postów: 28
000andrzej
Poziom 35
Post#29 15 Lis 2008 21:57    

Re: Naprawa łoża w tokarce


bruns napisał:
000andrzej napisał:
Do kilku dych można wyrównać. Sadza lub tusz traserski w rękę, liniał, zaznaczyć gdzie wystaje
skrobanie daje dokładność do jednej setnej jak poskrobiesz z dokładnością do kilku dych to i toczenie bedzie miało kilka dych .

Źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o luzy (nierówności) do kilku dych, które można wyrównać.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
robokop
Moderator Samochody
Miasto: Płońsk
Dołączył: 25 Lis 2005
Posty: 19335
Pomógł: 1056
Ocena postów: 27
robokop
Moderator Samochody
Post#30 15 Lis 2008 21:58    

Re: Naprawa łoża w tokarce


Technologia naprawy maszyn z serii "TUJ" w/g ich producenta miała polegać na skrobaniu prowadnic łoża, z tego co pamiętam. W domowych warunkach, biorąc pod uwagę ilość i kształt współpracujących płaszczyzn, raczej niewykonalne.
A co do wykorzystywania tokarki z głowicą szlifującą, nie myślałeś o jakimś odprowadzaniu startego ścierniwa? Wyciąg itp. ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Pomysł na naprawę łoża w tokarce 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
czytnik elektroniczny osi X,Y w tokarce CHUIHON 5 pomocy (6)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.163 seconds

elektroda.pl temat RSS