Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Samochodzik zdalnie sterowany


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Robotyka Modelarstwo -> Samochodzik zdalnie sterowany
Autor
Wiadomość
mskojon
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Maj 2007
Posty: 2157
Miasto: Legionowo

Post#31 14 Gru 2008 00:17   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Jakie jest twoje doświadczenie/umiejętności w elektronice oprócz naprawy radia i odkurzacza? Bez wiedzy nie zrobisz nic, no chyba że masz dużo kasy.
Naprawa odlutowanego kabla a aparatury to dwie różne rzeczy, poucz się, poczytaj, bez sprzętu i wiedzy nie zrobisz nic, lutownica taty nie wystarczy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Gru 2008 00:17   





Powrót do góry
   
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3855

Post#32 14 Gru 2008 11:02   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Cytat:
Już wolałem napisać "czarny prostokąt" niż napisać jakieś kompletne głupstwo

między innymi to świadczy o twoim poziomie wiedzy , ale widzę że masz bardzo wysokie mniemanie o swoich umiejętnościach i wiedzy , cały czas udowadniasz jakim jesteś wytrawnym elektronikiem a kompletnie nic na temat tego co chcesz naprawić nawet zdjęcia , opisu , typu , występujących podzespołów kompletnie nic tylko lakoniczne " nie działa " , na forum nie ma jasnowidzów którzy potrafią telepatycznie udzielić pomocy
nie jest to Twój temat dlatego nie ładnie było by go zamykać bo może autor ma jeszcze jakieś pytania , ale proponuje Ci zastanów się zanim napiszesz kolejny post udowadniając w nim swoją wiedzę
nie pozostaje nic innego jak życzyć tak wytrawnemu elektronikowi powodzenia przy naprawie sprzętu elektronicznego !
Powrót do góry
   
jamtex
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 645
Miasto: Tarnów

Post#33 14 Gru 2008 11:42   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


bogdan_p napisał:
[...] nie pozostaje nic innego jak życzyć tak wytrawnemu elektronikowi powodzenia przy naprawie sprzętu elektronicznego !


To raczej będzie trudne, bez miernika Link.

Kolego "dyzio121193", nie zrażaj się, ale trochę pokory i samodzielnego myślenia. Bycie elektronikiem, to nie tylko warsztat ale przede wszystkim zdobyta i posiadana wiedza.

Zrobiłem kilka mniej czy bardziej ciekawych konstrukcji w życiu, często muszę naprawiać elektronikę w sprzęcie komputerowym, ale w życiu nie nazwałbym się elektronikiem - zbyt dużo wiedzy mi brakuje.

Wymiana "przepalonego" rezystora na podstawie organoleptycznych przesłanek, świadczy tylko o tym, że potrafisz powiązać zbyt wysoką temperaturę z ewentualną usterką. Ale jak ma to się do wiedzy prezentowanej na tym forum przez Elektroników, Automatyków, Robotyków czy Elektryków ?

Jeżeli chcesz pomocy w konkretnym problemie: zapytaj tak, by można Ci było pomóc (w miarę dokładny opis, zdjęcie itp).
Powrót do góry
   
koagulant
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 16
Miasto: Stargard

Post#34 23 Sty 2009 10:57   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Chcę przełożyć zdalne sterowane z samochodzika 27 MHZ (nadajnik 9V odbiornik 6v, jazda w przód i w tył oraz skręty)do większego pojazdu z dwoma silniczkami od dmuchawy VW 12V- każdy silnik ma być sterowany osobno co umożliwi mi skręty. W sklepie mi sprzedano 2 przekaźniki
Finder 40.52- podobno tylko wtedy to pójdzie. I tak sobie już kilka dni kombinuję i nie za bardzo mi to idzie, Jak to połączyć?
Powrót do góry
   
McRancor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5429
Miasto: Wrocław

Post#35 23 Sty 2009 18:51   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Kiedyś zamieściłem na tym forum dokładny schemat i opis - jak dobrze poszukasz to znajdziesz, ja niestety nie pamiętam gdzie to jest.
Powrót do góry
   
koagulant
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 16
Miasto: Stargard

Post#36 25 Sty 2009 16:15   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


już dwa dni szukam i kiepsko, problem leży w tym że chcę podłączyć to do 12v akumulatora żelowego 24ah i obawiam się czy to się nie spali, doświadczenie mam raczej minimalne
Powrót do góry
   
McRancor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5429
Miasto: Wrocław

Post#37 25 Sty 2009 16:29   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic815900.html

Odbiornik zasilaj tym czym był zasilany, może być nawet niewielka bateria, bo dużo prądu nie weźmie. Silniki zasilaj z akumulatora dodatkowego 12V.
Powrót do góry
   
M_Miki
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 11
Miasto: rawa maz

Post#38 25 Sty 2009 23:28   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Witam, moze autor tematu jeszcze się pojawi i przeczyta. Miałem taki sam plan zrobienia autka RC z posiadanego sprzętu. Niestety mając nawet sprawna aparature (z zabawki made in china) i sporo części, bardzo ciężko samemu zbudować coś jeżdżącego a tym bardziej zdalnie mając tylko chęci i minimalną wiedzę z mechaniki i elektroniki. Jednak trzeba zainwestować w serwomechanizmy (warto, bo samemu nie zrobisz tak małej i sprawnej przekładni dla silniczka) i dobrą aparaturę. Zakupiłem na aukcji zestaw a raczej złom jak to było opisane, fakt rok prod 91 :) ale aparatura działa i do tego mam pół części do autka i tu zaczyna się frajda bo trzeba sporo rzeczy dorobić samemu, zrobić coś według własnego uznania, poznać zasadę działania. kilka miesięcy temu nie wiedziałem jak zbudowany jest nadajnik proporcjonalny i do czego są kwarce ale wystarczy trochę checi i można się powoli nauczyć. Jeśli takie coś cie wciągnie sam zaczniesz czytać i zgłębiać wiedzę. Tak więc zachęcam wszystkich początkujących do spróbowania sił w modelarstwie bo to dobra baza między elektroniką a mechaniką. I zawsze można to ulepszać, przerabiać w tą lub inną stronę :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sty 2009 23:28   





Powrót do góry
   
koagulant
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 16
Miasto: Stargard

Post#39 28 Sty 2009 16:19   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Wiem że na początku muszę popalić dużo części żeby sie nauczyć, ale zrobiłem taki schemat zgodnie z McRancor czy to ma jakieś szanse na start, bo chcę to tak połączyć niech się dzieje co chce



Samochodzik zdalnie sterowany
Powrót do góry
   
McRancor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5429
Miasto: Wrocław

Post#40 28 Sty 2009 18:04   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Dobrze kombinujesz, ale źle odczytałeś schemat. Zobacz że na moim schemacie jedna dioda jest równolegle do cewki przekaźnika, a druga szeregowo! U Ciebie obie są szeregowo i w układzie zaporowym - żaden prąd nie popłynie.

Poza tym te dwa kwadraty które oznaczyłeś silnik - to oczywiście dwa wyprowadzenia tego samego silnika.

Nie sprawdzałem poprawności podłączenia nóg w przekaźniku - domyślam się że jesteś ich pewien.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sty 2009 18:04   





Powrót do góry
   
koagulant
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 16
Miasto: Stargard

Post#41 28 Sty 2009 18:41   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


dzięki za podpowiedź walczę dalej, trochę poczytałem ale jak zainstalować diodę równolegle na przekaźniku? te strzałki to podobno kierunek przepływu prądu... Wiem że to dotyczy jednego silnika ale te nogi przekaźnika jak to sprawdzić, które są wejściowe które to wyjścia przełączające itd tego nie jestem pewien
Powrót do góry
   
McRancor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5429
Miasto: Wrocław

Post#42 28 Sty 2009 19:10   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Te strzałki to jest kierunek przepływu prądu. Dioda półprzewodnikowa ma dwa wyprowadzenia - anodę i katodę. Prąd płynie od anody, do katody. Równolegle to po prostu tak, że anodę łączysz z jednym wyprowadzeniem cewki przekaźnika, a katodę z drugim - wszystko. Druga dioda natomiast ma zostać tak jak jest.

Wklep symbol przekaźnika do internetu, w dokumentacji będzie opisane które jest co.
Powrót do góry
   
koagulant
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 16
Miasto: Stargard

Post#43 28 Sty 2009 23:01   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Walka trwa - diody już chyba rozumiem, prąd płynie w jedną stronę w jednym z końców jest namalowany pasek to katoda na schemacie mam kierunek przepływu prądu itd to już pójdzie
dokopałem się do schematu nóżek przekaźnika i tutaj się zaczyna

Samochodzik zdalnie sterowany
Powrót do góry
   
McRancor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5429
Miasto: Wrocław

Post#44 28 Sty 2009 23:20   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


No to na takich przekaźnikach nie poszalejesz. Potrzebne byłyby 4 do sterowania jednym silnikiem. Dlatego chyba prościej będzie kupić nowe - z parą zestyków zwiernych (dwa zestyki). Tutaj masz jeden zestyk przełączny.
Powrót do góry
   
koagulant
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 16
Miasto: Stargard

Post#45 29 Sty 2009 00:24   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Mam też dwa przekaźniki Finder 40.52 8A 12V DC

z takimi połączeniami

Samochodzik zdalnie sterowany
Powrót do góry
   
McRancor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5429
Miasto: Wrocław

Post#46 29 Sty 2009 00:44   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


No i ten ma odpowiedni układ styków.

Sterowanie podłączasz do A1/A2 (te diody i sygnał z odbiornika). Zasilanie od 11 i 21, a silnik do 14 i 24. Problem jedynie będzie taki że przekaźniki są na 12V a sterownik da na wyjściu nie więcej niż zasilanie - spadek na diodzie, czyli coś koło 5V. Najlepsze byłyby więc takie przekaźniki, tylko na 6V.
Powrót do góry
   
koagulant
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 16
Miasto: Stargard

Post#47 29 Sty 2009 01:06   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


te brakujące 5 V-tzn że nie będzie działał mechanizm - czy potrzebuję 4 takie przekaźniki do dwóch silników, czy lepiej kupić 4 nowe z 2 parami zestyków(o takie prosiłem ale muszę wcześniej sam sprawdzić)
sorry za lawinę pytań, dzięki pozdr
Powrót do góry
   
McRancor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5429
Miasto: Wrocław

Post#48 29 Sty 2009 01:16   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Może być problem gdy napięcie pracy cewki jest w połowie znamionowego. Lepiej jednak zastosować odpowiednie przekaźniki.

Dla 2 silników:
4 z dwiema parami zestyków (2/silnik)
8 z pojedynczym zestykiem (4/silnik)
Zasilanie cewki - 6V
Powrót do góry
   
koagulant
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 16
Miasto: Stargard

Post#49 30 Sty 2009 11:48   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


zablokowałem się, może masz jakiś pewny sklep w sieci z elektroniką bo u mnie sklepy to takie w których wszystkiego brakuje a i w internecie nie znajduję takiego przekaźnika
Powrót do góry
   
McRancor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5429
Miasto: Wrocław

Post#50 30 Sty 2009 17:04   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


W takim razie kup przekaźnik na 5V - takie powinni bez problemu mieć w tym sklepiszczu. W internecie takie bez problemu znajdziesz.
Powrót do góry
   
koagulant
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 16
Miasto: Stargard

Post#51 07 Lut 2009 16:43   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


A jednak sie kręci t...o działa!!!,
dostałem właściwe przekaźniki połączyłem to jak w azjaci intalację elektryczną ale to działa dzięki elektrodo i McRancor
bardzo dziękuję
Złapałem przynętę teraz to mam apetyt na to na tamto i jeszcze na tamto oj co to będzie
Mam takie zagadnienie od paru lat , ale bez McRancor się nie obędzie gdzie to wysłać?:D
Powrót do góry
   
McRancor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5429
Miasto: Wrocław

Post#52 07 Lut 2009 17:01   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Odnośnie Twojego planu - Niestety tutaj już nie będzie tak prosto :) Konieczny będzie przynajmniej mikrokontroler i jakiś system czujników. Poradzisz sobie z tym? Bo na forum można pomóc, ale wszystkiego się nie zrobi.
Powrót do góry
   
koagulant
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 16
Miasto: Stargard

Post#53 07 Lut 2009 18:21   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


tak czułem że jest atak z motyką na słońce, ale
.... będę walczył stopniowo od czego powinienem zacząć i jak Ty to widzisz
Powrót do góry
   
McRancor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5429
Miasto: Wrocław

Post#54 07 Lut 2009 18:25   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Zrób robota podążającego za światłem. Na początek najlepiej BEAM (Waldemar światłolubek). Jak opanujesz tego typu zagadnienie, to doda się po prostu "pilota" czyli urządzenie emitujące przykładowo - zmodulowaną wiązkę światła IR. Robot będzie podążał za nią. Zastosowanie modulacji i odpowiednich czujników sprawi że robot będzie odporny na zakłócenia innymi źródłami promieniowania (jak choćby słonko, czy lampy).
Powrót do góry
   
Dzeus18
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 2
Miasto: Wrocław

Post#55 23 Sie 2009 22:15   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


ej mam pytanie. tak naprawdę prawie w ogóle was nie rozumiem. bardziej znam sie na obudowie niż na wnętrzu, więc gdybym kupił jakiś choćby samochód za 20-30 zł zrobiłbym inną może lżejszą obudowę i zamontował mocniejszy silniczek i baterie, działałoby? i czy nie było by zwarcia?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sie 2009 22:15   





Powrót do góry
   
MirekCz
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 10 Gru 2004
Posty: 2217
Miasto: Gdańsk/Poznań

Post#56 23 Sie 2009 22:44   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Dzeus:Z lżejszą obudową nie ma problemu.
Natomiast silniejsze silniki mogłyby przeciążyć układ sterowania i po chwili miałbyś wszystko spalone. Jak zależy tobie na mocy to możesz spróbować trochę podkręcić napięcie zasilania bez zmiany silników (czyli zamiast np, 4 paluszków dać pięć).
O ile układ nie jest zrobiony "na styk" to powinien spokojnie działać, tylko żywotność silników/sterownika się zmniejszy (co akurat w zabawce za 20zł może oznaczać, że zamiast 15minut pracy będziesz miał 10 ;)
Powrót do góry
   
Czesster
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 24 Sie 2009
Posty: 2
Miasto: Węgorzewo / Gdańsk

Post#57 25 Sie 2009 23:06   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Odniosę się do wypowiedzi użytkownika 'piotrek038'. Sam właśnie podjąłem się zadanie stworzenia zdalnie sterowanego samochodu, mianowicie buduję pojazd gąsiennicowy, o charakterystyce skrętu podobnej do tej w czołgu, mam już plan, szkielet, potrzebne materiały, w tym nadajnik. Czy moglibyście pomóc mi, zamieniając poniższy obrazek na jakieś konkretne plany? Sam myślałem dokładnie o tym samym, ale jako że zaczynam przygodę z elektroniką (na razie matematyka stosowana i inżynieria materiałowa, jak skończę to, idę na robotykę :P) nie wiem jak to dokładnie zlutować itp. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
http://obrazki.elektroda.net/22_1251234329.jpg
Powrót do góry
   
kryst206
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 30 Sty 2009
Posty: 3
Miasto: Leszno

Post#58 04 Lut 2010 18:41   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


słuchajcie mam małą zabawkę rc fakt moc jest nie zbyt zadowalająca ale zastanawia mnie to czy mógłbym umieścić jakiś wzmacniacz na zasadzie płyta główna>wzmacniacz>silnik o wyższej mocy. wzmacniacz miałby swoje zasilanie i działałby na zasadzie: brak sygnału> brak wzmocnienia. sygnał jest>wzmacniacz się włącza.
i tu moje pytanie czy dało by rade.

z góry dzięki.:D
Powrót do góry
   
Mikrob
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 19 Paź 2003
Posty: 71

Post#59 18 Mar 2010 22:25   

Re: Samochodzik zdalnie sterowany


Witam
W dzisiejszych czasach są takie możliwości , że kupując zabawkę zdalnie sterowaną z 30-50 zł ( może być china) i parę drobnych elementów (najtaniej staroci z likwidowanych maszyn na giełdach lub allegro )można sobie zrobić zdalne sterowanie nawet normalnego samochodu itp.
Niestety trzeba mieć spore pojęcie o elektronice i elektryczności oraz trochę wyobraźni .
Część kolegów którzy tu piszą nie ma nawet pojęcia o podłączeniu zwykłego przekaźnika , to tak jak by ktoś z nas (elektroników ) chciał zrobić operacje na otwartym sercu czytając jakieś forum dla lekarzy , bo przecież każdy umie nakleić plaster na ranę .
Proponuję pierw przeczytać trochę literatury lub lepiej skończyć dobrą szkołę o kierunku elektronicznym lub elektrycznym .
Jeżeli ktoś woli drogę na skróty to niech sobie kupi gotowy zestaw to jest o wiele bardziej proste .
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
dcm_Marecheq
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 28

Post#60 04 Kwi 2010 01:56   

Samochodzik zdalnie sterowany: serwo czy coś prostszego?


El_Chupacabra napisał:
Jeśli chodzi o regulatory (jeżeli dobrze myślę) - do sterowania prędkością może rzeczywiście by się przydał ale jeśli chodzi o skręcanie to koła mogłyby na początek mieć tylko trzy ustawienia: prosto, skręcone w lewo na max i skręcone w prawo na max.
Mam pytanie dotyczące tej kwestii. Potrzebuję do swojego projektu taniego podwozia. Najlepszy byłby czołg w skali 1:6 lub 1:10 ale nie udało mi się takich znaleźć w rozsądnej cenie. Znalazłem natomiast tani samochodzik Buggy Wild Storm. Z treści aukcji można wywnioskować że model ten ma możliwość ustawienia kół na wprost, maksymalnie w lewo i maksymalnie w prawo, oraz jedną prędkość do tyłu i dwie do przodu. Znalazłem także film przedstawiający podobny model, tyle że z napędem na 4 koła:
Samochodzik zdalnie sterowany
Czy w tych modelach za skręt kół odpowiada serwomechanizm, a za pracę silnika regulator obrotów, czy też zastosowano tu jakieś prostsze rozwiązania? Prosiłbym o wypowiadanie się tylko tych, którzy rozkręcali lub choć widzieli w akcji podobny model.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Robotyka Modelarstwo -> Samochodzik zdalnie sterowany
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  123  Następny
Podobne tematy
Zdalnie Sterowany Samochodzik Spalinowy. (3)
Zdalnie sterowany samochodzik - schemat (2)
Samochodzik zdalnie sterowany - jak? (2)
Zdalnie sterowany samochodzik (19)
Zdalnie sterowany samochodzik (6)
Samochodzik zdalnie sterowany (4)
Samochodzik zdalnie sterowany (5)
Zdalnie sterowany samochodzik (6)
Samochodzik zdalnie sterowany (2)
Samochodzik zdalnie sterowany (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS