| Autor |
Wiadomość |
freund Poziom 5

|
17 Lis 2008 14:46 Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Czy istnieje jakis program, który naprawia logikę dysku twardego?
Dział tego forum jest poświecony odzyskiwaniu danych, ale również naprawie dysków i tak się zastanawiam, czy jak już odzyskałem te dane lub nie są mi one potrzebne, czy daje się naprawić dysk, który nie jest fizycznie uszkodzony w jakiś prosty sposób?
Skoro dysk robi kopie pliku Mft i zakładam, że kopia tego pliku jest w porządku i zapisana w jakimś innym miejscu, to chyba nie powinno być problemu z napisaniem programu, który odnajduje Mirror i podmienia ten plik?
Z tego co się orientuje ani formatowanie ani zerowanie nie ma wpływu na samą logikę dysku? Mogę się oczywiście mylić, bo dopiero raczkuje w tym temacie (proszę o wyrozumiałość ekspertów).
Jeszcze jedno pytanie - czy uszkodzona logika dysku może mieć wpływ na odnajdywanie dysku w Biosie?
Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
17 Lis 2008 14:57 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic891920.html
CZYTAC CZYTAC I JESZCE RAZ CZYTAC
| Cytat: |
| Jeszcze jedno pytanie - czy uszkodzona logika dysku może mieć wpływ na odnajdywanie dysku w Biosie? |
- TO JEST TOTALNA BZDURA ! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
freund Poziom 5

|
17 Lis 2008 15:13 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Dziekuje za błyskawiczną odpowiedź! Czytałem ten post od deski do deski, ale brakuje mi jednej rzeczy, o której pisał Nirvanowiec "W sektorze obliczonym przez Okzo", dlatego pomyślałem, że może już ktoś stworzył taki program, który oblicza takie dane.
Jeśli ten test SMART, który wykonalem pod WD jest wiarygodny, to mam na dysku tylko jeden bad sector, który powinien dać się naprawić i cały problem wiąże się ze strukturą logiczną dysku.
Faktycznie zadając to pytanie, wiedziałem, że nie jest ono najmądrzejsze, ale żeby tak od razu totalną bzdurą? :) "w sektorze Boot ntfs najważniejszy będzie BIOS Parameter Block" - Twoje słowa, czy więc jeśli nastąpił błąd logiczny dysku, czy nie może wystąpić problem z wykryciem dysku pod Biosem? Mam z tym dyskiem taki problem, że czasami go wykrywa, a czasami nie. A pod windowsem (przez USB) zawsze go wykrywa, ale po dłuższym czasie - może po prostu szuka i szuka informacji i w końcu je odnajduje, włącza "autoodtwarzanie" i jest, ale po chwili wyskakuje informacja o problemie z mft. No i nie wiem, co począć, a podoba mi się ten temat i nie spocznę póki go nie naprawię :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
17 Lis 2008 15:20 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Kolego dosyć.
Tego już sie nie da czytać...
Jak może system plików mieć wplyw na wykrywanie w bios?
Takie bzdury po za tym co Ty piszesz czytałem raz w jednej z gazet komputerowych tylko dlatego ze banda złodziei i oszustów napisała tekst i zapłaciła za jego wydrukowanie.
Czy Tobie zapłaciła ta sama banda złodziei?
Możesz łaskawie poprawić mój nick w swoim poście? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
freund Poziom 5

|
17 Lis 2008 15:33 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Od razu poprawiłem, jeszcze przed Twoją prośbą. Nikt mi za nic nie płacił. Przeczytałem całe to forum i nie znalazłem wskazówki, jak mogę poradzić sobie we własnym zakresie. Inaczej nie tworzyłbym tego tematu. Jak już wcześniej napisałem, nie jestem ekspertem, a z tego co zdążyłem się zorientować misją stworzenia tego forum było szerzenie się swoją wiedzą również z laikami. Mam prawo nie wiedzieć skąd Bios czerpie informację nt. wielkości dysku, nazwy producenta, itp. Wydawało mi się po tym, co przeczytałem, że te informacje znajdują się w sektorze Boot ntfs. Skoro ta informacja znajduje się na dysku twardym, to mogła ona zostać uszkodzona razem z uszkodzeniem pliku mft i wydawało mi się, że stąd mogą wziąć się problemy, z którymi się spotkałem. I nie odsyłajcie mnie już prosze do XXXX :)
| Moderowano przez Nirvanowiec: |
| Proszę bez reklamowania. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
17 Lis 2008 15:41 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Kolego dawaj zrobimy tak, ja podaje tobie rozwiazanie, ale przed tym ty mnie podasz dla czego w jednej firmie kosztuje 150 w drugiej to samo kosztuje 70000 ?
Dasz odpowiedz na to ! dostaniesz wskazowka :D . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
freund Poziom 5

|
17 Lis 2008 15:56 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Oooo.. to jest akurat działka, w której nie znajdziesz lepszego eksperta, kończyłem w końcu ekonomię :) Wpadł mi wczoraj bardzo ciekawy artykuł jakiegos eksperta z IEEE własnie na temat odzyskiwania danych. Wyjaśnia on bardzo dokładnie skąd się biorą takie różnice w cenach. Jest 5 firm, które zgarniają 3/4 przychodów i głównie dlatego, że maja rozdmuchany marketing przedstawiający proces odzyskiwania danych jako bardzo trudny, pracochlonny i kosztowny, no i z uwagi na podpisane umowy z producentami takich nośników. Zgadnij kto jest wpisany jako jedyna firma w Polsce dla WD? Z tym trudem i czasochlonnoscia oczywiście nie będę polemizował (bo jestem laikiem), ale warto zwrócić uwagę na fakt, że odbiorcami tego typu usług są z reguły "jelenie" informatyczne (laicy) lub agendy Państwowe, które zapłacą każde pieniądze, żeby odzyskać pliki, nad którymi pracowali kilka lub nawet kilkanaście lat lub żeby dobrać się komuś do skóry. To, że oskubie się takiego jelenia na 70 tys. PLN i on to zapłaci, to i tak nie wpłynie na wielkość sprzedaży w przyszłości, gdyż w tym biznesie nie ma co liczyć na stałych Klientów. Gdybym miał wybierać, to bardziej zaufałbym komuś, kto mi rzetelnie wyceni swoją pracę, a nie krzyknie 70 tys. a na pytanie - dlaczego tak drogo odpowie, "bo tak i już". |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
17 Lis 2008 16:06 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
:D
| wolalbym zapłacić 10 tys. PLN żeby ktos przyjechal i naprawil na moich oczach, niż 300 PLN, zeby wyslac komus swoj dysk, a pozniej czekac, kiedy dane pojawią się gdzieś w necie lub u konkurencji. Czy wystarczająca odpowiedź? Temat oczywiście można rozwinąć.. |
Dales sobie odpowiedz, idz i zaplac i moze tobie dadza jakas wskazuwka ...
A tu na forum nie ma co trolowac, wiem ze etat ten istnieje w ontracku wlasnie i mamy to przedstawienie.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
17 Lis 2008 16:07 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
| Do tego dochodzi "praca u Klienta" - każdy z nas ma pliki, które nie powinny trafić w cudze ręce - wolalbym zapłacić 10 tys. PLN żeby ktos przyjechal i naprawil na moich oczach, niż 300 PLN, zeby wyslac komus swoj dysk, a pozniej czekac, kiedy dane pojawią się gdzieś w necie lub u konkurencji. Czy wystarczająca odpowiedź? Temat oczywiście można rozwinąć.. |
Czyli Ci co robią za 300zł krądna i rozpowszechniają dane?
Chyba sie już zapominasz trochę...
Ja myślę ze branie 7000zl za uszkodzenie elektroniki nie jest ekonomia a złodziejstwem!
Zwłaszcza ze jeśli sie nie zgodzisz na cene z dyskiem dzieje sie to co z tym WD->
http://www.garnek.pl/arelab/2599013/wd800bb-22jha0
A Ty nas masz za złodziei? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
17 Lis 2008 16:12 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Juz pojawiaja sie w prasie polskiej niby skad ida dane poufne po targach i bazarach? Kto oprocz firm samych mial do nich dostep do tych czasow, kto za kilka tys gotowy okalmac okrasc i td , co jemu sumienie :D bedzie przeszkadzac sprzedac dane konkurencji :D
Wlasnie kwota wyssana z palca jest dowodem ze ta firma kiedy juz bedzie potrzeba bedzie i sprzedawac i szantazowac .. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
freund Poziom 5

|
17 Lis 2008 16:22 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Znowu nie zdążyłem dopisać :) Nie chodziło mi o wartościowanie firm, a jedynie o "ludzki strach" i świetny marketing. W dzisiejszych czasach nie liczy się produkt, bo wiekszość i tak produkowane jest w Chinach, ale opakowanie i umiejetność sprzedaży tego samego produktu po różnych cenach. Tak jak to jest z proszkami. Skład chemiczny jest identyczny, a jeden nazywa sie XYZ i kosztuje 10zl, a drugi ABC i ma wrzucone niebieskie grudki, ktore nic nie robią i kosztuję 50zl. Tak samo jest z produktami spożywczymi w Biedronce i innych sklepach - ta sama jakość niektórych produktów (np. Bakoma) tylko po różnych cenach i pod inną marką - firmą córką, która jest w 100% zalezna od Bakomy. Jeśli kogoś można nazwać złodziejem, to w tym przypadku tych, co krzyczą te 70 tys. PLN za swoją pracę, ale też nie do końca - pracują tam podobni (lepsi bądź gorsi) eksperci, którzy za swoją pracę dostaną 300 PLN, reszta pójdzie na marketing, zarząd i właścicieli.
Dodano po 7 [minuty]:
Faktycznie, troche niefortunnie się wypowiedzialem, dlatego zmienilem swój post.
Pozdrawiam,
Krzysztof. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
17 Lis 2008 16:22 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
17 Lis 2008 16:30 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Kolego nie trzeba wyjasniac tego _> XYZ i kosztuje 10zl, a drugi ABC i ma wrzucone niebieskie grudki, ktore nic nie robią i kosztuję 50zl ...
Juz wyjasniles ze oddanie do spiecjalisty ktory zrobi to za 300 jest nie wiaregodne ze wzgledu ze ci kto za 70tys sa wiecej poufne. KLAMSTWO !! Ten kto robi za 300 robi na podstawie ceny uszkodzenia, jemu obojetnie co jest na dysku on nie sprawdza konta nie wylicza straty firm klienty i nie podlicza mozliwa najwyzsza kwota do zaplacenia, bo on ma dla siebie konkretny cennik samej pracy i tylko od samej pracy a nie danych uzalezniona jest cena.
Ale to tak samo wskazuje jakie zagrozenie jest dla firm ktore korzystaja z uslug podejrzanych firm ekspierckich, ktory dzialajac na rynku dr wiecej zajmuja sie badaniami rynku finansowego, oni wstanie odrazu wyliczyc kwota jaka mozna osiagnac podajac zawyszona stawka a jak klient odmowi nikt nie moze powiedziec ze dane te nie zostana sprzedane dla konkurencji .. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gsm_virus Poziom 22

|
17 Lis 2008 16:40 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
| okzo napisał: |
| Ale to tak samo wskazuje jakie zagrożenie jest dla firm które korzystają z usług podejrzanych firm eksperckich, którzy działając na rynku dr więcej zajmują się badaniami rynku finansowego, oni wstanie od razu wyliczyć kwota jaka można osiągnąć podając zawyżoną stawka a jak klient odmówi nikt nie może powiedzieć ze dane te nie zostaną sprzedane dla konkurencji .. |
To ma swoją nazwę > agresywny marketing w public relations. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tzok Poziom 26

Dołączył: 13 Wrz 2002 Posty: 16419 Miasto: Bielsko-Biała/Sosnowiec
|
17 Lis 2008 16:59 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Oj okzo, on próbuje Ci tylko wytłumaczyć, to co i ja Ci kiedyś próbowałem, dobry marketing to podstawa, żeby klient wierzył że jak zapłaci więcej będzie miał lepiej zrobione. Ten klient będzie sam chciał zapłacić więcej. Bo widzi, że duża firma tyle sobie liczy i ma klientów i to nie byle jakich, bo m. in. agencje rządowe, a druga liczy 1/10 czy 1/100 to coś z nią musi być nie tak, pewnie robi to jakimiś chałupniczymi metodami...
Co do tematu:
logika dysku rozumiana jako struktura (system) plików nie ma wpływu na funkcjonowanie dysku, zerowanie dysku, całkowicie ją usuwa i można ją stworzyć od nowa. Oczywiście można napisać program, który odnajdzie kopię mft$ i ją przywrócić, ale jedynym celem takiego działania będzie odzyskanie plików. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
freund Poziom 5

|
17 Lis 2008 17:36 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Moi drodzy, nikogo nie chcialem obrazić i niczego nie chcialem udowodnić.
Okzo, mogłeś uprzedzić, że ta Twoja zagadka to pułapka i wcale nie liczysz na rzetelną odpowiedź, a wszystko co napiszę obróci sie przeciwko mnie.
Cenie Twoją wiedzę i podziwiam, że się nią dzielisz na forum. Gdyby tak nie było, to poszedlbym za Twoja rada do kolesi z Katowic i nie szukalbym pomocy na forum. Sęk w tym, że im nie ufam i nie powierzę im mojego dysku z danymi o klientach, bazami danych, prywatnymi plikami i jesli znasz jakiegos specjaliste, który odplatnie pomoze mi zdalnie z moim problemem, to czekam na info.
Jestem "sprzedawcą" i jeśli ktoś jest w stanie zapłacić za coś fortunę, co jest warte mniej, to czy można tego komuś zabronić? Powiesz, ze to nieetyczne, a wiesz ile kosztuje wyprodukowanie puszki pepsi? A i tak ludzie to kupują i będą kupować. Do tego, gdy stoi za tym dobry marketing i taki pacjent czuje się dzięki temu lepiej, bo ma "niebieskie granulki", to jest to sytuacja win-win.
Z Twoja wiedzą i moją sprzedażą bylibyśmy milionerami :)))
A artykul, na ktory sie powolywalem wyżej znajdziecie tutaj: http://yura.projektas.lt/files/data_recovery/Odzyskiwanie%20danych%20(ActionFront)%20.htm
Naprawde daje dużo do myślenia.
Pozdrawiam,
Krzysztof. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
17 Lis 2008 17:41 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Widzisz tzok
niesie w sobie nazwa dobry, ale jak podkreslil gsm_virus to jest agresywny marketing .
Na przykladzie naszego kraju czytamy ->
Abakas został wyłącznym przedstawicielem MBM Ontrack na Litwie, Łotwie, w Estonii, a także w Kaliningradzie.
- Na Litwie prócz Abakas nie ma firm specjalizujących się w odzyskiwaniu danych. |
Co to jest po twojemu ? marketing czy kalmstwo ?
Dodano po 2 [minuty]:
| Okzo, mogłeś uprzedzić, że ta Twoja zagadka to pułapka i wcale nie liczysz na rzetelną odpowiedź, |
- dla czego ? ale ty sam odpowiedzial ze nasze porady tobie do jednego przepraszam miejsca i liczysz tylko na tych kto liczy sie w biznesie .
| Z Twoja wiedzą i moją sprzedażą bylibyśmy milionerami )) |
- nigdy nie spadne do tego zebys sumienie sprzedac za $. moim zdaniem lepiej byc biednym ale z czystym sumieniem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
17 Lis 2008 17:41 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
freund Poziom 5

|
17 Lis 2008 18:12 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Niestety tak ten swiat zostal zbudowany - "dobry sprzedawca" to taki, ktory potrafi każdy kit wcisnąć.. Jasne jest, że im gorszy kit, tym bardziej trzeba go reklamowac - np. EasyR..y.
Inne programy jak MHDD same się reklamują.
Okzo, niczego takiego nie napisalem, a co gorsza - nawet mi do glowy nie przyszlo. Jeśli mnie kiedyś odblokujesz na gg, to może uda mi się to wytłumaczyć. Jeśli nie, to wiedz, że nie miałem złych intencji i starałem się jedynie w miarę rzetelnie odpowiedzieć na Twoją zagadkę. Nie możesz tego jednak interpretować tak,że wolalbym pójść z problemem do dużej firmy, która ma mnie za petenta, gdyż zaliczasz mnie wtedy do tej całej bandy jelenii, która idzie do nich po pomoc zamiast usiąść do netu i poszukać samemu odpowiedzi lub wymienić się poglądami z jakimś prawdziwym fanatykiem. Milego wieczoru!
Dodano po 1 [minuty]:
To też był żart.. Skoro nie jestem milionerem, to nie sprzedałem swojego sumienia.. Powinienes się zdecydowanie częściej usmiechac!
Dodano po 2 [minuty]:
Poprawilem moja odpowiedz na zagadke. Faktycznie mozna bylo to roznie zinterpretowac, za co przepraszam.
Dodano po 10 [minuty]:
Odp. na Twoje pytanie: jak najbardziej jest to klamstwo i podlega pod nieuczciwą konkurencję. Nie widzę problemu, żeby napisać do nich pismo z prośbą o sprostowanie z zastrzeżeniem, że jeśli tego nie zrobią wystąpicie z nimi na drogę prawną. Jakby nie patrzeć również podpadacie pod prawo UE i są na to odpowiednie dyrektywy. Jeśli jednak napiszą, że są najlepsi, czy najwieksi - jest to ich subiektywna ocena i mają prawo to zrobić. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
17 Lis 2008 18:19 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Kolego jestes z Warszawy, powiedz co to jest ->
http://warszawa.biznespolska.pl/gazeta/article.php?contentid=130610
| Po przejęciu IBAS, największym konkurentem dla Ontracka w Polsce jest warszawska Data Max Recovery. |
| Nie tak dawno przyklad, klent ktory zyje na pol drogi od Wilna do Kowna stracil dane i musial skorzystac z uslug odzyskiwania danych. Nu coz, trafil pod marketing i pojechal do Kowna, tam znajduje sie biuro ontracka wlasnie abakas i musial pocalowac klamke, po czym pojechal do Wilna i juz wchodzac do naszego biura powiedzial to co teraz wy tylko w Wilnie bedziecie? My bylismy w szoku :D do czego ten marketing moze opuscic sie, to juz nie marketing to juz jedna wielka kpina i klamstwo. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
freund Poziom 5

|
17 Lis 2008 18:30 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Przeczytalem ten artykul od deski do deski i jak mam sie tak szczerze wypowiedziec, to jest to nic innego jak marketingowy bełkot, z którego nic tak naprawde nie wynika. No i jeszcze temu na górnym zdjeciu, zle z oczu patrzy :)
Jezeli by zrobic dobra strone internetowa, zatrudnic dwoch-trzech prawdziwych ekspertow i kilku sprzedawców, którzy dotarliby do osób decyzyjnych w dużych firmach prywatnych i tez panstwowych - typu ZUS, czy ministerstwa, to moznaby w pol roku wygryzc tych kolesi z rynku.
Dodano po 4 [minuty]:
No i widze, ze kolejna pulapka :)
Dopiero zauwazylem, ze to artykul z 2006 roku, a dzisiaj sie dowiedzialem, ze nie ma juz ich w Warszawie. Widocznie biznes im nie wyszedl. O to Ci chodzilo? :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
17 Lis 2008 18:31 Re: Naprawa logiki dysku twardego |
|
|
|
Jest to temat rzeka i można by pisać i pisać ale rozmowa jest poza tematem postu i myślę ze nawet poza działalnością Forum bo tutaj bardziej Forum prawno-karne byłoby odpowiednie.
Temat zamykam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |