Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

NBOX HDTV wiesza się często.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> NBOX HDTV wiesza się często.
Autor
Wiadomość
suissman
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Lip 2004
Posty: 70

Post#1 Post autora tematu 21 Lis 2008 13:01   

NBOX HDTV wiesza się często.


Od niedawna jestem "szczęśliwym" użytkownikiem dekodera nbox hdtv. NIestety nie wiem z czego to wynika, ale dekoder bardzo często się wiesza, i jedyne co wtedy można zrobic, to zresetowac go odłaczając zasilanie. Zaglądałem na forum n-ki, ale tam dowiedziałem się tylko, że: 1) tak właściwie jeśli nie mam 100lat doświadczenia w instalowaniu anten sat to nie mam szans dobrze anteny do n-ki ustawić, 2) muszę wezwać nie byle jakiego fachowca, a najlepiej kilku niezależnych, którzy przy pomocy niezwykle skomplikowanej i zaawansowanej technologicznie aparatury przetestują moja instalację satelitarną, 3)fachowców tych muszę wzywać regularnie co jakiś czas, gdyż przecież antena może się przestawić pod wpływem wiatru czy ptaszka, który na niej usiądzie 148 razy.
Musze przyznać, że trochę mnie to rozbawiło, gdyż w końcu ma to być sprzęt amatorski, dla przeciętnego obywatela...a nie tylko dla wybranych superspecjalistów.
Może wrócę jednak do problemu - dekoder połączony mam z czaszą 90 cm zamocowana na balkonie (przewodu więc raptem kilka metrów), i przez kabel HDMI z tv lcd. Dekoder wiesza się na różnych programach, przy różnej pogodzie i o różnych porach. I czasem zawiesi się na programie, który ma jakość 100% i BER1,7E-3, czasem na takim co jest 96% i BER3,5E-3, nie wiesza się natomiast gdy oglądam program Eurosport HD, gdzie mam jakość 100% i BER6,9E-3 (choć obraz skacze). Czasami tez przez kilka dni nie zawiesi się ani raz (choć na dworze burza i deszcz) , a czasem wiesza się co chwilę przez dłuższy czas (a niebo bezchmurne).
Może ktoś ma podobne objawy, a może ktoś już próbował coś z tym robić i mu się udało? A może po prostu nie ma sensu się bawić i trzeba dekoder wymienić, choć słyszałem jest problem z aktywacją po wymianie (może ze wględu na dużą ilość wymienianych nboxów).
Pozdrawiam serdecznie.
Powrót do góry
   
waldekg
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 1169
Miasto: "-"

Post#2 21 Lis 2008 15:19   

Re: NBOX HDTV wiesza się często.


Witam. Z opisu wynika ,że sygnał jest dobry a nawet bardzo dobry.Jestem użytkownikiem "N" i takie problemy nie są mi znane. Uważam,że trzeba dekoder wymienić. Wymiana w punktach "N" jest raczej bezproblemowa. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lis 2008 15:19   





Powrót do góry
   
kelkeszą
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 118
Miasto: storno

Post#3 21 Lis 2008 18:32   

Re: NBOX HDTV wiesza się często.


Ustawienia Fabryczne.
Są dostępne w menu .
Jak nie pomoże to wymiana .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lis 2008 18:32   





Powrót do góry
   
suissman
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Lip 2004
Posty: 70

Post#4 Post autora tematu 04 Gru 2008 12:23   

Re: NBOX HDTV wiesza się często.


No właśnie odebrałem dekoder z punktu sprzedaży Nki, gdzie oczywiście podobno cały dzień pracował bez zarzutu. Hmm...no cóż, pozostaje mi sprawdzić jeszcze raz wszystkie kable i połączenia, i pewnie przygotować się na kolejną wizytę w tym punkcie, bo wątpię, żeby teraz nagle, niczym po kuracji w sanatorium, się nie wieszał.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Gru 2008 12:23   





Powrót do góry
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 570
Miasto: Zamość

Post#5 04 Gru 2008 13:48   

Re: NBOX HDTV wiesza się często.


Mi się też wieszał ale na wcześniejszym sofcie po nie tak dawnej aktualizacji
nie mam tego problemu
Powrót do góry
   
suissman
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Lip 2004
Posty: 70

Post#6 Post autora tematu 07 Gru 2008 21:12   

Re: NBOX HDTV wiesza się często.


Hmm...u mnie nowy soft nie pomaga, jednak z tego co widzę po kilku dniach testów, mój egzemplarz wiesza się tylko wtedy, gdy połączony jest z telewizorem (lcd LG5700 fullhd) kablem hdmi. Gdy połączyłem przez eurozłącze nie wieszał się. Może ktoś spotkał się z podobnymi objawami?
Tak sobie myślę, że na razie chyba znów zaniosę go do punktu sprzedaży nki, i niech tam sprawdzają. W końcu po to wziąłem dekoder hdmi żeby móc telewizję hd oglądac w rozdzielczości hd.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
kamiljan1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 653
Miasto: Poznań

Post#7 07 Gru 2008 22:10   

Re: NBOX HDTV wiesza się często.


Kolego waldeg u ciebie jest OK a jaką masz wartość BER. Kamil
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Gru 2008 22:10   





Powrót do góry
   
miki23
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Sie 2001
Posty: 128
Miasto: Piastów

Post#8 08 Gru 2008 11:25   

Re: NBOX HDTV wiesza się często.


A może sprzęt masz upchnięty na półce pod TV i nie ma chłodzenia po prostu.
Powrót do góry
   
suissman
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Lip 2004
Posty: 70

Post#9 Post autora tematu 08 Gru 2008 20:32   

Re: NBOX HDTV wiesza się często.


hmm...wymieniłem dziś rano dekoder w punkcie nki i cały dzionek śmiga bez najmniejszych problemów, mniemam więc iż poprzedni dekoder był po prostu walnięty.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> NBOX HDTV wiesza się często.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
NBOX HDTV Recorder - wiesza sie (8)
NBox HDTV Recorder ITI 5720 SX - Jednoczesne wieszanie się telewizora i dekodera (6)
podłączenie nbox HDTV (6)
nbox HDTV recorder Ciekawość (9)
nbox HDTV - obrotnica - sterowanie (1)
nbox HDTV - antena satelitarna (2)
telewizja N nbox HDTV w niemczech (10)
nbox HDTV - jaki sygnał wyjściowy? (2)
Dekoder NBOX hdtv - przeniesienie kanałów na TV (3)
Nbox hdtv recorder i pilot do TV samsunga (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS