FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Dwie ładowarki = super jedna ładowarka(?)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> GSM -> GSM Service -> Dwie ładowarki = super jedna ładowarka(?)
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 17 Mar 2004 01:42   

Witam,

Mam pytanie bo posiadam dwie takie same ładowarki do noki i gdybym je połączył równolegle (oczywiście odpowiednio kolorami przewody) i podłączył to do telefonu to z racji obecności drugiej ładowarki, ładowałoby mniej więcej 2x krócej?, mogę coś uszkodzić?.

Pozdrówka,
BartheZz
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 Mar 2004 01:42   

Back to top

kowalwalcz
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 17 Mar 2004 02:12   

Re: Dwie ładowarki = super jedna ładowarka(?)

to nie osiagalne w ten sposob
pozdrawiam
Back to top

dyziek@
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 17 Mar 2004 18:06   

nic Ci to nie da :|
Back to top

pioszura
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 17 Mar 2004 18:44   

Zanim tak zrobisz to zadzwoń po straż pożarną :) . Na serio, to to nie ma sensu. Można tylko uszkodzić baterię, a w najgorszym przypadku to telegfonik
Back to top

kolpit
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 21 Mar 2004 01:10   

Heh!!
Nowa teoria!!
Bez obrazy, ale to se tak ne da!!
Back to top

barthezz
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 Post from the author of the topic 23 Mar 2004 22:31   

a to jak zrobić aby móc szybciej ładować, bo ja baterię 1500 mAh ładuję zwykłą ładowarką noki przez 5 godzin, co czasami nie jest za dobre...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Mar 2004 22:31   

Back to top

emeryt
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 23 Mar 2004 23:04   

Jak koniecznie chcesz szybko zabić baterie to nie musisz podłączać dwóc ładowarek.. wystarczy że wyrzucisz ją z balkonu na 10-tym piętrze na tą stronę po której nie chodzą ludzie. A jeśli chodzi o ładowanie:
- nie czekać igdy aż bateria rozładuje sie do zera,
- ładować w nocy (Ty spisz a bateria sie ładuje)
Back to top

barthezz
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 Post from the author of the topic 24 Mar 2004 02:39   

Zrobiłem test z tymi dwoma ładowarkami i co się okazało: kompletnie rozładowana bateria tzn. nie idzie włączyć telefonu (za każdym testem) o pojemności 1500 mAh produkcji Made In China :lol: (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22933174), czas ładowania zwykłą ładowarką do noki wynosi 5 godzin. Po wykonaniu operacji nazwijmy to "2-ch ładowarek" czas ładowania skrócił się do 2 godzin i 36 minut 8O (oczywiście mowa o ładowaniu przy wyłączonym telefonie i koniec ładowania oznacza zgaśnięcie statusu ładowania z wyświetlacza w obu przypadkach). Co Wy na to? Jak taka niestandardowa operacja ładowania wpływa na liniowość i "życie" baterii (nowa bateria miesiąc temu kupiona). Jedyne co zauważyłem to dłużej telefon działa po tej operacji (to znaczy 6 dni a nie jak przedtem góra 4) i podczas tego ładowania temperatura obudowy trochę wzrasta ale nie paży (czuć że jest ciepłe, co w przypadku zwykłego ładowania pojedyńczym "trafem" noki zauważyć nieszło).
Po za tym jakimś cudem udało mi się uaktywnić "gluty" charakterystyczne dla 3315 bez wgrywania nowego softu 8) ale to jako ciekawostka.

Właściwie to nie wiem co mogło by ulec uszkodzeniu, przecież napięcie pozostaje takie samo jak na pojedyńczej ładowarce (sprawdzałem), jedyne co może zyskać to większą wydolność, a niby na jakiej zasadzie działają te wszystkie podróżne ładowarki do noki jak nie na tym, jeśli są to impulsowe no to podaje to w impulsie nie raz większe gady więc coś tu nie tak(?). Jeśli jestem w błędzie proszę o korekcję i wyjaśnienie.

Czekam na odpowiedzi.

Pozdro all
Back to top

epol
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 24 Mar 2004 13:39   

Podlaczajac ladowarki rownolegle napiecie zostaje to samo(standardowe dla 1lad) rosnie natomiast prad 2x(suma lad 1i2). Nie zmienia to faktu iz telefon (jak i inne uzadzenia ciagna tyle pradu ile im potrzeba). Gdybys podlaczyl je szeregowo bylo by odwrotnie tzn. 2xnapiecie i pojedynczy prad. I wtedy na 100% cos by poszlo z dymem. Ladowarki podrozne to ladowarki impulsowe, w nich nie ma trafa i dzialaja na innej zasadzie.
Jesli chcesz szybko naladowac baterie to 220V na styki i po sprawie :P
Najlepsza metoda: ladowanie w czasie snu(w nocy) jak juz wyzej napisano.
Back to top

kolpit
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 26 Mar 2004 22:24   

Jak "epol" napisał, prąd wzrośnie 2x. Powoduje to skrócenie czasu ładowania baterii. Ładuje sie prądem, a nie napięciem(z tego co wiem). Powstaje tylko pytanie, czemu producenci telefonów nie robią ładowarek ładujących 2x szybciej???????????????????
Odpowiedz sama się nasuwa: ponieważ zmniejsza to żywotność baterii, czas jej działania po naładowaniu (moze teraz tego nie widać, bo jest to nowy akumulator).
Jak masz taki napięty grafik dzienny, że musisz mieć szybko naładowany fonik, to tak trzeba. Licz się jednak z tym, że bateryjka nie pociągnie długo i bądziesz wtedy musiał robić numer z lodówką, tak jak koledzy piszący na forum. :)
Podobnie rzecz się ma do ładowarek samochodowych, tylko w tym przypadku szybsze ładowanie wymuszone jest potrzebą.

Jak ładowałeś kiedyś akumulator samochodowy, to wiesz, iż ładowanie małym prądem podnosi czas jego działania porównując z ładowaniem przy wyzszym "I".

Pozdrawiam!!!
Hej!!
Back to top

barthezz
Poziom 23
Poziom 23

Post#11 Post from the author of the topic 26 Mar 2004 22:34   

Skoro zmniejsza to żywotność baterii to o ile mogło zmniejszyć żywotność baterii Litowo Jonowej o pojemnosci 1500 mAh jak ładowałem góra 3x od zera (czyli od pełnego rozładowania baterii) w taki sposób.
Back to top

kolpit
Poziom 10
Poziom 10

Post#12 27 Mar 2004 14:54   

Raczej nie jesteś w stanie tego sprawdzić!
Chyba nie masz się jeszcze o co martwić. Ludzie ładują cały czas na ładowarkach samochodowych i żyja.
Z mojego doświadczenia wynika, że ładowanie wyższym pradem niz zalecany powoduje dobry stan baterii około roku (na przykładzie Siemensa c35 z baterią li-on)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Mar 2004 14:54   

Back to top

przemek.tomala
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 17 Apr 2004 18:23   

Skoro musisz szybko ładować baterię, to możesz zawsze mieć dwie wymienne, zostawić jedną na dzień w domu na naładowanie, działać na drugiej, a jak się już naładuje nosić ze sobą :)
Tak robi mój ojciec :)
Back to top

cinekk
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 17 Apr 2004 18:49   

Chyba rozwiazaniem tego problemu by bylo ladowanie bateri w nocy kiedy spisz ;) (nie zawsze musisz patrzec przez 5 godzin na kreski ladowania i odlancza gdy sie naladuje) ;) A jezeli rzadko jestes w domu to kupno ladowarki samochodowej ;)

Ludzie to maja problemy :D
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> GSM -> GSM Service -> Dwie ładowarki = super jedna ładowarka(?)
Page 1 of 1
Similar topics
vk530 ładowarka. Czy ma ktoś schemat wyprowadzeń ładowarki? (6)
DWIE ładowarki nokia i przy jedej BATERIA NIE JEST ŁADOWANA (3)
Ładowarka - wyjście 5V. Jak zabrać się za budowę ładowarki? (4)

Page generation time: 0.148 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed