| Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon |
| Author |
endriu.kom Poziom 20

|
18 Nov 2008 12:58 VW 1.9TDI - pytanie o znaki rozrządu. |
|
|
|
Sharan 1.9TDI 110PS 98rok.
Wymieniam rozrząd na starym pasku ustawiłem wałek rozrządu na liniał (zdjęcie 1) oraz pompa zablokowana. Natomiast nie bardzo wiem gdzie szukać znaku na wale W tym silniku robię to pierwszy raz więc wolę się zapytać. Mógłbym sobie zaznaczyć farbą ustawienie kół ale to nie o to chodzi. Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć gdzie są znaki na wale?.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Nov 2008 12:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zębatka Poziom 10

|
18 Nov 2008 13:08 Re: VW 1.9TDI - pytanie o znaki rozrządu. |
|
|
|
znak jest na kole zamachowym np 0 lub kreska i musi sie pokrywac ze znakiem obudowy skrzyni, znak widac przez nieduzy otwirej ktory moze masz zaslepiony plastikowa zaslepka, walek rozrzadu ustaw tak zeby krzywki 1 cylindra byly w gorze i wtedy wsadz linial, a znak na kole pompy musi nie pokrywac ze znakiem na pompie i wtedy blokujesz specjalnym kolkiem kolo pompy
|
|
| Back to top |
|
 |
lortprodisz Poziom 6

|
18 Nov 2008 22:37 Re: VW 1.9TDI - pytanie o znaki rozrządu. |
|
|
|
w koło pompy wtryskowej posiada otwór jak również łapa mocująca pompe -blokujesz trzpieniem koło w momencie zgrania sie otworów ,w obudowie skrzyni biegów ,przy bloku znajduje sie zaslepka,pod nią sa dwa otwory wiekszy i mniejszy -jak dobrze sie przypatrzysz w wiekszym od strony bloku silnika jest strzałka w kierunku koła zamachowego ,jezeli tłok 1 cylindra bedzie w górnym skrajnym punkcie to w strzałka bedzie pokrywała sie ze znakiem na obwodzie koła zamachowego-mozna wykrecić świece zarową z 1 cylindra i wlozyć odcinek drutu np1mm i krecąc powoli wałem {kluczem nasadowym obracać alternator}sprawdzić w jakim położeniu jest tłok
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Nov 2008 22:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
endriu.kom Poziom 20

|
20 Nov 2008 00:19 Re: VW 1.9TDI - pytanie o znaki rozrządu. |
|
|
|
A ja ciągle mam wrażenie, że mówimy o innych silnikach...
Z racju, że czekam na simering do pompy podciśnienia mam czas na przyglądnienie się tym znakom na kole od wału. Doszedłem do tego, że na kole pasowym jest nacięcie i ono musi się znajdować po między punktem A a punktem B (foto). I po zablokowaniu wałka roz. oraz pompy właśnie nacięcie na kole pasowym które jest przykręcane do wału zgrywa się idealnie po między punktek A i B.
|
|
| Back to top |
|
 |
adam7009 Poziom 23

|
20 Nov 2008 10:53 Re: VW 1.9TDI - pytanie o znaki rozrządu. |
|
|
|
dokładny znak jest jednak na kole zębatym od strony skrzyni biegów i wg niego trzeba ustawic.
|
|
| Back to top |
|
 |
endriu.kom Poziom 20

|
20 Nov 2008 21:53 Re: VW 1.9TDI - pytanie o znaki rozrządu. |
|
|
|
No faktycznie był tam znak i pokrywa się z tymi znakami jak na powyższych zdjęciach. Autko już zrobione :) .
Dzięki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Nov 2008 21:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sanmar Poziom 15

|
08 Oct 2010 08:49 Re: VW 1.9TDI - pytanie o znaki rozrządu. |
|
|
|
Witam
Czy mógłby ktoś dokładniej opisac tylko jak się wymienia rozrząd i dokładnie jak jest z tymi znakami i blokowaniem pompy w silnikach VW Golf 1.9 TDI
Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
toku74 Poziom 21

|
08 Oct 2010 12:24 Re: VW 1.9TDI - pytanie o znaki rozrządu. |
|
|
|
sanmar: wał na gmp - otwór w obudowie sprzęgła, znak "0" zgrany ze strzałką,
pompa na bolcu " na godz. jak się nie mylę 2. a wałek rozrządu... no właśnie. i tu do endriu się też tyczy. wałek blokujesz listwą, ale przed montażem nowego paska luzujesz koło pasowe, bo jest płynne, naciągasz pasek i dopiero wteddy dokręcasz to koło. inne ustawianie to takie " każdy robi swój znak farbą i jakoś to będzie".
|
|
| Back to top |
|
 |