Forum Index

Rules | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.
Using this website you agree to cookies in accordance with the current browser settings.

VW 1.9TDI - pytanie o znaki rozrządu.

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Diesel Cars -> VW 1.9TDI - pytanie o znaki rozrządu.
Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 18 Nov 2008 12:58   

Sharan 1.9TDI 110PS 98rok.
Wymieniam rozrząd na starym pasku ustawiłem wałek rozrządu na liniał (zdjęcie 1) oraz pompa zablokowana. Natomiast nie bardzo wiem gdzie szukać znaku na wale W tym silniku robię to pierwszy raz więc wolę się zapytać. Mógłbym sobie zaznaczyć farbą ustawienie kół ale to nie o to chodzi. Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć gdzie są znaki na wale?.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 Nov 2008 12:58   

Back to top

zębatka
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 18 Nov 2008 13:08helpful post - solution   

Re: VW 1.9TDI - pytanie o znaki rozrządu.

znak jest na kole zamachowym np 0 lub kreska i musi sie pokrywac ze znakiem obudowy skrzyni, znak widac przez nieduzy otwirej ktory moze masz zaslepiony plastikowa zaslepka, walek rozrzadu ustaw tak zeby krzywki 1 cylindra byly w gorze i wtedy wsadz linial, a znak na kole pompy musi nie pokrywac ze znakiem na pompie i wtedy blokujesz specjalnym kolkiem kolo pompy
Back to top

lortprodisz
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 18 Nov 2008 22:37   

w koło pompy wtryskowej posiada otwór jak również łapa mocująca pompe -blokujesz trzpieniem koło w momencie zgrania sie otworów ,w obudowie skrzyni biegów ,przy bloku znajduje sie zaslepka,pod nią sa dwa otwory wiekszy i mniejszy -jak dobrze sie przypatrzysz w wiekszym od strony bloku silnika jest strzałka w kierunku koła zamachowego ,jezeli tłok 1 cylindra bedzie w górnym skrajnym punkcie to w strzałka bedzie pokrywała sie ze znakiem na obwodzie koła zamachowego-mozna wykrecić świece zarową z 1 cylindra i wlozyć odcinek drutu np1mm i krecąc powoli wałem {kluczem nasadowym obracać alternator}sprawdzić w jakim położeniu jest tłok
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Nov 2008 22:37   

Back to top

endriu.kom
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 Post from the author of the topic 20 Nov 2008 00:19   

A ja ciągle mam wrażenie, że mówimy o innych silnikach...
Z racju, że czekam na simering do pompy podciśnienia mam czas na przyglądnienie się tym znakom na kole od wału. Doszedłem do tego, że na kole pasowym jest nacięcie i ono musi się znajdować po między punktem A a punktem B (foto). I po zablokowaniu wałka roz. oraz pompy właśnie nacięcie na kole pasowym które jest przykręcane do wału zgrywa się idealnie po między punktek A i B.
Back to top

adam7009
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 20 Nov 2008 10:53helpful post - solution   

dokładny znak jest jednak na kole zębatym od strony skrzyni biegów i wg niego trzeba ustawic.
Back to top

endriu.kom
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 Post from the author of the topic 20 Nov 2008 21:53   

No faktycznie był tam znak i pokrywa się z tymi znakami jak na powyższych zdjęciach. Autko już zrobione :) .
Dzięki.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Nov 2008 21:53   

Back to top

sanmar
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 08 Oct 2010 08:49   

Witam

Czy mógłby ktoś dokładniej opisac tylko jak się wymienia rozrząd i dokładnie jak jest z tymi znakami i blokowaniem pompy w silnikach VW Golf 1.9 TDI
Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.

Pozdrawiam
Back to top

toku74
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 08 Oct 2010 12:24   

sanmar: wał na gmp - otwór w obudowie sprzęgła, znak "0" zgrany ze strzałką,
pompa na bolcu " na godz. jak się nie mylę 2. a wałek rozrządu... no właśnie. i tu do endriu się też tyczy. wałek blokujesz listwą, ale przed montażem nowego paska luzujesz koło pasowe, bo jest płynne, naciągasz pasek i dopiero wteddy dokręcasz to koło. inne ustawianie to takie " każdy robi swój znak farbą i jakoś to będzie".
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Diesel Cars -> VW 1.9TDI - pytanie o znaki rozrządu.
Page 1 of 1
Similar topics
Audi A3 1997rok 1.9tdi po wymianie rozrządu (3)
Wymiar blokady wałka rozrządu 1.9tdi (7)
Znaki na kołach wałku rozrządu.W jakim mają być położeniu VB X18XE1 (10)
peugeot 307 - Co oznaczaja te znaki kreski na kołach rozrządu? (3)
Znaki rozrządu Nissan Primera P12 QR20DE 2005rok (2)
Dwa znaki na kole walka rozrządu silnik APQ (5)
Daewoo Matiz, znaki do ustawienia rozrządu (29)
Który zestaw rozrządu wybrać do 1.9TDI?. (8)
Passat 1.9tdi afn urwany pasek rozrządu (10)
Urwany pasek rozrządu 1.9tdi AHF 110KM (1)

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Widgets and banners || Contact

Page generation time: 0.546 seconds

elektroda.pl topic RSS feed 

opony